Srpskohrvatski

Njemački ministar obrane Pistorius najavljuje daljnje isporuke oružja Kijevu i opravdava napade na Rusiju

Četrnaest mjeseci nakon reakcionarne invazije Putinovog režima na Ukrajinu, NATO sile sve agresivnije eskaliraju ratnu ofenzivu protiv Rusije. Na sastanku u petak složili su se masovno proširiti isporuke oružja Kijevu kao potporu planiranoj proljetnoj ofenzivi ukrajinske vojske. Šef NATO-a Jens Stoltenberg također je najavio da će Ukrajina postati članica NATO-a. Opasnost od izravnog rata NATO-a i Rusije postaje sve akutnija.

Njemački ministar obrane Boris Pistorius daje izjavu nakon sastanka 'Ukrajinske obrambene kontaktne skupine' u zračnoj bazi Ramstein u Ramsteinu, Njemačka, u petak, 21. travnja 2023. [AP Photo/Matthias Schrader]

Njemački imperijalizam, koji je već nastojao pripojiti Ukrajinu i podjarmiti Rusiju tijekom Prvog i Drugog svjetskog rata, igra sve važniju ulogu u NATO-ovoj eskalaciji rata. Nakon sastanka Ukrajinske obrambene kontaktne skupine u bazi američkog ratnog zrakoplovstva u Ramsteinu, njemački ministar obrane Boris Pistorius izjavio je „koliko su sada važni izdržljivost i operativna spremnost“. Naglasio je središnju ulogu Berlina i najavio daljnju vojnu potporu.

„Njemačka je daleko najveći podržavatelj Ukrajine nakon Sjedinjenih Američkih Država, i zajedno s Ujedinjenim Kraljevstvom, uključena je u sve u vezi s protuzračnom obranom, tenkovima, topništvom, vojnim kapacitetima i streljivom“, pohvalio se. U ožujku je Ukrajini isporučeno 18 „najsuvremenijih“ borbenih tenkova Leopard 2 A6 i 40 oklopnih vozila Marder. Osim toga, biti će „opremljeni velikim paketima materijala i rezervnim dijelovima te potrebnim streljivom“.

Među zalihama su bila i „vrlo korisna vozila za taktičku potporu“. Pistorius je spomenuo spasilačko vozilo Buffalo i Badger tankdozer, kao i tenkove za postavljanje mostova i razminiranje Biber i Wisent. Njemačka pruža „kvalitetu i kvantitetu“ i također je „jedan od najjačih trenera za ukrajinske snage.“ Tek prije nekoliko dana Kijevu je predan drugi sustav IRIS-T s vođenim projektilima i „Patriot sa 100 projektila“.

Pistorius nije skrivao da njemački raketni sustavi ne služe samo za zaštitu gradova od napada, već će igrati ključnu ulogu u planiranoj ukrajinskoj ofenzivi. „Pomažemo u zaštiti naših tenkova, koji sada tamo djeluju, od prijetnji iz zraka“, rekao je. „Učinkovitost na prvoj liniji“ je „od presudnog značaja“. Dodao je da odustajanja neće biti. Počinje obuka za 100 ukrajinskih vojnika na borbenom tenku Leopard 1 A5. Oko 80 tenkova ovog tipa trebalo bi biti isporučeno „na brzinu“ počevši od sredine godine.

Postaje sve jasnije da se NATO sprema za dugotrajni rat iscrpljivanja, sukob koji bi mogao odnijeti stotine tisuća dodatnih života, ima potencijal eskalirati bez upozorenja i već proždire ogromne količine resursa. „Važno je da sve ovo potraje“, upozorio je Pistorius. „Svaki materijal“ koji se isporučuje za ovaj rat može se oštetiti, osobito ako je „u neprekidnoj borbi“. Rekao je da je „vrlo zadovoljan“ što su on i njegove poljske i ukrajinske kolege potpisali „memorandum o razumijevanju“ o „zajedničkom središtu za popravke u Poljskoj“ za cijelu flotu Leoparda 2.

