Srpskohrvatski

Racija berlinske policije i zatvaranje konferencije protiv genocida u Gazi

U petak poslijepodne njemački glavni grad Berlin svjedočio je scenama koje podsjećaju na doba nacističkog režima. Stotine policajaca terorizirale su antiratni kongres koji je bio usmjeren protiv izraelskog genocida u Gazi, da bi ga nakon dva sata zabranili.

Njemačka policija uhićuje glasnogovornika Židovskog glasa za mir Udija Raza, 12. travnja 2024. [Photo: @AliAbunimah]

Na kongresu koji je organizirao Židovski glas za pravedan mir na Bliskom istoku očekivali su se istaknuti govornici, a na kojem je sudjelovalo nekoliko propalestinskih organizacija. Među njima su bivši grčki ministar financija Yanis Varoufakis, irski zastupnik Richard Boyd Barrett, britansko-palestinski liječnik i rektor Sveučilišta u Glasgowu Ghassan Abu-Sitteh, 86-godišnji stručnjak za Palestinu Salman Abu Sitta, bivši član Palestinskog nacionalnog vijeća, židovski redatelj Dror Dayan i palestinski novinar Hebh Jamal.

Mediji i politički establišment unaprijed su pokrenuli opaku kampanju klevetanja Kongresa. Od tabloida Bild do „uglednog“ Tagesspiegela, osudili su sudionike kao „mrzitelje Izraela“. Bildova naslovnica u petak ujutro je glasila: „Kongres izraelskih mrzitelja. Ovi teroristički fanovi pojavljuju se danas u Berlinu.“

Svestranački „Savez protiv antisemitskog terorizma“, koji uključuje političare od desničarske Kršćansko-demokratske unije/Kršćansko-socijalne unije do Lijeve stranke, izjavio je da se od Kongresa očekuje „širenje antisemitske mržnje“ i da Berlin ne bi trebao postati „središte terorističkog veličanja“. Za stranku Ljevice apel su potpisali bivši berlinski senator za kulturu Klaus Lederer i bivša berlinska laburistička senatorica Elke Breitenbach.

Policija je postupila u skladu s tim. Ghassanu Abu-Sittehu zabranjen je ulazak u berlinsku zračnu luku. Liječnik koji je nakon početka rata radio u bolnici Al-Shifa u Gazi i 6. prosinca dao potresan intervju za Der Spiegel o svojim strašnim iskustvima tamo, trebao je navečer održati predavanje na kongresu. Umjesto toga, rečeno mu je da ne smije ući u Njemačku do 14. travnja.

Kada je u petak ujutro objavljeno mjesto održavanja kongresa (organizatori su ga držali u tajnosti iz sigurnosnih razloga), mobiliziran je veliki kontingent policije. Od 2500 policajaca predviđenih za cijeli vikend konferencije, njih gotovo 900 okružilo je kongresnu dvoranu u Tempelhofu i postavilo barijere. Oko 25 ljudi prisustvovalo je protuprosvjedu protiv kongresa koji su organizirali CDU i cionističke skupine.

Policija je pod izlikom „propisa zaštite od požara“ ograničila pristup kongresnoj dvorani. Iako je dvorana predviđena za 1000 ljudi, dopustili su samo 250 ljudi. Red od još 250 ljudi, kojima nije bilo dozvoljeno da uđu, policija je ocijenila kao skup koji se mora razići do 15 sati. U isto vrijeme policija je uhitila ljude koji su čekali u redu, uključujući člana Židovskog glasa koji je držao transparent s natpisom „Židovi protiv genocida“.

Uskraćujući registriranim sudionicima pristup skupu, policija je kroz stražnji ulaz u zgradu prošvercala nekoliko desetaka neakreditiranih novinara, od kojih je većina došla iz tiska Springer, koji je najgori agitator protiv kongresa.

Uniformirani i naoružani policajci također su bili u sobi za sastanke kako bi zastrašili sudionike. Zbog ometanja policije kongres je mogao započeti tek nakon duže odgode. Povod za njegovo raspuštanje tada je bilo video predavanje Salmana Abu Site, kojemu je također bio zabranjen ulazak.

