Srpskohrvatski
Perspective

Njemačka je pokrenula policijsku akciju protiv klimatskih prosvjednika

Policajci u opremi za razbijanje nereda ispraćaju ljude s prvomajskih prosvjeda u Berlinu, Njemačka, utorak, 1. svibnja 2018. [AP Photo/Markus Schreiber]

Njemačka je u srijedu svjedočila scenama kakve se obično viđaju samo u vojnim diktaturama i fašističkim režimima. Teško naoružane policijske jedinice poduzele su akciju diljem zemlje protiv prosvjedničke skupine protiv klimatskih promjena „Last Generation“, upadajući u domove vodećih članova. Osim toga, web stranica grupe je blokirana, a računi članova zamrznuti.

Radnici u svakoj zemlji ove akcije moraju uzeti kao upozorenje. Dok kapitalističke vladajuće klase eskaliraju svoje ratne planove, one sustavno rade na ukidanju temeljnih demokratskih prava i stvaranju osnove za vladavinu policijske države.

Prema navodima vlasti, racije su provedene na ukupno 15 objekata koji se nalaze u sedam saveznih država. Radnje su podsjetile na najmračnije razdoblje u njemačkoj historiji. Carla Hinrichs, glasnogovornica i suosnivačica Climate Alliancea, opisala je upad u njezin stan u tvitu:

Bilo je to poput scene iz filma. Odjednom se probudiš jer ti grme vrata. Probudite se jer urla „policija“ i odjednom ispred vašeg kreveta stoji policajac s pancirkom i upire pištolj u vas. Tada sve pretraže i uzmu sve što zapravo pripada vašoj svakodnevici. To je zastrašujuće.

World Socialist Web Site i Socialist Equality Party Njemačke oštro osuđuju policijski teror nad aktivistima za klimatske promjene. Usmjerena je ne samo protiv Posljednje generacije, već i na suzbijanje svake društvene i političke opozicije. Mirni prosvjed, građanski neposluh, štrajkovi i na kraju svaki oblik suprotstavljanja treba zastrašiti i kriminalizirati.

Racije u srijedu su se dogodile na temelju paragrafa 129 njemačkog Kaznenog zakona, koji zabranjuje „formiranje zločinačkih udruženja“.

To ima izuzetno dalekosežne posljedice. Aktivisti Posljednje generacije prosvjeduju mirno i izričito odbacuju nasilje. Oni skreću pozornost na svoje brige, često i blokadama prometa.

Paragraf 129 seže do Kaznenog zakona Reicha Njemačkog Carstva, koji datira iz 1871. Većinom se povijesno primjenjivao protiv ljevičara i komunista, Paragraf 129 vuče podrijetlo iz Kaznenog zakona Reicha Njemačkog Carstva, koji datira iz 1871. Historijski gledano, ova se odredba uglavnom koristila za ciljanje pojedinaca s ljevičarskim i komunističkim sklonostima, nametanjem strogih kazni onima koji se smatraju dijelom „zločinačke udruge“.

„Tko osnuje udrugu ili kao član sudjeluje u udruzi čiji je cilj ili djelatnost usmjerena na počinjenje kaznenih djela, kaznit će se kaznom zatvora do pet godina ili novčanom kaznom“, navodi se. „Tko podupire takvo udruženje ili za njega vrbuje članove ili simpatizere“ također se kažnjava „kaznom zatvora do tri godine ili novčanom kaznom“.

Proteklih su tjedana već izrečene zatvorske kazne aktivistima za klimatske promjene. Okružni sud u Heilbronnu je 6. ožujka osudio dvojicu pripadnika Posljednje generacije na zatvorsku kaznu od dva do tri mjeseca bez uvjetne kazne zbog sudjelovanja u blokadi ceste. Krajem travnja Okružni sud u Berlinu osudio je aktivista za klimatske promjene na četiri mjeseca zatvora bez uvjetne kazne. Ova represija se sada masovno širi.

Iako sudska odluka još nije donesena, Ured glavnog tužitelja u Münchenu, koji je pokrenuo racije, proglasio je Posljednju generaciju „zločinačkim udruženjem“. Svatko tko je u srijedu posjetio web stranicu skupine prosvjednika protiv klimatskih promjena dobio je sljedeću poruku:

Web stranicu „Posljednje generacije“ zaplijenio je Bavarski državni ured kriminalističke policije u ime Ureda glavnog tužitelja Münchena – Bavarski Središnji ured za borbu protiv ekstremizma i terorizma (ZET). The Last Generation predstavlja zločinačko udruženje prema § 129 StGB (Kazneni zakon). Pozor: DonacijePOsljednjoj Generaciji su dakle kažnjiva podrška zločinačkom udruženju!

Ovaj militaristički stav nije samo politika desničarske vlade bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU), već ga podržavaju sve vlade pokrajina, kao i savezna vlada.

Savezna ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser (Socijaldemokratska stranka) izjavila je novinama medijske grupe Funke sa sjedištem u Essenu da su mjere poduzete protiv Last Generation pokazale da se s „vladavinom prava“ ne smije šaliti.