„Ovo će osigurati, u blizini poljsko-ukrajinske granice, da se ovi tenkovi mogu brzo popraviti kada je to potrebno – a potražnja će se povećati.“ Sve to košta „puno novca“, ali pokazuje „našu odlučnost i ustrajnost“. Kako bi se „ovo postiglo“ – deklarirani cilj imperijalističkih sila je potpuni poraz ruske vojske u Ukrajini – „Bundestag [njemački parlament] je prije nekoliko tjedana stavio na raspolaganje do 12 milijardi eura.“ Također je rekao da Ukrajina može računati na Njemačku koliko god bude potrebno.

Pistorius bi trebao objasniti što to konkretno znači. Sprema li se njemačka vlada poslati kopnene trupe u rat protiv Rusije, sile s nuklearnim oružjem, nakon borbenih tenkova? Koliko daleko vladajuća klasa želi ići ovaj put da potvrdi svoje imperijalističke interese na Istoku? Tijekom Drugog svjetskog rata, njemački imperijalizam vodio je rat istrebljenja u kojem je ubijeno oko 27 milijuna sovjetskih građana i počinio Holokaust. Izravni sukob s nuklearno naoružanom Rusijom značio bi uništenje cijele Evrope, a možda i cijelog planeta.

Scholzova vlada i druge vodeće NATO sile eskaliraju rat s punom sviješću da može dovesti do nuklearnog Armagedona. Prije samo godinu dana, u travnju 2022., u intervjuu za Der Spiegel, njemački kancelar odgovorio je na pitanje o opskrbi „teškim oružjem“ izjavom da se mora učiniti sve „kako bi se izbjegao izravni vojni sukob između NATO-a i visoko naoružane supersile kao što je Rusija, nuklearna sila.“ Pitanje je bilo „spriječiti eskalaciju koja vodi Trećem svjetskom ratu“.

Njemačka vlada sada ne samo da isporučuje „teško oružje“, već eksplicitno opravdava napade na ruski teritorij. „Sasvim je normalno“ u takvom vojnom sukobu, „da napadnuta strana također krene na protivnički teritorij, na primjer, kako bi presjekla opskrbne putove“, rekao je Pistorius uoči sastanka u Ramsteinu na programu ZDF-a „Maybrit Illner“.

Izjave poput ovih bliske su izravnoj objavi rata Rusiji. U siječnju je ministrica vanjskih poslova Zelenih Annalena Baerbock izjavila na Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope da „vodimo rat protiv Rusije“. Vladajuća klasa nije zabrinuta samo za Ukrajinu i Rusiju. Ona koristi rat izazvan od strane NATO-a kao izliku da se ponovno uspostavi kao vodeća vojna sila koja može voditi rat punih razmjera u bilo kojem trenutku.

„Potreban nam je spreman, borbeno snažan i izdržljiv Bundeswehr [njemačka vojska]... učinkovita snaga koja bi trebala biti u stanju izvršiti svoje misije u potpunosti, imperativ je da naše snage mogu pokrenuti operacije iz statične pozicije i biti sposobne odmah ih pokrenuti“, zahtijevao je Pistorius prošlog četvrtka na predstavljanju posljednjeg vojnog izvješća u Bundestagu. Izvješće daje iskrivljenu sliku potpuno slomljene i oronule vojske i zalaže se za utrostručenje (!) posebnog fonda Bundeswehra sa 100 na 300 milijardi eura kako bi se zatvorile „praznine u sposobnostima“.

Opseg planova ponovnog naoružavanja je gigantski i usporediv samo s ponovnim naoružavanjem Wehrmachta od sredine 1930-ih nadalje. I kao i tada, usprkos svim službenim propagandnim frazama o „slobodi“ i „demokraciji“, cilj je provođenje predatorskih interesa njemačkog imperijalizma diljem svijeta.

„Moramo ponovno naučiti razmišljati u kontekstu široke sigurnosne politike i duljim razdobljima i linijama, također, a posebno mi ovdje“, rekao je Pistorius parlamentarcima. Sigurnosna situacija postat će „teža nego lakša“. „Ne samo s pogledom na Rusiju, nego naravno i s pogledom na svijet: nedavno u Sudanu, ali i u Indo-Pacifiku i regiji Sahel“, nastavio je.

