Srpskohrvatski
Latest articles

Za globalno koordinirani urgentni odgovor na pandemiju korona virusa!

Radnička klasa mora da zahtjeva da vlade obezbijede potrebne resurse za spriječavanje širenja bolesti, tretman i njegu onih koji su zaraženi, i osigura izdržavanje stotina miliona ljudi koje će pogoditi ekonomski kolaps.

Međunarodni Komitet Četvrte Internacionale

Šta su to pseudo lijevi?

U proteklih nekoliko godina WSWS je razvio koncept međunarodne političke tendencije koju smo opisali kao „pseudo lijevi“, a od kojih je Sirica samo jedan primjer.

Urednički odbor WSWS

Ubjedljivo “ne” EU štednji u Grčkoj

Ubjedljiva pobjeda opcije “protiv” na referendum u Grčkoj predstavlja rasprostranjeno popularno odbacivanje Evropske unije i mjera štednje.

Alex Lantier

Dok Evropska unija osuđuje grčko “ne”, Cipras se kreće udesno

Odgovor evropskih sila i grčke vlade predvođene Siricom na “ne” koje je izglasano na referendumu o mjerama štednje, koje je od Grčke zahtijevala Evropska unija, je aktuelizovao osnovna politička pitanja sa kojima se radnička klasa suočava.

Chris Marsden

Diktatura finansijskog kapitala: Grčka i Ukrajina

Iza prividnog protivrječja u tretmanu Grčke i Ukrajine stoje reakcionarni klasni interesi finansijskog kapitala u vodećim imperijalističkim zemljama, interesi koje oni jure sa nepokolebljivom odlučnošću.

Alex Lantier

Bliski istok u raljama rata

Otpočinjanjem vojne intervencije u Jemenu sa SAD podrškom, vojni konflikti su progutali gotovo kompletan Bliski istok. Ovakvo stanje stvari je bez presedana, sa mogućim izuzetkom dva svjetska rata u 20. vijeku.

Bill Van Auken

Sukob oko kineske Azijske investicione banke

SAD su pretrpele “bolno odbacivanje od nekih od svojih najbližih saveznika.” Kako će odgovoriti? Ne ekonomskim ustupcima, već jačanjem političkih i vojnih provokacija.

Nick Beams

Pseudo-leva grupa unutar Sirice povezana sa ISO brani kapitulaciju pred merama štednje

Budućnost za radnike i omladinu nije da poklekne i da se preda desničarskoj politici socijal-demokrata niti pseudo-levim partijama izabranim da vode administraciju kapitalističke države, nego u izgradnji političkog vođstva koje će se boriti za preuzimanje vlasti od strane radničke klase, kao deo međunarodne socijalističke revolucije.

Alex Lantier

Ubistvo u Moskvi: Zašto je ubijen Boris Njemcov

Ubistvo ruskog opozicionog političara Borisa Njemcova predstavlja značajan politički događaj koji proizlazi iz konfrontacije između SAD-a i Rusije i žestoke borbe koja je sada u toku na najvišim nivoima ruske države.

David North

Srpska Opozicija: Portret Zorana Đinđića

Povodom godišnjice ubistva tadašnjeg premijera Srbije Zorana Đinđića 12. marta 2003. ponovo objavljujemo analizu njegove politike, koju smo prvobitno objavili na engleskom i srpskohrvatskom jeziku 30. jula 1999.

Peter Schwarz

Kapitulacija Sirice i lekcije za radničku klasu

Čak i u cijeloj bijednoj istoriji “lijeve” sitnoburžoaske politike teško je naći sličan primjer prevare, cinizma i istinski odvratnog kukavičluka koji se može mjeriti sa Ciprasovim.

Međunarodni Komitet Četvrte Internacionale

2014-2015: Rezultati i prospekti

U prvih 15 godina 21. vijek je opovrgao, i to na najporazniji način, trijumfaliste 'kraja istorije' koji su nakon raspada Sovjetskog Saveza proklamovali da kapitalizam i buržoaska demokratija predstavljaju nenadmašne vrhunce ljudskog postignuća.

David North, Joseph Kishore

Imperijalizam i kriza Rublja

Pad ruske valute ove nedjelje je drastičan ishod politike sprovedene od strane velikih imperijalističkih sila sa ciljem da Rusija podlegne američkom i evropskom imperijalističkom neo-kolonijalnom restrukturiranju Evroazije.

Alex Lantier

CIA mučenja: američka demokratija u rasulu

Pod ovim okolnostima, nemoguće je više govoriti o demokratiji. Sjedinjene države vodi gigantski vojno-obavještajni aparat koji djeluje izvan ikakvih pravnih ograničenja.

Joseph Kishore

Godinu dana od početka krize u Ukrajini

Sutra, u subotu, će biti prva godišnjica od istočnog Partnerskog samita u Vilniusu, gdje je tadašnji ukrajinski predsjednik Viktor Januković odbio da potpiše sporazum o pridruživanju Evropskoj Uniji.

