Srpskohrvatski
Perspective

Bidenov proračun za svjetski rat

Zakon o proračunu koji je u subotu potpisao predsjednik Joe Biden najveći je iznos u povijesti za američku vojsku. Od 1,2 trilijuna dolara dodijeljenih šest saveznih ministarstava, Pentagon je dobio više od dvije trećine, što ukupno iznosi približno 825 milijardi dolara. Zasebni proračunski zakon koji je Biden potpisao 8. ožujka za ostalih šest saveznih ministarstava uključuje 23,8 milijardi dolara za američke programe nuklearnog oružja koje vodi Ministarstvo energetike.

Nosač zrakoplova USS Dwight D. Eisenhower i brzi brod za borbenu potporu USNS Supply prolaze kroz Hormuški tjesnac, 14. prosinca 2023. [Photo: Navy Petty Officer 2nd Class Keith Nowak]

Kada se zbroje svi ostali novci izdvojeni za vojno-obavještajne operacije preko drugih odjela i agencija, kumulativni ukupni iznos vjerojatno će premašiti 1 trilijun dolara, iako stvarna brojka ostaje tajna, budući da velik dio potrošnje vezane za vojni nadzor, lansiranje vojnih  satelita i drugih operacija nije dostupan.

Ukupna američka vojna potrošnja daleko premašuje potrošnju bilo koje potencijalne kombinacije zemalja. Samo na SAD otpada 39 posto ukupne svjetske vojne potrošnje, što je jednako udjelu sljedećih 11 zemalja zajedno. U usporedbi s ukupnim iznosom od 877 milijardi američkih dolara za 2022., posljednjom godinom za koju su dostupni sveobuhvatni globalni podaci, Međunarodni institut za istraživanje mira u Stockholmu procjenjuje da je Kina potrošila 292 milijarde dolara, a Rusija 86,4 milijarde dolara.

Ruska vojna potrošnja samo je djelić kombiniranih troškova američkih saveznika u NATO-u, koji ukupno iznose više od 300 milijardi dolara, kao i potrošnje američkih azijskih saveznika u takozvanoj četvorci (Indija, Japan i Australija), koja iznosi 160 milijardi dolara zajedno , te potrošnje američkih država klijenata na Bliskom istoku (Saudijska Arabija, Izrael, Katar i UAE, ukupno 130 milijardi dolara). Kada se uzme u obzir zajednička vojna potrošnja SAD-a i njenih glavnih saveznika, ona premašuje 1,5 trilijuna dolara, što predstavlja dvije trećine ukupne globalne potrošnje i četiri puta više od zajedničke potrošnje Rusije i Kine.

Uzimajući u obzir ove brojke, nemoguće je američki vojni stav okarakterizirati kao ništa drugo nego pripremu za svjetski rat..

Američki imperijalizam pretrpio je dugotrajan povijesni pad svoje ekonomske pozicije. S gotovo 50 posto svjetskog BDP-a na kraju Drugog svjetskog rata, SAD je pao na 40 posto do 1960. i 27 posto do 1971., kada je predsjednik Richard Nixon ukinuo konvertibilnost dolara u zlato zbog rastućeg deficita platne bilance. Udio SAD-a prošle je godine pao na jedva 15 posto svjetskog BDP-a, uz očekivanje daljnjeg pada u narednim godinama.

Ali u proizvodnji ratnog materijala, oružja koje može uništiti ljudske živote s vrhunskom preciznošću i u milijunima, Sjedinjene Američke Države nemaju premca.

Ova kontradikcija, između sve slabije ekonomske baze i masivnog vojnog nagomilavanja, objašnjava žestinu američke vanjske politike. Izražava se u jednoglasnosti dviju glavnih kapitalističkih stranaka, demokrata i republikanaca, o potrebi suzbijanja rastuće prijetnje Kine – čije je gospodarstvo na putu da nadmaši ono Sjedinjenih Američkih Država – i potčinjavanja kineskih potencijalnih saveznika u Rusiji, Iranu i Sjevernoj Koreji. Što se Wall Streeta i Washingtona tiče, oni moraju što prije izazvati konfrontaciju s Kinom jer su temeljni trendovi protiv njih. Nemaju vremena za gubljenje.

