Kanadiske arbeidere trenger et sosialistisk program for å beseire trusselen om høyreekstrem politisk vold, få avsluttet pandemien og motsatt seg krig

Med støtten og oppmuntringen fra en betydelig del av styringsklassen har høyreekstreme bøller den siste uka beleiret Canadas parlament og Ottawa-sentrum og lover, truende, å forbli der til alle Covid-19-folkehelsetiltak er avskaffet.

En lastebil med i Freedom Convoy i Ottawa. Flagget til den høyreekstreme militsgruppa Three Percenters er drapert over lastebilens panser. [Kilde: Twitter, Marc-André Cossette @MarcCossette]

Disse ekstraordinære begivenhetene understreker den presserende nødvendigheten av en uavhengig politisk mobilisering av arbeiderklassen. Arbeiderklassen, bevæpnet med et sosialistisk og internasjonalistisk program, er den eneste sosiale kraften som er i stand til å implementere en vitenskapsbasert Zero Covid-politikk for å få avsluttet pandemien en gang for alle, få stoppet det tankeløse pådrivet til imperialistkrig, og få stoppet faren for autoritært styre og fascistisk politisk vold.

Lastebilkaravanen som har inntatt Ottawa, den såkalte Freedom Convoy, består av høyreekstremt oppsop med synspunkter som er anatema for det store flertallet av den kanadiske befolkningen. Den er frontet av fascistaktivister som har angrepet hjemløse, og arbeidere som prøver å håndheve antiCovid-tiltak og har brakt med skytevåpen og andre våpen inn til sentrum av Ottawa. Canada Unity, som initierte konvoien og der organisasjonens leder fronter deres GoFundMe-kampanje, oppfordrer offentlig til et putsch som skal erstatte den demokratisk valgte regjeringen med en junta.

Dersom disse høyreekstreme, virulente antiarbeider-kreftene plutselig har inntatt en overdimensjonert rolle i det offisielle politiske liv, fullstendig i strid med deres sanne folkelige støttegrunnlag, er det fordi en mektig del av styringseliten, anført av Conservative Party og høyresidens medier, som National Post og Toronto Sun, bygget opp under protestkonvoien og formet den til en høyreekstreme utenomparlamentarisk bevegelse.

Det gjorde de med det siktemål å bruke konvoien som en rambukk mot den utbredte folkelige støtten til stringente folkehelsetiltak, inkludert nedstenginger, for å forhindre Covid-infeksjoner og redde liv. Men deres ambisjoner går langt utover det. De er fast bestemt på å få skjøvet politikken langt til høyre – for å intensivere angrepet på arbeiderklassen på hjemmebane, gjennom en rask omdreining til «post-pandemiske» innstramminger, og for å gi Canada en enda mer prominent frontlinjerolle i de oppflammende amerikanske militær-strategiske offensivene mot Russland og Kina.

Det må advares for at et slikt skarpt byks til høyre allerede er godt på gang. De mest iøynefallende Convoy-supporterne blant klikken av høyreekstreme premierer [o. anm.: Canadas provinsguvernører], Saskatchewans Scott Moe og Albertas Jason Kenney, har lovet umiddelbart å oppheve alle gjenværende folkehelsetiltak, selv om omikronbølga har presset antallet dødsfall opp til nivåer bare sett på pandemiens mørkeste dager.

De føderale Conservatives droppet onsdag Erin O’Toole som deres partileder, fordi han ble ansett som utilstrekkelig støttende for konvoien. Candice Bergen, hans midlertidige erstatter, har offentlig omtalt de høyreekstreme elementene som okkuperer sentrum av Ottawa som «patriotiske, fredselskende kanadiere», og har oppfordret statsminister Trudeau til å rekke dem ei «olivengrein». Hun har argumentert, privat i e-poster til partiets toppledere, mail som siden ble lekket til Globe and Mail, for at Conservatives må støtte den fortsatte okkuperingen av Ottawa, for å gjøre den til «Trudeaus problem».

Bergen, Conservatives og høyreorienterte selskapsmedier forlanger at Trudeau skal møte konvoilederne som del av en såkalt «politisk løsning» på krisen. Alt dette er intrigespill. Hvis og når det bryter ut et voldelige sammenstøt mellom deres fascistallierte og sikkerhetsstyrker, vil de og de delene av kapitalisteliten som de taler for, klandre Trudeau for hans «uforsonlighet», og med det forsøke å anvende den påfølgende krisen som ei brekkstang for å presse ut høyreorienterte innrømmelser, eller enda til, for å besørge regjeringens sammenbrudd og fall.