Peter Schwarz

Dvadesetpet godina od pada berlinskog zida

Pad berlinskog zida i njemačko ujedinjenje nisu obilježili novu epohu slobode i demokratije. Naprotiv, oni su iznijeli na površinu sve neriješene probleme koji su doveli do dva svjetska rata u prvoj polovini 20. vijeka.

Peter Schwarz

MMF i EU vuku sve konce u izborima u Bosni

Koje god stranke ili individue preuzmu državni aparat nakon izbora, Međunarodni Monetarni Fond i Evropska unija će nastaviti da diktiraju ekonomsku i socijalnu politiku.

Paul Mitchell

Ekonomski uzroci srljanja ka ratu

Nastavak pada globalnog ekonomskog rasta znači da će militarizam da se intenzivira u narednom periodu, stvarajući uslove za izbijanje novog svjetskog rata.

Nick Beams

Vlada Srbije reže plate i penzije

Da bi zadovoljila uslove za novi kredit Međunarodnog Monetarnog Fonda, vlada Srbije planira rezanje plata u javnom sektoru i penzija za do 20 posto.

Paul Mitchell

Kako Je Zapad Organizovao Pad Miloševića

Povodom četrnaestogodišnjice od pada Miloševića, ponovo postavljamo članak koji smo objavili samo nedelju dana nakon famoznog petog oktobra.

Chris Marsden

Bombardovanje Sirije i beskrajni rat SAD-a

Neobuzdani militarizam je ne samo instrument za ostvarenje globalnih interesa američkog imperijalizma, već i za regulisanje društvene nestabilnosti, za projektovanje ka napolju ogromnih tenzija koje bujaju u ovoj zemlji sa najvećom društvenom polarizacijom među razvijenim kapitalističkim zemljama.

Bill Van Auken

Glavni ekonomista MMF-a otkriva teorijsko bankrotstvo

Bankrotstvo buržoaske ekonomske misli je ukorijenjeno u samim klasnim interesima koje zastupa i brani. Sve njene teorijske permutacije i kombinacije su zasnovane na nenaučnoj koncepciji da kapitalizam nije istorijski način proizvodnje, već jedini racionalni i stoga istorijski održiv oblik društveno-ekonomske organizacije.

Nick Beams

Zločini ISIS-a i američki imperijalizam

Američki imperijalizam, nakon što je iznjedrio islamski terorizam, danas hoće da ga još jednom iskoristi za svoje ciljeve. Zadatak radničke klase, mobilisane na osnovu socijalističkog i internacionalističkog programa, je da porazi islamske fundamentaliste, kao i sve druge oblike kapitalističke reakcije i nasilja.

Patrick Martin

Bosanski pseudo-lijevi galopiraju udesno

Izgradnja istinski revolucionarne partije je moguća jedino na osnovu čvrstih istorijskih principa i teorijskih postignuća izborenih kroz generacije klasne borbe. Nasuprot raznim pseudo-ljevičarima, jedino Međunarodni Komitet Četvrte Internacionale, koji izdaje World Socialist Web Site, je vođen takvom perspektivom i zasnovan je na takvim principima.

Ognjen Marković

Ukrajina i militarizacija Evrope

Cilj konflikta u Ukrajini je da se preoblikuju politički i društveni odnosi u Evropi. Glavni dirigent u ovom procesu je ekstremna desnica koja nema skoro nikakvu podršku stanovništva.

Peter Schwarz

Borba protiv rata i politički zadaci Socijalističke Partije Jednakosti

Sto godina nakon izbijanja prvog svjetskog rata i 75 godina od početka drugog, imperijalističke sile, predvođene Sjedinjenim Državama, ponovo vode ljudski rod u katastrofu. Treći nacionalni kongres Socijalističke Partije Jednakosti (Socialist Equality Party – SEP) u SAD-u 5. avgusta je jednoglasno usvojio ovu rezoluciju.

Rezolucija trećeg nacionalnog kongresa SEP (SAD)

Kapitalizam i policijsko-vojna mobilizacija u Fergusonu, Misuri

Gnijev na ulicama Fergusona je izraz dubokih osjećanja u cijeloj zemlji. To je gnijev ne samo na nasilje od strane policije, već i oko nezaposlenosti, siromaštva, nejednakosti i bespoštednih napada na životne uslove cijele radničke klase.

Joseph Kishore

Gaza, Ukrajina i priprema SAD za urbano ratovanje

Vojna vrhuška u Pentagonu radi na pripremanju SAD armije za direktne kontrarevolucionarne intervencije uperene na gušenje popularnih ustanaka, koje vidi kao neizbježnu posljedicu društvene nejednakosti bez presedana prouzrokovane krizom svjetskog kapitalizma.

Bill Van Auken

Jeste li spremni na nuklearni rat?

