Srpskohrvatski
Perspective

Ljetna škola Socialist Equality Party: Lekcije historije u borbi za socijalizam danas

Socialist Equality Party (Sjedinjene Američke Države) održala je svoju bijenalnu Međunarodnu ljetnu školu od nedjelje, 30. srpnja, do petka, 4. kolovoza. Škola je bila posvećena detaljnom pregledu historije trockističkog pokreta, posebno 33-godišnjeg razdoblja između osnivanje Međunarodnog odbora Četvrte Internacionale (ICFI) 1953. i razlaza s nacionalnim oportunistima u Radničkoj revolucionarnoj stranci (WRP) 1985.-86.

Škola je održana online, što je omogućilo sudjelovanje članova svih sekcija i simpatizerskih grupa u ICFI-ju. Sva predavanja i rasprave simultano su prevedeni i titlovani na osam različitih jezika korištenjem tehnologija temeljenih na umjetnoj inteligenciji. Štoviše, vodstvo SEP-a smatra nepromišljenim, do točke neodgovornosti, održavati veliki, tjedan dana dug osobni sastanak usred pandemije, kada postoji sigurna i učinkovita online alternativa.

Tijekom šest dana održano je ukupno 12 predavanja od strane vodećih članova ICFI-ja i grupa za podršku iz 10 zemalja. Ova će predavanja biti objavljena na World Socialist Web Site tijekom sljedećih tjedana, počevši s uvodnim predavanjem objavljenim danas, 'Leon Trocki i borba za socijalizam u epohi imperijalističkog rata i socijalističke revolucije,' od strane predsjednika Međunarodnog uredničkog odbora WSWS-a i nacionalnog predsjednika SEP-a Davida Northa.

Uvodno izvješće podsjetilo je na pregled historije trockističkog pokreta predstavljenog na ljetnoj školi 2019. U uvodnom izvješću iz 2019. identificirano je pet različitih faza u historiji trockističkog pokreta. Prva četiri bila su: 1) između osnivanja Lijeve Opozicije 1923. i osnivanja Četvrte Internacionale 1938.; 2) Između osnivanja Četvrte Internacionale i formiranja Međunarodnog komiteta u studenom 1953.; 3) Između formiranja ICFI-a i konačnog razlaza s nacionalnim oportunistima u WRP-u 1986.; i 4) Razdoblje nakon prekida s WRP-om.

U uvodnom izvješću za 2019. navedeno je da će petu fazu, koja je sada u tijeku, obilježiti enormno intenziviranje kapitalističke krize, eskalacija klasne borbe i rast političkog utjecaja ICFI-a.

Predavanja na školi 2023. bila su usmjerena na treću fazu u historiji trockističkog pokreta. Bilo je to razdoblje intenzivnih sukoba unutar ICFI-a, u kojem su trockisti vodili dugotrajnu borbu protiv različitih oblika pabloističkog likvidacionizma koji je nijekao revolucionarnu ulogu radničke klase i nastojao podrediti Četvrtu Internacionalu staljinističkim, socijaldemokratskim i buržoaskim nacionalističkim pokretima.

Uvodno izvješće Davida Northa odredilo je ton za cijeli tjedan. Započelo je posvećivanjem škole životu i sjećanju na Wije Diasa koji je 35 godina obnašao dužnost glavnog tajnika šrilankanske sekcije ICFI-a do svoje smrti 27. srpnja 2022. U odavanju počasti drugu Wijeu, North je skrenuo pozornost na središnju ulogu koju je imao u vodstvu šrilankanskog trockističkog pokreta više od šest desetljeća. 'Izvanredne karakteristike Wijea bile su bezgranična osobna hrabrost i nepopustljiva predanost političkim načelima', rekao je North. 'To su prepoznali čak i njegovi politički protivnici koji u njegovoj prisutnosti nisu mogli a da se pomalo ne posrame vlastitog oportunizma.'

North je tada postavio pitanje: U kojoj je mjeri procjena 2019. o novoj fazi trockističkog pokreta provjerena? “Gledajući unatrag u protekle četiri godine”, rekao je, 'neosporna je činjenica da se škola 2019. održala u samo predvečerje masovne eskalacije ekonomske, političke i društvene krize imperijalizma.” Glavni elementi ove krize uključuju početak globalne pandemije COVID-19 u prvim mjesecima 2020.; pokušaj fašističkog državnog udara u Sjedinjenim Američkim Državama 6. siječnja 2021.; ruska invazija na Ukrajinu 24. veljače 2022. koju su potaknule i nemilosrdno eskalirale imperijalističke sile SAD i NATO; i veliki uspon u borbama radničke klase diljem svijeta.

Skrećući pozornost na krajnju nesmotrenost Bidenove administracije u vođenju rata s Rusijom, North je naglasio da se to mora shvatiti kao dio dugotrajnih napora američke vladajuće klase da vojnom silom nadoknadi svoj sve lošiji globalni ekonomski položaj. 'Očuvanje središnje uloge Sjedinjenih Američkih Država u globalnoj geopolitici', objasnio je, 'a kamoli njihova težnja za hegemonijom, u potpunosti je povezano s održavanjem američkog dolara kao neosporne svjetske pričuvne valute.'