Neprestane tvrdnje Bidenove administracije i njezinih apologeta u korporativnim medijima da je američka vlada nesklona uporabi vojne sile ili da nastoji spriječiti širenje sukoba u Ukrajini ili obuzdati izraelski genocid u Gazi, su priče koje ne drže vodu.

Pravo divljaštvo američkog imperijalizma prikazano je u jednoj ključnoj odredbi usvojenog proračuna Pentagona. Demokrati i republikanci u Kongresu postigli su konsenzus da uskrate bilo kakvu američku pomoć za organizaciju Ujedinjenih naroda UNRWA koja svakodnevno hrani milijune palestinskih izbjeglica, uključujući većinu od 2,3 milijuna ljudi u Gazi. Kakva god bila blaćenja između Bidena i Donalda Trumpa tijekom izborne godine, i demokrati i republikanci ujedinjeni su u podržavanju masovnog izgladnjivanja kao ratnog oružja.

Loading Tweet ...
Tweet not loading? See it directly on Twitter

Predsjednički kandidat Stranke socijalističke jednakosti Joseph Kishore objavio je u ponedjeljak na Twitteru/X:

Glasovanje u Kongresu razotkriva stvarnost: genocid u Gazi počinjen je u Washingtonu. Naoružavaju ga i financiraju Sjedinjene Američke Države i njihovi NATO saveznici. Podržavaju ga i demokrati i republikanci. Bidenova administracija i Demokratska stranka nikada neće moći oprati krv sa svojih ruku niti prikriti svoju krivnju za masovni pokolj.

Kishore je zaključio:

Borba protiv genocida mora se voditi kao borba protiv Demokratske i Republikanske stranke, kao borba protiv imperijalističkog rata koji se širi, uključujući rat SAD-a i NATO-a protiv Rusije, i kao borba protiv vladajuće klase i kapitalističkog sustava.

Kako je WSWS izvijestio, proračunski zakon predviđa desetke milijardi za divovske proizvođače oružja, uključujući Lockheed Martin, General Dynamics, Boeing, Raytheon i druge ratne profitere, koji proizvode ratne zrakoplove, nuklearne podmornice i projektile svih vrsta.

Zakon također uključuje 300 milijuna dolara za Inicijativu za sigurnosnu pomoć Ukrajini, čime se osigurava nastavak ugovora s Pentagonom za isporuke oružja Kijevu. Ovo financiranje čeka se na očekivano usvajanje dodatnog izdvajanja, koje bi osiguralo dodatnih 60 milijardi dolara vojne i financijske potpore za Ukrajinu, zajedno s dodatnih 14 milijardi dolara za Izrael.Nacrt zakona blokirali su republikanci u Kongresu na poticaj Trumpa, ali predsjedavajući Zastupničkog doma Mike Johnson obećao je iznijeti zakon na glasovanje nakon Uskrsa, uz očekivanje brzog dvostranačkog odobrenja.

Dvostranačko usvajanje rekordnog vojnog proračuna je odgovor svima koji tvrde da je moguće spriječiti Treći svjetski rat pritiskom na Demokratsku stranku ili apelima na takve međunarodne imperijalističke agencije poput Ujedinjenih naroda. Jedina društvena snaga koja ima i snagu i društveni imperativ da se suprotstavi imperijalističkom ratu je svjetska radnička klasa.

WSWS i Socijalističke stranke jednakosti, sekcije Međunarodnog odbora Četvrte Internacionale, bore se za razvoj globalnog masovnog pokreta radničke klase protiv imperijalističkog rata i protiv kapitalističkog sustava koji je njegov uzrok, na temelju međunarodnog socijalističkog programa.

Loading