Full FDA-godkjenning for Pfizer’s Covid-vaksine: Ikke et universalmiddel for Covid-katastrofen

Frosne hetteglass med Covid-19-vaksinen [Foto: AP Photo/Francisco Seco]

Den føderale kontroll- og godkjenningsetaten US Food and Drug Administration (FDA) kunngjorde på mandag at Pfizer’s Covid-19 mRNA-vaksine er innvilget full autorisering for forebygging av Covid-19-sykdom hos personer 16 år og eldre. Vaksinen, som nå markedsføres under det nye navnet Comirnaty, vil fortsatt være tilgjengelig for de i alder fra 12 til 15 år under den initielle autoriseringen, som ble innvilget under nødssituasjonsbetingelser.

Dr. Janet Woodcock, fungerende FDA-kommissær, sa i pressemeldingen som kunngjorde godkjenningen: «FDA’s godkjenning av denne vaksinen er en milepæl, der vi fortsetter å kjempe mot Covid-19-pandemien. Selv om denne og andre vaksiner har oppfylt FDA’s stringente, vitenskapelige standarder for autorisering for nødssituasjonsanvedelse, som den første FDA-godkjente Covid-19-vaksinen, kan publikum være veldig sikre på at denne vaksinen oppfyller de høye standardene for sikkerhet, virkningsgrad og produksjonskvalitet som FDA krever av et godkjent produkt.»

Samtidig med FDA-kunngjøringen meldte president Joe Biden en uttalelse fra Det hvite hus der han oppfordret næringslivsledere så vel som offisielle embetsrepresentanter på statlige og lokale nivå, til innføre krav om vaksinering for deres ansatte. Pentagon fulgte opp noen timer seinere, derdet ble erklært at forsvarsdepartementet nå ville pålegge vaksinemandater for 1,4 millioner soldater og for ytterligere én million sivilt ansatte.

Dr. Georges Benjamin, administrerende direktør i American Public Health Association, sa til Los Angeles Times: «Man kommer til å se mange flere grupper som er mer komfortable med å si at et stikk er nødvendig. De vil være mer faste i å hjelpe folk til å forstå at, kort og godt, det er langt tryggere å ta vaksinen enn det er å få sykdommen.»

Så viktige som vaksinene har vært for å stoppe alvorlig sykdom og død av Covid-19-infeksjoner, betyr ikke FDA’s fulle godkjenning for Pfizer noen reell framgang med å få avsluttet pandemien. Vaksinering aleine er ikke nok; det må kombineres med en massiv folkehelsekampanje, inkludert nedstengninger, så vel som ansiktstildekning og sosial distansering, med utrydding av SARS-CoV-2 som det klare mål, og ikke skadebegrensning.

Under World Socialist Web Site’s nylig arrangerte event, «For en global strategi for å stoppe pandemien og redde liv,» advarte dr. Michael Baker, en kjent epidemiolog fra University of Otago på New Zealand: «Vi kan ikke vaksinere vår veien ut av pandemien. Selv om vi hadde global tilgang til vaksiner og høy dekning, ville vi fortsatt ha virus i sirkulasjon. Så vi må kombinere vaksiner med folkehelsetiltak.»

Gitt Delta-variantens smittsomhet vil vaksinering ha liten innvirkning på undertrykkingen av veksten av det «sirkulerende viruset».

Kritisk modelleringsanalyse utført av dr. Malgorzata Gasperowicz, en utviklingsbiolog og forsker ved University of Calgary i Canada, viste at gitt vaksinenes nåværende effekt mot Delta-varianten, kan veksten av pandemien i USA bare bringes under én, i en kombinasjon med moderate folkehelsetiltak, hvor samfunnsutbruddene, i løpet av en periode på flere uker, ville bli brakt ned til null.

Kun vaksinemandatet, i den nåværende formuleringen fra Det hvite hus, CDC og hele det politiske spekteret, besørger viruset frie tøyler, som følgelig vil ha det siste ordet om saken, der det opererer etter kjente epidemiologiske lover. Enten det er tilnærmingen la-det-rase, som Republikaner-guvernører tar til orde for, eller om det er tilnærmingen med skadebegrensning men ikke utrydding, som forfektes av Biden og Demokratene, vil viruset kunne ekspandere eksponensielt, som også antall sykehusinnleggelser og dødsfall vil.

I løpet av to korte måneder siden USA så det laveste antallet infeksjonstilfeller og dødsofre, har nå det syv-dagers glidende gjennomsnittet klatret til 150 000 daglige infeksjoner, med mer enn 850 personer som hver dag dør. Den 24. august bukket over 1 100 mennesker under for infeksjonen.

Og det nåværende pådrivet for å åpne alle skoler for klasseromundervisning vil bare akselerere den nåværende massive bølga av infeksjoner. Uka som sluttet 19. august så 180 000 tilfeller av Covid-19-infeksjoner blant barn, en økning på 50 prosent fra uka før, og de kommende ukene vil overgå vinterens høydenivåer, da mer enn 211 000 barn ble smittet i uka som sluttet 14. januar 2021. Som bevisene gjennom de siste 18 månedene nå klart har vist fungerer barn på skolen som en primær katalysator for infeksjonsbølger innen lokalsamfunn.