Jeste li spremni na rat – uključjući možda i nuklearni rat – između Amerike, Evrope i Rusije? To je pitanje koje bi svi trebali da se zapitamo, naročto poslije uništenja malezijskog putničog aviona MH17.

David North, Alex Lantier

Bombardovanje istoče Ukrajine

Brutalna akcija kijevskih vlasti u gradovima Donjeck i Luhansk u istočoj Ukrajini je smišljena da teroriše i prestraši sve koji se protive političim i društvenim ciljevima režima u Kijevu.

Peter Schwarz

Napad na Gazu: istorijski zločn

Krvavo nasilje u Gazi potpomognuto i podsticano od vlada širom svijeta je upozorenje za radniču klasu svih zemalja. Ono je dokaz kompletne bezobzirnosti imperijalizma, koji se neće libiti ni pred kakvim zločnom da eliminiše šta god mu se ispriječ na putu globalnih ekonomskih i geopolitičih ambicija.

Patrick Martin, Barry Grey

Toksična kriza izraelskog društva

Bliska je veza između nasilja koje sprovodi izraelska vlada protiv bespomoćnog stanovništva u Gazi i pojave fašističih elemenata unutar Izraela sposobnih da izvrše tako zverske zločne kao što je spaljivanje palestinskog tinejdžera živog.

Barry Grey

Dow od 17,000: nadolazeća katastrofa

Uspon Wall Street Dow Jones industrijskog indeksa iznad rekordnih 17,000 prošle nedelje je još jedan znak porasta eksplozivnih protivrečosti američog i globalnog finansijskog sistema.

Nick Beams

Kriza kapitalizma i radikalizacija radniče klase u 2012.

Objavljujemo izvještaj koji je David North, predsjednik Međunarodnog uredničog odbora Svjetskog Socijalističog Vebsajta (WSWS) i nacionalni predsjednik Socijalističe Partije Jednakosti (SEP) Sjedinjenih Država, podnio na nizu regionalnih sastanaka SEP-a tokom Januara 2012.

David North

Analiza međunarodnog prvomajskog internet mitinga

Međunarodni Komitet Četvrte Internacionale je u nedelju 4. maja održao međunarodni prvomajski miting, važan politički događaj koji nagovještava buđenje socijalizma kao moćne sile unutar radničke klase cijelog svijeta.

David North

Ko je odgovoran za katastrofe na Bliskom istoku?

Razaranja američkog imperijalizma u Iraku, Libiji i Siriji predstavljaju snažnu optužbu ne samo protiv određenih političara ili njihovih odluka, već protiv kompletnog korumpiranog i grabežljivog društvenog uređenja.

Bill Van Auken

Sto godina od Sarajeva

Danas je stogodišnjica od atentata na nadvojvodu Franca Ferdinanda, događaja koji je poslužio kao neposredni povod izbijanju prvog svjetskog rata.

David North

Šta se desilo sa Iračkim "oružjem masovnog uništenja"?

Svakih nekoliko dana, dok se osvajanje Iraka nastavljalo, bilo je novih izveš taja u američkim medijima koji su bez daha objavljivali nova otkrića "pretpostavljanog iračkog hemijskog i biološkog oružja" na raznim lokacijama, uključujući tvrdnje da su inicijalni testovi vojnih patrola pronašli nervne agense kao što su sarin i tabun kao i "mustard" gas.

Patrick Martin

Kriza američkog kapitalizma i rat protiv Iraka

Invazija Iraka je imperijalistički rat u klasičnom značenju tog pojma: nemoralan akt agresije preduzet u interesu najreakcionarnijih grabljivih krugova finansijske i korporativne oligarhije u Sjedinjenim Državama.

David North

Poslije Pokolja: Političke Pouke Balkanskog Rata

Kapitulacija Srbije SAD i NATO napadu okončava poslijednje veliko strateško iskustvo 20-tog stoljeća. Krvavi svršetak ovog stoljeća mu daje izvjesnu tragičnu simetriju. Ono je počelo gušenjem anti-kolonijalnog ustanka kineskih "Boksera", a završava se ratom koji svodi Balkan na status neo-kolonijalnog protektorata velikih imperijalističkih sila.

David North

Zašto Je NATO U Ratu Sa Jugoslavijom? Svjetska Moć, Nafta I Zlato

Od 24. marta, NATO vojne snage, predvođene SAD-om, izlažu Jugoslaviju razarajućim bombardovanjem. NATO je, leteći sa preko 15.000 misija, neprekidno udarao po jugoslovenskim gradovima i selima, gađajući fabrike, bolnice, škole, mostove, skladišta nafte i državne zgrade. Hiljade ljudi je poginulo i povrijeđeno, uključujući putnike na vozovima i autobusima, i radnike na televizijskim prenosnicima i relejima. Udaralo se po gradskim četvrtima, i u Srbiji, i na Kosovu.

Izjava Uredništva World Socialist Web Site-a
  • Latest articles
  • Browse by month: