Srpskohrvatski

SAD intenzivira pretnje Rusiji zbog avionske nesreće u Ukrajini

Obamina administracija intenzivira propagandnu kampanju protiv Rusije i pro-Ruskih separatista oko obaranja Malezijskog aviona MH17. Dok je opšte poznato da ni SAD neznaju kako je došlo do nesreće sa MH17 i koja je uloga Rusije u toj tragediji, vodeće ličosti SAD administracije koriste situaciju za postavljanje ultimatuma ruskoj vladi.

Američi ministar spoljnih poslova Džon Keri se u nedelju nekoliko puta pojavljivao na televiziji sa svojim pretećim ratobornim izjavama. Na Fox News-u je izjavio da je obaranje aviona „trenutak istine“ za ruskog predsednika Vladimira Putina.

Keri u svojim izjavama tvrdi da je Rusija ta koja je snagama na istoku Ukrajine dala oružje koje se može upotrebiti za obaranje MH17.

Keri je na CNN-u rekao: “Pre nekoliko nedelja, konvoj od oko 150 vozila sastavljenih od naoružanih oklopnih transportera, vozila sa višecevnim bacačima raketa, tenkova i artiljerije, sa pratećom pešadijom je prešao iz Rusije u istoču Ukrajinu i predat je separatistima. Dakle postoje ogromni dokazi, čk i veći nego sto sam ja ovde dokumentovano izneo, koji pokazuju umešanost Rusije u snabdevanju ratnom opremom i obučvanju separatista za rukovanje.”

Da predpostavimo da su Kerijeve tvrdnje tače i da je Rusija stvarno snabdela separatiste opremom koja ima mogućnost da obori MH17, to i dalje nije valjan dokaz da su istočo-ukrajinske snage oborile avion. To se može videti iz citata Marka Galetija iz Centra za Globalne Odnose sa Njujorškog Univerziteta koji je na CNN-u izjavio da: „su dokazi uglavnom posredni. NATO slike ne pokazuju da su tenkovi prešli u Ukrajinu.”

Upitan od strane CNN-a da li može da kaže da je Rusija „kriva“ za obaranje MH17, Keri je odbio da odgovori rekavši: “Znate, krivica je pravni termin, a ljudi sami mogu da donesu zaključk videvši iznete dokaze. Zato smo i tražili punu istragu.“

Bezobzirnost Kerijevih izjava je zaprepašćujuća. Vrhovni diplomata SAD-a iznosi insinuacije i optužuje Rusiju da je možda pomagala obaranju MH17, istovremeno iznoseći pretnje koje mogu da dovedu do internacionalnih sankcija Rusiji i eskalaciju građanskog rata u Ukrajini u svetski rat. Ali istovremeno priznaje da SAD administracija ne zna šta se ustvari desilo.

U stvarnosti za Obaminu administraciju nije bitno šta se desilo i ko je oborio avion na letu MH17, ako je uopšte oboren. Ovaj događaj se koristi zarad dugoročih političih ciljeva. Vašington nastavlja da koristi situaciju i pritiska Rusiju i da zahteva od svojih imperijalističih saveznika u Evropi da stanu na stranu SAD-a i njene spoljne politike.

Govoreći za CNN, predsednica obaveštajne komisije senata SAD-a Dajen Fajnštajn (demokrata iz Kalifornije) je zahtevala da Putin skupi hrabrost i prizna obaranje MH17. Ona je pri tom izjavila: “Mislim da su veze između Rusije i separatista veoma jasne. Dakle pitanje je gde je Putin? Ja bih rekla „Putine skupi hrabrost. Treba da se obratiš svetu. Ako je ovo bila greška, a nadam se da jeste, onda kaži da je greška.“

Fajnštajn je istovremeno pozvala Evropsku uniju da pooštri ekonomske sankcije Rusiji: “Mislim da Evropa mora da se složi po ovom pitanju. Posebno smatram da Nemača treba da preuzme vodeću ulogu. Ja mislim da mi treba da nastavimo sa sankcijama. To je teško jer vama je potrebna ruska pomoć u mnogim pitanjima.“

Sa njihove strane, Britanija, Nemača i Francuska su objavile u nedelju da će u utorak na sastanku evropskih ministara inostranih poslova, zbog avionske nesreće da pripreme jačanje sankcija Rusiji.