North je naglasio ne samo razmjere kapitalističke krize, već i ključnu ulogu ICFI-a i njegove publikacije, World Socialist Web Site, u pružanju perspektive i orijentacije radničkoj klasi. Širenje političkog autoriteta ICFI-a u posljednje četiri godine može se vidjeti u njegovoj središnjoj ulozi u razotkrivanju projekta 1619. New York Timesa; mobilizaciji otpora pandemijskoj politici vladajuće klase, uključujući osnivanje Globalne radničke istrage o pandemiji COVID-19; kampanji među radnicima i mladima protiv rata SAD-a i NATO-a protiv Rusije zbog Ukrajine i oživljavanja fašizma na međunarodnoj razini i sve većoj potpori Međunarodnom savezu radničkih komiteta (IWA-RFC), koji je 2021. pokrenuo ICFI.

Zatim je sažeo osnovnu političku koncepciju koja motivira školu. “Naš rad polazi od temeljne i historijski provjerene premise da je radnička klasa osnovna revolucionarna snaga u društvu, sposobna – zahvaljujući svojoj objektivnoj ulozi u procesu proizvodnje – srušiti kapitalistički sustav. Može li radnička klasa postići razinu političke samosvijesti i razumijevanja svojih historijskih zadaća, nije stvar za prazno nagađanje. Što se može ili ne može postići, utvrdit će se u praksi. Bez sumnje je istina da su revolucije doživjele poraze. Ali pokazalo se - iznad svega, u iskustvu OKtobarske revolucije 1917. - da radnička klasa, uz potrebno vodstvo, može svrgnuti vladajuću klasu.”

Takvo se vodstvo mora temeljiti, prije svega, na razumijevanju golemih iskustava radničke klase u 20. stoljeću, pitanja koja su temeljito ispitana i o kojima se žustro raspravljalo u historiji trockističkog pokreta.

Suočavanje s izazovima revolucionarnog razdoblja, rekao je North, “zahtijeva veću pozornost na obrazovanje stranačkog članstva. Najvažniji element ovog obrazovanja je podizanje znanja i razumijevanja kadrova o historiji trockističkog pokreta.” Nastavio je,

Za marksistički pokret historijsko je znanje uvijek bilo temelj revolucionarne prakse. Usvajanje historijskog iskustva temelj je teoretski vođene prakse, koja mora nadilaziti pragmatičan pristup politici koji općenito uzima individualno iskustvo i osobne dojmove kao polazište političkog djelovanja.

Cijela je škola bila animirana ovom perspektivom. Stalna tema bio je odnos između revolucionarne prakse i historije. U tom smislu škola je bila posve jedinstvena. Ne postoji niti jedna druga politička tendencija koja može dati objektivan i pošten prikaz svoje uloge i političkih pozicija u proteklom desetljeću, a kamoli u prošlom stoljeću. Organizacije poput Syrize u Grčkoj, Podemosa u Španjolskoj, Ljevice u Njemačkoj i Demokratskih socijalista Amerike u Sjedinjenim Američkim Državama svoju politiku temelje na pragmatičnim manevrima, pri čemu uz svaku izdaju uvijek slijedi daljnje skretanje u desno.

Predavanja su dala pregled niza kritičkih iskustava, uključujući političku osnovu za Trockijevo osnivanje Četvrte Internacionale 1938.; osnivanje ICFI-a u borbi protiv pabloističkog likvidacionizma 1953.; kubanska revolucija i ICFI-jevo protivljenje kastrizmu i sitnoburžoaskom nacionalizmu; “Velika izdaja” u Šri Lanki kada se LSSP pridružio buržoaskoj vladi 1964.; složena politička pitanja uključena u razlaz s OCI-jem u Francuskoj 1971.; marksistička kritika “neokapitalističkih” ekonomskih teorija Ernesta Mandela; prekid s Timom Wohlforthom 1974. i obnova borbe protiv pabloizma u Ligi radnika, prethodnici SEP-a; podrijetlo i razvoj istrage Sigurnost i Četvrta Internacionala o atentatu na Trockog, pokrenut 1975.; i filozofska i politička pitanja uključena u razlazu s Radničkom revolucionarnom strankom 1985.-86.

Kolektivni pregled ove historije nije poduzet sa stajališta pasivne kontemplacije, već revolucionarnog djelovanja. Sva predavanja i rasprave tijekom škole bile su prožete shvaćanjem da su iskustva prošlosti osnova za orijentaciju radničke klase u sadašnjosti. Historija je u tom smislu aktivna sila u borbi za izgradnju političkog pokreta u radničkoj klasi za preuzimanje vlasti, ukidanje nejednakosti, okončanje imperijalističkog rata i reorganizaciju društvenog i ekonomskog života na temeljima socijalizma.

Pozivamo sve naše čitatelje da pažljivo prouče izvještaje s Međunarodne ljetne škole SEP-a i učine ih temeljem vlastite političke edukacije.

Loading