Srpskohrvatski

„Svi problemi našeg vremena su svjetski problemi.“

David North odgovara na pitanja na Sveučilištu Wayne State o genocidu u Gazi i borbi za socijalizam

David North odgovara na pitanja studenata o genocidu u Gazi i borbi za socijalizam, na događaju održanom 8. travnja 2024. na Sveučilištu Wayne State u Detroitu, Michigan.

David North je 8. travnja odgovarao na pitanja o genocidu u Gazi na javnom događaju održanom na Sveučilištu Wayne State (WSU) u Detroitu, Michigan, čiji je domaćin bio WSU ogranak Međunarodne organizacije mladih i studenata za društvenu jednakost (IYSSE).

Opširne, povijesno utemeljene odgovore koje daje North, vođa trockističkog pokreta već više od 50 godina, trebali bi proučiti svi oni koji žele zaustaviti genocid u Gazi i ulazak u Treći svjetski rat.

Video zapisi četiriju važnih razmjena sa sastanka mogu se pronaći u nastavku.

Tri studenta sjede na panelu na raspravi o tome kako zaustaviti genocid u Gazi, u kojoj sudjeluje trockistički vođa i pisac David North, održanoj 8. travnja 2024. na Sveučilištu Wayne State u Detroitu, Michigan.

Sastanak je otvorio Adham, predsjednik WSU ogranka IYSSE-a, koji je objasnio da je IYSSE pokret mladih Socijalističke stranke jednakosti, američke sekcije Međunarodnog odbora Četvrte Internacionale (ICFI), svjetskog trockističkog pokreta. Napomenuo je da IYSSE ima sestrinske organizacije u međunarodnim zemljama, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačku, Rusiju, Ukrajinu, Australiju i Šri Lanku.

„Inzistiramo na tome da je društvena kriza s kojom se čovječanstvo suočava, uključujući rat, genocid, siromaštvo, društvena nejednakost, prijetnja klimatskih promjena i pandemija, uzrokovana ekonomskim sustavom u kojem živimo, kapitalizmom“, zaključio je Adham. Pozvao je sudionike da se uključe u IYSSE na kampusu i da se uključe u nastojanja kluba, poput posjeta tvornicama automobila u Detroitu, kako bi zagovarali socijalistički odgovor na mjere štednje i rat.

Evan Blake, član Nacionalnog odbora Stranke socijalističke jednakosti, moderirao je raspravu. Na početku je upozorio skup na uporno širenje COVID-19 i zahvalio svima na nošenju maski. Rekao je da su svi panelisti prethodno testirani, a SEP je postavio UV lampe i HEPA filtere za dodatnu zaštitu publike.

Pojašnjavajući dugu povijest borbe trockističkog pokreta protiv rata i genocida, Blake je naveo Northovu ulogu vođe u ICFI-ju tijekom pola stoljeća. Blake se ukratko osvrnuo na osam Northovih knjiga analizirajući goruća pitanja s kojima se danas suočavaju radnici i mladi. Posebnu pozornost posvetio je najnovijem Northovom svesku, Lav Trocki i borba za socijalizam u dvadeset i prvom stoljeću, koji se fokusira na život, politički rad i značaj suvođe ruske revolucije, čija je analiza nezamjenjiva za mlade ljude i radnike koji žele okončati kapitalizam.

Osam knjiga Davida Northa. Sada dostupno na Mehring.com

Okrećući se Northovoj Logici cionizma: od nacionalističkog mita do genocida u Gazi, objavljenoj ove godine, Blake je rekao da je knjiga sastavljena od niza predavanja koja „predstavljaju najznačajnije ispitivanje povijesnih korijena i reakcionarnih ideoloških temelja cionizma koji su kulminirali u današnjem pokolju kojeg podupire imperijalizam koji provodi fašistički Netanyahuov režim u Izraelu.“

Blake je nastavio:

U predavanjima se prati razvoj cionizma kao nacionalističkog pokreta koji je uvijek bio u oštrom sukobu sa socijalističkim internacionalizmom i najnaprednijim dijelovima židovske radničke klase i inteligencije.

Pitanja i odgovori

Prvo pitanje upućeno Northu došlo je od Adhama koji je pitao je li bilo „kakvih velikih promjena u onome što mislite da bi uloga socijalista trebala biti tijekom vašeg vremena u socijalističkom pokretu?“

Loading Tweet ...
Tweet not loading? See it directly on Twitter

Northov je detaljan odgovor istaknuo specifične događaje iz 1960-ih, kada se njegova generacija radikalizirala, ali je naglasio povezanost tog razdoblja s prethodnom svjetskom poviješću. Prisjetio se da je prvi put počeo proučavati Trockog 1970. godine, dok se svijet još uvijek kolebao od francuskog generalnog štrajka u svibnju 1968. godine.

