Srpskohrvatski

Nakon šest mjeseci NATO proxy rata u Ukrajini

Njemački kancelar Scholz najavljuje nove isporuke oružja Kijevu za rat protiv Rusije

Pola godine nakon ruske invazije na Ukrajinu koju su isprovocirale imperijalističke sile, oni nastavljaju eskalirati proxy rat NATO-a – iako to povećava opasnost od trećeg svjetskog rata.

U utorak je Bijela kuća otkrila da će Kijevu dati još 3 milijarde dolara za potporu i obuku ukrajinske vojske. U srijedu je njemački kancelar Olaf Scholz slijedio taj primjer. U svojoj video izjavi na 31. godišnjicu neovisnosti Ukrajine od Sovjetskog Saveza 24. kolovoza 1991. izrazio je solidarnost s ratom protiv Rusije, istaknuo središnju ulogu Njemačke i obećao nove isporuke oružja.

„Mislimo na heroje Ukrajine, na muškarce i žene koji već šest mjeseci hrabro brane svoju domovinu od brutalnog agresora“, rekao je. „Vaša hrabrost nas sve impresionira. Ukrajinski vojnici koji se trenutno obučavaju ovdje u Njemačkoj na protuavionskim topovima i na tenkovima koje isporučujemo Ukrajini.  I nastavit ćemo isporučivati ​​oružje, od samohodne haubice do protuzračnog sustava, iz mjeseca u mjesec.“

Njemačka samohodna haubica Panzerhaubitze 2000 ("tenkovska haubica 2000") [AP Photo/Michael Sohn]

Kijev će dobiti još tri protivvazdušna sistema Iris-T, dvanaest ARV i 20 raketnih bacača postavljenih na pick-upove, rekao je glasnogovornik vlade. Sve u svemu, dodatno naoružanje vrijedi znatno više od pola milijarde eura. Oružje će biti isporučeno „pretežno 2023. godine“, ali „neka“ i „mnogo ranije“. Službena lista njemačke vlade o „vojnoj podršci Ukrajini“ tako postaje sve duža. Samo prošle sedmice Njemačka je isporučila Ukrajini sljedeće oružje:

  • 54 oklopna transportera trupa M113 sa naoružanjem (sistemi iz Danske, naknadno opremanje finansira Njemačka)
  • 53,000 metaka flak streljiva
  • 20 laserskih osvjetljivača meta

U rubriku „Usluge podrške u pripremi/implementaciji“ dodane su sljedeće stavke:

  • rezervni dijelovi za teški mitraljez M2
  • 167,000 metaka za ručno oružje
  • 12 poluprikolica za teške uslove M1070 Oshkosh
  • 12 frekvencijskih skenera/frekvencijskih ometača
  • poljska bolnica (Roller 2)

Vojna podrška uključuje i 255 hitaca 155-milimetarske artiljerijske municije „Vulkan“. Prema izvještaju Der Spiegel-a, precizno vođeni projektili bi trebali „moći pogoditi s preciznošću od 1 metar“ i „sa dometom od oko 70 kilometara, također bi imali znatno veći domet od konvencionalnih artiljerijskih projektila koji obično pucaju u dometu od oko 40 kilometara.“ Drugim riječima, municija je napravljena za napade na osjetljive ruske ciljeve i infrastrukturu u istočnoj Ukrajini, a moguće i u samoj Rusiji.

Scholz se u svojoj video poruci više puta pohvalio koliko je njemačko ratno sudjelovanje dalekosežno. „Nastavit ćemo obučavati ukrajinske vojnike na najnovijoj evropskoj vojnoj opremi. Nastavit ćemo sa sankcijama. Financijski ćemo podržati Ukrajinu i pomoći u obnovi uništenih gradova i sela. Naši će vlakovi nastaviti utovarivati ​​ukrajinsko žito i prevoziti ga do evropskih luka. Naše bolnice nastavit će liječiti ranjene ukrajinske vojnike“, rekao je.

Zatim je kancelar uvjeravao da će Njemačka nastaviti „pomagati“ sve dok „Ukrajina treba našu podršku“. Proglašeni cilj imperijalističkih sila je poraziti Rusiju u Ukrajini i vojno osvojiti dijelove zemlje pod ruskom okupacijom. Ova poruka proizašla je iz drugog sastanka takozvane Krimske platforme u utorak u Kijevu, na kojem su sudjelovali i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg i vodeći predstavnici imperijalističkih sila.

