Srpskohrvatski
Perspective

Bidenov ratni govor u UN-u otvara put izravnom sukobu s Rusijom

Američki predsjednik Joe Biden obraća se na 78. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda u utorak, 19. rujna 2023. u sjedištu Ujedinjenih naroda. [AP Photo/Mary Altaffer]

Bidenova administracija iskoristila je sastanak Opće skupštine Ujedinjenih naroda u utorak kao platformu za pokretanje sveopće tirade protiv Rusije, one vrste koju čine zemlje prije nego što objave rat.

U svom govoru u UN-u u utorak, Biden je izjavio: „Sjedinjene Američke Države, zajedno s našim saveznicima i partnerima diljem svijeta, nastavit će stajati uz hrabre ljude Ukrajine dok brane svoj suverenitet, teritorijalni integritet i svoju slobodu.“

Biden je ustvrdio da „samo Rusija snosi odgovornost“ za rat u Ukrajini. „Samo Rusija ima moć odmah prekinuti ovaj rat. I jedino je Rusija ta koja stoji na putu mira, jer ruska cijena mira je kapitulacija Ukrajine, teritorij Ukrajine i djeca Ukrajine.“

Ovo nije bio samo govor, već nepopustljiv napad na bilo kakvu ideju da su Sjedinjene Američke Države otvorene za dogovorno rješenje ovog rata.

Bijela kuća traži bezuvjetnu predaju Rusije, popraćenu svrgavanjem njezine vlade i njezinim teritorijalnim raspadom. Postizanje ovog cilja nemoguće je bez izravnog angažmana SAD-a, pretvarajući proxy rat u izravni sukob između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije.

Sukob u Ukrajini već je američki rat, za koji SAD i NATO osiguravaju logistiku, oružje i obavještajne podatke. Ali neuspjeh protuofenzive doveo je Bidenovu administraciju do zaključka da je postizanje njenih ciljeva nemoguće bez pretvaranja trenutnog proxy rata u sukob punih razmjera koji uključuje raspoređivanje trupa SAD-a i NATO-a.

U američkim medijima naširoko se tvrdi da ruski predsjednik Vladimir Putin vjeruje da bi promjena u američkoj vladi dovela do promjene politike. Ovo je zabluda. Unatoč tome, cilj je Bidenove administracije spriječiti takvu promjenu politike eskalacijom sukoba do točke u kojoj će, puno prije izbora 2024., rat uključiti predanost američkog prestiža i resursa, uključujući ljudstvo, što čini  diplomatsko i nevojno rješenje nemogućim.

Nakon Bidenovih primjedbi uslijedile su izjave njegovog psa napadača, ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, čije su izjave graničile s potpunom ludošću. Zelenski je nazvao Rusiju i Ruse „zlima“ i „teroristima“ i optužio ih da su izvršili „genocid“ nad Ukrajinom.

Zelenski je osudio Ujedinjene narode zbog pretjeranog straha od nuklearnog rata, rekavši: „U mnogim slučajevima, strah od rata, konačnog rata, bio je najglasniji ovdje – rata nakon kojeg se više nitko neće okupiti u dvorani Generalne skupštine.“

Nastavio je: „Treći svjetski rat se smatrao nuklearnim ratom. Sukob između država na putu do nuklearnog oružja. Drugi su se ratovi činili manje strašnima u usporedbi s prijetnjom takozvanih 'velikih sila' ispaljivanjem svojih nuklearnih zaliha.“

„Napori za promicanje potpunog nuklearnog razoružanja,“ rekao je, „ne bi trebala biti jedina strategija za zaštitu svijeta od ovog posljednjeg rata.“

Dok su Biden i Zelensky davali ove jezive izjave, general Mark A. Milley, predsjednik Združenog stožera, govorio je u zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj – ključnom logističkom središtu za američke ratne ciljeve.

Milley je izjavio: „Sjedinjene Američke Države i njihove savezničke zemlje su bogate, moćne, sa značajnim... vojnim resursima koji su sposobni održati ovu borbu, prema riječima predsjednika Bidena, koliko god je potrebno.“

Izjave vodećih američkih dužnosnika popraćene su jednako nepromišljenim i provokativnim tvrdnjama u novinama. U uvodniku pod naslovom „Biden je učinio mnogo za Ukrajinu. Ali ne dovoljno“, Washington Post je napisao da bi „g. Biden trebao prestati oklijevati i Kijevu osigurati ATACMS“, misleći na raketni sustav dugog dometa koji bi se koristio za udare duboko unutar ruskog teritorija.

SAD i NATO su u neobjavljenom ratu, osiguravajući logistiku, oružje i obavještajne podatke. Jedino što Ukrajina isporučuje su tijela. Sljedeći korak je izravna uključenost američkih trupa.

To će zahtijevati masovnu mobilizaciju američkih i evropskih vojnih snaga, uključujući mogućnost novačenja. Američka vojska se aktivno priprema upravo za takav rat. Izdanje US Army War College Quarterly u jesen 2023. uključivalo je članak „Poziv na akciju: Lekcije iz Ukrajine za buduću vojsku.“ Navedeno je sljedeće:

Rusko-ukrajinski rat razotkriva značajne ranjivosti u strateškom rasponu osoblja i sposobnosti vojske da zamijeni žrtve. Vojni medicinski planeri mogu predvidjeti trajnu stopu od otprilike 3600 žrtava dnevno... S predviđenom stopom zamjene od 25 posto, kadrovski sustav zahtijevat će 800 novih ljudi svaki dan. Konteksta radi, Sjedinjene Američke Države pretrpjele su oko 50,000 žrtava u dva desetljeća borbi u Iraku i Afganistanu. U velikim borbenim operacijama, Sjedinjene Američke Države mogle bi doživjeti isti broj žrtava u dva tjedna.

Ogromna nesmotrenost Sjedinjenih Američkih Država u eskalaciji rata u Ukrajini dokaz je isprepletenih društvenih, političkih i gospodarskih kriza koje su zahvatile Sjedinjene Američke Države. Američka financijska oligarhija, čiji se prosperitet oslanja na tekuće vladine mjere spašavanja financirane monetizacijom duga, duboko je zabrinuta zbog onoga što nazivaju padom „dominacije dolara“.

Kod kuće se vladajuća klasa suočava sa rastućim štrajkaškim pokretom. Ovo nije prvi put da je rast domaće oporbe postao glavni čimbenik u eskalaciji ratnih planova vladajuće klase.

Borba protiv rata mora se razvijati spajanjem rastućih društvenih borbi američke radničke klase s protivljenjem američkom imperijalizmu. Socijalni zahtjevi radnika moraju biti povezani s nastojanjem da se okonča rat kao dio globalne borbe za socijalizam.

Loading