Srpskohrvatski

Savezna vlada šalje njemačke borbene tenkove protiv Rusije i riskira nuklearni rat

Prema medijskim izvješćima, nakon oklopnih transportera Marder, Njemačka sada u Ukrajinu šalje i teške borbene tenkove tipa Leopard. Odluka označava daljnju eskalaciju NATO-ovog proxy rata u Ukrajini protiv Rusije i povezuje se s najmračnijim tradicijama njemačke povijesti.

Glavni borbeni tenk Leopard 2 [Photo by Bundeswehr/Wikimedia Commons / CC BY 2.0]

90 godina nakon što je Hitler preuzeo vlast i 82 godine nakon početka rata istrebljenja Wehrmachta protiv Sovjetskog Saveza, njemački tenkovi sa željeznim križevima ponovno idu na Rusiju.

Prema informacijama iz novinskog časopisa Der Spiegel, Bundeswehr će u početku poslati najmanje jednu četu glavnih borbenih tenkova Leopard 2A6. Osim toga, postoje i drugi glavni borbeni tenkovi proizvedeni u Njemačkoj koje već isporučuju druge evropske zemlje. Poljska je u utorak službeno podnijela zahtjev za izvoznu dozvolu za tenkove Leopard 2. Savezna vlada je već najavila da će ih brzo izdati.

SAD i vjerojatno Francuska također žele isporučiti glavne borbene tenkove. Jučer poslijepodne, Wall Street Journal, pozivajući se na američke dužnosnike, izvijestio je da se Washington priprema isporučiti „značajan broj“ glavnih borbenih tenkova Abrams M1. Macronova vlada razmatra isporuku teških borbenih tenkova tipa Leclerc.

Naoružavanje Ukrajine zapadnim glavnim borbenim tenkovima samo je posljednja kulminacija ratne eskalacije od strane NATO-a, koja za sobom povlači sve izravniju prijetnju nuklearnog svjetskog rata. Dok ratni huškači u medijima to obično umanjuju i odbacuju s pjenom na usta, u utorak je Die Zeit objavio članak koji se izravno bavio potencijalom nuklearne eskalacije.

„Rasprava“ o isporukama tenkova je „o tome, na primjer, da Kancelarstvo ima interes da ne samo Evropljani pošalju borbene tenkove u Ukrajinu. U slučaju da Putin to iskoristi kao izliku za korištenje nuklearnog oružja, želi se biti siguran da SAD koristi svoju konvencionalnu i nuklearnu moć za protunapad, a ta je sigurnost povećana kada Europljani nisu sami u isporuci sljedećeg težeg naoružanja.“

Drugim riječima, inzistiranje savezne vlade pod vodstvom SPD-a da opskrbljuje njemačke borbene tenkove samo ako ih SAD isporučuje nema nikakve veze s vojnom suzdržanošću ili čak pacifizmom. Savezna vlada očito je željela da se SAD uključi i da Berlinu osigura punu konvencionalnu i nuklearnu potporu u slučaju da se ruska vojska usmjeri na isporuke njemačkih tenkova ili druge vojne ciljeve.

Federalna vlada trebala bi objasniti o kojim se točno scenarijima eskalacije raspravljalo posljednjih dana i koje su posljedice takve politike. Koliko je života vladajuća klasa spremna žrtvovati? Kakvi su točno planovi u slučaju da rat eskalira u nuklearni? Bi li njemački Tornado naoružan američkim nuklearnim oružjem krenuo u „protuudar“ kao odgovor na moguću uporabu ruskog nuklearnog oružja? I koliko savezna vlada misli da bi ostalo Njemačkoj i Evropi samo 15 minuta nakon takve operacije?

Vladajuća klasa zna da isporukama tenkova okreće spiralu nuklearne eskalacije. Prošlog srpnja, kancelar Olaf Scholz (SPD) u Odboru za vanjske poslove opisao je isporuku oklopnih transportera Marder kao „užasnu eskalaciju“. U travnju, na pitanje o isporuci „teškog naoružanja“, rekao je za Der Spiegel da se „mora učiniti sve da se izbjegne izravan vojni sukob između NATO-a i visoko naoružane supersile poput Rusije, nuklearne sile“. Riječ je o „spriječavanju eskalacije koja vodi u Treći svjetski rat“.

