Srpskohrvatski
Perspective

NATO tenkovi u Ukrajini: Uvertira u američko-ruski rat

U srijedu je predsjednik Joe Biden najavio da će Sjedinjene Američke Države poslati 31 tenk Abrams u Ukrajinu, nakon što je njemački kancelar Olaf Scholz rekao da će Njemačka poslati 14 tenkova Leopard 2 kao dio isporuke od preko 100 glavnih borbenih tenkova iz zemalja NATO-a.

Odluka o slanju glavnih borbenih tenkova u sukob ima za cilj pokrenuti lanac događaja koji će opravdati sve veću uključenost NATO trupa i zrakoplova, sve do rata s Rusijom.

Značaj Bidenove najave nije u utjecaju tenkova na bojnom polju nego u posljedicama njihova postavljanja. Abramsovi tenkovi će zahtijevat ogromnu logističku mrežu unutar Ukrajine, koja uključuje veliki broj specijaliziranih američkih izvođača. Napadi na ove opskrbne mreže i američko osoblje koje opslužuje tenkove iskoristiti će se za implementiranje „zona zabrane leta“ i raspoređivanje američkih i NATO trupa u Ukrajini.

Odmah nakon Bidenove objave, umirovljeni general Barry McCaffrey s četiri zvjezdice, gostujući na MSNBC-u, dao je neobičan komentar koji je otkrio suštinski sadržaj objave.

Suprotstavljajući se argumentu koji su ranije iznijeli vojni dužnosnici da je Abrams presložen za slanje u Ukrajinu, McCaffrey je izjavio: „Naravno da Ukrajinci, uz potporu civilnih izvođača, mogu održavati ove Abramse.“

Tko su ti „civilni izvođači“ ako nisu „Ukrajinci“? McCaffreya nisu pitali.

Najmanje 10 civilnih izvođača pomno promatra kako dizalica spušta kupolu od 30 tona natrag na Abrams M1A2 u kampu Arifjan, Kuvajt. [Photo: US Department of Defense]

Ogromnu američku flotu tenkova M1 Abrams servisiraju civilni izvođači u vojnim bazama diljem svijeta, a ti su civilni izvođači uglavnom Amerikanci sa specijaliziranim znanjem i vještinama, uključujući izravne zaposlenike General Dynamicsa i drugih velikih proizvođača oružja. Abrams, najsloženije vojno vozilo, zahtijeva oko osam radnih sati održavanja za svaki sat u radu.

Objašnjavajući zašto je američka vojska oklijevala poslati tenkove Abrams prošle godine, Washington Post je primijetio: „Visoki dužnosnik američke obrane... rekao je da je... Sjedinjenim Američkim Državama teško održavati tenkove Abrams i njihov sofisticirani turbinski motor... Za Ukrajince, rekao je dužnosnik, to bi bilo nemoguće.“

Naravno, to bi bilo nemoguće, osim ako, kao što je McCaffrey naznačio, veliki broj američkih civilnih izvođača koji su već bili obučeni za Abrams nije poslan zajedno s tenkovima.

Tisuće civilnog osoblja za održavanje iz zemalja NATO-a biti će raspoređeno u Ukrajinu, zajedno sa stvaranjem golemih opskrbnih lanaca za specijalizirane visokotehnološke, precizne dijelove potrebne za održavanje strojeva u radu, protežući se stotinama milja od istočnog fronta preko Poljske pa sve do američkih baza u Njemačkoj.

Ove opskrbne linije i američko osoblje vjerojatno će postati mete ruskih napada na sustave oružja u Ukrajini. Zahtjev koji je prvi put tražen rano u ratu, da se „zatvori nebo“ i implementira zona zabrane letova, brzo će pokrenuti američki mediji, kako bi se „spasili životi“ Amerikanaca raspoređenih u Ukrajini.

Najava od srijede bila je popraćena zahtjevima u tisku za slanjem F-16 i drugih borbenih zrakoplova NATO-a četvrte generacije.

„Tenkovi neće biti dovoljni: Ukrajina treba F-16 avione za pobjedu“, napisao je bivši britanski zapovjednik Greg Bagwell za Telegraph. „Postoji vojni aksiom da samo vojske mogu zauzeti i zadržati zemlju. Također je istina da vojske ne zauzimaju niti se dugo zadržavaju bez zračne potpore.“ Bivši zapovjednik RAF-a implicirao je da će, ako SAD pošalje tenkove, morati poslati i F-16.

