Perspective

Steng ned skoler og næringsvirksomheter for å stoppe spredningen av nye Covid-19-varianter

I USA døde denne måneden mer enn 3 000 mennesker hver dag av koronavirus, til sammen 93 000 menneskeliv. Internasjonalt er tallet for januarmåneden 386 000 døde, som utgjør en gjennomsnittlig dagsrate på 12 800, og stigende.

Denne massedøden vil sannsynligvis akselerere i løpet av de kommende dagene og ukene. Fredag publiserte Johnson & Johnson en studie som bekreftet det mange har fryktet med en koronaviruspandemi som fortsetter å rase ute av kontroll – at mutasjoner av SARS-CoV-2-viruset som forårsaker sykdommen Covid-19, har potensial til å undergrave effekten av vaksiner.

En person blir brakt på båre inn i United Memorial Medical Center i Houston, Texas, etter å ha gjennomgått testing for Covid-19 [Foto: AP Photo/David J. Phillip]

Forskere har i flere måneder advart for at jo mer koronaviruset sprer seg, jo mer endrer det seg. Og jo mer det endres, jo større er muligheten for at det utvikler seg til å bli mindre utsatt for vaksiner, og dermed blir farligere. Den nye varianten fra Sør-Afrika bekrefter denne advarselen: Johnson & Johnsons enkeltdose-vaksine var i Sør-Afrika bare 57 prosent effektiv i å forhindre moderate og alvorlige tilfeller av sykdommen, sammenlignet med i USA hvor den var 72 prosent effektiv.

Lignende data ble torsdag presentert av Novavax, som rapporterte at vaksinen i Storbritannia er 90 prosent effektiv, og i Sør-Afrika bare 49 prosent effektiv.

Funnene gjør det desto mer presserende med vidtrekkende tiltak for å begrense og kontrollere pandemien. Massevaksinasjonskampanjer må kombineres med ikke-farmasøytiske intervensjoner, inkludert full nedstenging av skoler og ikke-essensielle næringsvirksomheter.

Men over hele verden skjer det stikk motsatte. California begynte på tirsdag å tillate spisesteder og treningssentre å gjenoppta driften. New York City planlegger å gjenåpne restauranter innen midten av februar. I Brasil har restauranter, barer, treningssentre, skjønnhetssalonger, kinoer og konserthaller vært åpne i flere måneder. Munnbind er ikke lenger obligatoriske i supermarkeder og kjøpesentre i Sydney, Australia.

Spydspissen for kampanjen for å gjenåpne næringsvirksomheter og få arbeidere tilbake i arbeid er kravet om å gjenåpne skoler, forfektet av den nye Biden-administrasjonen i USA.

Gjenåpningsplanene er mest framskredne i Chicago, i regi av Demokrat-borgermester/byrådsleder Lori Lightfoot. Byen prøver å få åpnet skoler helt den 1. februar, som setter lærere og skolepersonal sysselsatt av det offentlige skolevesenet Chicago Public Schools direkte opp mot statsapparatet, foretaksmediene og fagforeningene. Kampen til lærere og skolepersonal for å motsette seg gjenopptakelsen av tilstedeværende undervisning har blitt et fokuspunkt i kampen mot usikre gjenåpninger over hele landet og internasjonalt.

Situasjonen i Chicago gjentar seg over hele landet. I Alabama har Montgomery Public Schools kunngjort at de ikke vil gå til digital fjrernundervisning neste uke, som administrasjonen hadde lovet å gjøre i kjølvannet av at fire lærere døde av Covid-19. Ansatte ved Torontos Beverly Public School la ned arbeidet den 25. januar og nektet å jobbe under utrygge betingelser.

I Tyskland, der det siden begynnelsen av året har vært 20 000 dødsofre, skal skolene gjenåpnes den 1. februar. I Storbritannia, hvor totalen av dødsfall har passert 100 000, planlegger Boris Johnsons regjering å gjenåpne skolene innen den 8. mars.

Disse gjenåpningskampanjene har blitt tilrettelagt av en massiv mediekampanje. Alle nyhetsleverandører har tatt i bruk en studie av forskere fra [den føderale folkehelseetaten] CDC – Centers for Disease Control and Prevention – publisert i Journal of the American Medical

Association (JAMA), som hevder: «Det har vært lite bevis for at skoler har bidratt meningsfullt til økt overføring i lokalsamfunnet.»

Noen eksempler på overskrifter inkluderer «Tilstedeværende skoleundervisning kan være trygg» fra USA Today, «CDC gjør sak av gjenåpning av skoler» fra NPR [National Public Radio], «CDC finner liten spredning av koronavirus i skolene» fra Washington Post, og «CDC-representanter sier bevis tyder på at skoler kan åpne igjen om det tas forholdsregler» fra New York Times.