Like bekymringsfullt er det voksende bevismaterialet for at Covid-19-vaksinene, og ganske spesielt Pfizer-stikket, viser en avtagende effekt etter noen få måneder. En nylig studie utført i Storbritannia av University of Oxford, med data fra det britiske statistikkbyrået Office for National Statistics (ONS), fant at Pfizer-vaksinens virkningsgrad mot symptomatiske infeksjoner tre måneder etter full vaksinering hadde gått fra midten av 90-tallet ned til 75 prosent. Virkningsgraden for AstraZeneca’s Covid-19-vaksine falt også, men med langt lavere rate. Oxford-studien anslo, ved ekstrapolering av datasettene, at Pfizer’s virkningsgrad til slutt ville falle under 50 prosent, nivået som i utgangspunktet vanligvis kreves for å få innvilget FDA-godkjenning.

Trusselen Delta-varianten utgjør er best eksemplifisert av de nåværende erfaringene fra Israel, som har vaksinert mer enn 60 prosent av befolkningen. Landet står for tiden overfor et oppsving av nye infeksjonstilfeller, som også matcher tidligere toppnivåer fra i vinter. Og med disse infeksjonene ser det ut til at dødstallet holder tritt med trender under tidligere bølger.

Som respons på et spørsmål fra pressen, erklærte en talsmann for Pfizer: «Disse siste dataene fra Israel er i samsvar med de epidemiologiske trendene vi har observert, og forsterker behovet for en booster-dose for å gjenopprette maksimal beskyttende virkningsgrad.»

Siden den israelske regjeringen den 30. juli lanserte en kampanje for å tilby de fra 60 år og eldre et tredje stikk, har omtrent 60 prosent i denne aldersgruppa fått booster-vaksinering. I den eldre gruppa ser det ut til at infeksjonsraten synker nok en gang, som får mange i media og andre land til å merke seg det. Israel utvidet i går kvalifiseringen for en tredje vaksinedose til å inkludere de 30 år og eldre, som fikk den andre dosen minst fem måneder tidligere.

FDA bidrar med innvilgningen av full godkjenning til å rydde veien for en tilstrømning av personer som forlanger et booster-stikk, med leger som nå vil kunne tilby Covid-19-vaksiner etter skjønnsvurdering.

Selv om lite er sagt i amerikanske medier, eller av Biden-administrasjonen, vil iverksettingen av slike tiltak for tilleggsvaksinering i USA og Europa etterlate mange nasjoner i kategorien mellom- og lavinntektsland i stikken, der de igjen blir presset bakerst i køen, ute av stand til å gi de fleste av deres innbyggere sågar det første stikket, mens folk i de velstående landene får det tredje.

Biden-administrasjonen skal 20. september begynne å tilby boostere for fullt vaksinerte personer som fikk sin andre dose mer enn åtte måneder tidligere. Den nåværende godkjenningen, planene for vaksinemandater, og deretter boostere, vil imidlertid gjøre lite for å demme opp for den nåværende katastrofale bølga, ettersom skolene begynner å slippe inn elever i milliontall for tilstedeværende undervisning. Ingen vaksinekampanje kan vinne et kappløp mot Delta-varianten uten strenge avbøtende tiltak og nedstengninger for å kontrollere spredningen.

Foruroligende bevis har bare ytterligere bekreftet farene dette viruset utgjør. I en nylig analyse utført av etterforskere under utbruddet i Guangdong i Kina, i mai og juni 2021, ble det funnet at personer smittet av Delta-stammen har større sannsynlighet for å smitte andre før de selv blir symptomatiske, enn personer infisert av den tidligere versjonen, som først dukket opp i Wuhan.

Personer smittet med Delta feller ut viruspartikler i nesten to dager før de utvikler symptomer. Tidligere data plasserte tidsvinduet for asymptomatisk virusutfelling på mindre enn én dag. I tillegg bekreftet en nylig studie fra Sør-Korea at virusmengden utfelt av infiserte personer når de først utviklet symptomer var 300 ganger høyere enn med det opprinnelige viruset, og forble høyere gjennom hele tidsvinduet for smitteoverføring.

Stigningen i antall gjennombruddsinfeksjoner antyder at de nøytraliserende antistoffene hos mennesker som er fullstendig immuniserte ikke gir tilstrekkelig beskyttelse mot Delta-varianten. Hovedmålet for Pfizer’s Covid-19-vaksinener er reseptorbindingsdomenet (RBD) og N-terminal domenet (NTD) i virusets piggprotein.

En nettopp publisert studie fra Osaka, Japan, antydet at dersom Delta-varianten oppnår ytterligere mutasjoner i tillegg til de den allerede har, kan viruset utvikle evne til å unndra seg vaksineindusert immunitet. Virusets ervervelse av andre mutasjoner er forventet, og understreker viktigheten av å spore disse mutasjonene der de starter.

Ifølge en rapport som forklarer Osaka-studien, publisert i News – Medical i går, kan «Ytterligere mutasjoner ... av Delta-variantene gjøre dem fullstendig motstandsdyktig mot vaksinerte individers immun-sera. … Følgelig er sannsynligheten stor for at Delta-varianten oppnår ytterligere mutasjoner, med økt overførbarhet og motstand.»

Forfatterne konkluderte med at selv om «en tredje runde med booster-immunisering med SARS-CoV-2-vaksine nå er under vurdering, tyder våre data på at gjentatt immunisering med det opprinnelige villtype-piggproteinet kanskje ikke vil være effektivt for å kontrollere de nye Delta-variantene.» De oppfordrer til utvikling av en ny vaksine rettet mot piggproteinet til Delta-stammen.

Implikasjonen av disse funnene betyr behovet for å skru pandemiklokka tilbake, og utvikle og produsere nye vaksiner mot Delta-varianten, og nok en gang starte en ny vaksineringskampanje – med andre ord, vaksinering uten en altomfattende folkehelserespons vil bli ei endeløs tredemølle, med nye vaksineringer påkrevd for å beskytte mot stadig mer virulente og farligere varianter av viruset.

Loading