Srpskohrvatski

Vlada Zelenskog potresena političkom krizom dok NATO priprema eskalaciju rata s Rusijom

Dok NATO priprema veliku eskalaciju rata protiv Rusije u Ukrajini, vlada predsjednika Volodimira Zelenskog zahvaćena je intenzivnom krizom. U utorak su najviši dužnosnici, uključujući glavnog savjetnika Zelenskog, šest zamjenika ministara i pet regionalnih guvernera, dali ostavke ili ih je Kabinet ministara smijenio zbog optužbi za korupciju.

Kyrylo Timošenko, zamjenik šefa ureda Zelenskog, bio je najviši dužnosnik koji je podnio ostavku. Timošenko je bila odgovorna za medijske sadržaje unutar režima Zelenskog. Iako nije naveden razlog za njegovu ostavku, TImošenko je ranije bio optužen da je koristio skupe automobile donirane ukrajinskoj vladi kako bi evakuirao civile za vlastite potrebe.

Ranije u prosincu 2022., ukrajinska novinska kuća Ukrainska Pravda je primijetila Timošenka kako se vozi u Porsche Taycanu od 100,000 dolara usred ratnog stanja.

Također su se pojavila izvješća da je pet smijenjenih regionalnih guvernera bilo prisiljeno podnijeti ostavke zbog svojih veza s odlazećim Timošenkom.

Ranije u ponedjeljak, zamjenik ukrajinskog ministra infrastrukture Vasyl Lozinskyi dobio je otkaz i policija ga je pritvorila nakon što je optužen za primanje mita u vrijednosti od 400,000 dolara za kupnju generatora. Ruski raketni udari uzrokovali su rasprostranjene nestanke struje u posljednjih nekoliko mjeseci, ostavljajući milijune bez struje i pristupa kritičnoj infrastrukturi.

Ministar obrane Oleksii Reznikov također je upleten u korupcijski skandal, nakon što su se pojavila izvješća da je ministarstvo obrane potpisalo ugovor o nabavi hrane za vojsku po napuhanim cijenama dva do tri puta višima od cijena u trgovinama.

Reznikov je tvrdio da su te cijene „tehnička pogreška“ i do sada je ostao pri svom stavu. Međutim, njegov zamjenik Vjačeslav Šapovalov podnio je ostavku. Kao ministar obrane, Reznikov je središnja figura u ratu. Prije nešto više od tjedan dana Reznikov je otvoreno izjavio da je „Ukrajina de facto članica NATO-a“.

U obraćanju u utorak navečer, Zelensky je pokušao prikazati čistku svoje vlade kao dio napora u borbi protiv „korupcije“ i najavio da će vladinim dužnosnicima biti zabranjeno putovati u inozemstvo na odmor ili u neslužbene svrhe. Zelenski je također nagovijestio da bi moglo doći do novih otpuštanja. Upozorio je da je „donio kadrovske odluke“ koje uključuju „ministarstva, regionalne vlade, agencije za provođenje zakona i druge odjele“.

David Arakhamia, čelnik Zelenskyjeve stranke Sluga naroda, upozorio je u Telegram objavi: „Dužnosnici na svim razinama stalno su upozoravani službenim i neslužbenim kanalima: usredotočite se na rat, pomozite žrtvama, smanjite birokraciju i prestanite se baviti sumnjivim poslovima. Mnogi od njih su i poslušali, ali neki, nažalost, nisu“, rekao je.

„Ako se ne radi na civiliziran način, radit će se po ratnim zakonima. To se odnosi i na nedavne kupnje generatora i na nove skandale u ministarstvu obrane.“

Prije ruske invazije u veljači 2022., prevare s državnom nabavom bile su omiljene kod ukrajinske oligarhije, a bivši predsjednik Petro Porošenko i bivši ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov bili su umiješani u slične skandale. Dok se takvi skandali postavljaju kao dio „borbe protiv korupcije“ i kako Ukrajina teži ulasku u NATO i EU, u stvarnosti su takvi skandali prije svega način unutarnjeg rata između različitih frakcija ukrajinske oligarhije. Godine 2021. Transparency International je Ukrajinu rangirao na 122 od 180 na svom popisu najkorumpiranijih zemalja.

Bez obzira na lažnu prirodu tvrdnji Zelenskog da se bori protiv korupcije, otkrića pokazuju da kriza vlade Zelenskog nije najmanje potaknuta rastućim društvenim nezadovoljstvom stanovništva. Ne ostavlja se nikakva sumnju da korumpirana oligarhija koja je proizašla iz restauracije kapitalizma od strane staljinističke birokracije besramno koristi značajan dio desetaka milijardi dolara koji preplavljuju zemlju za NATO-ov rat protiv Rusije kako bi se dodatno obogatila.