Nitko se u Bundestagu nije suprotstavio Pistoriusovom ratnom ludilu i militarističkim spletkama za osvajanje svjetske vlasti. Naprotiv, predstavnici svih vladajućih i oporbenih stranaka jednoglasno su pohvalili vojno izvješće i nadmašili sami sebe pozivima na učinkovitije i brže naoružavanje.

Kerstin Vieregge je slavila s frakcijom Kršćansko-demokratske unije/Kršćansko-socijalne unije, navodeći da je vojno izvješće konačno pokopalo „bajku da će sveobuhvatne sposobnosti [doći] iz posebnog fonda.“ Iznos od 300 milijardi eura koji se u njemu spominje pokazuje „koliko su zapravo enormne investicijske potrebe“.

„Izvješće pokazuje što je potrebno da bi se vojska učinila stupom naše integrirane i široke sigurnosne politike, otpornosti i održivosti“, rekla je glasnogovornica Zelene stranke Merle Spellerberg. Uostalom, očekujemo da se naši vojnici „bore“ u slučaju opasnosti.

Stranka Ljevice, čije vodstvo u potpunosti podržava NATO-ov rat protiv Rusije, imala je sličan ton: „Možemo samo biti zahvalni vojnom povjereniku za ovo izvješće i otvorenost s kojom se otvoreno govori o barem nekim problemima“, rekao je Ali al-Dailami. „Problem je što oni nisu novi i ništa se bitno nije promijenilo do danas. Posljednjih godina jedva da je bilo koji veliki projekt nabave proveden bez kašnjenja, poskupljenja ili nedostataka.“

Temeljno fašistički karakter politike ponovnog naoružavanja i rata najviše je došao do izražaja u govoru predstavnika krajnje desne Alternative za Njemačku (AfD). Hannes Gnauck, savezni predsjednik Junge Alternative für Deutschland, pozdravio je izvješće i rekao da „ovogodišnje vojno izvješće… sadrži sve vrste kritika, prijedloga i zahtjeva koje je AfD postavljao… Bundeswehru godinama.“

Sada parlament ima „zadatak“ pripremiti vojsku za „okvirne uvjete: dovoljno streljiva, funkcionalnog materijala i profesionalne opreme. A političko vodstvo ima dužnost stvoriti atmosferu u kojoj mladi vojnici mogu reći: Ja se borim za svoj njemački narod i ponosan sam na to.“ „Prava prekretnica“ počinje „u duhu“ i potreban je „Bundeswehr koji ne samo da može izdržati u bitci, već prije svega želi pobijediti neprijatelja na bojnom polju… Trebaju nam vojnici spremni za borbu, u čijim srcima gori vatra za Njemačku.“

Jedina stranka koja se može suprotstaviti ovoj militarističkoj prljavštini je Socialist Equality Party. Zajedno s našim sestrinskim strankama u Međunarodnom odboru Četvrte Internacionale, 30. travnja održavamo svjetski online prvomajski skup kako bismo dali glas širokom protivljenju ratu i fašizmu i kako bi ovo protivljenje naoružali jasnim razumijevanjem situacije i jasno potrebnom političkom perspektivom.

U pozivu za skup se objašnjava: „Dva procesa dominiraju ovogodišnjim slavljem međunarodnog jedinstva radničke klase: rat u Ukrajini, koji eskalira prema globalnom požaru i međunarodno oživljavanje klasne borbe. Ta su dva procesa duboko povezana. Iste ekonomske, geopolitičke i društvene suprotnosti koje tjeraju imperijalističke vladajuće elite na ratni put daju objektivan poticaj za radikalizaciju radničke klase i izbijanje revolucionarnih borbi.“

Ovogodišnji prvomajski skup će unaprijediti socijalistički program na kojem se ova borba mora temeljiti. Potičemo sve radnike da se registriraju kako bi prisustvovali ovom događaju.

Loading