Abu Sitta, koji je protjeran iz Palestine kao dijete 1948. godine, posvetio je svoj život borbi za Palestince, sudjelujući u javnim debatama s izraelskim mirovnim aktivistima, kao što su Uri Avnery i rabin Michael Lerner.

Dvije minute nakon početka video predavanja, 30 do 40 policajaca upalo je na govornicu oko 15:30 kako bi blokirali prijenos. Navodno su kao opravdanje naveli nezakonit sadržaj. Policija je nakon toga nasilno provalila u kontrolnu sobu i isključila struju i rasvjetu u kongresnoj dvorani kako bi prekinula livestream prijenos s kongresa.

U 17.24 sati, policija je raspustila kongres i naredila sudionicima da napuste dvoranu. Policija na licu mjesta nije dala razlog za to. Kasnije su svoju samovolju pravdali opasnošću da govornici negiraju Holokaust ili veličaju nasilje.

Netom zatim, Udi Raz, član odbora Židovskog glasa za mir i suorganizator Palestinskog kongresa, je uhićen. U intervjuu za Junge Welt izvijestio je da je njegovo uhićenje bilo opravdavao na temelju toga što je jednog policajca nazvao antisemitom te da je to shvaćeno kao uvreda.

Policijske operacije u stilu diktature bile su usko koordinirane s vladom pokrajine Berlin i saveznom vladom. U vezi s Palestinskim kongresom, tajnik unutarnjih poslova Christian Hochgrebe (Socijaldemokrati, SPD) najavio je unaprijed u Odboru za unutarnje poslove da će „učiniti sve što je u našoj moći da spriječi zločine kao što su poticanje na mržnju i korištenje zabranjenih simbola.“

Gradonačelnik Berlina Kai Wegner (CDU) zahvalio je policiji „na njihovoj odlučnoj intervenciji u ovom događaju mržnje“ u petak poslijepodne. Dao je do znanja „koja pravila vrijede u Berlinu. Jasno smo rekli da mržnji prema Izraelu nema mjesta u Berlinu. Tko se toga ne bude pridržavao, snosit će posljedice.“

Berlinska senatorica nadležna za resor unutarnjih poslova (SPD) rekla je: „U potpunosti podržavam odluku policije.“ A Savezno ministarstvo unutarnjih poslova na čelu s Nancy Faeser (SPD) na Twitteru/X-u je uoči kongresa napisala: „Dobro je što je berlinska policija najavila oštro slamanje takozvanog Palestinskog kongresa u Berlinu. Vrlo pažljivo pratimo islamističku scenu.“

Policijsku akciju podržale su i organizacije mladih SPD-a, CDU/CSU-a, Slobodnih demokrata i Zelenih. Uoči kongresa objavili su zajedničku izjavu „protiv antisemitizma i veličanja terorizma“ koja je navodno proizašla s kongresa.

Autoritarne metode koje koristi njemačka vladajuća klasa protiv Palestinskog kongresa neraskidivo su povezane s njihovim povratkom militarizmu. Nemoguće je učiniti Njemačku „sposobnom za rat“, prema riječima ministra obrane Pistoriusa, bez ukidanja slobode izražavanja i demokracije.

Nakon Sjedinjenih Američkih Država, Njemačka je najveći dobavljač oružja Izraelu i najveći donator Ukrajine. Vlada je u procesu prebacivanja milijardi iz socijalnog u vojni proračun i ponovnog uvođenja vojnog roka kako bi imala topovsko meso za daljnje ratove. Iako se više ne može poreći da Izrael provodi genocid nad Palestincima, vlada bezuvjetno podržava Netanyahuov režim i kriminalizira svako protivljenje njemu.

Napad na kongres je usmjeren protiv sve većeg protivljenja ovoj ratnoj politici. Prema nedavnom istraživanju, 69 posto stanovništva Njemačke protivi se izraelskim vojnim akcijama u Pojasu Gaze. Kako se protivljenje unutar stanovništva pojačava, vladajuća klasa odgovara sve oštrijim mjerama. Diktatorske policijsko-državne mjere imaju za cilj zastrašiti svakoga tko odbije ovaj militaristički program.

Loading