Perspective

Covid-pandemi gyter vaksinemilliardærer midt i global massedød

Profitter høstet fra produksjonen av Covid-19-vaksiner har gytt ni nye milliardærer med en samlet formue på $ 19,3 milliarder [NOK 161,31 milliarder]. De har også svulma porteføljene til åtte eksisterende milliardærer med formuer knyttet til selskaper involvert i vaksineproduksjon med $ 32 milliarder [NOK 267,46 milliarder].

Disse svimlende tallene, som avslører en obskøn opphopning av private formuer midt under global massedød og fattiggjøring, ble utgitt i en rapport produsert av en allianse av bistandsorganisasjoner i forkant av helsetoppmøtet G20 Global Health Summit.

Familiemedlemmer i bønn ved siden av det brennende bålet med en person som døde av Covid-19, ved et krematorium i Srinagar, 25. mai 2021. [Foto: AP Photo/Dar Yasin]

Rapporten anslår at de nylig skapte formuene til de administrerende direktørene for Moderna og Pfizer, og investorer som har blitt milliardærer, kunne ha vaksinert alle de 780 millioner mennesker i de såkalte «lavinntektslandene» 1,3 ganger.

De $ 32 milliardene som det siste året har blitt håvet inn av allerede eksisterende milliardærer kunne betalt for fullvaksinering av alle de 1,4 milliarder menneskene i India. Landet er det nye episentret for Covid-19-katastrofen, der antallet infeksjoner er doblet de siste to månedene. Antallet daglig registrerte dødsfall har steget til 4 000, og overvelder helsevesenet og overfyller krematorier og gravplasser med lik.

De nye vaksinemilliardærene inkluderer Stéphane Bancel, adm. dir. for Moderna ($ 4,3 milliarder); Ugur Sahin, adm. dir. og med-grunnlegger av BioNTech ($ 4 milliarder); Timothy Springer, en immunolog og grunnlegger-investor i Moderna ($ 2,2 milliarder), og Noubar Afeyan, Modernas styreleder ($ 1,9 milliarder).

Fundamentet for de enorme rikdommene ansamlet av disse individene ble lagt av statlig finansiert forskning ved National Institutes of Health (NIH) og universitetslaboratorier, i tillegg til utlegg på rundt regnet $ 10,5 milliarder [NOK 87,76 milliarder] i offentlig finansiering for utvikling og produksjon av vaksiner.

Den private approprieringen av sosialt produserte vitenskapelige oppnåelser har gjort det mulig for Moderna, Pfizer-BioNTech og andre selskaper å øke prisene på deres vaksiner minst 20 prosent over produksjonskostnadene, og sikre monopolkontroll som forhindrer land som desperat trenger vaksiner fra å lage billigere generiske legemidler.

På toppen av dette har formuene til de store farma-biotech-milliardærene blitt svulmet opp av et skyhøyt aksjemarked understøttet av enorme statlige kontantinnsprøytninger. Modernas aksjekurser har eksempelvis blitt firedoblet det siste året.

Administrerende direktører og investorer i Moderna og Pfizer kan være blant de mest direkte, men er neppe de eneste «pandemiprofitørene». Som årsrapporten fra magasinet Forbes stavet ut i forrige måned økte verdens milliardærers samlede formue med mer enn 60 prosent i fjor, fra $ 8 billioner til $ 13,1 billioner [fra NOK 66,87 til 109,49 billioner]. Dette er samtidig som pandemien og dens sosioøkonomiske konsekvenser det siste året globalt har utradert minst 255 millioner heltidsjobber, og ifølge Verdensbanken inneværende år 2021 vil presse ytterligere 150 millioner mennesker ut i ekstrem fattigdom.

Mens produksjonen av vaksiner har besørget enorme formuer for et lite sjikt av styringsoligarkiet, har de aller fleste av verdens befolkning blitt nektet tilgang til vaksiner. Deres distribuering har blitt forhindret av nasjonalisme, profittjakt og direkte sabotasje fra de store imperialistmaktene, av enhver koordinert internasjonal kampanje for å få bekjempet pandemien.

Storselskapene og finanskapitalen har heftig motsatt seg krav fra Verdens handelsorganisasjon (WTO) om å frafalle patenter på Covid-19-vaksiner, for med dét effektivt å kunne bryte produksjonsmonopolene. Selskapene og deres lobbyister har insistert på at frafallet vil være ineffektivt fordi det vil ta måneder å få overført teknologi og utvikle produksjonskapasiteter i andre land. De har opprettholdt dette argumentet i flere måneder, mens befolkningen i disse landene dør, frarøvet tilgangen til vaksinene som kan redde deres liv.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, generaldirektør for Verdens helseorganisasjon (WHO) bemerket ved åpningen av WHOs 74. World Health Assembly på mandag at antall koronavirustilfeller hittil i år har overgått antallet infeksjoner for hele 2020, og gitt de eksisterende trender, vil antallet Covid-19-dødsfall overstige totaltallet for 2020 i løpet av de tre neste ukene.

