Srpskohrvatski

Mehring Yayıncılık objavljuje tursko izdanje Logike cionizma: od nacionalističkog mita do genocida u Gazi

Mehring Yayıncılık sa zadovoljstvom najavljuje objavljivanje turskog izdanja knjige Logika cionizma: od nacionalističkog mita do genocida u Gazi autora Davida Northa. Potičemo sve čitatelje World Socialist Web Site u Turskoj da kupe knjigu koja je dostupna ovdje.

Svezak sadrži četiri predavanja koja je održao David North kao odgovor na izraelski genocid u Gazi koji je podupro NATO. North je predsjednik i Stranke socijalističke jednakosti u Sjedinjenim Američkim Državama i Međunarodnog uredničkog odbora World Socialist Web Site. Imao je vodeću ulogu u međunarodnom socijalističkom pokretu više od pola stoljeća.

Northovo prvo predavanje, održano na Sveučilištu u Michiganu 24. listopada 2023., stavilo je izraelski napad na Gazu u kontekst cionističkog ugnjetavanja palestinskog naroda.

Drugo predavanje, održano na Birkbecku, Sveučilište u Londonu 18. studenoga 2023., dalo je pregled povijesti socijalističkog suprotstavljanja cionističkoj politici i ideologiji koja datira iz 19. stoljeća.

U trećem predavanju, održanom na berlinskom Sveučilištu Humboldt 14. prosinca 2023., North je oštroj kritici podvrgao tvrdnju njemačke vlade da je protivljenje cionizmu „antisemitizam“.

U četvrtom predavanju, održanom na Sveučilištu Michigan 12. ožujka 2024., North izvlači političke pouke samospaljivanja pripadnika američkih zračnih snaga Aarona Bushnella ispred izraelske ambasade u Washingtonu, D.C., uzvikujući „Oslobodite Palestinu“.

North je zaključio svoje predavanje:

Suočeni smo s velikim političkim pitanjima i izazovima. Ona se mogu riješiti. Ali da bismo ih riješili, moramo izgraditi revolucionarnu stranku. Ova partija mora pridobiti odanost velikih masa radničke klase. To je osnovna, temeljna lekcija koju moramo izvući iz smrti Aarona Bushnella i iz razumijevanja krize našeg vremena.

Profesor sociologije na Kalifornijskom sveučilištu u San Diegu, Charles Thorpe napisao je o ranijem izdanju knjige:

Tri predavanja Davida Northa, održana usred rata, izuzetno su jezgrovita, povijesno informirana i politički razorna optužnica protiv cionizma i izraelskog napada na Gazu.

Logika cionizma također uključuje prezentaciju turskog izdanja Northove knjige Leon Trocki i borba za socijalizam u dvadeset prvom stoljeću na Sajmu knjiga u Istanbulu 5. studenog 2023.

Loading