Nederlandske nyfascister oppildner til opptøyer mot antipandemi-portforbud

Etter at portforbudet nattestid beordret av statsminister Mark Ruttes høyreorienterte regjering trådte i kraft den 23. januar brøt det ut opptøyer på tvers av Nederland. Selv om det er rapportert at et lite antall marokkanske immigranter skal ha deltatt har disse opptøyene fremfor alt vært ansporet og orkestrert av nederlandske nyfascister.

Det ble stemt over portforbudet samtidig som splittelser vokste innen den nederlandske regjeringen over hva den skulle gjøre med spredningen av den mer dødelige britiske varianten av Covid-19. Rutte, som i fjor avviste nedstenginger eller portforbud, sa at portforbudet hadde «å gjøre med den britiske varianten, og de store bekymringene vi alle har». Foruten Ruttes regjering stemte også det maoistiske Sosialistpartiet (SP), Arbeiderpartiet (PvdA), Partiet Grønt Venstre og pensjonistpartiet 50Plus for portforbudet; mens det høyreekstreme Partiet for frihet (PVV) og Forum for Demokrati (FvD) motsatte seg det.

En høyreorientert demonstrant i antinedstengingsopptøyene i Nederland [Foto: Twitter]

Den 18. januar, før det ble stemt over portforbudet, organiserte ytrehøyregrupper i Amsterdam en protest mot tiltak for sosial distansering. Den protesten involverte også medlemmer av ytrehøyre organisasjonen Pegida («Patriotiske Europeere mot Islamiseringen av Vesten») som kom fra nabolandet Tyskland, eller tilhørte den sympatiserende lokale nederlandske gruppa.

Da portforbudet trådte i kraft begynte nyfascistene å organisere opptøyer mot tiltak for sosial distansering. Etter hvert som opptøyene fortsatte fordømte de den påståtte marokkansk deltakelsen i opptøyene, og tilsluttet seg Rutte-regjeringens oppfordringer om en vesentlig politi- eller militærutkommandering, angivelig for å gjenopprette orden. De meldte også gjentatte oppfordringer om å stemme på ytrehøyrepartier i det kommende valget den 17. mars.

Forrige lørdag morgen ble et Covid-19-testsenter brent ned, og demonstranter skjøt fyrverkeri mot politiet i kystbyen Urk. Opptøyene i Urk ble angivelig ledet av PVV-avdelingen der, etter at den hadde lagt ut på nettet en uttalelse om at de ville «gjøre alt i deres makt for å sikre at [portforbudet] ikke blir håndhevet i Urk». Opptøyer som involverte hundrevis av personer fulgte i Amsterdam, Haag, Eindhoven, Enschede, Venlo og andre byer. Under opptøyene i Eindhoven ble byens sentralbanestasjon plyndret, og i Enschede ble det forsøkt å bryte seg inn i sykehuset Medisch Spectrum Twente.

Politiet sa at hærverkerne inkluderte fotballhooligans, narkomane og personer som var «oppriktig harme på regjeringen», der de tilsynelatende hentydet til de høyreekstreme. En talsmann for politiet sa: «Du kan se at noen av dem er veldig godt forberedt, med spesielle klær og våpen, inkludert blackjacks [o. anm.: korte, lett skjulbare slagvåpen, gjerne blykjerne overtrukket med lær], kniver eller Molotov-cocktails. Andre kommer uforberedt til festen.»

Nyfascistene hyller oppviglerne som forsvarere av frihet mot helserestriksjoner. Partiet Forum for Demokrati tvitret deres støtte til hærverkerne: «Dette er den andre natta Rutte har stengt ned Nederland. #FvD fortsetter å motsette seg det. Vi vil være oppe hver natt mot denne uakseptable begrensningen av vår frihet.» Partiet la til: «Flere og flere mennesker vender seg mot #portforbudet. Vi får bare friheten tilbake dersom vi arbeider sammen. Stem på FvD den 17. mars.»

Geert Wilders parti PVV erklærte: «Folk som fredelig protesterer mot portforbud har helt rett.» På samme tid, der de kringkastet videoer som de hevdet var av immigranter som deltok i opptøyene, kalte partiet dem «avskum» som «må håndteres veldig hardt».

Partileder Jesse Klaver for Grønt Venstre sa i en kommentar til opptøyene at nederlandske nyfascister etterligner den tidligere amerikanske presidenten Donald Trump: «Først prøver du å få diskreditert nyhetene og vitenskapen, deretter ber du folk om å se bort fra reglene, og til slutt skylder du på andre mennesker. PVV og FvD jobber ut fra Donald Trumps manual. Denne typen opptøyer og hærverk er nettopp resultatet av slik opptreden.»

Klaver appellerte impotent til Wilders om å gripe inn og kritisere nettopp de opptøyene han var opptatt av å tilskynde: «Ikke glem at PVV Urk ansporet til denne volden. Uakseptabelt, udemokratisk og direkte farlig. Grip inn, Geert Wilders!»

