Srpskohrvatski

Floridski zakoni o cenzuri ograničavaju Shakespearea u školama

Klima straha u školama na Floridi koju su stvorili krajnje desničarski zakoni o cenzuri došla je do svog logičnog zaključka: okruzi počinju ograničavati učenicima pristup dramama Williama Shakespearea koje su dugo bile sastavni dio nastavnog plana i programa u bilo kojoj američkoj školi i među vrhunskim proizvodima svjetske kulture.

William Shakespeare

Ovaj tjedan, školski odbor okruga Hillsborough, Florida, u blizini Tampe, izdao je nove vodiče za nastavni plan i program za učitelje. Prema glasnogovornici okruga, Tanyi Arji, učenici više neće čitati cijela Shakespeareova djela, već samo ulomke, 's obzirom na zakon'. Arja je mislila na zakon o 'roditeljskim pravima u obrazovanju' iz 2022., poznatiji kao zakon 'nemoj reći gay', koji ograničava seksualni sadržaj u materijalima koje studenti čitaju ili vide.

Predsjednica školskog odbora Hillsborougha, Nadia Combs, rekla je medijima ranije ovog tjedna: 'Moramo zaštititi svoje učitelje i pobrinuti se da nisu u opasnosti i da se ne osjećaju u opasnosti da budu uhićeni ili da im se dogodi bilo što neprimjereno.'

Drugi okružni školski odbori na Floridi već su zabranili Shakespearea za određene mlađe razrede. Stephana Ferrell, suosnivačica Projekta slobode čitanja u Floridi, primijetila je u medijskom komentaru: 'Razlog zašto su okruzi odlučili to tumačiti na taj način je taj što žele izbjeći podnošenje prigovora. Jer onog trenutka kad imate podneseni prigovor iz tog razloga, dovodite u opasnost okrug da ide do kraja s knjigom kod posebnog suca, što je vrlo skupo.'

Okrug Hillsborough također je otkazao sudjelovanje studenata na tečaju i ispitu iz psihologije Advanced Placement (AP) zbog spora između odbora koledža, koji upravlja nastavnim planom i Ministarstva obrazovanja Floride, koji je iznio prigovore na spominjanje rodnog identiteta i seksualne orijentacije u tečaju. Iako Ministarstvo obrazovanja sada dopušta učenicima pohađanje tečaja, ako se poučava na način 'prikladan njihovoj dobi', školski se administratori žale da su te smjernice nejasne i nije jasno hoće li se cijeli dijelovi AP tečaja morati promijeniti.

Govoreći za Tampa Bay Times, Ted Mitchell, predsjednik Američkog vijeća za obrazovanje, koje ocjenjuje AP i slične fakultetske tečajeve, rekao je: 'Moja najveća briga oko zakona je to što zabranjuje analizu velikog područja psihologije. Možete to maskirati na različite načine, ali ovo je cenzura, govoreći da cijelo jedno područje u polju psihologije nije dostupno za proučavanje.'

Jedna članica školskog odbora okruga Hillsborough, Jessica Vaughn, rekla je na Facebooku da je odluku donio okrug bez znanja cijelog školskog odbora. Napomenula je da je razgovarala s desecima ogorčenih roditelja o postupku Odbora i komentirala: 'Uskraćivanje pristupa stvarima kao što su AP psihologija, crnačka povijest, kritičko razmišljanje i Shakespeare ne koristi našoj djeci. To ih stavlja u nepovoljan položaj - na nacionalnoj razini.'

Kao odgovor na odluku okruga Hillsborough, glasnogovornik Ministarstva obrazovanja Floride rekao je za Tampa Bay Times: 'Odjel obrazovanja Floride ni na koji način ne vjeruje da Shakespearea treba ukloniti iz učionica Floride. Zapravo, osam Shakespeareovih djela uključeno je u popis oglednih tekstova unutar (državnih) standarda za umjetnost engleskog jezika, uključujući 'Hamleta', 'Macbetha' i 'Romea i Juliju'.'

Kako bi pojačao poantu, povjerenik za obrazovanje Floride, Manny Diaz Jr., dodao je Shakespeareov 'Romeo i Julija' na svoj popis knjiga mjeseca u kolovozu, objavljen u utorak. 'Ovomjesečne preporuke za knjige pružaju niz materijala za čitanje koji će učenicima biti poticajni i koji će potaknuti ljubav prema pismenosti', rekao je u izjavi.

Povjerenik Diaz se previše buni. Obrazovanje na Floridi opustošeno je zabranom knjiga u posljednjih godinu dana prema zakonu 'nemoj reći gay', kao i drugim zakonima koji roditeljima dopuštaju da se protive gotovo svemu u nastavnom planu i programu. Zapravo, prema Zakonu o roditeljskim pravima u obrazovanju, Diaz poziva bilo kojeg nastavnika u Floridi da izgubi posao - ili još gore - tako što usmeno preporuči 'Romea i Juliju' učeniku ili ga uključi u nastavni plan i program.

