Srpskohrvatski
Perspective

25. obljetnica World Socialist Web Site

Prije dvadeset i pet godina, 14. veljače 1998., Međunarodni odbor Četvrte Internacionale pokrenuo je World Socialist Web Site. Tijekom prve godine objavljivanja, WSWS je objavljivao pet dana u tjednu. Počevši od ožujka 1999., WSWS je svojim tjednim objavama dodao šesti dan. Od dana osnutka nije izostao niti jedan dan planiranih objava. Broj članaka koji su objavljeni na stranici, samo na engleskom jeziku, je oko 100,000. WSWS objavljuje na 29 jezika. Kada bi se u tablicu uključio broj članaka na svim tim jezicima, to bi povećalo ukupan broj objavljenih članaka za nekoliko desetaka tisuća.

WSWS je daleko najčitanija marksističko-socijalistička internetska publikacija na svijetu. Unatoč upornim i dobro dokumentiranim naporima Googlea i drugih velikih korporativnih tražilica da blokiraju pristup WSWS-u, World Socialist Web Site bilježi približno 70,000 pregleda stranica svaki dan. Ukupan broj pregledanih WSWS stranica u 2022. bio je 25.995.248. Tijekom prvog mjeseca ove nove godine, World Socialist Web Site zabilježio je 1.882.673 pregleda stranica.

Publika koja prati WSWS je međunarodna. Otprilike 40 posto čitatelja živi izvan Sjedinjenih Američkih Država. Čitateljstvo je dobro raspoređeno u svim dobnim skupinama. 17,36 posto čitatelja WSWS-a ima između 18 i 24 godine, odnosno rođeni su nakon osnutka WSWS-a. 26,66 posto ima između 25 i 34 godine. Za one koji su u ovoj demografskoj dobi, imali su pristup WSWS-u cijeli svoj odrasli život. 17,91 posto ima između 35 i 44 godine. 14,74 posto ima između 45 i 54 godine. 12,97 posto ima između 55 i 64 godine. I, konačno, 10,36 posto čitatelja WSWS-a starije je od 65 godina.

Sama količina objava na stranici te veličina i širina publike izvanredno je postignuće. Ali ono što danas slavimo daleko je više od onih elemenata WSWS-a koji se mogu kvantificirati. World Socialist Web Site ubraja se među najznačajnije publikacije u povijesti međunarodnog socijalističkog pokreta. Četvrt stoljeća njegova postojanja nije ništa manje nego zapis odgovora međunarodnog marksističko-socijalističko-trockističkog pokreta na glavne političke, društveno-ekonomske, kulturne i intelektualne događaje, tendencije i procese posljednjih godina dvadesetog stoljeća i početnih desetljeća dvadeset i prvog stoljeća.

U izjavi objavljenoj kada je pokrenuta World Socialist Web Site , njezin urednički odbor definirao je načela i svrhu nove publikacije, koja se pojavljivala na vrlo novom komunikacijskom mediju. Objašnjava:

Kako veliki događaji, od financijskih kriza do erupcija militarizma i rata, razbijaju sadašnje stanje klasnih odnosa, WSWS će osigurati političku orijentaciju za rastuće redove radnika bačenih u borbu. Predviđamo goleme bitke u svakoj zemlji protiv nezaposlenosti, niskih plaća, politike štednje i kršenja demokratskih prava. World Socialist Web Site inzistira na tome da je uspjeh ovih borbi neodvojiv od rasta utjecaja socijalističkog političkog pokreta vođenog marksističkim svjetonazorom.

Stoga će WSWS težiti enciklopedijskoj širini povijesnog znanja, kulturne kritike, znanstvenog prosvjetljenja i revolucionarne strategije. Njegov cilj je podići razinu političkog i kulturnog diskursa koji je neophodan za ponovno rođenje modernog socijalističkog radničkog pokreta.

World Socialist Web Site je ostao vjeran perspektivi koju je zastupao prije 25 godina.

WSWS je izvijestio o svim burnim događajima u posljednjih četvrt stoljeća i podvrgnuo ih marksističkoj analizi: brutalni „vječni ratovi“ američkog imperijalizma, ekonomski krah na Wall Streetu, nestalnosti globalne klasne borbe, slom demokracije, oživljavanje fašističkih pokreta, revolucionarne pobune, kontrarevolucionarno nasilje, prirodne i ekološke katastrofe koje su potaknute destruktivnom jurnjavom za profitom i zanemarivanjem društvene infrastrukture, katastrofalna pandemija.

