Srpskohrvatski
Perspective

Presuda američkog suda o tabletama za pobačaj: Još jedna prekretnica u napadu na demokratska prava

Savezna zgrada J. Marvin Jones i sudnica Sjedinjenih Američkih Država Mary Lou Robinson u Amarillu, Texas. Ovo je zgrada suda u kojoj je američki okružni sudac Matthew Kacsmaryk nedavno uveo zabranu lijeka za pobačaj mifepriston [AP Photo/Justin Rex]

Presuda koju je u petak donio savezni okružni sudac Matthew Kacsmaryk, kojom se poništava odobrenje Uprave za hranu i lijekove za pilulu za pobačaj mifepriston, najeklatrantniji je napad na demokratsko pravo na pobačaj nakon odluke Vrhovnog suda prošlog ljeta da poništi slučaj Roe protiv Wadea.

Odluka će, ako se ne poništi nakon hitne žalbe, imati katastrofalan učinak na zdravstvenu skrb za siromašne žene i žene iz radničke klase. Pet milijuna koristilo je kombinaciju dvaju lijekova mifepristona i misoprostola u dva desetljeća otkako je postupak odobren. Posljednjih su godina ti lijekovi nadmašili operaciju kao najčešći postupak pobačaja, a procjenjuje se da je 500,000 žena koristilo mifepriston u 2022.

Prihvaćajući Comstockov zakon, barbarski zakon iz 1873. koji je kriminalizirao bilo kakvu isporuku materijala koji se na bilo koji način odnosi na seks ili pobačaj putem pošte ili putem komercijalnih prijevoznika, Kacsmaryk je otvorio vrata pravnim izazovima bilo kojem obliku pobačaja, ne samo pilulama, kao i kontracepciji.

Odluka će imati duboko razarajući učinak na cjelokupnu farmaceutsku i biotehnološku industriju, navodi se u otvorenom pismu objavljenom u ponedjeljak, koje je potpisalo 400 izvršnih direktora i drugih rukovoditelja. Napomenuli su da bi zamjena znanstvene ekspertize FDA-e presudom neobučenih sudaca otvorila Pandorinu kutiju za pravna osporavanja cjepiva i drugih tretmana koji spašavaju živote.

Prema načelima koje je odredio sudac, skupine protiv vakcinacije mogle bi tražiti zabranu distribucije cjepiva koja su spasila nebrojene živote u pandemiji COVID-19, kao i cjepiva za dječje bolesti koja su lažno povezana s autizam.

Kacsmaryk je fanatik protiv pobačaja kojeg je Donald Trump imenovao nakon što je pet godina bio zamjenik glavnog savjetnika kršćanske fundamentalističke skupine. Jednostavno je pretočio svoja konzervativna katolička vjerska stajališta u zakon, grubo kršeći odvojenost crkve od države utvrđenu u Prvom amandmanu Ustava SAD-a.

Pogazio je takva pravna načela kao što je uvjet da tužitelji imaju legitimaciju za tužbu: stvarna pretrpljena povreda, a ne samo ideološki prigovor na određenu odluku ili zakon. Unatoč jasnim dokazima da je FDA prije 23 godine odobrila mifepriston kao siguran i učinkovit, odlučio je zanemariti činjenicu da je rok zastare, koji je bio šest godina, odavno prošao.

Metoda kojom je slučaj iznesen pred Kacsmaryka pokazuje da je presuda proizvod političke zavjere protiv demokratskih prava. Desničarske skupine usvojile su tehniku ​​kupnje sudaca u kojoj se predmeti podnose u malim sudskim odjelima u Teksasu sa samo jednim sucem, osiguravajući da dobiju suca kakvog žele, onog koji će sigurno presuditi u njihovu korist.

Mnoštvo reakcionarnih odluka osmišljeno je na ovaj način, napadajući prava imigranata, zabranjujući besplatnu medicinsku skrb za homoseksualce i druge mete fundamentalističke netrpeljivosti i poništavajući druge administrativne mjere Bidenove administracije.

Odgovor Bijele kuće bio je da se povinuje ovim pravosudnim nedjelima, umjesto da ih ospori i razotkrije proces kao nelegitiman. Biden i Demokratska stranka nisu zabrinuti zbog stotina tisuća žena iz radničke klase kojima će biti uskraćen najjednostavniji i najmanje rizični postupak za pristup pobačaju, i kojima bi uskoro mogao biti uskraćen bilo kakav pristup.

