Srpskohrvatski

Diverzantske jedinice krajnje desnice koje podupire Ukrajina izvode najveći napad na ruski teritorij dosad

U ponedjeljak su dvije ruske pobunjeničke jedinice koje podržava Ukrajina izvele najveći napad na ruski teritorij u ratu do sada. Napad je uslijedio samo dan nakon što je Rusija proglasila potpuno zauzimanje Bakhmuta nakon 224 dana intenzivnih borbi, tijekom kojih se vjeruje da su poginuli deseci tisuća ljudi. Također dolazi neposredno nakon što su SAD objavile da će obučavati pilote za borbene zrakoplove F-16 i nakon što je Zelenski prisustvovao summitu G7 u Hirošimi, pozivajući imperijalističke sile da još više pojačaju svoje sudjelovanje u ratu.

Legija Slobode Rusije/Telegram [Photo: Liberty of Russia Legion/Telegram]

Prema izvješćima ruskog tiska i dužnosnika, dvije diverzantske jedinice izvršile su raciju u Belgorodskoj oblasti rano u ponedjeljak, u kombinaciji sa nizom napada bespilotnim letjelicama i kibernetičkih napada na regionalne telefonske i internetske mreže. Najmanje prvu polovicu dana, stanovnici su navodno bili bombardirani telefonskim pozivima, kao i SMS porukama u kojima se pozivalo na evakuaciju, a koje su ruski dužnosnici lažno predstavljali kao upozorenja. Izvješće u ruskoj Nezavisimaya Gazeti o događajima pokazalo je da su dužnosnici veći dio dana tijekom napada stanovništvo ostavili u neznanju o tome što se događa.

Bespilotne letjelice pogodile su više ciljeva u regiji, uključujući skladište žitarica u selu Gora-Podol. U istom selu, snage uz podršku Ukrajine također su mogle privremeno zauzeti „Kuću kulture“ (Dom Kultury). Jedna područna upravna zgrada je granatirana. Granate su također pogodile privatne kuće u najmanje nekoliko drugih gradova i sela, uzrokujući požare i štete na zgradama. Od pisanja ovog teksta, regionalni dužnosnici su potvrdili da je osam osoba ranjeno.

Navečer je guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov objavio da je u regiji uvedeno stanje „protuterorističke operacije“. Angažirane policijske i vojne snage sada mogu provjeravati osobne dokumente, obustaviti aktivnosti industrije i organizacija koje koriste eksplozivne, radioaktivne, kemijske ili biološke tvari, privremeno evakuirati građane i presretati njihove telefonske i druge komunikacije.

U trenutku pisanja ovog teksta, ruska izvješća pokazuju da su borbe između diverzantskih jedinica i ruske vojske i Nacionalne garde još uvijek u tijeku na najmanje dvije lokacije, u Kozinki i Glotovu.

I ruski i ukrajinski dužnosnici identificirali su jedinice kao Ruski dobrovoljački korpus (RVC), neofašističku organizaciju i krajnje desničarsku nacionalističku Legiju Sloboda Rusije. To je prvi put da je ukrajinska vanjska obavještajna služba priznala da su te dvije organizacije, koje su obje osnovane 2022. i klasificirane kao „terorističke“ u Rusiji, djelovale pod de facto kontrolom ukrajinskih oružanih snaga.

Ovaj napad do sada označava kulminaciju niza sve agresivnijih vojnih intervencija pobunjeničkih jedinica koje podupire Ukrajina te napada bespilotnim letjelicama i terorističkih napada na ruski teritorij u proteklih 10 mjeseci. To je uključivalo ubojstvo Darie Dugine u kolovozu, istaknuta krajnje desničarska zagovornica Kremlja, ubojstvo ruskog vojnog blogera Vladlena Tatarskog u travnju i napade dronovima na Kremlj ranije ovog mjeseca.

Belgorodska oblast, koja izravno graniči s teritorijima u istočnoj Ukrajini koja je sada okupirana i na koja polaže pravo Rusija, bila je središnje žarište napada bespilotnih letjelica i granatiranja ukrajinskih oružanih snaga. Vojni analitičari napade, posebno tijekom posljednjih tjedana, vide kao dio priprema za dugo očekivanu „protuofenzivu“ Ukrajine.

Napad od ponedjeljka dio je opasne nove faze  koja je obilježena sve većim zemljopisnim širenjem rata i izravnom upletenošću imperijalističkih sila. Budući da je Ukrajina pretrpjela nevjerojatne gubitke, koji se procjenjuju u stotinama tisuća – od domaće populacije ispod 30 milijuna – imperijalističke sile NATO-a odlučne su nadoknaditi očite vojne neuspjehe pojačavanjem svoje izravne uključenosti u sukob i poticanjem još bezobzirnijih napada Ukrajine na ruski teritorij.

Karakter snaga koje su sudjelovale u napadu stavlja u prvi plan prave ciljeve rata koji imperijalističke sile vode protiv Rusije. I Ruski dobrovoljački korpus i Legija Sloboda Rusije su ultranacionalističke i rasističke formacije. Oni proglašavaju svojim ciljem nasilno rušenje vlade Vladimira Putina i instituciju etnički „čiste“ ruske nacionalne države, zajedno s odvojenim, „neovisnim“ nacionalnim državama za druge nacionalnosti koje sada žive u Rusiji.

Ruski dobrovoljački korpus otvoreno se svrstava u tradiciju Vlasovljeve vojske, koja je surađivala s nacistima u ratu protiv Sovjetskog Saveza tijekom Drugog svjetskog rata. U manifestu iz studenoga, RVC izričito poziva na uspostavu etnički čiste ruske države, inzistirajući na tome da ona predstavlja „russkie“ – izraz za etničke Ruse – a ne „rossiiane“, izraz koji opisuje građane Ruske Federacije bez obzira na njihovu etničku pripadnost ili nacionalnost. 140 milijuna stanovnika Ruske Federacije uključuje i više od 10 milijuna muslimana i mnoge druge etničke, nacionalne i vjerske manjine.

Iako je Legija Sloboda Rusije koristila manje eksplicitno fašistički jezik i simbole, ona također ima jasnu krajnje desnu orijentaciju. U nedavnoj objavi na društvenim mrežama, objavljeno je da su etnički Rusi danas „najpotlačenija“ nacionalnost u Ruskoj Federaciji. Jedan od njezinih članova je Igor Volobujev, rođeni Ukrajinac i bivši potpredsjednik Gazprombanke, jedne od najvećih ruskih banaka.

Baš kao i kod središnje uloge ukrajinskih fašističkih i neofašističkih formacija u ukrajinskoj vojsci, uplitanje ovih ruskih ekstremno desničarskih organizacija u rat NATO-a razotkriva pravi cilj imperijalističkih sila: raspad Ruske Federacije kroz poticanje etničkih i nacionalnih sukoba. Cilj promicanja i naoružavanja ovih snaga je uspostava ekstremno desnih marionetskih režima koji su izravno podređeni imperijalističkim silama.

Putinov režim nema što ponuditi kao odgovor na tu imperijalističku strategiju osim promicanja drugačijeg oblika velikoruskog šovinizma i očajničkih nastojanja, kroz kombinaciju militarizma i poziva na pregovore s imperijalističkim silama, na obranu interesa oligarhije proizašle iz staljinističkog raspada Sovjetskog Saveza.

Početak nove, opasne faze u ratu ukazuje na hitnu potrebu radništva da intervenira u političku situaciju, na temelju neovisnog, socijalističkog programa i perspektive. Daljnje spiralno prerastanje sukoba u Treći svjetski rat, koji se vodi nuklearnim oružjem, može se spriječiti samo mobilizacijom radničke klase u međunarodno ujedinjenoj borbi protiv kapitalizma.

Loading