Od tada su njemačka vlada i NATO nastavili potpirivati ​​rat i Ukrajinu doslovno zasuli oružjem. Već je jasno da je nabava tenkova samo priprema za sve širu intervenciju imperijalističkih sila – sve do uključivanja uspostave zone zabrane leta i raspoređivanja kopnenih snaga. Na sastanku Ukrajinske kontaktne skupine u Ramsteinu prošlog petka, Lloyd Austin i načelnik stožera Mark Milley otvoreno su formulirali ratne ciljeve: ponovno osvajanje teritorija pod ruskom okupacijom u Ukrajini – uključujući Donbas i Krim – i time potpuni vojni poraz i pokoravanje Rusije.

Prije svega, njemački imperijalizam ne želi biti izostavljen kada se dijeli plijen i, kao i u prošlosti, slijedi vlastite grabežljive ciljeve. Nitko se ne smije zavaravati službenim propagandnim frazama o ljudskim pravima i demokraciji. Socialist Equality Party nedavno je izjavila u svojoj izjavi „Nema isporuka tenkova Ukrajini! Zaustavite prijetnju trećeg svjetskog rata!“ o čemu se tu radi:

Od ponovnog ujedinjenja, vladajuća klasa sustavno radi na organiziranju Evrope pod njemačkim vodstvom kako bi potvrdila svoje geostrateške i gospodarske interese diljem svijeta... Sada koristi rusku reakcionarnu invaziju na Ukrajinu kao izgovor za pokretanje najvećeg ponovnog naoružavanja od Hitlera i ponovnog napada na Rusiju. Njemački imperijalizam nije zabrinut samo za geostrateške interese i golema prirodna bogatstva zemlje – vodi ga i želja za osvetom za ratne poraze u 20. stoljeću.

Odmah nakon vijesti o eskalaciji sa tenkovima Leopardovoj, među ratnim huškačima u vladi i oporbi prolomilo se veselje. „Odluka je bila teška, predugo je trajala, ali na kraju je neizbježna. Činjenica da Njemačka dopušta partnerskim zemljama da isporuče svoj tenk Leopard 2 i da ga sama isporučuje olakšavajuća je vijest za pretučeni i hrabri ukrajinski narod“, rekla je Agnes Strack-Zimmermann, predsjednica Odbora za obranu Bundestaga.

Zamjenik predsjednika Odbora za vanjske poslove Thomas Erndl (CSU) također je za Njemačku tiskovnu agenciju opisao odluku kao „neizbježnu“. Sada je „važno da vodimo evropski savez tako da Ukrajina dobije značajan broj Leoparda 2 i da obuka počne odmah.“

Evropski političar Zelenih Anton Hofreiter, koji je u prošlosti pozivao da Ukrajina ili bude primljena u NATO ili da se Kijevu isporuči 3200 (!) glavnih borbenih tenkova Leopard, slavio je novinska „izvješća da se tenkovi Leopard šalju iz Njemačke u Ukrajinu“ kao „vrlo pozitivnu poruku“. Potpredsjednica njemačkog Bundestaga, Katrin Goring-Eckardt (također Zelena stranka), klicala je na Twitteru: „Leopard je oslobođen!“

Socialist Equality Party najoštrije osuđuje ovu odluku. „Reagiramo na tenkovsku eskalaciju pojačavanjem naše antiratne predizborne kampanje u Berlinu“, rekao je predsjednik SGP-a i vodeći kandidat Christoph Vandreier za World Socialist Web Site u utorak navečer.

„Svaki dan doživljavamo koliko je snažno protivljenje ratu i povratku njemačkog militarizma među stanovništvom. Sada se mora organizirati masovno i naoružati jasnim političkim programom. Dođite na naš središnji antiratni skup na Potsdamer Platzu 4. veljače u 11 sati. Krajnje je vrijeme da zauzmemo stav i zaustavimo ratno ludilo.“

Loading