Srpskohrvatski
Perspective

Mobilizirajte radničku klasu u obranu prosvjednika protiv genocida u Gazi!

World Socialist Web Site osuđuje ogromnu eskalaciju državnih napada na prosvjednike, uključujući masovna uhićenja na Sveučilištu Columbia, Yale i New York, temeljenih na lažima i klevetama. Pozivamo na najširu moguću mobilizaciju radničke klase diljem SAD-a i na međunarodnoj razini kako bi se suprotstavili ovom napadu na demokratska prava i zaustavili genocid u Gazi.

Policajci NYPD-a pripremaju se za uhićenja na Sveučilištu Columbia. [AP Photo/Stefan Jeremiah]

Tijekom prošlog tjedna, prosvjedni pokret je rastao, posebno u kampusima. Nakon masovnih uhićenja na Columbiji, kampovi su sada postavljeni u desecima škola diljem zemlje, uključujući New York City, Massachusetts, Michigan, Ohio, Sjevernu Karolinu, Kaliforniju i mnoga druga mjesta. Na Sveučilištu Columbia i NYU u New Yorku, profesori su otvoreno solidarizirali s prosvjedima.

Kao odgovor, Bijela kuća, zajedno s fašističkim republikancima, pokrenula je opaku i koordiniranu kampanju represije i klevetanja.

U nedjelju je predsjednik Joe Biden izdao izjavu u kojoj je udvostručio američku podršku izraelskom genocidu u Gazi. Ustvrdio je da postoji „alarmantan val antisemitizma u našim školama, zajednicama i na internetu“. Slične izjave u kojima su se studenti koji se protive genocidu blatili kao „antisemiti“ objavili su demokratski gradonačelnik New Yorka Eric Adams i guvernerka New Yorka Kathy Hochul.

U ponedjeljak su fašistički republikanski senatori Tom Cotton i Josh Hawley pozvali Bidena da pošalje Nacionalnu gardu da uguši prosvjede na Sveučilištu Columbia. „Nastajući pogromi na Columbiji moraju prestati DANAS,“ napisao je Cotton na X. „Ako Eric Adams ne pošalje njujoršku policiju, a Kathy Hochul ne pošalje Nacionalnu gardu, Joe Biden ima dužnost preuzeti odgovornost i razbiti ove rulje.“

To su prljave laži i orvelovski novogovor. Nema „navale antisemitizma“ na sveučilišnim kampusima. Protesti protiv genocida uključuju velik broj Židova, posebice mladih. New York, koji je postao središte prosvjeda, ima najveću židovsku populaciju na svijetu izvan Izraela.

Jedna od najvećih židovskih političkih organizacija u SAD-u, Židovski glas za mir, zabranjena je na Sveučilištu Columbia i mnogim drugim kampusima zbog svog antiratnog stava, a deseci, ako ne i stotine, židovskih prosvjednika su uhićeni, suspendirani i otpušteni zbog svojih političkih stavova.

Što se tiče Hawleyja i Cottona, njihova vlastita politika nosi zadah istinskog antisemitizma. Hawley je bio vodeći pristaša Trumpova državnog udara 6. siječnja, a on i drugi fašistički republikanci promicali su krajnje desničarsku i antisemitsku „Teoriju velike zamjene“.

U Ukrajini je Bidenova administracija naoružala neonaciste do zuba, uključujući i bataljun Azov, koji se ponosno svrstava u tradiciju Organizacije ukrajinskih nacionalista (OUN), organizacije koja je bila umiješana u ubojstvo stotina tisuća ukrajinskih Židova tijekom Holokausta pod vodstvom nacista.

Poziv Hawleyja i Cottona na raspoređivanje Nacionalne garde ili druge vojne akcije podsjeća na zlokoban povijesni presedan: 4. svibnja 1970., prije 54 godine, Nixonova administracija i guverner Ohia mobilizirali su Nacionalnu gardu kako bi se obračunali sa studentima koji su prosvjedovali protiv američke invazije Kambodže na Državnom sveučilištu Kent. U masakru koji je uslijedio ozlijeđeno  je 13 studenata, od kojih 4 smrtno.

Jel ovo ono što Hawley i Cotton imaju na umu?