At en betydelig del av styringsklassen åpenbart er beredt til å instrumentalisere det ytre høyre og anvende fascistvold for å nå deres politiske mål, markerer et skjæringspunkt i sammenbruddet av Canadas borgerligdemokratiske orden. Canadas styringselite har i flere tiår posert som ledere for en «mildere, snillere» kapitalisme enn den langt mer rovgriske dollarrepublikken i sør. Men pandemien har avslørt det kanadiske samfunnets sanne tilstanden, etter tiår med voksende sosial ulikhet, kapitalistiske innstramminger og Canadas deltakelse i den ene USA-ledede angrepskrigen etter den andre. De mer enn 34 000 pandemidøde er ofre for sosialt mord, utført av Canadas kapitalistelite og deres politiske håndlangere. Ikke bare var helsevesenet på livstøtte allerede før pandemien rammet, på grunn av tiår med nedskjæringer; regjeringene, den føderale og de i provinsene, enten de er nominelt venstre eller erklært høyre, har alle systematisk prioritert profitt over liv.

Nå, konfrontert med den uunngåelige veksten av sosial opposisjon, vender styringsklassen seg mot autoritære styreformer – som manifestert i batteriet av antistreikelover – og den dyrker det ytre høyre som sjokktropper mot arbeiderklassen.

Der man ser disse hendelsene utspille seg må millioner av arbeidere spørre seg: Hvordan er det mulig at foraktede høyrefigurer innen styringseliten har vært i stand til å ta offensiven, ved å mobilisere en liten pøbelmobb av fascistiske bøller for aggressivt å pushe for upopulære politiske orienteringer? Svaret ligger i den råtne rollen spilt av det sosialdemokratiske New Democratic Party (NDP) og fagforeningene. De har i flere tiår systematisk undertrykt klassekampen, og satt styringsklassen i stand til å pålegge bølge etter bølge av innstramminger og innrømmelser.

Fagforeningenes og NDPs respons på pandemien, den største krisen i global kapitalisme siden Den store depresjonen og andre verdenskrig, har vært å utdype deres allianse med Trudeaus Liberal-regjering, og deres korporatistiske integrering med big business og staten. De støttet Liberal-regjeringen og Bank of Canada i overføringen av mer enn $ 650 milliarder i redningsmidler til bankene og big business, og har håndhevet styringsklassens politiske retningslinjer for tilbake-til-arbeid/tilbake-til-skolen, som har ført til fem påfølgende bølger med masseinfeksjon og død. Når arbeidere har forsøkt å iverksette tiltak for å forsvare deres liv og helse, har fagforeningene raskt grepet inn for å undertrykke streiker eller walkout-protester og har feildirigert arbeidere inn i provinsenes bankerotte pro-arbeidsgiver relasjonssystemer.

Fagforeningenes og NDPs respons på Freedom Convoy-okkuperingen av Ottawa er en videreføring av denne kriminelle kursen. NDP-leder Jagmeet Singh og forskjellige offisielle fagforeningsfunksjonærer har breket om «hatefulle ytringer» og «rasisme» og til-og-med om muligheten for et «terroristangrep», à la stormingen av U.S. Capitol-bygningen 6. januar 2021. Det de ikke gjør, og ikke vil si, er at mektige deler av styringseliten og det politiske etablissementet har tryllet fram en høyreekstrem utenomparlamentarisk bevegelse for voldelig å håndheve avskaffelsen av folkehelsetiltak mot pandemien, og for å få presset politikken langt til høyre. De tilbyr heller ikke arbeiderklassen noen strategi for å kunne slåss mot faren for autoritært styre og det ytre høyre.

De har tvert imot forskanset seg på støtten til Trudeau-regjeringen, selv om den for sin del har forflyttet seg enda lengre til høyre. Flere dager etter at Ottawa-okkupasjonen begynte signaliserte Liberal-regjeringen at den ville bøye seg for en måneder-lang kampanje frontet av Conservatives og støttet av helheten av kapitalistmediene, for at Ottawa skal utplassere dødelige våpen og flere tropper til Ukraina og Øst-Europa.

En uttalelse fra Canadian Labour Congress (CLC), landets største fagforeningsforbund, appellerte til alle om å «respektere resultatet av det føderale valget» og la «valgte parlamentsmedlemmer komme i gang med deres arbeid». Dette betyr i praksis å tillate at NDP fortsetter å støtte opp Liberal-minoritetsregjeringen, som partiet har gjort siden 2019, der regjeringen implementerer finansoligarkiets diktater på hjemmebane og i utlandet.

Dette etterlater de mest høyreorienterte delene av styringsklassen med frie hender til å fortsette å anvende den høyreekstreme utenomparlamentariske bevegelsen de har sponset for å oppildne til politisk vold, og til å gå i spissen for en utdyping av angrepet på arbeiderklassen.

De samme grunnleggende tendensene er tilstede internasjonalt. Styringseliter dyrker høyreekstreme og direkte fascistiske krefter for nådeløst å håndheve deres klassekrigagenda, mens fagforeningene og sosialdemokratiske partier holder arbeiderklassen i ei politisk tvangstrøye.