North je ispričao:

Ono što je počelo kao studentski štrajk u Parizu na Sveučilištu Sorbonne razvilo se i eskaliralo u opći štrajk francuske radničke klase. To nije samo zaprepastilo Francusku, zaprepastilo je cijeli svijet. Odjednom, gotovo preko noći, socijalistička revolucija radničke klase došla je na dnevni red.

Opisujući političku klimu u svijetu u to vrijeme, North je naveo da je 1968. bila i godina Ofenzive Tet u Vijetnamu, koja je enormno eskalirala antiratni pokret i pokazala da je američka propaganda o „skoroj pobjedi“ laž. Američki predsjednik Lyndon Johnson najavio je da se neće kandidirati za reizbor 31. ožujka, a 4. travnja Martin Luther King je ubijen.

North je naglasio da je generalni štrajk u svibnju i lipnju „iznenada razjasnio da osnovne koncepcije marksizma, revolucionarne uloge radničke klase kao odlučujuće sile, nisu samo stvar povijesti, već stvarne“.

Usporedo s ovim razvojem događaja, rekao je, obnovljeno je zanimanje za Lava Trockog. North je citirao trilogiju Isaaca Deutschera, Naoružani prorok: Trocki 1879–1921, Razoružani prorok: Trocki 1921–1929 i Prognani Prorok: Trocki 1929–1940.

„Bila je to izuzetno važna knjiga jer je cijeloj novoj generaciji predstavila tu figuru koja je bila prekrivena tolikim lažima i iskrivljavanjem, najoklevetaniju figuru u modernoj povijesti, Leona Trockog“, rekao je North, dodajući da je trilogija „uvela mlade istinskoj marksističkoj kritici staljinizma.“

Postavljajući pitanje: „Zašto je moja generacija bila tako radikalna 1960-ih?“ North je rekao:

Ako želite razumjeti što je uokvirilo razmišljanje moje generacije i odredilo ekstremni radikalizam našeg odgovora na Vijetnam, morate se vratiti nazad. Bio je to Drugi svjetski rat. Bio je to Prvi svjetski rat.

North je također ukazao na velika povijesna pitanja na koja je bilo potrebno odgovoriti tada, kao i sada. „Pitate što se promijenilo od tog vremena? Naravno, veliki problem koji smo tada imali bio je pokušaj otkrivanja... tko su socijalisti?“

North je objasnio:

Postojale su mnoge organizacije koje su sebe nazivale socijalističkima – toliko stranaka koje su tvrdile da su socijalističke. Tu je, naravno, bila i Komunistička partija. Bilo je mnogo različitih organizacija koje su čak tvrdile da su trockističke.

Sada pogledajte današnju situaciju. Što se dogodilo sa svim tim velikim masovnim pokretima? Kad sam se pridružio socijalističkom pokretu, komunisti su sebe nazivali „stvarno postojećim socijalizmom“. Trockistički pokret je rekao da su to kontrarevolucionarne stranke. Oni ne predstavljaju kontinuitet marksističke tradicije. Oni su najgori neprijatelji radničke klase i „od njih neće ostati ni kamen na kamenu“. Naglasili smo da je Staljin bio grobar radničke klase i da će USSR završiti s restauracijom kapitalizma ako radnička klasa ne izvede političku revoluciju protiv sovjetske birokracije.

Kako se odredilo što je pravi socijalizam? Kritika Trockog bila je toliko fundamentalna jer je ono što je Trocki predstavio bila svjetska revolucionarna koncepcija.

Zaključujući, North je rekao:

Ovdje dolazimo do najosnovnijeg pitanja o tome što se promijenilo. To je mjera u kojoj je svijet globaliziran u svakom smislu. Svaki događaj je svjetski događaj. Proizvodnja je globalni proces i promjene se moraju dogoditi na globalnoj razini. Ono što objašnjava snagu trockizma je to što on to izražava. Naš program odgovara objektivnom razvoju svjetskog gospodarstva.

Ne postoji nacionalno rješenje za probleme našeg vremena. Svi problemi su svjetski problemi.

Loading Tweet ...
Tweet not loading? See it directly on Twitter

David, član WSU IYSSE i radnik Amazona, rekao je da je gledao Northovo predavanje o Aaronu Bushnellu i upitao: „Bushnell je tragično sebi oduzeo život protestirajući protiv genocida u Gazi. Kakvu progresivnu ulogu mladi mogu odigrati u okončanju genocida u Gazi?“

North je opisao mlade kao „politički barometar društva“. Nastavio je:

Nisu postali desenzibilizirani na licemjerje, na proturječnost između ideala koji se proklamiraju i stvarnosti koju vide. I tako im je dano protestirati.

Ali mladi sami po sebi ne mogu promijeniti svijet. Oni mogu biti katalizator u poticanju promjena. Ali ako mladi ne uspostave kontakt i ne usmjere svoj prosvjed prema sili koja je sposobna utjecati na promjenu, onda, kao što je to često slučaj, prosvjed biva poogrešno usmjeren.