Britanski ministar inostranih poslova Filip Hamond je u nedelju rekao da Rusija “rizikuje da postane parija država ukoliko nepoče da se ponaša kako treba.”

Ciljajući na podele unutar Evrope oko odnosa prema Rusiji, naročto oklevanje u pojedinim delovima nemačog političog establišmenta da prati u stopu politiku SAD-a, Hamond je izjavio: “Neki naši evropski saveznici nastupaju sa manje entuzijazma. I ja se nadam da će ih šok od ovog incidenta naterati na veće angažovanje, da moraju biti spremniji da preuzmu neophodne akcije koje će pokazati Rusima da kad napraviš ovako nešto biće i posledica.“

Dok jač svoju propagandnu kampanju protiv Rusije, čni se da su SAD neodluče oko toga šta se zbilja desilo. U petak u svojim komentarima u kojima osuđuje Rusiju, sam Obama je neuobičjeno skrenuo pažnju na mnogo “dezinformacija” u vezi rušenja MH17, izjavljujući da je neophodno da “narod sam izvuč zaključk šta su stvarne čnjenice a šta špekulacije.”

Tvrdnje SAD-a da je Rusija političi odgovorna za rušenje MH17 su ciniča prevara. Bez obzira da li je raketa koja je srušila avion bila ispaljena sa Ukrajinske ili sa pro-Ruske strane, glavnu odgovornost za ovu tragediju snose Vašington, Berlin i njihovi evropski saveznici. Građanski rat koji besni u Ukrajini, gde su obe sukobljene strane mogle da obore avion, je isprovociran njihovom podrškom ekstremno desničrskom pro-zapadnom ukrajinskom režimu kroz fašističi puč2. februara u Kijevu.

Od tog trenutka, zvaničici CIA-e, plaćenici firme prethodno poznate kao Blackwater, i operativci evropskih obaveštajnih službi su blisko sarađivali sa ukrajinskim fašističim formacijama kao što su Desni Sektor ili Bataljon Azov, u napadu i terorisanju gradova u istočoj Ukrajini. Ostaje nejasno koliko je Bela kuća upućena u ove aktivnosti, naročito nakon nedavne tvrdnje da je CIA špijunirala nemače zvaničike bez Obaminog znanja.

U ovim uslovima prosto je nemoguće poverovati bilo čmu što Obamina administracija izjavi vezano za pad leta MH17. Dok postoji mogućnost da su pro-Ruske snage oborile avion, isto tako postoji mogućnost da su, u saradnji sa zapadnim obaveštajcima ili plaćeničim grupama, to učnile ukrajinske snage ili fašističe formacije, optužujući pro-Rusku stranu.

Veoma značjni su izveštaji koji se pojavljuju u vezi raketnih baterija koje su se nalazile u regionu u vreme obaranja aviona MH17, a koji ustvari ukazuju na umešanost režima u Kijevu, kojeg podržava SAD.

Američke obaveštajne službe tvrde da su njihovi špijunski sateliti iznad Ukrajine detektovali SA-11 Buk raketnu bateriju neposredno pre obaranja MH17. Buk raketne baterije, koje su dizajnirane još za vreme Sovjetskog Saveza, poseduju i ruska i ukrajinska vojska. Režim u Kijevu je nedugo zatim objavio video snimak u kom se prikazuje Buk raketna baterija koja se, navodno da bi izbegla otkrivanje nakon što je oborila avion MH17, užurbano prebacuje prema granici sa Rusijom.

Međutim, prema reportažama ruske televizije koje su prikazane na NBC News-u, serijski broj na raketnom lanseru sa snimka -312- ustvari pripada ukrajinskoj vojsci.

21. jul 2014.

Loading