Vlade koje su sposobne podržati, financirati i poticati ubojstvo 40,000 nevinih ljudi savršeno su sposobne podržati masovno nasilje nad vlastitim stanovništvom. Richard Nixon je ranije osudio studente kao „bube“. Danas je Bidenovo blaćenje prosvjednika kao „antisemita“ osmišljeno da legitimizira slično državno nasilje nad protivnicima rata.

Vladajuća klasa prosvjede vidi kao prijetnju ne samo svojoj potpori Izraelu, već i široj ratnoj politici koju provodi.

Upravo ovog vikenda, Demokratska stranka udružila se s fašističkim republikancima kako bi izglasala 95 milijardi dolara dodatnog vojnog financiranja, uključujući 26 milijardi dolara za izraelski genocid u Gazi i vojni sukob s Iranom. Svi demokrati u Zastupničkom domu, uključujući članove takozvanog „Squad“ kao što su Alexandria Ocasio-Cortez i Ilhan Omar, glasovali su za podršku dodatnih 61 milijardu dolara za masovni pokolj u Ukrajini i 8 milijardi dolara za utvrđivanje Tajvana kao strateškog središta u pripremi za rat s Kinom.

Slične represivne akcije poduzimaju kapitalističke vlade diljem svijeta. U Njemačkoj je klevetanje prosvjednika protiv genocida kao „antisemita“ bilo temelj za najveći broj uhićenja židovskih građana zbog političkog aktivizma od pada nacističkog režima. U ponedjeljak je turska policija napala i prekinula prosvjed usmjeren protiv njemačkog predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera zbog suučesništva u genocidu.

Lažno poistovjećivanje protivljenja genocidu s antisemitizmom ima za cilj kriminalizirati svako protivljenje zločinima imperijalizma i kapitalizma. Na meti nisu samo protivnici genocida u Gazi. U osnovi, cilj je spriječiti pojavu i pripremiti nasilno gušenje mnogo šireg pokreta protiv rata i kapitalizma među mladima i, prije svega, unutar radničke klase.

Paralela s masakrom na državnom sveučilištu Kent sadrži važnu lekciju. Taj se masakr dogodio usred jednog od najvećih štrajkačkih pokreta u povijesti SAD-a, uključujući poštanske i automobilske radnike. To se dogodilo gotovo točno dvije godine nakon što su masovni studentski prosvjedi u Francuskoj pokrenuli opći štrajk koji je vladu doveo na rub kolapsa. Američka vladajuća klasa, prestravljena da će se studentski prosvjedi stopiti s radničkim pokretom i dobiti otvoreno socijalističku orijentaciju, upotrijebila je brutalno državno nasilje da ih suzbije.

Vladajuća klasa je itekako svjesna da su prosvjedi od prošlog mjeseca tek rane faze daleko šireg antiratnog pokreta i revolucionarne borbe radničke klase.

Međutim, u onoj mjeri u kojoj pokret protiv genocida otvoreno ne prekine s Demokratskom strankom i ne uhvati korijenje u radničkoj klasi, može biti izoliran, politički opstruiran i učinjen lakom metom državne represije.

Stoga pozivamo studente: Okrenite se međunarodnoj radničkoj klasi! Mobilizirajte podršku među učiteljima, zdravstvenim, automobilskim, logističkim radnicima i prijevoznicima! Raskinite s kapitalističkom politikom Demokratske stranke!

A mi pozivamo radnike: Stanite u obranu studenata! Napad na njihova demokratska prava je napad na cijelu vašu klasu.

Cilj ove državne kampanje je ukidanje slobode govora, ne samo na fakultetima nego u svim područjima društvenog i političkog života. Eksplozija militarizma u inozemstvu nespojiva je s pravom na slobodu govora kod kuće.

Mobilizirajte se neovisno o sindikalnim birokracijama i objema strankama vladajuće klase kako biste odmah zaustavili isporuke oružja i proizvodnju oružja za genocid u Gazi i rat u Ukrajini!

Sada sve ovisi o spajanju borbe protiv genocida, imperijalističkog rata i napada na demokratska prava s razvojem klasne borbe i izgradnjom revolucionarnog marksističkog vodstva u radničkoj klasi.

Ovogodišnji Međunarodni prvomajski online skup, koji organizira Međunarodni odbor Četvrte Internacionale, biti će usredotočen na razvoj radničke klase i socijalističkog pokreta protiv imperijalističkog rata. Pozivamo sve naše čitatelje da se registriraju na wsws.org/mayday i promoviraju skup što je šire moguće.

Loading