Srpskohrvatski
Perspective

Gaza, Ukrajina i priprema SAD za urbano ratovanje

Preko mjesec dana svijet je posmatrao u užasu kako je izraelska vojska zasipala gusto naseljenu i osiromašenu teritoriju Gaze bombama, raketama i granatama, i raspoređivala desetine hiljada vojnika protiv opkoljenog stanovništva. Ovaj kontinuirani napad je usmrtio blizu 2.000, ranio dodatnih preko 10.000 i ostavio skoro pola miliona raseljenih kroz masivno uništavanje domova i osnovne infrastrukture.

Iako su manje zastupljene u medijima, slične svireposti se odvijaju u istočnoj Ukrajini. Kijevski režim koga podržavaju SAD, potpomognut od autonomnih fašističkih skupina, je pokrenuo zvjersku vojnu opsadu važnih gradova Donjecka i Luganska. Broj mrtvih se udvostručio u poslijednje dvije nedelje, i po nadasve konzervativnim procjenama Ujedinjenih nacija stoji na 2.086, sa potvrđenih još najmanje 5.000 ranjenih.

I ovdje su stotine hiljada primorani da napuste svoje domove u sve otvorenijoj svjesnoj kampanji etničkog čišćenja od strane desničarskih nacionalista u Kijevu. I kao i u Gazi, bolnice i škole se granatiraju, a stradaju pacijenti i djeca.

Slike i iz Gaze i iz Ukrajine su šokirale i zaprepastile radni narod širom planete: beživotna i osakaćena tijela djece i starih ljudi, žene koje plaču pored ruševina kuća i zgrada, nevini ljudi i žene posječeni šrapnelima dok su išli po hranu i vodu za svoje porodice.

Sa druge strane, ima ih koji ova dešavanja pomno prate sa proračunatim i profesionalnim interesovanjem.

Takav je slučaj sa kancelarijama visokih političkih i vojnih figura u Berlinu i drugim evropskim glavnim gradovima, koji podržavaju “antiterorističku” kampanju kijevskog režima protiv stanovništva istočne Ukranije.

Evropske vlade ostaju nijeme iako su mediji primorani da priznaju da su skoro kompletnu kopnenu ofanzivu u ovom represivnom ratu iznijele ultra-desničarske i neo-nacističke formacije. Tu spada bataljon Azov koji, po pisanju londonskog Sunday Times “ima za simbol vučju kuku koju su koristili nacistički jurišni odredi i koja je zabranjena u Njemačkoj.”

Kako sami priznaju, ove fašističke milicije su regrutirale neo-naciste i rasiste koji propovjedaju superiornost bijele rase iz niza stranih zemalja, uključujući Švedsku, Italiju, Francusku, Kanadu i Grčku. I dok se diže buka oko navodne opasnosti od evropskih islamista koji se vraćaju u Evropu nakon što su se borili u Siriji, slične zabrinutosti se ne podižu u vezi onih koji stiču borbeno iskustvo u istočnoj Ukrajini. Kako društvene tenzije širom kontinenta rastu, nema sumnje da u određenim slojevima vladajuće elite u Evropi osjećaju da bi fašističke bande očvrsle u borbi mogle biti korisne u bliskoj budućnosti.

Međutim, najveću pažnju dešavanjima u Gazi i Ukrajini poklanja Pentagon, koji je u oba ova rata umrljao krvlju ruke do lakata. Vojska SAD-a održava najbliže veze sa izraelskim odbrambenim snagama (IDF), koje Vašington finansira sa 3 milijarde dolara godišnje.

Pentagon je nedavno tražio od kongresa dodatnih 19 miliona dolara – povrh 23 miliona koji su već dodijeljeni – za obučavanje i opremljivanje jedinica ukrajinske nacionalne garde. Usred “antiterorističke” ofanzive na istoku zemlje, vojska SAD-a je prošlog mjeseca poslala tim specijalista za “strategiju i politiku” da nadgledaju ovu krvavu kampanju.

Oba ova konflikta pružaju laboratoriju u realnim uslovima za ono što sve više postaje glavni prioritet Pentagona – priprema SAD snaga za urbano ratovanje.