I en rapport offentliggjort forrige uke anslår WHO at tre ganger flere mennesker kan ha dødd av pandemien enn det som gjenspeiles i de offisielle tallene. Det ville sette de faktiske globale dødstallene på over 10 millioner.

Ghebreyesus påpekte den enorme ulikheten i global vaksinedistribusjon, og erklærte at «den pågående vaksinekrisen er en skandaløs ulikhet som viderefører pandemien». Han bemerket at 75 prosent av verdens vaksiner har blitt administrert i bare 10 land.

«Det er ingen diplomatisk måte å si det på. Ei lita gruppe land som lager og kjøper opp hoveddelen av verdens vaksiner kontrollerer resten av verdens skjebne,» sa han, mens han påpekte at «det svært utilstrekkelige» antallet doser som er levert til COVAX, det globale agenturet angivelig opprettet for å sikre rettferdig og rettmessig vaksinedistribusjon.

Det uttalte formålet med COVAX er å distribuere to milliarder doser innen utgangen av 2021. Fra begynnelsen av inneværende måned hadde agenturet klart å distribuere bare 70 millioner doser til 125 land, mindre enn det som skal til for å få vaksinert 1 prosent av disse landenes samlede befolkning med bare den første dosen.

Afrika, med 17 prosent av verdens befolkning, står for bare 1,5 prosent av besørgede vaksineringer på tvers av verden. COVAX har vært i stand til å distribuere bare 300 000 doser for de 15 millionene i Somalia, 355 000 doser for 23 millioner i Niger og 175 000 for 6,8 millioner i Libya. I Midtøsten har bare 336 000 vaksinedoser blitt besørget for 39 millioner irakere, 364 800 for 43 millioner algeriere og 164 000 for 4,7 millioner palestinere i de okkuperte områdene. Lignende tall gjelder for fattige land i Latin-Amerika, hvor eksempelvis Bolivia har mottatt bare 421 000 doser for landets 12 millioner innbyggere; og i Asia, der Filippinene har fått bare 2,6 millioner doser for en befolkning på 108 millioner.

Vaksiner ble tilbakeholdt fra COVAX helt fra begynnelsen av, og agenturets oppdrag for rettferdig distribusjon ble sabotert der de store imperialistmaktene, med Washington i spissen, signerte avtaler med Pfizer, Moderna og andre selskaper, og omgikk det internasjonale agenturet for å få kjøpt opp hovedandelen av deres vaksiner for dem selv.

De dystre effektene av denne vaksine-nasjonalismen har blitt ytterligere forverret ettersom den indiske regjeringen har respondert på det ukontrollerte oppsvinget av pandemien, som dens egne politiske orienteringer underbygde, med beordringen av landets Serum Institute (SII), verdens største vaksineprodusent, til å stanse all eksport. Som resultat vil titalls millioner helsearbeidere i verdens fattigste land, som hadde fått en første dose av vaksinen nå ikke få den andre.

USA og de europeiske imperialistmaktene har respondert på krisen med løfter om vaksiner som utgjør mindre enn en dråpe i havet. Biden-administrasjonen har lovet 80 millioner doser, og EU 100 millioner.

Med nye rekorder for globale infeksjoner og dødsfall registrert daglig forekommer denne responsen ikke bare hjerteløs, men irrasjonell og faktisk vanvittig. Det vil ikke bli noen slutt på den globale koronaviruspandemien på nasjonal basis. Som WHOs Ghebreyesus advarte for på mandag: «Ingen land skal anta at de er ute av skogen, uansett vaksinasjonsrater.» Med viruset som spres ukontrollert i India, Brasil og andre land, er trusselen fortsatt at nye vaksineresistente varianter vil dukke opp.

Den kriminelle likegyldigheten fra kapitalistregjeringer og styrende klasser overfor det brennende behovet for en global vaksineringskampanje er synkronisert med hele deres morderiske respons på pandemien. Fra begynnelsen av har de underordnet forsvaret av menneskelivet til bankenes og selskapenes profittinteresser, og et styrende oligarki som har konsentrert ufattelige rikdommer i sine hender.

Pandemien har lagt for dagen nødvendigheten av å avskaffe det kapitalistiske nasjon-stat-systemet, av å ekspropriere formuene akkumulert av finansoligarkiet og få avsluttet privat eierskap av produksjonsmidlene, som forutsetninger for å forsvare rettighetene og interessene til arbeidende mennesker, inkludert livet selv.

Arbeidere over hele verden trer inn i kamper drevet av den sosiale katastrofen skapt av kapitalismens respons på Covid-19-pandemien. Disse kampene må bli bevæpnet med et sosialistisk og internasjonalistisk program, som forener arbeidere over alle nasjonale grenser i en felles kamp for et samfunn som plasserer menneskelige behov over oligarkenes profitter og formuer, og fremmer arbeiderklassens internasjonale enhet mot kapitalismens pådriv til krig.

Loading