Srpskohrvatski
Perspective

Sloboda Džulijanu Asanžu!

(12. april 2019)

Svjetski Socijalistički Vebsajt najstrožije osuđuje nasilnu grabež i hapšenje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža. Pozivamo na sveobuhvatnu kampanju u Britaniji i međunarodno u odbranu Asanža, a protiv njegovog izručenja Sjedinjenim državama, kako bi mu osigurali slobodu i povratak u Australiju, sa garancijama protiv bilo kakvog budućeg gonjenja.

Asanž je u teškoj opasnosti. Ministarstvo pravde SAD tvrde u izjavi da Asanža čekaju samo optužbe koje bi mogle da dovedu do maksimalno pet godina zatvora ukoliko bude osuđen. To je providna laž, koja služi da se olakša njegovo izručenje i omogući vladama Ekvadora i Britanije izgovor da ne predaju Asanža vladi koja bi ga mogla podvrgnuti mučenju i egzekuciji. 

Ako se preda u ruke Sjedinjenih država sve je moguće, uključujući i optužbe za špijunažu koje povlače smrtnu kaznu ili doživotnu robiju za „neprijateljske borce“. 

Na Asanža su se namjerili jer je uradio ono što novinari i treba da rade, tj. objelodane istinu. Zajedno sa Čelsi Mening, koja je i dalje u zatvoru jer odbija da svjedoči protiv izdavača Vikiliksa, Asanž je raskrinkao zločine koji su potekli iz ratova povedenih na bazi laži, a koji su usmrtili više od milion ljudi.

A sada se pripremaju novi zločini. Upravo dok se odvijala zavjera protiv Asanža, Tramp se sreo sa el Sisijem, koljačem iz Kaira, a državni sekretar Majk Pompeo je prijetio Iranu. 

Svi uključeni u ovaj zločin su krivi za monstruozni napad na najosnovnija demokratska prava, bez ikakvih pretenzija na pravičan proces. 

Predsjednik Ekvadora Lenin Moreno, unutar svoje zemlje suočen sa krizom zbog sveopšteg otpora njegovoj korumpiranoj administraciji i željan ekonomske pomoći koju nudi Bijela kuća, je prekršio ekvadorske zakone o azilu da bi istjerao Asanža napolje. Svojim postupcima je pogazio čast ekvadorskih radnika, koji velikom većinom podržavaju Asanža. 

Britanska vlada na čelu sa Terezom Mej uživa u hapšenju Asanža, i daje izjave koje očigledno prejudiciraju bilo kakav pravni proces. Kada je Mej rekla u parlamentu da „cijeli ovaj dom pozdravlja jutrošnju vijest da je policija metropole uhapsila Džulijana Asanža“ poslanici konzervativaca i mnogi laburiti su klicali s odobravanjem.

Vođa britanskih laburista Džeremi Korbin je objavio pro forma izjavu u kojoj kaže da „britanska vlada treba da bude protiv“ izručenja Asanža, ali je začepio kada ga je Mej ispred parlamenta denuncirala i ćutao je kao zaliven sve vrijeme dok je Asanž bio u prisilnom azilu u ambasadi Ekvadora. 

Što se Sjedinjenih država tiče, iako sada Trampova administracija predvodi kampanju protiv Asanža, demokratska partija je sva postrojena iza njegovog progona, jer krive Asanža što je doprinio objelodanjivanu zločina zbog kojih je narod masovno i s pravom zamrzio Hilari Klinton. Jedan od glavnih ciljeva antiruske kampanje demokrata je bio da se opravda napad na Vikiliks, kao dio šire kampanje cenzure interneta.

Na listu odgovornih treba dodati i pseudo-lijeve, one organizacije više srednje klase u SAD i međunarodno koje su iskoristile prvobitne lažne i napumpane navode protiv Asanža o silovanju da bi opravdale njegovo progonjenje i sopstveno kukavičko napuštanje Asanža američkom imperijalizmu.

Što se tiče etabliranih medija, koji funkcionišu kao državni organi, oni su skočili u podršku napadu na Asanža. 

U četvrtak veče urednički odbori Njujork Tajmsa i Vašington Posta su objavili podršku izručenju Asanža. „Vlada je optužila Džulijana Asanža, osnivača Vikiliksa, ne za objavu tajnih vladinih informacija, već za njihovu krađu“, pisao je Njujork Tajms, dodajući „Administracija je dobro počela optužujući g-dina Asanža za neosporivu kriminalnu radnju.“

Vašington Post je bio još otvoreniji u svojoj podršci kampanji Trampove administracije protiv Asanža, deklamujući „Slučaj g-dina Asanža bi se mogao okončati kao pobjeda vladavine prava, a ne poraz za društvene slobode kako pogrešno upozoravaju oni koja ga brane“.

„G-din Asanž nije heroj slobode štampe“ piše Vašington Post. „Za razliku od pravih novinara, Vikiliks je materijal izbacio u javni domen“. Po definiciji Posta, jedini „pravi novinari“ su oni koji se samocenzurišu u korist Pentagona.

Ove novine, koje su nekada objavile tzv. Pentagon dokumente, su ništa do apologete SAD imperijalizma. Dovoljno je samo zamisliti urlike bijesa koji bi nahrupili iz medija da je ruska vlada bila ta koja je nasilno prigrabila i uhapsila novinara i kritičara njihove spoljne politike! 

Dosta se promijenilo za sedam godina kako je Asanž bio zatvoren u ambasadi Ekvadora. Najznačajnija je erupcija klasne borbe međunarodno. Upravo je strah od izbijanja klasnih borbi, pomiješanih sa rastućim protivljenjem kapitalizmu, to što primorava vladajuće elite na uništavanje svih demokratskih prava, uključujući i slobodu izražavanja, čemu je najgroteskniji primjer progon Asanža. 

U radničkoj klasi vlada opšta simpatija za Asanža. Linija razdvajanja se otvorila u društvenom, ekonomskom i političkom životu. Vladajuće elite odbacuju ikakve demokratske pretenzije. Njihovi mediji i pseudo-socijalistička opozicija – predstavnici politike dobrostojeće više srednje klase – stoje u odbrani države i diktature finansijske oligarhije. 

Radnička klasa, široka masa stanovništva, je ta koja mora biti mobilisana u odbranu Džulijana Asanža, Čelsi Mening i svih zarobljenika klasnog rata. Zahtjev za njihovu slobodu mora biti objedinjujući poklič radničke klase širom svijeta. 

Svjetski Socijalistički Vebsajt poziva sve radnike i mlade, i sve koji stoje za demokratska prava, da istupe i zauzmu nedvosmislen stav u odbranu Džulijana Asanža. Organizujte sastanke, proteste i demonstracije sa zahtjevom za njegovo trenutno oslobađanje i osiguran povratak u Australiju!

Loading