U svom uvodnom govoru Zelenski je izjavio da je „ponovno osvajanje“ Krima najvažniji vojni cilj Ukrajine. „Znam da Krim pripada Ukrajini i da čeka naš povratak“, rekao je. „Želim da svi znate da ćemo se vratiti. Moramo dobiti bitku protiv ruske agresije. Zato moramo osloboditi Krim od okupacije.“

Scholz, koji je virtualno sudjelovao zajedno s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom, složio se: „Osuđujemo pokušaje Rusije da nasilno integrira dijelove ukrajinskog teritorija. Naša poruka je jasna: bilo kakav lažni referendum ili drugi pokušaji da se promijeni status dijelova ukrajinskog teritorija nikada neće biti priznati i... takvi koraci isključuju bilo kakve pregovaračke pristupe.“

Nitko nije objasnio što to točno znači. „Ponovno osvajanje“ Krima bio bi genocidan projekt u svakom pogledu. To bi ugrozilo živote većinskog ruskog govornog stanovništva na poluotoku koje je nakon prozapadnog Majdanskog udara u Kijevu 2014. velikom većinom podržalo rusku aneksiju i odbacilo desničarski, antiruski režim u Kijevu.

Opći napad na Krim doveo bi do trećeg svjetskog rata. „Za nas je Krim dio Rusije. A to znači zauvijek“, upozorio je krajem lipnja u ruskom tjedniku Argumenty i Fakty bivši ruski predsjednik i premijer te sadašnji zamjenik šefa Vijeća sigurnosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev. „Svaki pokušaj invazije na Krim je objava rata našoj zemlji“, dodao je. „A ako to učini država članica NATO-a, to znači sukob s cijelim Sjevernoatlantskim savezom. Treći svjetski rat. Potpuna katastrofa.“

Čelnici NATO-a znaju što riskiraju svojom politikom. Još u travnju Scholz je u intervjuu za Der Spiegel izjavio da se mora učiniti sve kako bi se izbjegao izravan vojni sukob između NATO-a i visoko naoružane supersile kao što je Rusija, nuklearna sila. Cilj je bio „spriječiti eskalaciju koja bi dovela do trećeg svjetskog rata. Nuklearnog rata ne smije biti.“

Ova upozorenja sada su prošlost. Čelnici NATO sila spremni su riskirati uništenje cijelog planeta kako bi ostvarili svoje geostrateške i gospodarske interese. Jučer je čelnica britanskih konzervativaca Liz Truss tijekom nastupa u kampanji u Birminghamu izjavila da je „spremna“ započeti nuklearni rat, čak i ako to znači „globalno uništenje“. Krajem lipnja, inspektor zračnih snaga (glavni zapovjednik) Ingo Gerhartz zaprijetio je Rusiji „provedbom nuklearnog odvraćanja ako bude potrebno“.

Takve prijetnje i fantazije o istrebljenju razotkrivaju sile NATO-a kao stvarne agresore i ratne huškače. Ruska invazija na Ukrajinu je reakcionarna, ali u konačnici očajnički odgovor kapitalističkog Putinovog režima na eksploziju imperijalističkog rata u posljednjih 30 godina. Imperijalističke sile ostavile su trag razaranja na Balkanu, Bliskom istoku, središnjoj Aziji i Africi.

Otkako je staljinistička birokracija raspustila Sovjetski Savez, NATO je također sustavno okruživao Rusiju s ciljem podjarmljivanja i eksploatiranja zemlje bogate resursima. Godine 2014. Washington i Berlin orkestrirali su desničarski državni udar u Ukrajini kako bi uspostavili desničarski, antiruski režim u bivšoj sovjetskoj republici. Naknadno su ukrajinska vojska i krajnje desničarske milicije u zemlji sveobuhvatno unaprijeđene, a trenutačni proxy rat sustavno pripreman.

Neprestana propaganda u medijima i političkom establišmentu o ruskom „agresoru“, „ratnom teroru“ i „nazadnom imperijalizmu“ (Scholz) ne može sakriti činjenicu da vladajuća klasa oživljava svoju staru imperijalističku ratnu politiku velikih sila. U 20. stoljeću, u dva svjetska rata, njemački imperijalizam pokušao je anektirati Ukrajinu i vojno pokoriti Rusiju. Berlin to sada ponovno pokušava učiniti.

Raste otpor među stanovništvom koje nije zaboravilo strašne zločine njemačkog imperijalizma i sada je ponovno prisiljeno snositi troškove sulude ratne politike. Prema nedavnom istraživanju instituta za istraživanje tržišta INSA, 62 posto ispitanika je „nezadovoljno“ radom kancelara, a samo 25 posto je „zadovoljno“. Još je više nezadovoljnih semafor koalicijskom vladom socijaldemokrata, zelenih i slobodnih demokrata, njih 65 posto.

„Radnička klasa neizbježno će doći u sukob sa semafor koalicijom i svim parlamentarnim strankama“, objavila je Sozialistische Gleichheitspartei (Socialist Equality Party, SGP) nakon saveznih izbora prošle jeseni. Ova situacija je sada dostignuta i zahtijeva jasnu antikapitalističku strategiju i perspektivu. Politika rata i s njom povezani napadi na socijalna i demokratska prava mogu se zaustaviti samo nezavisnom intervencijom radničke klase na temelju međunarodnog socijalističkog programa.

Loading