Privilegirani sloj više srednje klase koji čini društvenu osnovu Demokratske stranke, zajedno s Wall Streetom i Pentagonom, moći će pristupiti uslugama pobačaja, putem privatnih izvora ili putovati u drugu zemlju ako je potrebno, bez obzira na legalnu kontrarevoluciju koju provode ultradesničari u Sjedinjenim Američkim Državama.

Primjetno je da je unatoč opsjednutosti ovog sloja politikom identiteta, temeljenom na rasi, spolu i seksualnoj orijentaciji, bilo malo odgovora s njihove strane na ukidanje Roe v. Wadea ili najnovijeg pravosudnog zločina.

Bidenova preokupacija bila je inzistiranje na potrebi za „jakom“ Republikanskom strankom, kao što je to mnogo puta rekao nakon pokušaja državnog udara 6. siječnja 2021. Pokazao je temeljno autoritaran i antidemokratski kurs koji su Trump, njegovi pristaše i Republikanska stranka u cjelini prigrlili.

Bit ove „jake republikanske stranke“ sada je razjašnjena, budući da sudac kojeg je imenovao Trump donosi antidemokratsku presudu, na koju će se Ministarstvo pravosuđa žaliti na Fifth Circuit Court, gdje je šest od 18 sudaca imenovao Trump, a potom i na Vrhovni sud, sa šest republikanaca od devet sudaca, uključujući trojicu koje je imenovao Trump.

Karakter većine u Vrhovnom sudu pokazao je prošlotjedno otkriće da je sudac Clarence Thomas, najdosljedniji reakcionar od devetorice, redovito odlazio na raskošne odmore u društvu teksaškog milijardera Harlana Crowa koji je sve plaćao, a Thomas nikad nije prijavio ove unosne usluge sudu ili javnosti.

Sudac Vrhovnog suda odbacio je kritike o onome što je nazvao „obiteljskim putovanjima“ koja uključuju „osobno gostoprimstvo“ nekih od njegovih „najdražih prijatelja“. U ponedjeljak je časopis Rolling Stone izvijestio da Crow ima veliku kolekciju nacističkih memorabilija, uključujući nekoliko Hitlerovih slika, kopiju Mein Kampfa koju je potpisao sam autor, platno s utisnutom svastikom i medaljone fašističke stranke. Je li jedan od njegovih „najdražih prijatelja“ pokazao svoju nacističku ostavu sucu Thomasu?

Ni Bidenova administracija ni Demokratska stranka neće maknuti prstom protiv ove desničarske kabale. Njihova jedina politička briga je zadržati Republikansku stranku u američkom proxy ratu protiv Rusije u Ukrajini. U onoj mjeri u kojoj demokrati tvrde da brane prava na pobačaj, to je samo da bi pružili „lijevo“ pokriće za administraciju i stranku koje su odustale od bilo kakve društvene reforme i usmjeravaju stotine milijardi – što sve plaća radnička klasa – u trenutni rat protiv Rusije i pripreme za budući rat s Kinom.

Postoji još temeljniji razlog za Bidenovu odlučnost da održi jaku Republikansku stranku, čak i onu koja je uključena u fašistički napad na demokratska prava. Biden nastoji osnažiti Republikansku stranku kako bi izbjegao kolaps kapitalističkog dvostranačkog sustava koji bi mogao stvoriti prostor za pojavu radničke klase kao neovisne političke snage.

Potencijal za takvu političku erupciju očit je u početnom valu štrajkova 2021. i 2022. u industriji, zdravstvu i obrazovanju te borbama radnika u željeznici, na dokovima i drugim kritičnim sektorima gospodarstva. Kada su klasna pitanja u pitanju, kao u borbi 110,000 željezničara protiv brutalne eksploatacije i smanjenja realnih plaća, Biden skida masku „prijatelja rada“ i jasno daje do znanja da je on zapravo prijatelj sindikalnog aparata, na koji se oslanja u suzbijanju radničke klase. Kada tom aparatu treba pojačanje, Biden je tu da ga opskrbi, potpisavši prošlog prosinca zakon o zabrani štrajka željezničara i nametanju ugovora koji su radnici odbili.

Omladina i radnici koji traže obranu prava na pobačaj moraju se obratiti ovom rastućem pokretu radničke klase. Pravo na pobačaj, kao i sva demokratska prava, klasno je pitanje. Za obranu prava žena radničke klase mora se boriti radnička klasa u cjelini, kao sastavni dio klasne borbe protiv korporacija i kapitalističke države.

Loading