Srpskohrvatski
Perspective

NATO izjavljuje da će „Ukrajina postati članica:“ Uvertira u izravni rat NATO-a i Rusije

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, drugi lijevo, i ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy, desno, razgovaraju tijekom sastanka u Kijevu, Ukrajina, u četvrtak, 20. travnja 2023. (Tiskovni ured ukrajinskog predsjednika putem AP-a) [AP Photo]

U četvrtak je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg otputovao u Kijev kako bi izjavio da je „Ukrajini pravo mjesto u NATO-u“. Sljedećeg dana, govoreći na sastanku Ukrajinske kontaktne skupine u zračnoj bazi Ramstein, izjavio je: „Svi NATO saveznici složili su se da će Ukrajina postati članica.“

Stoltenberg je obećao postići „prijelaz Ukrajine s opreme i doktrina iz sovjetske ere na standarde NATO-a i osigurati potpunu interoperabilnost sa savezom... NATO je uz vas danas, sutra i koliko god bude potrebno.“

Javno izjavljujući svoju namjeru da formira vojni savez s Ukrajinom, državom koja je trenutno u ratu s Rusijom, NATO zapravo obvezuje najmoćniji svjetski vojni savez da podupre ratne napore Ukrajine, koji uključuju napadanje i osvajanje ruskog teritorija. A izjava da će NATO biti uključen „koliko god bude potrebno“, znači, prevedeno na jezik vojske, bez obzira na to koliko će ljudi biti ubijeno.

Stoltenberg, neizabrani vojni dužnosnik, zapravo je obećao NATO-u da ide u rat s Rusijom, silom koja ima nuklearno oružje, ne trudeći se informirati ili pitati javnost, koja se velikom većinom protivi daljnjoj eskalaciji rata.

Implikacije ovih izjava su jasne – NATO se sprema promijeniti svoju ulogu u sukobu na izravnu intervenciju, uključujući potencijalno raspoređivanje borbenih trupa iz SAD-a i drugih članica NATO-a u Ukrajinu.

Ove izjave pružaju pseudopravnu osnovu za raspoređivanje američkih vojnih snaga u izravan sukob protiv Rusije.

Stoltenbergove izjave dolaze nakon objavljivanja dokumenata Pentagona koji pokazuju da je ukrajinska vojska u daleko gorem položaju nego što to pokazuju medijska izvješća. U uvjetima u kojima su američki vojni dužnosnici obećali „osloboditi okupirana područja“ Ukrajine, postaje jasno da postizanje američkih ciljeva u Ukrajini nije moguće izvan izravnog angažmana NATO-a.

U uvjetima u kojima će postizanje ciljeva postavljenih ukrajinskom hvaljenom protuofenzivom zahtijevati raspoređivanje zračnih i kopnenih snaga, Stoltenbergove izjave uklanjaju čak i najminimalnija verbalna ograničenja američke vojne intervencije u ratu.

To se događa u uvjetima u kojima su New York Times i Politico izvijestili o potezima za raspoređivanje desetaka ili čak stotina tisuća vojnika na NATO-ovim granicama s Rusijom, koja se udvostručila ulaskom Finske u savez.

Stoltenbergova tvrdnja poništava jednu od središnjih laži koju koriste SAD i njegovi saveznici kako bi opravdali rat, naime tvrdnju da rat nije imao nikakve veze sa širenjem NATO-a.

U eseju objavljenom u veljači 2022., bivši američki veleposlanik u Rusiji Michael McFaul ustvrdio je da su tvrdnje da SAD i NATO traže ulazak Ukrajine u NATO samo izmišljotine ruske vlade.

McFaul je izjavio da je „Putinov casus belli njegova vlastita izmišljotina“, ustvrdivši da je „Putin izmislio ovu krizu oko širenja NATO-a kako bi još izravnije potkopao ukrajinsku demokraciju“.

Ove su laži američki mediji ponavljali iznova i iznova početkom 2022. U članku pod naslovom „NATO neće dopustiti Ukrajini da se uskoro pridruži. Evo zašto.“ Times jeizjavio: „Sadašnji i bivši američki i evropski dužnosnici rekli su da g. Putin pokreće pitanje NATO-a kako bi postavio retorički temelj za invaziju, čak i ako to ima malo temelja u stvarnosti.“

Napori da se porekne poriv za širenjem NATO-a, u pokušaju da se rat prikaže kao „neisprovocirana invazija“, išli su ruku pod ruku s tvrdnjama SAD-a da NATO nije strana u sukobu.

U svibnju 2022. glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki izjavila je na konferenciji za novinare: „To nije proxy rat... Ovo je rat između Rusije i Ukrajine. NATO nije uključen.“

Stoltenbergova izjava raznijela je sve te laži, koje su korištene da se obmani američka javnost kako bi se Sjedinjene Američke Države uplele u rat za ponovno osvajanje Krima koji se godinama pripremao.

Stoltenbergove izjave potvrđuju tvrdnju ukrajinskog ministra obrane Oleksija Reznikova u siječnju ove godine da je Ukrajina „de facto članica NATO-a“.

„To znači da je Ukrajina kao država, i oružane snage Ukrajine, odnosno naš sektor sigurnosti i obrane, postala članica NATO-a de facto, a ne de jure, jer imamo potrebno oružje i visoku razinu komunikacijske interoperabilnosti s našim partnerima.“

Intervjuer je odgovorio Reznikovu rekavši: „Pa, to je kontroverzna izjava. Kažete da je Ukrajina de facto članica NATO-a.“

Na to je Reznikov odgovorio: „Zašto kontroverzno? To je istina. To je činjenica.“

Reznikovljeva tvrdnja doista je „činjenica“ i ona je „kontroverzna“ samo zato što su vlada Sjedinjenih Američkih Država i mediji lagali o ovoj „činjenici“ više od godinu dana.

Rat u Ukrajini, koji se u javnosti pravda jednom šupljom laži za drugom, brzo eskalira u globalni sukob, prijeteći ratom punih razmjera između SAD-a i Rusije. Bez obzira na broj mrtvih, bez obzira na društvenu cijenu, Sjedinjene Američke Države predane su eskalaciji ovog rata u očajničkom pokušaju da održe svoju globalnu hegemoniju.

Spiralni sukob prijeti prvim ratom između dviju nuklearno naoružanih sila u historiji, dovodeći u pitanje opstanak cijelog čovječanstva.

Ovaj rat mora biti zaustavljen! U nedjelju, 30. travnja, Međunarodni odbor Četvrte Internacionale, Međunarodni radnički savez rank-and-file odbora, Međunarodna omladina i studenti za društvenu jednakost i World Socialist Web Site održat će on-line globalni skup kako bi proslavili Prvi maj 2023.

Ovaj skup će razviti borbu za jedinstvo radničke klase u suprotstavljanju ratu. Pozivamo sve radnike i mlade koji žele pokrenuti borbu protiv rata da prisustvuju i grade Prvi maj 2023!

Loading