Srpskohrvatski

Velika porota u New Yorku glasa za podizanje optužnice protiv Trumpa

Bivši predsjednik Donald Trump govori u zračnoj luci Minden-Tahoe u Mindenu, Nevada, 8. listopada 2022. Trump je pozvao na „ukidanje“ Ustava SAD-a na svojoj stranici društvenih medija Truth 2. prosinca 2022.i [AP Photo/José Luis Villegas, Pool, File]

Velika porota na Manhattanu glasovala je u četvrtak za podizanje optužnice protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa za optužbe vezane uz isplatu tajnog novca glumici filmova za odrasle Stormy Daniels 2016. Isplate su zapravo izvršili, uoči predsjedničkih izbora, Trumpov odvjetnik Michael Cohen, kojemu je Trump potom nakon izbora nadoknadio novac.

Slučaj protiv Trumpa prva je optužnica protiv bivšeg predsjednika nakon odlaska s dužnosti, iako ne uključuje nijedan od višestrukih zločina koje je Trump počinio dok je bio predsjednik. To uključuje odvajanje djece imigranata od njihovih roditelja na granici; korištenje američkih vojnih sredstava kao što su rakete koje ispaljuju bespilotne letjelice za izvršenje atentata i zavjeru Trumpa i njegovih bliskih suradnika da ponište rezultate izbora 2020. i uspostave diktaturu, što je kulminiralo napadom na Capitol Hill 6. siječnja 2021.

Slučaj protiv Trumpa nije pravi pokušaj da se on privede pravdi za njegove zločine protiv imigranata, protiv američkog naroda u cjelini ili protiv onih diljem svijeta koji su bili meta smrtonosnog nasilja američkog imperijalizma tijekom njegova predsjedničkog mandata. Niti je usmjeren na razotkrivanje njegovih planova da poništi izbore 2020. i uspostavi predsjedničku diktaturu.

U optužnici se zapravo ne radi o nikakvim pitanjima demokratskih načela. Naprotiv, cijeli slučaj, budući da se temelji na privatnom seksualnom ponašanju i Trumpovim nastojanjima da ga prikrije, zamjena je za stvarno obračunavanje sa bezbrojnim Trumpovim zločinima, dok ujedno privlači bazu Demokratske stranke u privilegiranim dijelovima srednje klase.

Optužnica je još jedan izraz duboke krize cjelokupnog političkog sustava i žučnih sukoba unutar države.

Detalji slučaja otkrivaju i nešto o vladajućoj klasi i njezinim predstavnicima. To što se lik poput Trumpa mogao uzdići do razine predsjednika Sjedinjenih Američkih Država ne može se objasniti samo na temelju njegove vlastite povijesti. Ono je izraz krajnje degradacije američkog kapitalizma.

Daniels je navodno tražila isplatu kako bi šutjela o kratkoj seksualnoj vezi s Trumpom 2006. Trump je zanijekao aferu, ali je odobrio isplatu, prema Cohenu, kako bi izbjegao nepovoljan publicitet u zadnjem tjednu predizborne kampanje.

Cohen je odslužio više od godinu dana zatvora zbog svoje uloge u isplatama i on će biti glavni svjedok protiv Trumpa ako slučaj dođe do suđenja. Daniels bi također mogla svjedočiti.

Bilo koje suđenje ne bi bilo samo Cohenova riječ protiv Trumpove. Cohen je dobio ukupno 420,000 dolara u mjesečnim ratama od 35,000 dolara tijekom 2017., što je pokrivalo porez od 130,000 dolara plus bonus od 60,000 dolara. Zauzvrat je trebao ispostaviti lažne račune za odvjetničke usluge.

Zbog pravila o tajnosti velike porote, točne optužbe protiv Trumpa još nisu poznate, ali one vjerojatno idu dalje od pukog podnošenja lažnih poslovnih zapisa tvrdeći da su isplate Cohenu bile pravni troškovi, a ne naknada za 130,000 dolara tajnog novca.

Prema njujorškom zakonu to bi bio samo prekršaj, a budući da je prošlo gotovo sedam godina, bilo bi izvan zastare. Vjeruje se da je okružni tužitelj Manhattana Alvin Bragg iznio optužbe za kazneno djelo protiv Trumpa, u kojima je prekršajna prijava za krivotvorenje zapisa složena u kazneno djelo Trumpovom namjerom prikrivanja zasebnog zločina, nezakonite donacije Trumpovoj kampanji (novac za isplatu Daniels).

Očekuje se da će Trump odletjeti u New York i predati se vlastima na datum o kojem će njegovi odvjetnici pregovarati s Braggom.

Trump je trenutno na Floridi, na svom imanju Mar-a-Lago u Palm Beachu. Guverner Floride Ron DeSantis odmah je najavio da neće izručiti Trumpa New Yorku, osudivši optužnicu kao političku odmazdu dužnosnika iz Demokratske stranke.

Očekuje se da će DeSantis izazvati Trumpa za republikansku predsjedničku nominaciju, iako još nije službeno objavio svoje namjere. Optužnica, pa čak ni osuda, ne sprječavaju Trumpa da nastavi svoju kandidaturu, a vodio je u anketama potencijalnih republikanskih glasača na predizborima. Većina deklariranih i perspektivnih republikanskih kandidata odmah je osudila optužnicu i dala podršku Trumpu.

U tweetovima objavljenim prije gotovo dva tjedna, Trump je predvidio da će protiv njega biti podignuta optužnica 21. ožujka, ali taj je dan došao i prošao bez ikakve akcije od strane velike porote ili tužitelja na Manhattanu. Rečeno je da su Trump i glavni suradnici bili iznenađeni optužnicom u četvrtak, nakon izvješća da će velika porota prekinuti radnju zbog uskršnjih praznika i da ništa neće poduzeti.

Susan Necheles i Joseph Tacopina, odvjetnici koji zastupaju Trumpa u slučaju Daniels, objavili su priopćenje u kojem potvrđuju da je on optužen te da će se predati i biti uhićen na Manhattanu. Rečeno je da Tajna služba pregovara s njujorškom policijom o sigurnosnim aranžmanima za taj događaj.

Trump je objavio izjavu na vlastitoj stranici društvenih medija, Truth Social, nazivajući optužnicu „Političkim progonom i miješanjem u izbore na najvišoj razini u povijesti“. Ustvrdio je da su njegovi demokratski protivnici „učinili nezamislivo – optužili su potpuno nedužnu osobu u činu očitog miješanja u izbore... Nikad prije u povijesti naše nacije to nije učinjeno.“

Slične izjave dali su i Ronna McDaniel, republikanski predsjednik Zastupničkog doma Kevin McCarthy, republikanski čelnik većine u Zastupničkom domu Steve Scalise i drugi istaknuti republikanci u Kongresu.

Loading