„Policija i pravosuđe ne toleriraju zločine, već djeluju – onako kako im je dužnost“, rekla je. Legitimni prosvjed, nastavila je, završava tamo gdje su počinjeni zločini i povrijeđena tuđa prava, dodavši: „Ako se ova crvena linija prijeđe, onda policija mora djelovati.“

Novi berlinski pravosudni senator Felor Badenberg, koji je Last Generation također klasificirao kao zločinačko udruženje, čak je povezao aktiviste za klimatske promjene s terorizmom. „Hoće li Posljednja generacija otići u ilegalu ili nešto drugo, odluka je koju Posljednja generacija mora sama donijeti“, rekla je u intervjuu za program „Tagesthemen“ javnog servisa ARD.

Badenbergovo pojavljivanje naglašava krajnje desničarski program koji slijedi vladajuća klasa i reakcionarne ciljeve kojima služi. Badenberg je nedavno bio potpredsjednik Saveznog ureda za zaštitu ustava (Verfassungsschutz), njemačke domaće obavještajne agencije.

Između 2013. i 2018. blisko je surađivala s Hans-Georgom Maassenom, krajnje desničarskim predsjednikom Verfassungsschutza, te je, prema Wikipediji, bila „odgovorna za kontakte ureda s njemačkim Bundestagom (parlamentom) i saveznom vladom, kao i što se tiče predsjednikovih govora i predavanja“.

Maassen ne samo da je jačao i branio desničarske i fašističke snage tijekom svog mandata, već je također stavio Sozialistische Gleichheitspartei (Stranku socijalističke jednakosti – SGP), njemačku sekciju Međunarodnog odbora Četvrte Internacionale, pod obavještajni nadzor. To je obrazložio isključivo činjenicom da SGP zagovara socijalistički program, kritizira kapitalizam, militarizam i nacionalizam te odbacuje etablirane stranke i sindikate. World Socialist Web Site upozorio je u to vrijeme:

Napad tajne službe na Sozialistische Gleichheitspartei temeljni je napad na demokratska prava. To je sastavnica vladine politike koja se sve više temelji na autoritarnim oblicima vladavine i oslanja na krajnje desničarske snage kako bi se nametnula militaristička politika, jačanje represivnog državnog aparata i napadi na socijalnu potrošnju, te suzbijanje svake opozicije koja se pojavljuje. Podsjeća na Weimarsku Republiku, kada su obavještajne službe, pravosuđe i policija nemilosrdno progonili socijaliste i pacifiste, a jačali naciste.

Akcija protiv aktivista za klimatske promjene je provedba ove krajnje desničarske agende. Znakovito, najglasnije su ga slavili fašisti.

„Racija diljem zemlje“ je „prvi dobar korak u pravom smjeru“, klicao je zamjenik glasnogovornika krajnje desne Alternative za Njemačku (AfD), Stefan Brandner. „Vladavina prava konačno se mora pokazati obrambenom zbog zločinačkih spletki terorista“, nastavio je. Dodao je da je zabrana udruge „na kraju pravi korak“. Napomenuo je da je njegova stranka „već zatražila takvu akciju prije nekoliko tjedana u njemačkom Bundestagu“ i nada se da će „savezna vlada sada brzo djelovati u skladu s tim“.

Očit je širi politički i povijesni kontekst težnje prema diktaturi. Kao i 1930-ih, masovno vojno naoružavanje i pripreme za svjetski rat zahtijevaju autoritarni i, u konačnici, fašistički režim. U Francuskoj je Macronova vlada odgovorila na prosvjede diljem zemlje protiv smanjenja mirovina s ciljem da se trošak vojne potrošnje prebaci na radničku klasu masovnim uhićenjima i neobuzdanim policijskim nasiljem.

Ovaj opasni razvoj događaja naglašava važnost ustavne tužbe SGP-a protiv Faeserovog Ministarstva unutarnjih poslova i njegove tajne službe. U pritužbi se navodi:

Uoči proxy rata koji njemačka vlada vodi protiv Rusije, najopsežnijeg ponovnog naoružavanja od Hitlera i žestokih napada na radnike kroz inflaciju, krađu plaća i masovna otpuštanja, cilj je ušutkati svakoga tko progovori protiv ove agresivne klasne politike.

Bude li Vrhovni sud slijedio vladu i presudu nižeg suda, bit će to korak prema diktaturi. Svaki štrajk radnika, svaki prosvjed protiv ponovnog naoružavanja i svaki prosvjed protiv krajnje desnice mogao bi biti zabranjen kao protuustavan.

Masovni napad na aktiviste za klimatske promjene ozbiljno je upozorenje. To pokazuje koliko brzo i agresivno vladajuća klasa provodi svoj plan u uvjetima rata i intenziviranja međunarodne klasne borbe. SGP će pojačati svoju borbu za izgradnju neovisnog masovnog pokreta protiv kapitalizma, rata i diktature. Pozivamo radnike i mlade da brane aktiviste za klimatske promjene od državne represije.

Podržite našu ustavnu tužbu potpisivanjem ove peticije na Change.org.

Loading