Srpskohrvatski
Perspective

Usred debakla ukrajinske ofenzive, Sjedinjene Američke Države zahtijevaju nastavak krvoprolića

U pozadini debakla ukrajinske ljetne ofenzive, američki državni tajnik Antony Blinken otputovao je u Ukrajinu u ponedjeljak kako bi potvrdio američku uključenost u ukrajinski rat 'koliko god bude potrebno' i koliko god smrtnih slučajeva bude zahtijevalo. Savršeno tempiran za Blinkenov dolazak, raketni napad na grad Kostyantynivka u kojem je poginulo 17 ljudi režim Zelenskog proglasio je ruskim napadom. Postoje pouzdana izvješća da je projektil ispaljen sa zapadne Ukrajine koji je u potpunosti pod kontrolom ukrajinskih snaga.

Blinkenov posjet imao je za cilj poslati poruku da će se, bez obzira na broj mrtvih, rat SAD-a i NATO-a protiv Rusije u Ukrajini - plaćen životima Ukrajinaca i Rusa - nastaviti.

Vojnik ukrajinske 3. zasebne desantno-jurišne brigade gleda u rovu usred granatiranja blizu Bakhmuta, mjesta žestokih borbi s ruskim snagama u regiji Donjeck, Ukrajina, ponedjeljak, 4. rujna 2023. [AP Photo]

Američki mediji su ukrajinsku ofenzivu pozdravili kao ekvivalent iskrcavanju na Dan D u Normandiji tijekom Drugog svjetskog rata. Ali usred zapanjujućih gubitaka života, napredak Ukrajine, u mjeri u kojoj on postoji, mjeri se pukim jardom.

Ni Kijev ni Washington nisu objavili nikakve službene podatke o broju poginulih u ratu koji je sada u 19. mjesecu. Ali prema Washington Postu, dijelovi tijela 50,000 ili više Ukrajinaca su amputirani. Pouzdani izvještaji navode broj ukrajinskih vojnika poginulih u borbi između 350,000 i 400,000. Ukrajinski režim očekuje više smrtnih slučajeva, koji je, u zamjenu za beskrajne količine pljačke, ovu zemlju stavio u službu američkog imperijalizma. Sada se gradi vojno groblje za do 600,000 vojnika.

Suočene s ovom katastrofom, Sjedinjene Američke Države su jasno dale do znanja da će nastaviti financirati i raspirivati ​​rat. Blinkenovo putovanje popratilo je najavu SAD-a o još milijardu dolara oružja i dobro plasiranog mita. Bidenova administracija trenutno radi na donošenju zakona u Kongresu kojim se odobrava dodatnih 20 milijardi dolara za financiranje rata.

Javno, ni Blinken ni Biden nisu priznali razmjere katastrofe. Prošlog mjeseca Washington Post je izvijestio da su američke obavještajne agencije zaključile da ofenziva neće uspjeti postići svoj glavni cilj odlaska na Azovsko more kako bi se presjekao 'kopneni most' do Krimskog poluotoka.

Tijekom prošlog mjeseca, dužnosnici američke vojske i Bidenove administracije dali su izjave za tisak pripisujući vojne neuspjehe ukrajinskom vodstvu koje je previše štedjelo živote ukrajinskih vojnika.

Komentari u američkim medijima, temeljeni na izjavama američkih dužnosnika i generala sada navode da će rat trajati još mnogo godina.

U autorskom tekstu u Washington Postu prošlog tjedna, kolumnist Max Boot je napisao: 'Ukrajina bi mogla imati bolje šanse za pobjedu 2024. godine.' Boot je citirao brigadira američke vojske generala Marka Arnolda, koji je izjavio da je 'vrlo skeptičan da će se ove godine dogoditi odlučujuća bitka koja će imati ostvariv učinak prema ukrajinskoj pobjedi.' Arnold je dodao da je 'optimističniji u pogledu izgleda za odlučujuće operacije sljedeće godine.'

Bivši general britanske vojske Richard Barrons napisao je u Financial Timesu, 'Ukrajina sada ne može pobijediti Rusiju, ali pobjeda do 2025. je moguća.' Nastavio je: 'Trenutno ukrajinska protuofenziva neće izbaciti Rusiju – nije da je itko to očekivao. Niti je vjerojatno da će okupaciju prije zime prepoloviti, što je možda bio jedan od optimističnijih ciljeva. Pokazalo se, međutim, kako se ruska vojska može pobijediti. Ne 2023., nego 2024. ili 2025. godine.'