U međuvremenu, 8 milijuna od predratne ukrajinske populacije od 39 milijuna napustilo je zemlju, a drugih 8 milijuna je interno raseljeno. Unutar Ukrajine, 11,4 milijuna ima „nedovoljnu potrošnju hrane“, što je povećanje od preko 3 milijuna u posljednja tri mjeseca, prema Svjetskom programu za hranu. Više od jednog od petero djece (22,9 posto) u zemlji sada pati od kronične pothranjenosti.

Postoje i naznake da je ukrajinska vojska u kriznom stanju. Ukrajina je pretrpjela goleme gubitke tijekom rata, a američki načelnik Glavnog stožera Mark Milley navodi da je 200,000 vojnika umrlo ili ranjeno na obje strane prošlog studenog. Stanovništvo Rusije je više od tri puta veće od stanovništva Ukrajine.

Novinska izvješća sugeriraju da ukrajinske snage gube položaj od Rusije u Bakhmutu, gdje se sada vode glavne borbe. Zelenski je u utorak potpisao zakon koji nameće drakonske kazne vojnicima za dezertiranje i neposlušnost vojnim zapovijedima i značajno potkopava njihovo pravo na pravnu obranu.

Rekonstrukcija vlade dolazi samo tjedan dana nakon što je nekoliko najviših dužnosnika Ministarstva unutarnjih poslova zemlje poginulo u padu helikoptera. Među njima je bio i ministar unutarnjih poslova Denis Monastyrsky, blizak saveznik Zelenskog i ključna osoba u ratnom vodstvu. Također prošlog tjedna, bivši savjetnik Zelenskog Oleksij Arestovič, jedno od najistaknutijih lica rata, bio je prisiljen dati ostavku. Arestoviča su javno napali vojska i krajnja desnica, kao i sam Zelenski, nakon što je na televiziji uživo sugerirao da je uništenje stambene zgrade u gradu Dnjepru, u kojem je poginulo 46 ljudi, uzrokovana ukrajinskom protuzračnom obranom, a ne ruskim projektilom, što je u suprotnosti sa službenim stavom ukrajinske vlade.

Nakon smjene, Arestovič je javno izjavio da, po njegovom mišljenju, Ukrajina vjerojatno neće dobiti rat i priznao je da je kao vladin dužnosnik namjerno krivo prikazao stvarno stanje rata kao da ide u korist Ukrajine. Arestovič je također sugerirao da je samo postojanje ukrajinske države u stvarnoj opasnosti, što je opet u suprotnosti sa službenom propagandom.

Kriza vlade Zelenskog razvija se dok najviši dužnosnici SAD-a i NATO-a obilaze Kijev i glavne evropske sile uključene u rat, kako bi pripremili najnepromišljeniju i značajnu eskalaciju rata s Rusijom do sada.

U naznaci da je smjenjivanje dužnosnika bilo barem djelomično motivirano naporima Ukrajine da dobije više teškog naoružanja od NATO-a, New York Times, djelujući kao poluslužbeni glasnogovornik Pentagona i CIA-e, napisao je da „uklanjanje dužnosnika, koji su dolazili usred gotovo svakodnevnih molbi iz Ukrajine za većom potporom Zapada, sugerira nastojanje g. Zelenskog da očisti kuću i pokuša uvjeriti ukrajinske saveznike da će njegova vlada pokazati nultu toleranciju prema korupciji.“

Tijekom proteklih tjedana, vlada Zelenskog se zalagala za nabavu tenkova Leopard 2 od njemačke vlade, a Times je priznao da je to utjecalo na masovna otpuštanja. Kasnije u utorak, njemačka vlada najavila je da će poslati tenkove Leopard 2 i dopustiti drugim zemljama da učine isto. Reuters je također izvijestio da američka vlada razmatra slanje tenkova Abrams u Ukrajinu.

Govoreći o ukrajinskim ratnim planovima koji su razrađeni izravno s NATO-om, savjetnik Zelenskog Andriy Yermak izjavio je da se Ukrajina priprema za rat koji će trajati još godinama i zahtijevati stotine tenkova i milijarde – ako ne i trilijune – inozemne pomoći. „Trebamo tenkove – ne 10-20, već nekoliko stotina“, napisao je Yermak na aplikaciji Telegram. „Naš cilj je [obnova] granica iz 1991. i kažnjavanje neprijatelja koji će platiti za svoje zločine.“

Loading