North je opisao kako bi se obratio Bushnellu, pozivajući ga da izgradi politički pokret u radničkoj klasi. North se oštro suprotstavio stavovima poput onog novinara Chrisa Hedgesa koji su veličali samoubojstvo i očaj.

Obraćajući se mladima u publici, North je rekao:

Nadam se, možda ne možemo odgovoriti na svako vaše pitanje, ali ako vas sada možemo potaknuti da počnete proučavati i učiti iz velikih i često tragičnih revolucionarnih iskustava prošlog stoljeća, ako to možete asimilirati, pripremiti ćete sebe i radničku klasu za ono što dolazi.

Loading Tweet ...
Tweet not loading? See it directly on Twitter

Posljednje pitanje sudionika panela došlo je od Amande, koja je rekla:

Imala sam privilegiju nedavno prisustvovati jednom od vaših predavanja na Sveučilištu u Michiganu o cionističkom mitu. I nešto što me se jako dojmilo je vaša koncepcija da je stvaranje države Izrael ruglo i izdaja židovskog naroda.Možete Ii možda više govoriti o toj koncepciji i drugim trockističkim stavovima kada je u pitanju stvaranje države Izrael.

North je primijetio da je židovski narod stoljećima bio duboko potlačen. Naglasio je:

Sve pojave, pa i pojave mržnje, moraju se ispitati. Povijesno gledano, u drugoj polovici 19. stoljeća, mržnja prema Židovima dobila je novu dimenziju, novi karakter koji je duboko povezan s promjenama u socioekonomskoj strukturi društva, pojavom modernog industrijskog kapitalizma, pojavom radničke klase kao revolucionarne snage i pojavom socijalizma. Tradicionalna mržnja prema Židovima sve se više povezivala s političkim pokretom usmjerenim protiv socijalizma.

Drugim riječima, objasnio je North, „Vladajuće elite nastojale su iskoristiti ono što je tradicionalno bio vjerski antagonizam kako bi ga politički usmjerile protiv socijalističkog pokreta.“ North je zatim objasnio podrijetlo cionizma i evoluciju ove ideologije, uključujući „industriju Holokausta“ i reakcionarnu primjenu identitetske politike.

North je rekao publici: „Ako išta pokazuje bankrot nacionalizma, to je cionistički projekt.“

Povijest pokazuje, da je:

Cionizam konstruiran kao nacionalni imperijalistički projekt. To je bilo pogrešno od samog početka. A sada su užasne posljedice nacionalizma, obrane sustava nacionalne države, umjetne konstrukcije nacionalnosti kao načela za opravdavanje ugnjetavanja, eksplodirale.

Cionizam kao pokret u osnovi je usvojio ideologiju koja je već postajala diskreditirana ili preuzeta stvarnim procesom socioekonomskog razvoja. Vrhunac nacionalizma bio je od njegove pojave kao moćne sile kroz 17., preko 18. i svakako u 19. stoljeće. Razdoblje konsolidacije velikih nacionalnih država dolazi sve više pod pritisak tijekom druge polovice 19. Stoljeća.

Do 1847-48, Marx to već definira. Radnička klasa nema domovinu. Radnička klasa je međunarodna sila i, kaže on, sljedeća faza povijesnog razvoja neće biti konsolidacija nacionalnih država, već međunarodno ujedinjenje čovječanstva u socijalističkom pokretu. I to je trebalo potvrditi u rastu svjetskog socijalizma.

Tijekom otvorene rasprave, nekoliko članova publike postavilo je pitanja o predsjedničkim kandidatima Stranke socijalističke jednakosti, Josephu Kishoreu i Jerryju Whiteu, pitajući je li glasovanje za SEP otvorilo vrata Donaldu Trumpu ili je to „odbacivanje“ njihovog glasa.

Loading Tweet ...
Tweet not loading? See it directly on Twitter

North je u odgovoru osudio politiku „manjeg zla“:

Kada kažete radnicima da glasaju za Bidena, prihvaćate odgovornost za posljedice. Dakle, ako dan nakon izbora, ili čak usred njih, Biden eskalira rat protiv Ukrajine ili pošalje još bombi, ili se udruži s Izraelom u ratu protiv Irana, šta nam to govori? Pa, vi ste odgovorni za to. Što ste učinili da pripremite radničku klasu za tu mogućnost?

Zaključio je:

Kad dođu izbori, ne odustajemo od svojih principa. Naša politika tijekom izbora je u skladu s našom politikom prije izbora. Mi smo stranka principa, povijesnih koncepcija, a ne pragmatičnih kratkoročnih rezultata... Dakle, za nas su izbori prilika. Koristimo izbore za obavljanje apsolutno neophodnog posla političkog obrazovanja. To je naša metoda. Kao što je rekao Trocki, educirati radnike o tome što moraju spasiti, a što srušiti.

Loading