The Economist je sa svoje strane citirao jednog 'visokog američkog obavještajnog dužnosnika' koji je rekao: 'Ako pogledate bojno polje za pet godina, moglo bi izgledati uglavnom slično.'

Ako se dopusti da rat tako dugo potraje, broj mrtvih brojati će u milijunima. Ali za američku vladajuću klasu, koja vodi rat, to je stvar potpune ravnodušnosti.

U govoru u kojem je pozvao Senat da odobri Bidenov zakon o vojnoj potrošnji od 20 milijardi dolara, čelnik republikanske manjine u Senatu Mitch McConnell pozvao je svoje kolege da ne budu 'klimavi' po pitanju Ukrajine. McConnell je rekao da financiranje Ukrajine znači 'slabljenje jednog od najvećih američkih strateških protivnika bez ispaljenog metka' i 'odvraćanje još jednog [tj. Kine] u tom procesu'.

Nastavio je: 'To znači izravno ulaganje u američku snagu, i vojnu i gospodarsku.'

McConnellove izjave otvoreno otkrivaju stvarne ciljeve koji pokreću rat i njegovu nemilosrdnu eskalaciju. Ovaj rat nema nikakve veze s 'demokracijom' u Ukrajini, koja je prepuna korupcije i kojom vlada kriminalna oligarhija. Washington je namjerno izazvao rat i usmjerava ga kako bi unaprijedio američke strateške interese potkopavanjem i konačnim raspadanjem Rusije, ne samo zato što posjeduje bogata nalazišta kritičnih minerala i energetskih izvora, već i zato što se na nju gleda kao na prepreku vojnom napadu na Kinu. Radi se o ratu za povećanje globalnog 'vojnog i ekonomskog' utjecaja američkog kapitalizma, kupljenog životima stotina tisuća ljudi, Ukrajinaca i Rusa.

Rat se vodi u savezu s desničarskim režimom u Kijevu i krajnje desničarskim vladama diljem istočne Evrope.

U članku pod naslovom 'Rastu strahovi od mirovnih pregovora s Putinom usred američkih prepirki', Hill primjećuje da su vlade Litve, Latvije i Estonije među onima koje najagresivnije zahtijevaju eskalaciju rata. Tijekom Drugog svjetskog rata te su zemlje bile na strani nacističke Njemačke, s velikim dijelom svog vojnog i obavještajnog aparata koji je sudjelovao u Holokaustu. Danas njima vladaju bjesomučni antiruski režimi koji, posebno u slučaju Litve, otvoreno veličaju svoje pretke koji su surađivali s nacistima.

Uz toliki dio globalnog kredibiliteta američkog imperijalizma koji ovisi o sudbini sukoba, postoji značajna opasnost da će SAD, suočen s kolapsom svojih ukrajinskih proxy snaga, masovno eskalirati svoje sudjelovanje u sukobu, potencijalno uključujući izravno uplitanje NATO trupa ili raspoređivanje nuklearnog oružja u Ukrajini.

Američki imperijalizam, vođen dubokom domaćom krizom i očajnički pokušavajući nadoknaditi dugotrajno opadanje svoje globalne pozicije, potaknuo je vojni sukob čiji će broj žrtava biti nesaglediv. Protivljenje ratu unutar SAD-a raste, a Bidenova administracija sve više očajnički želi osigurati vojnu pobjedu.

Sa svoje strane, oligarhijska Putinova vlada, namamljena u svoju očajničku i politički bankrotiranu invaziju na Ukrajinu u veljači 2022., angažirana je u uzaludnom pokušaju da se nagodi sa svojim imperijalističkim 'partnerima' koji su predani pokoravanju i konačnim raspadom Rusije kao uvod u sukob s Kinom.

Ovaj rat mora biti okončan. U suprotnosti s Bidenovom administracijom i njezinim NATO saveznicima, medijskim glasnogovornicima imperijalističkih obavještajnih agencija, histerično proratnoj višoj srednjoj klasi i pseudolijevim apologetima imperijalizma, Međunarodni odbor Četvrte Internacionale i Međunarodna omladina i Studenti za socijalnu jednakost pozivaju na izgradnju masovnog antiratnog pokreta radnika i omladine.

Loading