Srpskohrvatski
Perspective

U nacističkoj tiradi, Trump poziva na masovne deportacije socijalista i komunista

Bivši predsjednik Donald Trump govori na New Hampshire Federation of Republican Women Lilac Luncheon, utorak, 27. lipnja 2023., u Concordu, New Hampshire [AP Photo/Steven Senne]

U predizbornom govoru u subotu u Washingtonu DC, bivši predsjednik i vodeći republikanski kandidat Donald Trump iznio je fašističku tiradu protiv onoga što je nazvao rastućom opasnošću socijalizma i komunizma u Sjedinjenim Američkim Državama. Trump je najavio da će, ako bude izabran, narediti Odjelu za domovinsku sigurnost da provede masovne deportacije ljevičarski orijentiranih ljudi, građana i nedržavljana.

Govoreći na konferenciji koju je organizirala desničarska koalicija Vjera i sloboda, Trump je ratoborno govorio: „Na kraju dana, ili komunisti uništavaju Ameriku ili mi uništavamo komuniste.“ Koristeći apokaliptični jezik posuđen od svog političkog idola, Adolfa Hitlera, nastavio je: „Ovo je posljednja bitka. S vama na mojoj strani, istjerat ćemo globaliste, izbacit ćemo komuniste.“

Trump je dodao: „Idemo prema komunizmu. Nikada u historiji naše zemlje nije bilo takvog razdoblja. Tako počinje komunizam. Ne možemo dopustiti da se to dogodi.“

Trump je potrebu čišćenja socijalista i komunista iz Sjedinjenih Američkih Država stavio u središte svoje kampanje za reizbor.

Pozvao je na masovne deportacije imigranata s lijevim stavovima: „Koristeći savezni zakon, odjeljak 212 (f) Zakona o imigraciji i državljanstvu, naredit ću svojoj vladi da zabrani ulazak svim komunistima i svim marksistima. Oni koji dolaze da se pridruže našoj zemlji moraju voljeti našu zemlju. Ne želimo ih ako žele uništiti našu zemlju... Tako da ćemo strane komuniste, socijaliste i marksiste koji mrze kršćane držati podalje od Amerike. Držimo ih podalje od Amerike.“

Ali Trump je otišao dalje od toga, dodajući da će njegova kampanja također nastojati protjerati građane SAD-a zbog njihovih političkih stavova: „Danas najavljujem novi plan za zaštitu integriteta našeg imigracijskog sustava. Savezni zakon zabranjuje ulazak komunista i totalitarista u SAD. Ali moje pitanje je što ćemo s onima koji su već ovdje, koji su ovdje odrasli? Mislim da im moramo donijeti novi zakon.“(Naglasak dodan.)

Takve izjave nikad prije nije dala neka velika politička osoba u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kroz zakone poput Zakona o denaturalizaciji iz 1933., Zakona o državljanstvu Reicha i Jedanaestog dekreta Zakona o državljanstvu Reicha iz 1941., nacistička je vlada lišila stotine tisuća Nijemaca prava na državljanstvo na temelju toga što su ih njihovi socijalistički stavovi ili židovsko ili romsko podrijetlo stavljali izvan „Volksgemeinschafta“. Trump i savjetnici poput Stephena Millera studenti su Hitlera i političke historije nacističke stranke i dobro su svjesni ovih zakona. U 2018. je objavljeno da je Trump kraj svog kreveta držao knjigu Hitlerovih govora i dao izjavu svom predsjedničkom osoblju, priznajući da je „Hitler učinio neke pozitivne stvari“.

Ono što se zove „američka demokracija“ degeneriralo se do te mjere da je glavni kandidat za Republikansku stranku i bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država nacist. Služeći se Hitlerovim jezikom, Trump razrađuje temeljni cilj fašizma, koji je historijski usmjeren prije svega na socijalistički pokret i uništenje svakog organiziranog otpora u radničkoj klasi.

Trump ne govori samo u svoje ime. Značajan dio vladajuće klase uvjeren je da se suočava s masovnim društvenim pokretom radnika koji predstavlja najveću opasnost za njezino bogatstvo i privilegije.

