World Socialist Web Site
 

WSWS : Srpskohrvatski

Pismo WSWS-u Od MP, Čitaoca

17. aprila 1999

Kao prvo želim da kažem da sebe smatram vrlo liberalnim po mnogim pitanjima, iako to može izgledati suprotno u sljedećim redovima pisma.

To rečeno, ja vjerujem da ste i vi upali u istu zamku gdje su i mnogi drugi sa svih strana političkog gledišta. Vi izgleda da tvrdite da zato što NATO nije ušao u borbu u humanitarnom kapacitetu kao što medija zaključuje, da je ta akcija prema tome pogrešna, iako ima humanitarne posljedice.

Mislim da bi bilo teško reći da je svaki izvještaj ubistva civila od strane srpske vojske i policijskih snaga američka propaganda. Tu ima zločina počinjenih od srpske strane protiv nevinih Kosovara, i to što su oni posljedica akcija OVK-a ne bi trebalo praviti nikakvu razliku. Tu su definitivne moralne razlike između ubijanja onih koji su naoružani i koji se bore, i ubijanja nenaoružanih i nedužnih. Naravno da se ne može reći da je ijedan način pravedan, ali jednostavno ovaj prvi način je manje krivičan.

Oklijevam u izvlačenju sličnosti drugom svjetskom ratu, ali se osjećam primoranim da to i uradim. SAD nisu ušle u drugi svjetski rat za humanitarne razloge, uprkos barem nekakvog znanja o Hitlerovim akcijama. (Navodeći ovo, ja ne namijeravam da pravim usporedbe sličnosti između Hitlera i Miloševića, osim da su obojica odgovorni za ubijanje nevinih u sukobu koji je rezultat oduzimanja slobode od druge grupe). Međutim, vi biste sa poteškoćama našli nekoga ko bi osudio kraj zločina nad Jevrejima (Holocaust), zato što je Amerika koristila propagandu i što je ušla u rat sa ekonomskim pobudama.

Molim vas osećajte se slobodnim da odgovorite. Biću više nego sretan da razmotrim svaku ideju koju vi imate.

Srdačno,

M P

Odgovor David Northa za WSWS