Srpskohrvatski
Perspective

Suprotstavite se kampanji ušutkavanja protivnika genocida u Gazi na sveučilištima!

The International Youth and Students for Social Equality (IYSSE) osuđuje napade na protivnike genocida u Gazi, studentima i profesorima, koji su u tijeku diljem Sjedinjenih Američkih Država. Zahtijevamo da studenti i organizacije koje su ukinute, izbačene ili suspendirane budu odmah vraćene. Mora se mobilizirati najšira moguća potpora među mladima i radničkom klasom u borbi za ovaj zahtjev.

Predsjednica Sveučilišta Columbia Nemat Shafik svjedoči pred saslušanjem Predstavničkog odbora za obrazovanje i radnu snagu na temu "Columbia u krizi: Odgovor Sveučilišta Columbia na antisemitizam" na Capitol Hillu u Washingtonu, srijeda, 17. travnja 2024. [AP Photo/Mariam Zuhaib]

Tijekom prošlog mjeseca sveučilišta diljem SAD-a, uključujući Sveučilište Vanderbilt u Tennesseeju i Sveučilište Columbia u New Yorku, uhitila su, izbacila i suspendirala studente zbog sudjelovanja u propalestinskim demonstracijama. Osoblje je smijenjeno dok su drugi privremeno udaljeni s dužnosti, uključujući Sveučilište Columbia i John Jay College u New Yorku. U Teksasu, guverner Greg Abbott izdao je izvršnu naredbu kojom zahtijeva da sustav državnog sveučilišta „uspostavi primjerene kazne, uključujući izbacivanje iz institucije“ za studente koji se protive genocidu.

U utorak je sveučilišna uprava efektivno zabranila Asni Tabassum sa titulom Valedictorian na Sveučilištu Južne Kalifornije da održi svoj planirani uvodni govor nakon što je izrazila protivljenje genocidu na svom Instagramu.

Kampanja cenzuriranja, zastrašivanja i ušutkavanja protivnika genocida se pojačava. Saslušanje u Kongresu u srijedu bilo je prvenstveno posvećeno pritisku na upravu Sveučilišta Columbia, koje je prednjačilo u napadu na demokratska prava u kampusima, da provede potpunu čistku propalestinskog osoblja i studenata.

Kao i u prethodnim kongresnim saslušanjima usmjerenim na elitna sveučilišta, krajnje desničarski republikanci poput Elise Stefanik, pristaše antisemitske i bijele suprematske „Teorije velike zamjene“, i Jima Banksa, otvorenog branitelja fašističkog pokušaja državnog udara 6. siječnja i saveznika antisemitkinje Marjorie Taylor Greene, bilo je dopušteno da predvode napad. Većina govornika je prije svojih primjedbi ponovila laž da protivljenje cionizmu predstavlja antisemitizam. Ta laž sada služi kao glavna ideološka osnova za kriminalizaciju svakog suprotstavljanja fašizmu, imperijalizmu i kapitalizmu.

Kongresmen Tim Walberg, koji je pozvao Izrael da uništi Gazu nuklearnim oružjem, inzistirao je na tome da sveučilište „disciplinira“ Josepha Massada, stalnog profesora arapske politike na Sveučilištu Columbia. Predsjednik Columbie Nemat Shafik, bivši vodeći dužnosnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Banke Engleske, odgovorio je da je Massad bio pod „istragom“ – činjenica o kojoj profesor nikada nije bio obaviješten do saslušanja. Kada su ga suočili s time da je sveučilište angažiralo Mohameda Abdoua kao gostujućeg profesora, Shafik je jezivo odgovorio: „On više nikada neće raditi na Columbiji.“

Stefanik i drugi predstavnici Kongresa imenovali su nekoliko drugih članova fakulteta, pozivajući da budu otpušteni i da Columbia revidira svoje procedure zapošljavanja. Jedan kongresnik opisao je člana fakulteta koji se suprotstavio genocidu kao „niski život“. Kongresmen Joe Wilson (republikanac-Južna Karolina) pozvao je na cenzuru nastavnika i studenata koji smatraju da je kapitalizam „sustav ekonomske opresije“.