WSWS je pratio društvene uvjete radničke klase i razotkrio grotesknu razinu i razorne posljedice društvene nejednakosti unutar najnaprednijih i manje razvijenih kapitalističkih zemalja.

Arhiva World Socialist Web Site svjedoči ne samo o opsegu pokrivenosti, već i o dubini uvida i dalekovidnosti. Njegov rad potkrepljuje kritičnu ulogu marksizma kao znanosti o političkoj perspektivi. Odgovor WSWS-a na glavne događaje u posljednjih četvrt stoljeća izdržao je test vremena.

Iako je svakodnevne događaje podvrgao pravovremenoj analizi, World Socialist Web Site nije zanemario svoju odgovornost obrane marksizma od mnogih oblika buržoaske ideologije promicane na sveučilištima – posebice lažne karikature marksizma povezane s Frankfurtskom školom kao i iracionalizmom postmodernizma – razotkrivši njihove manifestacije u reakcionarnoj samoopsjednutoj identitetskoj politici srednje klase pseudoljevičara, protivnika borbe radničke klase za socijalizam.

Bitan element teorijskog rada WSWS-a i njegove predanosti razvoju političke i društvene klasne svijesti radnika bila je pažnja koju je posvetio kulturnoj kritici, predanost koja je našla izraz u tisućama kritika filmova i djela drugih umjetničkih žanrova, kao i kontinuirani tok društvenih komentara. World Socialist Web Site povela je beskompromisnu borbu protiv nemilosrdnih nastojanja vladajuće klase i njihovih suučesnika u medijima i industriji zabave da degradiraju kulturu, promiču i veličaju zaostalost i time potkopaju osjetljivost radničke klase na sveprisutno nasilje, ugnjetavanje, eksploatiranje i nepravdu kapitalističkog društva.

World Socialist Web Site također je poveo rat protiv falsificiranja historije, kojem vladajuća klasa pribjegava kako bi diskreditirala velike buržoaske demokratske i socijalističke revolucije iz prošlosti i time lišila radničku klasu načina identificiranja svojih sadašnjih borbi unutar povijesne putanje kretanja čovječanstva prema rušenju kapitalizma i oslobađanju čovječanstva od svih oblika ugnjetavanja i ekspploatacije.

Pripreme Međunarodnog odbora za tranziciju i prijelaz sa tiskanih novina njegovih sekcija na internet započele su u veljači 1997. U to je vrijeme World Wide Web bio u povojima. Gotovo da nije bilo masovnih tiskanih novina u svijetu koje su prepoznale značaj novog medija. Glavni kapitalistički mediji vjerovali su da će internet biti nešto više od manjeg dodatka njihovim tiskanim publikacijama. SItnoburžoaske radikalne i pseudoljevičarske organizacije su se ili rugale novom mediju ili se na njega uopće nisu obazirale.

Ali Međunarodni odbor, dobro utemeljen u školi povijesnog materijalizma, prepoznao je potencijal i političke implikacije interneta za razvoj revolucionarnog pokreta radničke klase. ICFI je identificirao dvije kritične značajke nove komunikacijske tehnologije. Prvo, razvoj interneta stvorio bi trockističkom pokretu golemu novu publiku za revolucionarne socijalističke ideje i politiku. Drugo, nova bi se tehnologija proširila preko državnih granica i internacionalizirala komunikacije. To bi stvorilo izvanredne mogućnosti za koordinaciju i usmjeravanje borbi međunarodne radničke klase na globalnoj razini.

U izjavi o osnivanju iz veljače 1998. uredništvo WSWS-a je napisalo:

Uvjereni smo da će WSWS postati alat bez presedana za političko obrazovanje i ujedinjenje radničke klase na međunarodnoj razini. Pomoći će radnicima iz različitih zemalja da koordiniraju svoje borbe protiv kapitala, baš kao što transnacionalne korporacije organiziraju svoj rat protiv rada preko nacionalnih granica. Olakšat će raspravu između radnika svih nacija, omogućujući im da usporede svoja iskustva i razrade zajedničku strategiju. ICFI očekuje da će svjetska publika za World Socialist Web Site rasti kako se internet širi. Kao brz i globalni oblik komunikacije, internet ima izvanredne demokratske i revolucionarne implikacije. Može omogućiti masovnoj publici pristup intelektualnim izvorima svijeta, od knjižnica i arhiva do muzeja.