Helt forutsigbart var Klavers appell til PVV om å handle, bare en oppmuntring for Wilders. Han fordømte Klavers bemerkninger som «ytrevenstre-oppildning» og oppfordret PVV-tilhengere om å «håndtere ham politisk den 17. mars», det vil si i det kommende valget.

Det de nederlandske nyfascistene gjør er faktisk å etterligne Trumps politiske retningslinjer, både hva angår Covid-19 og valget. Trump fulgte en morderisk «flokkimmunitet»-politikk på Covid-19 og lanserte et forsøk på et fascistkupp den 6. januar, med siktemål å gripe Capitol-bygningen, blokkere sertifiseringen av Bidens valgseier i det amerikanske 2020-presidentvalget, og diktere betingelser til Demokratene. Demokratenes ynkelige respons – de har appellert til «enhet» med Republikaner-bakkere av kuppet, og har bagatellisert kuppets betydning – animerer og oppmuntrer nå nyfascister i Europa.

De nederlandske nyfascistene tilskynder opptøyer for å få pålagt den hardeste versjonen av Den europeiske unions «flokkimmunitet»-politikk, og få økt deres egen stemmeandel den 17. mars. Åpenbart kalkulerer de med at dersom valgkampen blir ført mot et bakteppe av opptøyer og tunge politiutplasseringer vil deres appeller til lov-og-orden, og antiimmigranthat, vinne bredere oppslutning. Fremfor alt baserer de seg på Rutte-regjeringens politiske medvirkning, og den politiske fallitten til middelklassepartier som SP og Grønt Venstre.

Raseriet vokser i den europeiske arbeiderklassen over EUs politisk kriminelle håndtering av pandemien, og meningsmålinger viser at 58 prosent av den nederlandske allmennheten ikke stoler på Rutte eller på hans portforbudspolitikk. Rutte har holdt arbeidere i arbeid, inkludert i ikke-essensielle næringer, og skoleelever/studenter på skoler og universiteter, gjennom hele pandemien. Som resultat har viruset fortsatt å spre seg, selv da Rutte anvendte begrensede tiltak for sosial distansering, medregnet det nåværende portforbudet.

Sammenligninger som sirkulerer online, mellom EU og Nederland på den ene siden, og på den andre Kina og Taiwan, avslører fullstendig EUs politikk for «flokkimmunitet». Folkerepublikken Kinas aggressive inneslutning og tiltak for sosial distansering, og Taiwans effektive kontaktsporingssystem, har begrenset smitten og forhindret den økonomiske kollapsen forårsaket av EUs politikk for «flokkimmunitet».

Mens Folkerepublikken Kina har bekreftet 89 326 tilfeller og 4 636 dødsfall, har Europa – med mindre enn halvparten av befolkningen – hatt 30 millioner bekreftede tilfeller og vil denne helgen passere 700 000 dødsofre. Over 100 000 europeere dør av Covid-19 hver tredje uke. Taiwan, med en befolkning på 23,5 millioner, har sett 895 tilfeller og syv dødsfall. Til sammenligning har Nederland, med en befolkningen på 17,3 millioner, sett i underkant av 1 million tilfeller og 13 816 dødsfall. Hver dag dør ti ganger flere personer av Covid-19 i Nederland enn det har dødd under hele pandemien på Taiwan.

Hele det nederlandske politiske etablissementet er forpliktet til EUs politikk om å holde ikke-essensielle produksjonsnæringer og skoler åpne, slik at det ikke blir noe opphør av profittstrømmen til bankene. Fra Rutte-regjeringen til SP – som har motarbeidet oppfordringer om nedstenginger, og i stedet foreslo å svekke portforbudet ved å starte det én time senere – behandler alle det ytrehøyre med barnegrep, der de impotent belærer dem, mens Wilders pisker opp opptøyer. De er fremfor alt redde for voksende harme i arbeiderklassen.

Og derfor oppfordrer nederlandske embetsrepresentanter, selv om opptøyer bare har involvert noen få hundre individer i hver enkelt by, til en større politioppbygging og ber om at tysk og belgisk opprørspoliti skal utkommanderes til Nederland. Wilders svarte på Twitter ved å kalle for at hæren utplasseres mot befolkningen: «Stopp dette og grip inn før det blir til en delvis borgerkrig. Utplasser hæren. Nå.»

Det er en dyp og kraftig motstand i arbeiderklassen internasjonalt mot den katastrofen imperialistregjeringer har skapt under pandemien. Den eneste progressive måten å hanskes med Covid-19-pandemien er å mobilisere arbeiderklassen internasjonalt, uavhengig av hele den kapitalistiske statsmaskina, i kamp for en vitenskapelig styrt politikk. Dette innebærer nødvendigvis også å opponere mot og avsløre den akselererende vendingen i retning av autoritært fasciststyre, i en kamp for å overføre statsmakt til arbeiderklassen basert på et sosialistisk perspektiv.

Loading