Som under Trump-administrasjonen er påstanden om at skolene er trygge å gjenåpne blanke løgner. Tallrike studier publisert både i JAMA og andre steder viser at skolenedstengningene i mars og april reddet titusenvis av liv. Fagfelleevaluert forskning i Science fra desember viste at nedstenging av skoler og universiter i 41 land var blant de nødvendige tiltakene for å redusere antallet infeksjoner i et lokalsamfunn, og at nedstenginger av skoler hadde den største innvirkningen for motvirkningen av pandemien.

Denne massive mengden data tvang stabssjef Ron Klain i Det hvite hus på tirsdag til å ro administrasjonens stilling litt tilbake, der han bemerket at mange skoler ikke har «investeringene for å holde skoleelevene trygge», og dermed kanskje ikke åpner igjen etter planen. Det hvite hus’ pressesekretær Jen Psaki innrømmet torsdag at CDC-studien var basert på data fra et område «mer landlig i Wisconsin», og at «for områder som er mer befolket ... der vil det trenges å bli satt på plass mange trinn, for å gjøre skolegjenåpningene trygge.»

Realiteten er at det ikke er trygt å gjenåpne skoler under en pågående pandemi. Selv med mindre enn 40 prosent av skolene som opererer med full tilstedeværende undervisning har det allerede blitt rapportert 511 000 infeksjonstilfeller på K-12-skoler og hundrevis av dødsfall. I noen områder av landet vokste det daglige antall tilfeller med faktoren ti etter at skoler og universiteter åpnet igjen sist høst.

Til tross for slike klare og åpenbare farer fortsetter Biden å forfekte gjenåpning. Han avviser rett ut nedstenginger og hevdet at «det er ingenting vi kan gjøre» for å stoppe den forestående massedøden. Hans pandemiplan nevner gjenåpning 130 ganger, som er i tråd med hans eksekutivordre fra den 21. januar, med tittelen «Executive Order on Supporting the Reopening and Continuing Operation of Schools and Early Childhood Education Providers.»

Dette setter opp USA, og verden sammen med landet, for en ny vesentlig gjenoppblomstring. Dr. Michael Osterholm, et medlem av Bidens rådgivende styre for Covid-19, sa torsdag til CNN: «Jeg er bekymret for at de neste 6 til 14 ukene kan bli de mørkeste ukene av pandemien.» Han har også advart om at fordi gjenåpninger pågår, vil enhver nedgang det måtte være i nåværende antall tilfeller bli overskygget, som de har blitt før, av mer ødeleggende bølger.

Dette må ikke få lov til å skje! Det er bevis for at farene som reises av den sørafrikanske virusstammen bare er begynnelsen på en hel serie nye, potensielt vaksinemotstandsdyktige varianter av pandemien. Det er allerede flere nye mutasjoner av viruset, inkludert de som først ble oppdaget i

Storbritannia, Brasil, Nigeria og USA, hvorav noen allerede har spredt seg til dusiner av land. Mens innledende undersøkelser av disse variantene har funnet at vaksinene er effektive mot disse nye virusstammene, er data foreløpig ikke tilstrekkelige for entydige slutninger.

Samtidig er det viktigste kjennetegnet ved de nye variantene at de generelt er mer smittsomme, og dermed lettere overvelder helsevesener, og muligens mer dødelige selv om sykehus ikke blir overrent.

At flere dødelige virusstammer allerede eksisterer eller er på horisonten, øker desto mer presserende nødvendigheten av å implementere alle mulige tiltak for å begrense og få kontroll over pandemien. Skoler, næringsvirksomheter og ikke-essensiell produksjon må stenges ned, med full kompensasjon for de berørte. Arbeidere må ikke tvinges til å velge mellom å ofre deres levebrød eller eget og deres kjæres liv.

Nedstengninger og vaksinasjoner må kombineres med implementeringen av et program for massetesting for å oppdage viruset, og seriøs kontaktsporing for å avdekke tilfeller.

Chicago-lærerne viser veien videre. Den sosiale kraften som vil få avsluttet pandemien er ikke Biden-administrasjonen, som er fullstendig underordnet pådrivet for Wall Streets profitter, men arbeiderklassen, som er dedikert til å redde liv. Lærerkampen i Chicago og andre steder må utvides til å omfatte alle lærere og seksjoner av arbeiderklassen i alle land, som del av en bredere kamp for den revolusjonære sosialistiske transformasjonen av samfunnet.

Loading