Do sada medijski konglomerati i vlade nisu uspjeli ograničiti pristup internetu, a cijena objavljivanja materijala i dalje je relativno niska. Proliferacija računala u domovima, školama i na radnim mjestima širokih slojeva društva otvara mogućnost jeftine komunikacije s desecima milijuna ljudi.

Nova generacija, koja sada ulazi u politički život, biti će obrazovana uglavnom putem interneta. Već sada 80-100 milijuna ljudi ima pristup webu, a očekuje se da će ta brojka brzo rasti u sljedeće dvije godine. S obzirom na važnost ove tehnologije za suvremeni gospodarski život, očekujemo da će postati sve raširenija i jednostavnija za korištenje.

Ovo predviđanje Uredništva ubrzo se i opravdalo. Broj od 80 do 100 milijuna korisnika interneta 1998. godine, kada je WSWS pokrenut, brzo je prerastao u milijarde. Danas, 25 godina nakon pokretanja WSWS-a, čitatelji se mogu zapitati zašto niti jedna druga organizacija koja tvrdi da je ljevica nije reagirala na sličan način na ovu tehnologiju. Odgovor nije da im je samo nedostajalo tehnološke pameti. Nisu vidjeli potencijal interneta za razvoj globalne klasne borbe jer to nije bilo ono što ih je zanimalo niti su to tražili.

Ali Međunarodni odbor bio je usredotočen poput lasera na ovaj revolucionarni potencijal. Opet, da citiram izjavu iz veljače 1998.:

U petnaestom stoljeću Gutenbergov izum tiskarskog stroja odigrao je ključnu ulogu u razbijanju kontrole Crkve nad intelektualnim životom, potkopao feudalne institucije i poticao veliki kulturni preporod koji je započeo s renesansom i naposljetku pronašao izraz u prosvjetiteljstvu i Francuskoj revoluciji. Internet može olakšati obnovu revolucionarne misli. Međunarodni odbor Četvrte Internacionale namjerava koristiti ovu tehnologiju kao alat za oslobađanje radničke klase i potlačenih diljem svijeta.

World Socialist Web Site koristi revolucionarni napredak u globalnim komunikacijama. Ali snaga, izdržljivost i uspjeh WSWS-a ne proizlazi iz tehnologije koju koristi, već iz marksističke metode, socijalističkog programa i povijesne perspektive na kojoj se temelji.

Ove godine obilježava se ne samo 25. obljetnica osnutka WSWS-a. To je također stota godina od osnivanja Lijeve opozicije u Oktobru 1923., pod vodstvom Lava Trockog. To je označilo početak borbe protiv staljinizma, kontrarevolucionarnog nacionalističkog programa sovjetske birokracije, koja je provodila zločinačke izdaje socijalizma koje su dovele do nebrojenih poraza radničke klase u cijelom svijetu i, konačno, 1991. do raspad Sovjetskog Saveza i obnove kapitalizma.

Međunarodni kadrovi trockista koji su 1998. utemeljili World Socialist Web Site, iako relativno mali u broju, bili su korisnici teorijskog i političkog kapitala akumuliranog u trockističkom pokretu tijekom prethodnih 75 godina, od osnivanja Lijeve opozicije 1923., Četvrte Internacionale 1938., do Međunarodnog komiteta 1953. i svim kasnijim borbama protiv svih oblika oportunističkih revizija marksizma i trockizma. Drugovi koji su inicirali osnivanje WSWS-a i borili se za njegov razvoj bili su temeljito obrazovani u povijesti trockističkog pokreta i posvetil sui desetljeća svojih života izgradnji Četvrte Internacionale.

Ali od osnutka WSWS-a prije četvrt stoljeća, napori starije generacije ojačani su i poneseni naprijed od strane mlađih drugova diljem svijeta, od kojih su se mnogi prvi put upoznali sa socijalizmom, marksizmom i trockizmom pretražujući internet i otkriili World Socialist Web Site. Istim put u socijalizam i proces političkog obrazovanja, slijedit će milijuni mladih radnika i studentske omladine u skoroj budućnosti.

