Srpskohrvatski

Britanska porota proglasila je Kevina Spaceya nevinim po svim točkama optužnice

Porota od 12 članova na londonskom Kraljevskom sudu u Southwarku raspravljala je dvanaest i pol sati tijekom ponedjeljka poslijepodne, utorka i srijede prije nego što je proglasila glumca Kevina Spaceyja nevinim po svim optužbama za seksualni napad koje je pokrenulo Kraljevsko tužiteljstvo (CPS).

Spacey je bio u suzama dok je čitana presuda. Dao je kratku izjavu ispred suda rekavši da je „iznimno zahvalan poroti što je odvojila vrijeme da pažljivo ispita sve dokaze, sve činjenice, prije nego što je donijela svoju odluku“.

Kevin Spacey ispred Southwark Crown Courta u Londonu 

Presuda porote izražava zdrav razum, suosjećanje i duboku predanost širokih masa radnih ljudi temeljnim demokratskim pravima i borbi za istinu. Ona je odbacila središnju premisu pokreta #MeToo: da činjenice i dokazi nisu bitni i da su sami navodi tužitelja dovoljni da osiguraju osudu i unište karijeru optuženih.

Spacey, koji je od 2004. do 2015. živio u Londonu dok je bio umjetnički ravnatelj kazališta Old Vic, optužen je za devet slučajeva seksualnog napada u kojima je navodno neprimjereno dodirivao ili vršio seksualne radnje nad različitim osobama. Spacey je oštro negirao sve optužbe, a porota mu je povjerovala.

Tužiteljstvo je Spaceyja prikazalo kao „seksualnog nasilnika“ koji je uživao u tome da se njegove žrtve osjećaju „nemoćno i neugodno“. Tužitelji su se javili, tvrdila je tužiteljica Christine Agnew, unatoč „ogromnoj neravnoteži moći“ između njih i Spaceyja i „odsjaju svjetla reflektora“ jer su htjeli reći istinu o njegovom ponašanju. Agnew je zanijekao Spaceyjevu tvrdnju da je novac motivacija – dva tužitelja podnijela su građanske tužbe protiv Spaceyja, a treći je ostavio poruku na njegovoj web stranici tražeći „nagodbu“.

Tijekom svoje završne riječi u petak, Spaceyjev branitelj Patrick Gibbs izjavio je da tužiteljstvo nije uspjelo dokazati svoj slučaj protiv glumca. Obrana je bila u neugodnoj poziciji da mora dokazati negativnu tvrdnju – da Spacey nije kriv za zločine za koje se tereti - mnogo godina nakon što su se navodni događaji dogodili.

Gibbs je istaknuo da je CPS svoj slučaj izgradio oko Spaceyjeve navodne seksualne agresije, ali je „namjerno zanemario razlike“ u različitim pritužbama.

Velik dio slučaja tužiteljstva počivao je na svjedočenju članova obitelji i prijatelja tužitelja i porota bi trebala pažljivo razmotriti što su rekli, obrazložio je Gibbs. Iako ovi svjedoci nisu lagali, iskaz u svakom slučaju „nije bio neovisan, već dolazi iz usta samog podnositelja žalbe... Sugeriram da samo govore što im je rečeno“, dodao je Gibbs.

Što se tiče samih podnositelja pritužbe, kada su istupili, „s pravom su bili natjerani da se osjećaju ugodno i vjerovali su... bili su ohrabreni... nisu osporavani niti unakrsno ispitivani... prihvaćeni zdravo za gotovo... dana im je doživotna anonimnost za razliku od optuženika [Spaceyja].“ Spacey je bio taj koji je stvarno patio od „neravnoteže moći“ u ovoj sudnici i suđenja putem interneta i društvenih medija, ustvrdio je Gibbs.

Rekao je o Spaceyjevoj situaciji: „To je život koji vas čini lakom metom kada se internet okrene protiv vas i kada vas iskušavaju društveni mediji.“

„Tada su te tvrdnje predane policiji“, nastavio je odvjetnik, „kada je to, čini mi se, bilo previše lako učiniti i kad su izgledi za isplatu bili najneodoljiviji.“

Gibbs je sudu rekao da je tužiteljstvo kritiziralo Spaceyja zbog njegovog lošeg pamćenja događaja, ali je podsjetio sve da je njegov klijent tek u svibnju 2019. dobio sažetak optužbi od dva ili tri paragrafa. Tek 2022. glumac je dobio videosnimke i transkripte policijskih razgovora s podnositeljima pritužbe, a tek na ovom suđenju njegova je obrana prvi put mogla ispitati navode tužitelja.

Gibbs je istaknuo da su provjerene činjenice i čvrsti dokazi ključni za utvrđivanje istine, ali da ih je teško pronaći – zapisi su izgubljeni ili uništeni – ali „hvala bogu“ obrana je uspjela popuniti praznine u policijskoj istrazi. Rekao je da bi inače porota ostala na „riječi jedne osobe protiv druge“ u vezi događaja koji su se dogodili prije 20 godina.