Predstavnici uprave Sveučilišta Columbia, koji su uključivali bivšeg direktora Goldman Sachsa, bivšeg vodećeg novinara CNN-a, ABC-a i NBC-a i člana desničarskog Federalističkog društva odvjetnika, pokušali su dokazati Kongresu da su dostojni saveznici u napadu na slobodu govora.

Shafik je izjavio da je sveučilište „u redovnom kontaktu s NYPD-om i FBI-em“ te da će se poduzeti daljnje „disciplinske mjere“ protiv studenata i nastavnika koji se ne slažu.

Sveučilište je već suspendiralo Studente za pravdu u Palestini i Židovski glas za mir te je gotovo zabranilo prosvjede u svom kampusu. Dok se održavalo saslušanje, njujorška policijska uprava zabarikadirala je ulaz u kampus Columbije, gdje su studenti pokrenuli prosvjedni kamp na travnjaku tražeći kraj genocida.

NYPD zabarikadirala i čuvala glavni ulaz na Sveučilište Columbia 17. travnja 2024.

Saslušanje je razjasnilo da je cilj američke vladajuće klase ništa manje nego čišćenje nastavnog i studentskog tijela na sveučilištima, kako bi se visoko obrazovanje potpuno podredilo ratnom stroju. Svatko tko se usudi izraziti protivljenje američkoj vanjskoj politici treba biti izbačen, stavljen na crnu listu i javno postavljen na metu napada cionista i krajnje desnih elemenata.

Takvi napadi se već događaju. Na Sveučilištu Columbia, studenti prosvjednici morali su biti hospitalizirani nakon što su ih bivši vojnici IDF-a (Izraelske obrambene snage) napali kemijskim oružjem u kampusu. Samo u posljednja dva tjedna dvoje mladih muslimana napadnuto je u kampusu Sveučilišta Texas u Austinu, a član pravnog fakulteta UC Berkeley fizički je napao muslimanskog studenta prosvjednika.

U otvorenom poticanju nasilja protiv prosvjednika, krajnje desničarski republikanac Tom Cotton u utorak je ohrabrio „ljude koji su zapeli iza pro-Hamasove gomile koja blokira promet“ da „uzmu stvari u svoje ruke. Vrijeme je da se stane na kraj ovim glupostima.“

Demokratska stranka je u potpunosti uključena u ovu kampanju. Politika Bidenove administracije je zbijanje redove sa krajnje desničarskim republikancima za ujedinjenu frontu za vođenje rata u inozemstvu i kod kuće. Dok blisko surađuje s republikancima na ukidanju slobode govora u kampusima, Demokratska stranka oslanja se na sindikalne birokracije kako bi ugušila svaki neovisni izraz protivljenja radničke klase napadu na demokratska i socijalna prava, kao i na rat i genocid u Gazi.

Obje su dio iste strategije: sa stajališta vladajuće klase, suzbijanje klasne borbe i političke opozicije kod kuće je najvažniji preduvjet za vođenje rata u inozemstvu.

U ovoj strategiji, Bidenova administracija dobiva ključnu podršku od „lijevih“ demokrata. Alexandria Ocasio-Cortez pojavila se kao glavni prikupljač sredstava za kampanju reizbora „Genocide Joea“, dok je šutjela o čistkama fakulteta i studenata. Slično tome, Jacobin, vodeći časopis Demokratskih socijalista Amerike, mjesecima je šutio o lovu na vještice u kampusima prije nego što je legitimizirao kampanju krajnje desnice koja je dovela do svrgavanja Claudine Gay s mjesta predsjednice Sveučilišta Harvard.

