Srpskohrvatski
Perspective

Ubjedljivo “ne” EU štednji u Grčkoj

Ubjedljiva pobjeda opcije “protiv” na jučerašnjem referendum u vezi štednji u Grčkoj predstavlja rasprostranjeno popularno odbacivanje Evropske unije i mjera štednje koje su bile podsticane širom Evrope od početka ekonomske krize 2008.

Glas “protiv” predstavlja izuzetan čin političke hrabrosti, koji prkosi pretnjama i zastrašivanju Evropske unije, američke vlade i grčke vladajuće klase. Zajedno sa masovnom demonstracijom protiv EU štednje prošlog petka, ubjedljiv “protiv” glas u nedjelju je još jednom prikazao društvenu silu, radničku klasu, koja može stati na kraj štednji i političkoj reakciji.

Berlin je vodio kampanju za glasanje “za” kao podršku poslijednjem valu štednji. Zvaničnici njemačke vlade su se jasno izjasnili da su njihove namjere da se ovaj glas iskoristi za zbacivanje grčke vlade predvođene Siricom.

Uoči referenduma, Berlin je već upozorio da će EU na odgovor “protiv” stopirati kredite finansijskom sistemu Grčke i da će iza toga da uslijedi neminovni bankrupt. Potom bi došlo do izbacivanja Grčke iz euro zone.

Grčki mediji su neumorno vodili kampanju da se glasa “za”. Penzionisani oficiri grčke armije su javno intervenisali uoči referenduma sa napadom na premijera Aleksisa Ciprasa i zatražili su da narod Grčke podrži zahtjeve štednje EU. Ovo je bio očigledan čin političkog zastrašivanja koji, u zemlji koja još nosi traume od sedmogodišnje diktature grčkih pukovnika, nosi implicitnu opasnost vojnog puča.

61,3 posto grčkog naroda, koji dolaze uglavnom iz radničke klase i siromašnijih slojeva stanovništva su glasali “protiv”. Ubjedljiva razlika, naročito nakon što su medijske ankete predviđale neizvjesnost, je zapanjila politički establišment u Grčkoj, Evropi i Sjedinjenim Državama.

“Protiv” glas je pobijedio odlučno u svih 13 grčkih administrativnih regiona, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova. Grčka omladina, od kojih je više od polovine nezaposlenih zbog kolapsa ekonomije pod utjecajem EU mjera, su glasali “protiv” u omjeru dva prema jedan.

Glas “protiv” je raskrinkao činjenicu da politika EU pod vođstvom njemačke kancelarke Angele Merkel nema podršku naroda i samim tim nema demokratski legitimitet.

Od 2009. godine, velike sile rade na spašavanju evropskog kapitalizma od utjecaja globalne ekonomske krize kroz bukvalno otimanje stotine milijardi eura iz ruku evropske populacije – samo u Grčkoj ova svota iznosi 65 milijardi eura, ili drugim riječima preko 17.000 eura na svako od 3,7 miliona domaćinstava u Grčkoj.

Sa glasovima u nedjelju, artikulacijom protivljena EU štednji od strane radničke klase u cijeloj Evropi, grčke mase ne traže minimalne modifikacije programu štednje već njezino odbacivanje.

Odbačen ne jednom, već dva puta od strane grčkog naroda – prvi put u januaru kada je izabrana Sirica na temelju obećanja da će da okonča EU mjere štednje, i ponovo na jučerašnjem referendumu – Evropska unija stoji razotkrivena kao nemilosrdni instrument finansijskog kapitala, koji radi zajedno sa grčkom vladajućom elitom u nemilosrdnom nametanju politike ekonomske devastacije bez obzira na stanje grčkog naroda.

Dalje je ovaj “protiv” glas razotkrio kukavičluk i bankrotstvo Sirice. Premijer Cipras je u nedjelju izašao na nacionalnu televiziju naglašavajući da će grčki pregovarači da se vrate pregovaračkom stolu sa EU u vezi mjera štednje, inzistirajući da “mandat koji ste mi dali ne znači raskid sa Evropom.”

Niko nije bio više prestrašen od samog Ciprasa bujicom popularnog otpora prema EU štednji, koja je viđena prvo prošlog petka na demonstracijama za opciju “protiv” u Atini i ponovo na glasanju u nedjelju. Od dolaska na vlast prošlog januara, on i njegova vlada su koristili svaku priliku da suzbiju i rastvore društveno protivljenje Evropskoj uniji i da vežu radničku klasu za mjere štednje i kapitalizam.

