Srpskohrvatski
Perspective

Izrael bombardirao iransko veleposlanstvo u Damasku: Bliski istok na rubu regionalnog rata

Izraelski bombaški napad na iransko veleposlanstvo u Damasku u ponedjeljak, u kojem su ubijena tri viša čelnika Islamske revolucionarne garde (IRGC) i tri druga, čin je rata protiv Irana za koji Washington i njegovi NATO saveznici snose političku odgovornost.

Hitne službe rade na zgradi pogođenoj zračnim napadom u Damasku, Sirija, ponedjeljak, 1. travnja 2024. [AP Photo/Omar Sanadiki]

Bombardiranje označava veliku novu etapu u izraelskom ratu protiv Irana, jer je njegova meta iranski teritorij, prema međunarodnom pravu. Izraelski režim dugo provodi nezakonitu vanjsku politiku ciljanih ubojstava, opetovano bombardirajući iranske i sirijske dužnosnike – osobito nakon ubojstva generala IRGC-a Qassema Soleimanija 2020. u Iraku. Njegova najnovija akcija prijeti izazvati izravan rat između Irana i Izraela, kao i izraelskih imperijalističkih podupiratelja NATO-a.

Jučer su iranski dužnosnici obećali odmazdu. „Natjerat ćemo [Izrael] da požali ovaj zločin i druge koje je počinio“, rekao je iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei. Rusko, kinesko i saudijsko ministarstvo vanjskih poslova također su objavili priopćenja osuđujući napad.

Bidenova administracija je navodno kontaktirala iranske dužnosnike neposredno nakon udara, negirajući odgovornost i tvrdeći da su je izraelski dužnosnici obavijestili o udaru samo nekoliko minuta prije nego što se dogodio. Međutim, činjenica da je Izrael smatrao da bi mogao poduzeti takvu akciju, bez obzira je li obavijestio Bidena ili ne, je zato što su mu Washington i njegovi NATO imperijalistički saveznici dali bjanko ček tijekom šest mjeseci genocida u Gazi.

Sjedinjene Američke Države, Britanija i Francuska sinoć su odbile osuditi izraelski napad na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a. Učinkovito podupirući izraelsko obrazloženje za napad, američki veleposlanik pri UN-u Robert Wood rekao je da je „zabrinut izvješćima da su teroristički vođe i elementi navodno bili prisutni u ovom objektu i osuđuje iransku kontinuiranu koordinaciju, obuku i naoružavanje terorista i drugih nasilnih ekstremista.“

Ovog su tjedna američki dužnosnici drsko stali u obranu masakra izraelske vojske nad 400 ljudi u bolnici Al-Shifa u Gazi. Glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre grubo je izjavila: „Hamas ne bi trebao djelovati izvan bolnica.“

Glasnogovornik američkog State Departmenta Mike Matthews nagovijestio je da će podržati izraelski napad na Rafah, gdje 1,5 milijuna palestinskih izbjeglica živi u šatorskim gradovima, navodeći da scenarij u kojem „Izrael ne čini ništa u vezi s borcima Hamasa koji i dalje postoje u Rafi nije prihvatljiv.“

Washington i njegovi NATO saveznici daju zeleno svjetlo izraelskom genocidu u kojem je ubijeno 32,000 Palestinaca jer pripremaju slične zločine diljem Bliskog istoka. Na početku genocida u Gazi, Washington je poslao borbene skupine nosača i podmornice s nuklearnim projektilima u regiju s izričitom svrhom ciljanja Irana. Danas, dok izraelski dužnosnici raspravljaju o invaziji na Libanon kako bi napali miliciju Hezbollaha, planovi NATO imperijalističkih sila dobro su uznapredovali da koriste Izrael kao posrednika u novim neokolonijalnim ratovima protiv Libanona, Sirije i šire.

Jedno desetljeće su se ruske, iranske i snage Hezbollaha borile u Siriji uz vladine snage protiv „pobunjeničkih“ islamističkih ili kurdskih nacionalističkih milicija koje podržava NATO. 13 godina NATO rata za promjenu režima u Siriji razorilo je zemlju, ostavivši pola milijuna mrtvih i više od 10 milijuna izbjeglica.