Imamo puno pravo biti ponosni i slaviti postignuća World Socialist Web Site. Ali nećemo počivati ​​na lovorikama. Najveća kriza u povijesti čovječanstva sada je pred nama. Izbijanje rata u Ukrajini više je od upozorenja. Katastrofa neviđenih razmjera, koja daleko nadilazi čak i užase dvaju svjetskih ratova u dvadesetom stoljeću, odvija se i prijeti samom opstanku ljudske civilizacije.

Ne može biti veće pogreške od stavljanja opstanka čovječanstva na kocku u nadi da će razum prevladati nad imperijalističkim i kapitalističkim vladama, da će preokrenuti kurs, deeskalirati i ostaviti po strani svoju jurnjavu za profitom i geopolitičkom hegemonijom.

Ravnodušnost vladajućih klasa prema utjecaju njihove politike na ljudski život već je razotkrivena njihovim odgovorom na pandemiju, koji je sažet u riječima bivšeg britanskog premijera Borisa Johnsona, „Neka se tijela gomilaju.“ I tako su se gomilala. Otprilike 25 milijuna ljudi umrlo je od COVID-19 od 2020. godine, a kontinuirani trošak pandemije u smrti i invalidnosti gotovo se zanemaruje. I danas smo svjedoci užasa koji se odvijaju u Turskoj i Siriji, još jednoj „prirodnoj katastrofi“ koja je rezultat ravnodušnosti, nemara i podređenosti,  rezultat odmicanja od svega onoga što je ljudima važno ka beskrupuloznoj težnji za osobnim bogatstvom i moći.

Postoji samo jedna sila koja može zaustaviti eskalaciju prema katastrofi, bilo u obliku rata, klimatskih promjena ili drugog izbijanja još gore pandemije. Samo jedna sila može obnoviti progresivni uspon čovječanstva. To je međunarodna radnička klasa. Ovaj alternativni i nužni put razvoja nije utopijski san. Njegov stvarni nastanak i historijski potencijal sada su vidljivo nagoviješteni u razvoju globalnih borbi radničke klase. Iste objektivne društveno-ekonomske proturječnosti koje tjeraju vladajuće klase prema fašizmu i ratu tjeraju globalnu radničku klasu ka revoluciji i socijalizmu.

Ovo je perspektiva koja definira i pokreće rad World Socialist Web Site.

Pozivamo sve čitatelje i simpatizere WSWS-a da nam se pridruže u daljem radu stranice.

Naravno, trebamo vašu financijsku potporu. Rastuća čitanost stranice, usred širenja globalnog opsega klasne borbe, postavlja sve veće zahtjeve pred WSWS. Naše uredništvo mora se povećati kako bi odgovorilo na njegove praktične i političke izazove. WSWS mora ojačati svoje tehničko i programsko osoblje kako bi održao složenu stranicu kojoj pristupaju milijuni čitatelja.

Stoga vas pozivamo da date najveću moguću financijsku donaciju World Socialist Web Site. Da biste dali doprinos, idite na wsws.org/donate. Ako je ikako moguće, možete mjesečno donirati WSWS.

Također molimo vašu pomoć u širenju čitateljstva stranice. Proslijedite suradnicima, prijateljima i kolegama studentima članke koji se pojavljuju na stranici. Potaknite ih da postanu redoviti čitatelji i suradnici stranice. Pozdravljamo pisane priloge čitatelja o važnim političkim i društvenim događajima i, naravno, izvještaje o klasnoj borbi u bilo kojem dijelu svijeta.

I što je najvažnije, pozivamo vas da donesete odluku o pridruživanju borbi za socijalizam. U ovoj stotoj godini trockizma kontaktirajte i pridružite se Socialist Equality Party ili Socialist Equality Group, pridruženoj Međunarodnom odboru Četvrte Internacionale, u vašoj zemlji. Da biste se pridružili ili dobili više informacija o tome kako možete pokrenuti rad na osnivanju Socialist Equality group u vašoj regiji ili zemlji, idite na wsws.org/join.

2023. će biti kritična godina. Nema vremena za gubljenje. Širenje cirkulacije i političkog utjecaja World Socialist Web Site, glasa Međunarodnog odbora Četvrte Internacionale milijunima čitatelja i pristaša diljem svijeta, mora se pretvoriti u milijune članova i aktivnih boraca u globalnoj borbi radničke klase za socijalizam.

Loading