Postupci Siricine vlade tokom referendumske kampanje su kukavički i dvolični. Čelni službenici vlade, uključujuci Ciprasa i ministra finansija Janisa Varoufakisa, su nagovijestili da će dati ostavke ako pobjedi “za” glas i pomoći onima što ih naslijede da nametnu mjere štednje EU. Što se tiče njihovog odgovora na pobjedu opcije “protiv”, Cipras je izjavio prošle srijede da će tražiti sporazum sa EU, zasnovan na ponudi koja je prihvatila maltene sve socijalne rezove koje zahtjeva Brisel.

Sam manevar je pokušaj Sirice da kroz referendum na prikriven način izglasa nepovjerenje prema sopstvenoj vladi, što im se međutim obilo o glavu. Isto kao i Merkel, Cipras i kompanija su se našli zatečeni pobjedom glasa “protiv”. Pregovarači su se odmah uputili prema Briselu. Varoufakis i Siricin glasnogovornik Gabriel Sakelaridis su predvidjeli da se dogovor za novi paket finansijske pomoći u zamjenu za dalje mjere štednje može postići u narednih 24 ili najviše 48 sati.

Nakon referenduma pitanje koje se nalazi ispred radničke klase je: šta dalje? Na koji način treba da se razvije borba protiv štednje? Ne treba gajiti nikakve iluzije da ce Sirica ili EU prilagoditi svoju politiku kao odgovor na glasanje “protiv”.

Bez obzira na podjele koje se mogu pojaviti unutar EU oko toga kako odgovoriti na nazadak koji je napravljen zbog referenduma – gdje će neke frakcije da pozovu na uništenje Grčke i protjerivanje iz euro zone, a druge na suradnju sa Siricom u postizanju dogovora – oni neće promijeniti svoju klasnu politku nemilosrdne štednje protiv radnika. Martin Šulc je dao do znanja ove sedmice da euro valuta neće više biti dostupna kao metoda plaćanja u Grčkoj i dodao je da bi Grčka trebala da uspostavi odvojenu “paralelnu valutu.”

Od kritičnog značaja je da se izvuku političke lekcije iz ovog iskustva. Postoji ogromna opozicija mjerama štednje u radničkoj klasi, kako u Grčkoj, tako i na međunarodnom planu. Međutim, ova opozicija jedino može biti mobilizirana ako se radnička klasa odbije od Sirice i povede revolucionarnu borbu protiv EU i imperijalističkih sila i njihove baze podrške unutar same Grčke – grčke kapitalističke klase.

Dok se je obraćao narodu koji je brojao oko stotine hiljada u Atini prošlog petka, potreseni Cipras je insistirao da masovne demonstracije nisu “protest”. On je izjavio da “bez obzira na odluku u nedjelju, grčki narod u ponedeljak neće imati ništa što ga dijeli.”

Ovo je gola laž. Glas “protiv” je stavio do znanja da postoji veliki jaz između radničke klase i vladajuće elite Grčke, Evrope i Amerike. Rezultat postignut na referendumu je podvukao da smo očevidci enormnih klasnih tenzija unutar Evrope i iznad svega u samoj Grčkoj.

Kako Sirica bude nastavljala da odbacuje volju naroda i da i dalje traži nastavak pregovora sa EU, sve direktnije će da se oslanja na snage bezbjednosti u obračunu sa unutrašnjom opozicijom. Ministar unutrašnjih poslova Nikos Voutsis trenutno nadgledava planove, pod šifrom Operacija Nemesis, čiji je cilj masovno raspoređivanje interventne policije i vojske sa planom da se uguši svaki društveni nemir.

Takve pripreme su najočiglednije upozorenje da borba protiv štednje u Grčkoj je u stvari borba protiv čitavog društvenog uređenja. Ona zahtjeva odlučnu borbu za mobilizaciju radničke klase na revolucionarnoj, socijalističkoj perspektivi protiv imperijalističkih sila i lokalnih agenata svjetskog finansijskog kapitala unutar Grčke – grčke buržoazije i svih njezinih političkih predstavnika.

6. jul 2015.

Loading