Ovaj napad na demokratska prava međunarodnog je opsega. U petak je policija u Berlinu u Njemačkoj pretresla događaj Palestinskog kongresa. Istaknutim akademicima i političarima, uključujući bivšeg grčkog ministra financija Yanisa Varoufakisa, zabranjen je ulazak u Njemačku, pa čak i obraćanje njemačkoj publici online. Nakon dva svjetska rata i Holokausta, njemački imperijalizam, poput SAD-a, Francuske i Britanije, sada osigurava ključna sredstva i oružje za izraelski genocid u Gazi.

U pozadini eskalirajućeg napada na slobodu govora na međunarodnoj razini od strane svih dijelova vladajuće klase je širenje i intenziviranje svjetskog rata u nastajanju. Tijekom prošlog tjedna, SAD i evropske imperijalističke sile približile su se više nego ikad izravnom sukobu s Iranom na Bliskom istoku. U Evropi NATO raspravlja o raspoređivanju trupa u Ukrajinu, gdje se njegove proxy snage ukrajinske vojske suočavaju s katastrofalnom situacijom u ratu protiv Rusije. Dva su ratišta suštinski povezana: oba su dio nove imperijalističke ponovne podjele svijeta, koja cilja ne samo na Rusiju i Iran, već i na Kinu.

Svojom bjesomučnom kampanjom da uguši svako protivljenje genocidu u Gazi, vladajuća klasa nastoji spriječiti pojavu i pripremiti nasilno gušenje još šireg i snažnijeg masovnog pokreta protiv rata i protiv kapitalizma. Ona je itekako svjesna da su prosvjedi protiv genocida u Gazi samo najava takvog pokreta. Zbog toga ponovno vodi ono što je američki trockistički vođa James P. Cannon opisao tijekom McCarthyism ranih 1950-ih kao „psihološki rat protiv slobodne misli i suprotnog mišljenja u razmjerima koji daleko nadilaze njihovo zakonsko potiskivanje.“

Ali sve ukazuje na to da vladajuća klasa već gubi ovaj „psihološki rat“. Sama činjenica da su prosvjednici ostali prkosni suočeni s frontalnim napadom države simptomatična je za daleko širi proces radikalizacije: u očima milijuna, kapitalistički sustav, a posebno američki imperijalizam, koji je dugo funkcionirao kao njegov glavni bedem, izgubili su svaki povijesni, politički i moralni legitimitet.

No koliko god bili predani i hrabri, mladi ljudi sami ne mogu zaustaviti genocid, boriti se protiv imperijalizma ili srušiti kapitalistički sustav. Naime, iskustvo prosvjeda u proteklih pola godine pokazuje da je hitno potrebna nova politička i društvena orijentacija.

Do sada su prosvjedima dominirale nacionalističke snage srednje klase poput neostaljinističke Stranke socijalizma i oslobođenja (PSL) i tendencije poput Socijalističke alternative koje su orijentirane na predsjedničku izbornu kampanju profesionalnog oportunista i pragmatičara Cornela Westa.

Ove tendencije nastoje promicati iluziju da pritisak odozdo na Bidenovu administraciju i Demokratsku stranku može natjerati vladajuću klasu da „promijeni kurs“. Ova perspektiva je slijepa ulica. Gorka lekcija antiratnih pokreta iz prošlosti – bilo protiv rata u Vijetnamu ili rata u Iraku – jest da će svaki pokret koji je podređen Demokratskoj stranci i ograničen okvirom prosvjedne politike srednje klase neizbježno propasti i biti manipuliran od strane buržoazije.

Ali 20. stoljeće nosi i drugu lekciju: Oktobarska revolucija 1917. u Rusiji, koja je donijela početak kraja Prvog svjetskog rata, i cjelokupna povijest trockističkog pokreta pokazuju da je borba za obranu demokratskih prava i borba protiv rata mogu uspjeti samo ako su ukorijenjeni u nezavisnom pokretu radničke klase. Zbog toga IYSSE inzistira da se mora izgraditi novi, socijalistički antiratni pokret, s jasnom orijentacijom na program i teoriju revolucionarnog marksizma i mobilizaciju međunarodne radničke klase kao glavne revolucionarne snage u društvu.

Loading