Zbunjenost i strah posijani u obrazovnim standardima Floride dio su operacije uništavanja od strane krajnje desničarskih skupina poput Moms for Liberty i njihovog potencijalnog Il Ducea, guvernera Floride, Rona DeSantisa. Mala evanđeoska kršćanska i fašistički nastrojena izborna jedinica pokrenula je pokret čiji je cilj cenzuriranje knjiga u školama diljem Floride i nekoliko drugih država u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kao što je WSWS primijetio u travnju:

Brojevi i vrste knjiga koje su uklonjene iz škola na Floridi doista su nevjerojatni. U veljači je u okrugu Martin na Floridi više od 80 djela, autora poput Toni Morrison, Jamesa Pattersona i Jodi Picoult, uklonjeno iz knjižnica osnovnih škola na zahtjev samohranog roditelja koji je napisao da ta djela nemaju 'ozbiljnu književnu, umjetničku, političku ili znanstvenu vrijednost za studente.'

Roditelj, Julie Marshall, voditeljica je lokalnog ogranka Moms for Liberty.

Jedna od uklonjenih knjiga, Picoultov roman Pripovjedač (2013.), bestseler je koji govori o unuci osobe koja je preživjela Holokaust i koja susreće bivšeg časnika SS-a. 'Zabrana Pripovjedača je šokantna', rekao je Picoult za Washington Pos, 'jer se radi o Holokaustu i nikada prije nije bio zabranjen.' Ova zabrana podsjeća na cenzuru grafičke novele Maus u Tennesseeju, čina koji ima jasan prizvuk antisemitizma.

Kad se jedan roditelj u okrugu Pinellas [Florida] požalio da Morrisonov prvi roman, The Bluest Eye (1970.), ima scenu silovanja, ravnatelj lokalne srednje škole to je zabranio, a potom je zabranjen u cijelom okrugu. U veljači je više od 100 srednjoškolaca prosvjedovalo protiv te odluke.

Nedavna zabrana također uključuje grafički roman temeljen na dnevniku žrtve Holokausta Anne Frank, koji je 'uklonjen iz knjižnice u srednjoj školi Vero Beach na Floridi nakon pritužbe jednog roditelja.'

Križarski rat protiv kulture nije samo rat isključivanja, već aktivnog historijskog falsificiranja. Prošlog mjeseca Državni odbor za obrazovanje Floride odobrio je standarde za afroameričke nastavne programe historije koji uključuju takav historijski revizionizam kao što je tvrdnja da je ropstvo dalo crncima 'osobnu korist' jer su 'razvili vještine', i da je rasistički pogrom nad crncima u Ocoeeu na Floridi 1920. godine uključivao 'činove nasilja počinjene protiv i od strane Afroamerikanaca'.

Ovog je tjedna Ron DeSantis, trenutni kandidat za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke, pojačao svoje autoritarne sklonosti primjećujući u medijima da će standardi vjerojatno istaknuti pojedince [tj. robove] koji su uspjeli transformirati svoje uloge, poput kovača, u kasnija životna postignuća.

Ovaj narativ odjekuje osjećajem koji podsjeća na zloglasni govor iz 1837. koji je John C. Calhoun, istaknuti senator iz Južne Karoline i nepokolebljivi zagovornik ropstva, održao pred Kongresom. U svom govoru Calhoun je ustvrdio da su afroamerički robovi evoluirali do tako naprednog stanja, fizički i moralno, tijekom niza generacija. Pretpostavio je da je ovaj napredak rezultat poticajnog utjecaja naših društvenih institucija, unatoč njihovom ocrnjivanju, što je dovelo do njihovog sadašnjeg relativno civiliziranog stanja.

Građanski rat se vodio kako bi se uništila 'udomiteljska skrb' tih institucija, a pokazatelj je pada političke kulture pod kapitalizmom to što DeSantis može otvoreno ponoviti reakcionarne osjećaje robovlasnika.

Zabrana knjiga, ograničenja vezana uz Shakespearea i učenje da je ropstvo bilo pozitivno dobro služe brisanju svega što je progresivno i prosvijećeno u svjetskoj kulturi i američkoj historiji i poučavaju podložnosti, konformizmu i obožavanju autoriteta generaciji mladih ljudi koji sada ulaze u borbu protiv rata, klimatskih promjena i samog fašizma kojim republikanci, uz prešutnu suglasnost demokrata, truju kulturni zrak.

Loading