Trumpovo sadašnje djelovanje jasno pokazuje da bi, da je pokušaj puča 6. siječnja 2021. uspio, Trump ukinuo Ustav i brutalno potisnuo opoziciju odozdo s ekstremnim državnim nasiljem. Rulja koju je odveo do zgrade Capitola došla je za nekoliko sekundi nakon što su uhvatili vodeće političke ličnosti, uključujući potpredsjednika Mikea Pencea i predsjednicu Predstavničkog doma Nancy Pelosi. Zavjera je propala unatoč činjenici da Demokratska stranka nije poduzela ništa da spriječi njezin uspjeh.

Republikanska stranka je slijedila Trumpa na putu fašističke reakcije. U utorak je senator Floride Rick Scott izdao video izjavu u kojoj je izjavio: „Dopustite mi da vas upozorim na putovanje. Ako ste socijalist ili komunist, dobro bih razmislio razmišljate li o odmoru ili selidbi na Floridu.“

Posljednjih mjeseci dezorijentirani politički stručnjaci poput Chrisa Hedgesa i smušenih aktivista orijentirali su se prema fašističkim pristašama Trumpa pod zastavom „jedinstva ljevice i desnice“. Kao što bi Trumpov govor trebao jasno pokazati, oni zagovaraju koaliciju sa snagama koje bi ih uhitile ili deportirale, ako ne i gore.

Što se tiče demokrata, oni ne mogu konstatirati fašističku opasnost iz straha od pokretanja masovnih društvenih prosvjeda u obranu demokratskih prava.

Demokratska stranka pokušava maknuti Trumpa s političke scene apelom vojno-obavještajnim agencijama procesuirajući ga prema Zakonu o špijunaži zbog čuvanja dokumenata nakon odlaska iz Bijele kuće koji otkrivaju državne tajne. Daleko su manje zabrinuti zbog Trumpovog fašizma nego zbog mogućeg prekida rata SAD-a i NATO-a protiv Rusije ili, još gore, razvoja pokreta radničke klase protiv kapitalizma.

Koliko god stvarne i gorke bile njihove međusobne podjele, frakcije vladajuće klase slažu se oko svoje mržnje prema socijalizmu. U veljači je Zastupnički dom velikom većinom glasovao za rezoluciju „osuđujući užase socijalizma“. Svih 219 republikanskih zastupnika glasalo je za rezoluciju, kao i većina demokrata u Zastupničkom domu, uključujući kongresnike koje su podržali Demokratski socijalisti Amerike. Glasovanje je uslijedilo tjednima nakon što je Bidenova administracija radila s republikancima i demokratima u Zastupničkom domu kako bi učinili protuzakonitim potencijalni štrajk željezničara.

Leon Trocki je američku vladajuću klasu nazvao „najjačom i najužasnijom“ vladajućom klasom na svijetu. Vladajuća klasa zna da se nalazi na vrhu vulkana društvenih napetosti, usred rastuće zdravstvene i ekonomske krize. Postoji rastuća globalna erupcija klasne borbe, pri čemu se sindikalne birokracije suočavaju s izazovima u uspostavljanju dovoljnog kredibiliteta među radnicima za učinkovito suzbijanje i izolaciju štrajkova. Anketa za anketom pokazuje sve veću potporu socijalizmu, posebice među mladima.

Vladajuća klasa je prestravljena da će pokret radničke klase u nastajanju steći samosvjesno socijalističko vodstvo, kao što se to dogodilo u Rusiji 1917. Godine 2017., na stotu obljetnicu Ruske Revolucije, historičar Simon Sebag Montefiore je upozorio: „Oktobarska revolucija, organizirana od Vladimira Lenjina prije točno jednog stoljeća, još uvijek je relevantna na načine koji bi se činili nezamislivima tijekom raspada Sovjetskog Saveza,“ i požalio se što Vladimir Lenjin nije ubijen prije 1917. U Washington Postu, Anne Applebaum je pozvala čitatelje: „Zapamtite, početkom 1917. godine... većina ljudi koji su kasnije u svijetu postali poznati kao boljševici bili su zavjerenici i fantasti na marginama društva. Do kraja godine oni su vodili Rusiju.“

Šest godina kasnije, ti su strahovi potaknuti krizom kapitalizma zauzeli središnje mjesto američke politike.

Loading