Izrael je u ponedjeljak obezglavio iransko vojno zapovjedništvo u Siriji i Libanonu usred globalnog rata koji imperijalističke sile vode za dominaciju Evroazijom. Dok se Washington i njegovi NATO saveznici bore protiv Rusije u Evropi, naoružavajući krajnje desni ukrajinski režim u Kijevu, oni također napadaju Rusiju i njezine saveznike na Bliskom istoku. Pokrivajući borbe između američkih i iranskih snaga IRGC-a u Siriji, kolumnist New York Timesa Thomas Friedman nedavno je napisao:

Amerikanci možda ne znaju da su u ratu s Iranom, ali iranska Revolucionarna garda sigurno zna da su u ratu u sjeni s Amerikom preko svojih proksija. A ako jedan od ovih iranskih proksija bude imao „sreće“ i stvori događaj masovnih žrtava udarom na američki ratni brod ili vojarnu jedne od američkih baza u Jordanu ili Siriji... [to bi] postao izravni vatreni rat u regiji od koje svijeta najviše ovisi o nafti. Samo sam te htio obavijestiti.

Radnici diljem Amerike i svijeta moraju biti upozoreni na neposrednu opasnost od katastrofalne vojne eskalacije. Rat o kojem Friedman govori imao bi razorne posljedice čak i izvan globalnog ekonomskog kolapsa uzrokovanog blokiranjem trgovine naftom u Perzijskom zaljevu. Usred NATO-ruskog rata u Ukrajini i nakon potpisivanja 400 milijardi dolara vrijednog kinesko-iranskog trgovinskog i vojnog sporazuma 2017.,to bi riskiralo uvlačenje svih velikih nuklearnih sila u globalni sukob.

Doista, američki dužnosnici više ne skrivaju činjenicu da je sukob s Kinom sada njihova glavna briga. Prošlog mjeseca, šef Središnjeg zapovjedništva SAD-a, general Michael Kurilla osudio je nestabilni obrambeni savez koji je nastao protiv NATO-a između iranskog, kineskog i ruskog režima.

„Kolektivno, Iran, Rusija i Kina jačaju svoje odnose i njeguju kaotičan krajolik pogodan za njihovu eksploataciju“, rekao je Kurilla. „Posljedice ovog partnerstva imat će globalne implikacije.“ Govoreći o izvozu iranskih bespilotnih letjelica u Rusiju za rat u Ukrajini i ruskom i iranskom izvozu nafte u Kinu, požalio se: „Iran prodaje 90 posto svoje nafte, sve pod sankcijama SAD-a, Kini.“

Potpora imperijalističkih sila genocidu u Gazi proizlazi iz njihove težnje da pokore svijet kroz rat protiv Rusije, Kine i Irana. To je oštro otkriveno u nedavnom ispadu američkog kongresmena Tima Walberga, koji je pozvao na bacanje nuklearnih bombi na Gazu „poput Nagasakija i Hirošime“ i za „isto u Ukrajini“ kako bi se „izbrisale ruske snage“. Nesposobni riješiti sukobe stvorene desetljećima rata i pljačke, imperijalistički političari više ne vide izlaz osim masovnog ubojstva onih koji im stoje na putu.

Protivljenje genocidu u Gazi mora se razviti u međunarodni pokret radničke klase protiv imperijalističkog rata SAD-a i NATO-a kao i kapitalističkog sustava. U svojoj novogodišnjoj izjavi, World Socialist Web Site je upozorio:

Uzeto u cjelini, normalizacija različitih oblika društvenog barbarstva znači da je kapitalistička klasa stigla u slijepu ulicu. Klasa čija se politika sastoji od različitih oblika sociocida očito je iscrpila svoj povijesni, ekonomski, društveni i politički legitimitet.

Odlučujuće pitanje je naoružavanje rastućeg protivljenja među radnicima i omladinom genocidu u Gazi, otkrivenom u masovnim prosvjedima u Izraelu i diljem Bliskog istoka, kao i u zemljama NATO-a, socijalističkom perspektivom. To zahtijeva izgradnju trockističkog vodstva u radničkoj klasi, sekcija Međunarodnog odbora Četvrte Internacionale, u svakoj zemlji. To je osnovna i hitna zadaća koju nameće eskalacija rata na Bliskom istoku.

Loading