Što se Izraela tiče, to nije ništa novo. 2001. SAD su za IDF izgradile objekat za vježbanje urbanog ratovanja u Negev pustinji po cijeni od 266 miliona dolara. Simulirani grad od 7,4 kvadratne milje se koristi za zajedničke treninge izraelskih i SAD specijalnih jedinica, koji dijele jedni s drugima tehnike koje su naučili u Gazi, zapadnoj obali i Libanu s jedne, i Afganistanu i Iraku s druge strane.

U Donjecku i Lugansku Pentagon nadgleda nešto za šta je još zainteresovaniji – potpunu opsadu modernog grada i centra industrijske radničke klase od preko milion stanovnika.

Borba u velikim gradovima je centralna za vojnu doktrinu koju razvijaju SAD oružane snage. To se jasno vidi iz dokumenta pod naslovom “Megagradovi i vojska Sjedinjenih Država: priprema za kompleksnu i neizvjesnu budućnost” ( Megacities and the United States Army: Preparing for a complex and uncertain future ), koji je u junu objavila armijska Grupa za strateške studije, a koji je odobrio i načelnik štaba armije, general Rejmond Odierno.

Predviđajući da je “vrlo vjerovatno da će megagradovi (definisani kao urbana područja sa preko 10 miliona stanovnika) biti ključni strateški teren u bilo kojoj krizi koja bi zahtjevala SAD vojnu intervenciju u budućnosti,” izvještaj otkriva da je Pentagon vršio “studije” i “terenski rad” kao pripremu za takve intervencije u: Daki u Bangladešu, Lagosu u Nigeriji, Bankoku u Tajlandu, Meksiku, glavnom gradu istoimene države, Rio de Žaneiru i Sao Paolu u Brazilu i … Njujorku.

Opisujući uslove koji bi zahtjevali vojnu intervenciju SAD izvještaj upozorava: “Kako nejednakost između bogatih i siromašnih raste … Stagniranje će koegzistirati sa neviđenim razvojem, dok se sirotinjske četvrti i udžerice ubrzano šire pored modernih nebodera. To je urbana budućnost.”

“Radikalne razlike u primanjima” su dalje opisane kao najvažniji “izvor nestabilnosti” u ovim zabačenim urbanim područjima.

Drugim riječima, vojna vrhuška u Pentagonu radi na pripremanju SAD armije za direktne kontrarevolucionarne intervencije uperene na gušenje popularnih ustanaka, koje vidi kao neizbježnu posljedicu društvene nejednakosti bez presedana prouzrokovane krizom svjetskog kapitalizma.

Ubrajanje i Njujorka u njihove “studije” otvoreno stavlja do znanja da su ove pripreme uperene ne samo na revolucionarna kretanja u Africi, Aziji, bliskom istoku ili latinskoj Americi, nego iznad svega unutar samih Sjedinjenih Država.

Da bi se SAD vojska pripremila za gušenje popularnih ustanaka u zemlji niz provokativnih “treninga za urbano ratovanje” su održani u većim SAD gradovima poslijednjih godina. Ranije ove godine je takođe otvoren trening centar grupe za asimetrično ratovanje SAD armije u Virdžiniji. Tu je simuliran američki grad, sa kancelarijskim zgradama, crkvom, sportskim stadionom, željezničkom i metro stanicom. Armija je izjavila da je centar od 96 miliona dolara osmišljen da realistički “replikuje kompleksnu operacionu sredinu i razvije rješenja.”

Pripreme Pentagona idu rame uz rame sa militarizacijom navodno civilnih policijskih snaga, koje su skoro sve opremljene SWAT timovima (Specijalno naoružanje i taktika) do zuba naoružanim za moderno ratovanje, poput onih odaslanih protiv stanovnika Sent Luisa koji protestuju povodom policijskog ubistva Majkla Brauna.

Klanica u Gazi i Ukrajini predstavlja upozorenje radničkoj klasi u SAD i širom svijeta. Ista ona finansijska i korporativna oligarhija koja podržava ove ratove je spremna da upotrijebi ubilačko nasilje ne bi li odbranila svoj sistem od revolucionarnog izazova radničke klase.

Jasno je da se vladajuće klase i njihove vojne komande spremaju za takvu okolnost. I radnička klasa se isto tako mora pripremiti.

14. avgust 2014.

Loading