India rapporterer det høyeste antallet Covid-19-tilfeller sett hittil under pandemien

I går rapporterte India, et land med en befolkning på 1,366 milliarder mennesker, det høyeste antallet Covid-19-tilfeller én enkelt nasjon noensinne har sett på tvers av kloden. USA hadde den forrige rekorden satt den 8. januar 2021, med 307 581 Covid-tilfeller, under landets forferdelige vinteroppsving. Etter et lavnivå med færre enn 10 000 tilfeller den 11. februar, bekreftet India den 21. april 315 728 infeksjonstilfeller. Landets epidemiologiske kurve over nye Covid-tilfeller fortsetter å spinne oppover.

Globalt er det nå rapportert 144,4 millioner tilfeller av Covid-19, med over 3 millioner dødsofre. Dette betyr at mindre enn 2 prosent av verdens befolkning har blitt smittet. Dog er det virkelige omfanget av sykdommen fortsatt ukjent, gitt at de fleste infeksjoner er asymptomatiske. Verdens helseorganisasjon (WHO) gjorde tilbake i oktober 2020 et estimat som antydet at anslagsvis 10 prosent av verdens befolkning kunne ha vært infisert av koronaviruset. Man kan med andre ord anta at det faktiske tallet kanskje er det dobbelte, men det er fortsatt langt fra noen meningsfull flokkimmunitet.

På dette arkivbildet, fra den 15. april 2021, pleier medisinsk personale en pasient som er rammet av koronavirus i intensivavdelingen på det offentlige sykehuset Charles Nicolle i Rouen, Normandie. Sykehus i mange europeiske land er igjen under tung belastning, og de behandler stadig yngre pasienter med alvorlig forekomster av Covid-19, etterhvert som eldre aldersgrupper viser nytten av vaksineringene. [Foto: AP Photo/Christophe Ena, Arkiv]

Ettersom rike nasjoner raskt har anvendt deres Covid-19-vaksiner for vaksinering av befolkningen, sett bort fra de nåværende antallene tilfeller, har pandemiens tyngdepunkt forflyttet seg til Sør-Asia, og spesielt India, hvor tilgangen til vaksiner og helsepleie forblir et håpløst anliggende for millioner på millioner av de fattigste. Mindre enn 8 prosent av befolkningen har fått den første dosen av en Covid-19-vaksine.

Globalt ble det også rapportert om et ny toppnivå på én dag, med mer enn 871 000 nye Covid-19-tilfeller. Det syv-dagers glidende gjennomsnittet for daglige nye Covid-tilfeller har nådd et nytt toppnivå med over 790 000 infeksjoner hver dag, og det fortsetter å stige. Til sammenligning var toppnivået for den siste globale bølga nå i vinter nært opp til 746 000 den 12. januar 2021. Forrige uke så 5,27 millioner bekreftede infeksjonstilfeller, en økning på 15 prosent fra uka før. Antallet tilfeller har klatret i åtte uker på rad. Med dette tempoet kan antallet daglige Covid-tilfeller lett nå opp til 1 million før neste måned.

Det glidende gjennomsnittet for dødsfall er nå på over 12 000 fataliteter per dag, og stigende. Toppnivået av den siste bølga hadde den 27. januar nådd 14 408 dødsfall per dag, da død er en indikator som er noe uker forsinket etter registrerte Covid-infeksjoner. Det er forutsett at dette toppnivået snart vil bli overgått.

Indias offisielle antall Covid-tilfeller nærmer seg raskt 16 millioner, med mer enn 184 000 personer som hittil har omkommet av deres infeksjoner. I går døde ytterligere 21 000. Det syv-dagers gjennomsnittstallet over dødsfall har overgått den første bølga, der det fortsetter å stige.

Til tross for disse forferdelige tallene, viser data innhentet av Financial Times om antallet kremeringer av Covid-19-ofre over samme periode at antallet dødsfall kan være så mye som ti ganger høyere enn hva folkehelsepersonell rapporterer til mediene. Likevel har topp embetsrepresentanter for helsemyndighetene forsøkt å spille ned disse tallene, og har uttalt at økningen av tallene skyldtes «at kremasjoner blir gjort med anvendelse av Covid-protokoller».

Dr. Bhramar Mukherjee, professor i biostatistikk og epidemiologi ved University of Michigan, fortalte Reuters at offisielle embetsfunksjonærer var i en tilstand av «databenektning». «Alt er så gjørmete. Det føles som om ingen forstår situasjonen særlig tydelig, og det er veldig irriterende.»

John Burn-Murdoch, senior datavisualiseringsjournalist i Financial Times, forklarte på hans Twitter-konto: «Jeg samlet nyhetsrapporter over syv distrikter og fant, totalt sett, at antallet Covid-ofre som har blitt kremert er ti ganger høyere enn de offisielle Covid-dødstallene i de samme områdene.» I hovedstaden i den indiske delstaten Madhya Pradesh var antallet kremasjoner av Covid-19-ofre 24 ganger høyere enn det offisielle antallet dødsfall. I Vadodara, den tredje største byen i delstaten Gujarat, var faktoren 21 ganger.

Gitt disse bekreftelsene plasserer dette Indias dødstall, på en per-innbygger-basis, på nivå med pandemiens verste periode i USA. Men for India er dette bare begynnelsen av det nåværende oppsvinget.

Ovnene ved krematoriene i Gujarat har gått så intenst og uten stopp at metallstøttene har begynt å gi etter. Kamlesh Sailor, president for stiftelsen som driver krematoriet i Surat, kjent for diamantpolering, sa til Reuters at «vi jobber døgnet rundt med 100 prosent kapasitet for å kremere kropper i tide.» Han la til at seks gassovner ved krematoriet har gått 24 timer i døgnet.

Prashant Kabrawala, som administrerer Ashwinikumar-krematoriet, sa til Reuters at antallene kremasjoner er mer enn tredoblet de siste ukene. Han bemerket: «Jeg har regelmessig gått innom krematoriet siden 1987, og vært involvert i den daglige operasjonen siden 2005, men på alle disse årene har jeg ikke sett så mange døde kropper komme for kremering.»

I det som har blitt kjente nyhetshistorier, ble det nylig rapportert at en lekkasje i en beholder med medisinsk oksygen ved sykehuset Dr. Zakir Hussain Hospital, med 150 senger, et borgerdrevet sykehus i den gamle byen Nashik i delstaten Maharashtra, førte til 24 Covid-19-pasienters død, der de lå tilkoblet ventilatorer.

Oksygentilførselen opphørte plutselig etter en funksjonsfeil i sykehusets hovedlagertanker, som førte til pasientenes kvelning. Elleve av dem var fra 33 til 60 år. Ifølge Indian Express hadde oksygenbeholderne på 13 kiloliter helt nylig blitt satt i drift.

«I henhold til foreløpig informasjon skjedde det en feil i tilkoblingen ... til oksygentanken, som førte til lekkasje i tanken og det påvirket oksygentilførselen. Sykehuset brukte jumbo-sylindre for å hjelpe pasientene. Noen pasienter som kunne flyttes ble kjørt til andre sykehus. 22 pasienter døde imidlertid da tilførselen plutselig ble avbrutt.» Ytterligere to døde senere på kvelden.

Mange av pasientene som til slutt kommer seg til sykehusene befinner seg i ekstremt kritisk tilstand og dør før medisinsk behandling kan utføres. Mange blir ført dit allerede døde av familiene. De fleste har ikke blitt testet, hvilket fører til forskjeller mellom offisielle tall og det som faktisk finner sted. Færre enn en fjerdedel av dødsfall i India blir offisielt sertifisert av en lege, hvilket innebærer at omfanget av pandemien kan være utfordrende å fastslå.

For to dager siden kunngjorde Indias hovedstad Delhi en uke-lang nedstengning, som tillater offentlige kontorer og essensielle tjenester å forbli åpne, hvilket utgjør et meningsløst tiltak. Arvind Kejriwal, byens hovedminister/byrådsleder, talte på en virtuell pressekonferanse, der han innrømmet at sykehusenes intensivavdelingers kapasiteter er belagt, og at leveranser av medisinsk oksygen var et kritisk punkt. Han la til: «Jeg har alltid vært imot nedstengning, men denne vil hjelpe oss å forsterke antallet tilgjengelige sykehussenger i Delhi.» Dette er politiske stunt som har blitt gjentatt av politikere overalt, på hvert eneste kontinent der pandemien har forårsaket krisetilstander. Lite vil bli oppnådd med kortsiktige og halvhjertede tiltak.

Indias statsminister Narendra Modi, forpliktet til storselskapenes interesser, har vært fast bestemt på at han ikke vil pålegge en landsdekkende nedstengning. I likhet med Trump erklærte han at India må «reddes», ikke fra pandemien men fra katastrofen som en nedstengning vil påføre landets økonomi. Ifølge Oxfam forvaltet Indias rikeste 1 prosent 73 prosent av landets samlede formue året før pandemien rammet, mens 670 millioner mennesker, som utgjør den fattigste halvdelen, nå har sett deres formuer falle med 60 prosent.

Loading