„Sljedeća velika prepreka sada će biti borbeni zrakoplovi“, rekao je Yuriy Sak, savjetnik ministra obrane Oleksiya Reznikova za Reuters. „Nisu nam htjeli dati tešku artiljeriju, onda jesu. Nisu nam htjeli dati sustave Himars, a onda jesu. Nisu nam htjeli dati tenkove, sad nam daju tenkove. Osim nuklearnog oružja, ne postoji ništa što nećemo dobiti.“

Planovi za opskrbu NATO aviona već su u tijeku. Financial Times je izvijestio da je Lockheed Martin već povećao proizvodnju lovaca F-16 kako bi kompenzirao zemlje koje ih planiraju prebaciti u Ukrajinu. Tvrtka će „pojačati proizvodnju F-16 u Greenvilleu [Južna Karolina] kako bi došla tamo gdje su potrebna“, rekao je Frank St. John, glavni operativni direktor Lockheed Martina.

Raspoređivanje otvoreno ofenzivnog oružja u Ukrajini uništilo je fikciju Bijele kuće da je „ovo rat između Rusije i Ukrajine“ i da „NATO nije uključen“.

Govoreći u utorak pred Parlamentarnom skupštinom Vijeća Europe u Strasbourgu, njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock priznala je osnovnu istinu kada je izjavila: „Mi vodimo rat protiv Rusije, a ne jedni protiv drugih.“

Činjenica da rat NATO-a protiv Rusije nije objavljen – i od strane Njemačke i od Amerike – posve je normalna. Sjedinjene Američke Države nisu objavile niti jedan rat koji su vodile od Drugog svjetskog rata. Ratovi u Koreji, Vijetnamu, Iraku i Afganistanu su svi vođeni bez ratne objave Kongresa.

Od početka rata u Ukrajini, svaka javna izjava koja je izlazila iz Bijele kuće imala je za cilj držati američki narod u neznanju o vladinim planovima da masovno eskalira rat.

U ožujku je Biden obećao javnosti da SAD neće slati „ofenzivnu opremu“ i „tenkove“ u Ukrajinu, jer bi to izazvalo „Treći svjetski rat“. Ako doslovno shvatimo Bidenove izjave od prošlog ožujka, onda je odluka o slanju tenkova u Ukrajinu zapravo odluka o započinjanju „Trećeg svjetskog rata“.

Sile NATO-a odlučile su se kockati ratom, nastojeći kroz vojni poraz, osvajanje, razbijanje i eksploatiranje Rusije riješiti bezbroj kriza s kojima se suočavaju kapitalističke oligarhije.

Iako dijelovi američkog političkog establišmenta možda vjeruju da Kremlj neće odgovoriti na raspoređivanje tenkova, sukob ima svoju logiku. Putinova vlada, koja predstavlja dijelove ruske oligarhije, nadala se da će njezina invazija na Ukrajinu rezultirati nekim oblikom prilagodbe imperijalističkim silama. Suočava se s unutarnjom krizom i zahtjevima frakcija ruske vladajuće klase za velikom eskalacijom.

Rizik od razvoja rata u nuklearnu razmjenu i ono što je sam Biden nazvao „Armagedon“, podiže se na novu razinu u svakoj točki eskalacije.

Dok sile SAD-a i NATO-a provode svoju ratnu politiku, čine sve što mogu kako bi široka masa stanovništva ostala nesvjesna posljedica. Bidenove površne 10-minutne izjave u srijedu u kojima je najavljivao veliku novu fazu u ratu izrečene su usred dana, čak i bez ozniljnog postavljanja pitanja od strane medija.

Bidenova administracija dobro je svjesna da, osim republikanskih i demokratskih političara, vladajuće elite i privilegiranih dijelova više srednje klase, ne postoji široka podrška ratu.

Ogromna opasnost situacije je u tome što narodno protivljenje ratu nije politički organizirano. Hitno je potrebno ujediniti rastuće borbe radničke klase koje izbijaju diljem svijeta s borbom protiv rata i naoružati te borbe socijalističkim programom ukidanja kapitalističkog sustava koji je temeljni uzrok rata.

Loading