Gibbs je rekao: „Sa svakom optužbom koja je diskreditirana, [postoji] mogućnost da se lažne optužbe, čak i naizgled uvjerljive lažne optužbe, stvarno dogode.“

„Posebno tamo gdje su slava, novac, seks, tajne, sram i seksualna zbunjenost u kombinaciji.“

Rekao je poroti da je „lako“ uvjerljivo lagati, pogotovo kada se radi o nekome kao što je Spacey – „Muškarac koji je promiskuitetan, nije u javnosti, iako svi u poslu znaju da je gay, koji želi biti samo normalan tip, ili barem dio vremena...“

Bilo je nekoliko slučajeva u kojima je obrana uspjela potkopati navode podnositelja pritužbe čvrstim dokazima. Fotografije koje su izradili pjevač Elton John i suprug David Furnish dokazale su da je Spacey prisustvovao njihovom godišnjem showbiz partyju druge godine od one koju je tvrdio jedan od njegovih tužitelja, koji je tvrdio da je bio napadnut dok je vozio Spaceyja na događaj. Gibbs se također zapitao zašto je podnositelj žalbe, koji je tvrdio da mrzi Spaceyja, godinama nakon toga objavljivao fotografije na društvenim mrežama s izrazima poput „Stari dani s g. Spaceyjem“.

Na obrani je bilo „kopati dublje“, pribaviti programe, rasporede i druge dokumente, što se policija nije potrudila učiniti. Posao obrambenog tima bio je ispitati navode drugog podnositelja žalbe o verbalnom zlostavljanju i „hvatanju“ od strane Spaceyja tijekom generalne probe na West Endu. Tijekom unakrsnog ispitivanja, tužitelj je bio prisiljen po prvi put javno otkriti kako je kontaktirao s odvjetnicima u vezi građanske tužbe protiv Spaceyja.

Tek kroz istrage obrane pokazalo se da su navodi trećeg tužitelja, ambicioznog glumca koji je pisao Spaceyju tražeći mentorski savjet, bili „laž“, prema Gibbsu. Nakon susreta sa Spaceyjem u njegovom stanu, podnositelj pritužbe je tvrdio da je zaspao (ili bio drogiran) da bi se nekoliko sati kasnije probudio i vidio da je Spacey nad njim vršio seksualni čin.

„Ključ“ za procjenu tužiteljevih tvrdnji bila je „čista sreća“ obrane u otkrivanju zapisa o telefonskim pozivima, porukama i računima na društvenim mrežama koje je tužitelj izbrisao ili „pokušao prikriti“, uključujući onu u kojoj se šalio da bi možda morao imati seks s Spacey ako mu se izgledi za posao uskoro ne poprave. Vrijeme slanja tekstova sugeriralo je da je susret između njih dvoje bio puno kraći nego što je sugerirao podnositelj pritužbe.

Treći podnositelj pritužbe također je priznao da je kontaktirao novinare i odvjetnike u SAD-u u vezi s građanskom tužbom.

Unakrsno ispitivanje četvrtog podnositelja pritužbe otkrilo je da je kontaktirao Spaceyja nakon navodnog napada, zanijekavši da je to učinio, tražeći „razrješenje“. „Što je to značilo? Čovjek je rekao da se ne može sjetiti toga, ali nije znao da imamo e-mail“, objasnio je Gibbs.

Sve optužbe protiv Spaceyja testirane na sudu sada su propale. Samo dva građanska slučaja u Ujedinjenom Kraljevstvu, koja su pokrenula dva tužitelja uključena u ovo suđenje, neriješena su, i to možda ne još dugo.

Ishodi su potvrdili principijelni stav WSWS-a protiv #MeToo lova na vještice. U članku objavljenom 1. studenog 2017., „Može li se nešto reći u ime Kevina Spaceyja?“ umjetnički urednik David Walsh napisao je: „Ponovo živimo u eri osuda, koje imaju moć uništiti živote preko noći. I očekuje se da će se svi javiti.“

„Dosljedno smo ukazivali na nedemokratski karakter kampanje #MeToo kao produžetka identitetske politike više srednje klase Demokratske stranke i njezinog neprijateljstva prema elementarnim ustavnim pravima kao što je presumpcija nevinosti.“

„U službenom narativu postoji gotovo potpuni izostanak razumijevanja i elementarnog suosjećanja. Optuženi je kriminalac, monstrum, koji mora biti uništen.“

Možda bi zadnju riječ trebao imati Spacey. Godine 2018., nakon pada u nemilost, nagrađivani glumac objavio je trominutni video u kojem je pozvao gledatelje da ne „vjeruju u najgore bez dokaza“ i da ne „žure s prosuđivanjem bez činjenica“.

Naizmjence između vlastite nevolje i situacije u kojoj se nalazi njegov lik Frank Underwood – u seriji Kuća od karata, iz koje je Spacey bio otpušten – izjavio je: „Želiš me natrag. Naravno, neki su povjerovali u sve i jedva su čekali da sve priznam. Oni samo umiru od želje da izjavim da je sve što je rečeno istina i da sam dobio ono što sam zaslužio.“

Dolazeći do srži stvari, on zatim tvrdi: „Zar to ne bi bilo lako, da je sve tako jednostavno? Samo ti i ja oboje znamo da nikad nije tako jednostavno, ni u politici ni u životu.“

Loading