Dette understrekes av den entusiastiske støtten som ble gitt Freedom Convoy av den fascistorienterte amerikanske eks-presidenten Donald Trump, og mange høyreekstreme amerikanske aktivisters deltakelse i Ottawa-okkupasjonen. Over et år etter Trumps mislykkede fascistkupp den 6. januar 2021, som hadde som mål å få veltet presidentvalget, står han fortsatt fritt til å henvende seg til publikum i tusentall takket være den fagforeningsstøttede Biden-administrasjonens besluttsomhet om å dekke over Det republikanske partiets engasjement i kuppkomplottet.

Kapitalistelitenes overgang til å promotere høyreekstreme krefter i alle de store imperialistdemokratiene er tegn på deres svakhet, ikke deres styrke. De erkjenner at de sitter på ei sosial krutt-tønne, der lunta allerede brenner. Dessuten er det ingen folkelig støtte for den militaristiske politikken og imperialistintrigene som er nødvendige om de skal seire over deres stormaktsrivaler i den stadig mer intensive kampen om markeder, profitt og strategiske fordeler. I Canada, som andre steder, er det økende støtte fra styringsklassen for å bruke autoritære tiltak og høyreekstrem politisk vold i et forebyggende angrep mot utbruddet av arbeiderklassekamper.

Disse konspirasjonene kan og vil bli beseiret. Forutsatt at arbeiderklassens voksende globale motoffensiv – nå i sine innledende stadier – mot styringsklassens morderiske pandemipolitikk og dens flere-tiår-lange angrep på arbeidernes sosiale og demokratiske rettigheter, blir bevæpnet med et sosialistisk-internasjonalistisk politisk program. Canada har i løpet av de siste månedene vært vitne til ei rekke militante arbeiderkamper, som framfor alt var preget av voksende motstand mot fagforeningenes forsøk på å undertrykke dem. Arbeidere i USA, Tyskland, Storbritannia, Tyrkia, Australia og andre steder har opprettet uavhengige grunnplankomitéer for å koordinere deres kamper utenfor og i opposisjon til de prokapitalistiske fagforeningene. Dette er de første indikasjonene på massestøtten i arbeiderklassen for en genuin kamp for å få slutt på et lite superrikt oligarkis dominans av det sosiale og politiske liv. Ingen slik støtte er tilstede for de vanvittige raljeringene til den fascistiske Freedom Convoy, og for politikken for mer sosial ulikhet, ytterligere Covid-19-dødsfall, og krig, som den føres av deres tilretteleggere i styringsklassen.

Kampen for et sosialistisk og internasjonalistisk program i Canada nødvendiggjør en ubøyelig kamp for arbeiderklassens politiske og organisatoriske uavhengighet fra NDP, et parti som er pro-innstramminger, pro-krig, og uavhengig av de pro-kapitalistiske fagforeningene. Påstanden om at arbeidere må støtte de «progressive» partiene, det vil si Liberals eller NDP, for å kunne stoppe hardt-høyre Conservatives, har blitt brukt i flere tiår for å forhindre at arbeidere slår inn på veien til uavhengig politisk kamp. Begivenhetene den siste uka har vist at dersom alliansen mellom Liberal Party, NDP og fagforeningene forblir uimotsagt, og dermed i stand til å kvele arbeiderklassens opposisjon, da vil det bare styrke reaksjonen ytterligere, og bane vei for det ytre høyre til å utnytte den stadig dypere sosiale krisen til å mobilisere støtte blant tilbakestående deler av middelklassen.

Et avgjørende viktig skritt i mobiliseringen av arbeiderklassens sosiale makt, i opposisjon til den stadig dypere krisen i kanadisk borgerlig styre, er etableringen av uavhengige grunnplankomitéer på hver eneste arbeidsplass, for å slåss for en Zero Covid-strategi, omveltingen av alle lønnskutt og andre innrømmelser, og for trygge og sikre jobber for alle. Disse komitéene må være orienterte til arbeidende menneskers kamper i USA, Europa og rundt om i verden, og føre en politisk kamp for arbeidernes makt og for sosialistisk politikk. Ingen av de brennende aktuelle problemene som arbeidende mennesker konfronterer – fra det å utrydde pandemien til det å overvinne sosial ulikhet eller forhindre en katastrofal krig – kan konfronteres på et nasjonalt grunnlag, eller innenfor rammeverket av det kapitalistiske profittsystemet.

Slike kampers suksess avhenger framfor alt av byggingen av et sosialistisk politisk lederskap i arbeiderklassen. Et sosialistisk masseparti må bygges for å heve arbeidernes politiske bevissthet og forene deres kamper til en bevisst kamp for sosialisme, for omorganiseringen av det sosioøkonomiske liv under arbeidernes makt, til å imøtekomme menneskelige behov, og ikke med profitt som det animerende prinsipp. Vi oppfordrer alle arbeidere og unge mennesker som ønsker å delta i denne kampen til å tilslutte seg Socialist Equality Party (Canada) og bidra til å bygge opp partiet som den kanadiske seksjonen av Den internasjonale komitéen av Den fjerde internasjonale, Verdenspartiet for Sosialistisk Revolusjon.

Loading