Srpskohrvatski
Perspective

Američki imperijalizam zapalio je Bliski istok

Pakistan naoružan nuklearnim oružjem izveo je u četvrtak napade raketama iz zraka i bespilotnim letjelicama na najmanje sedam odvojenih lokacija unutar susjednog Irana, gađajući, kako je rekao, baze secesionističkih pobunjenika Balochi.

Iran, koji je žestoko osudio napade kao kršenje državnog suvereniteta, rekao je da su ubili devet stranih državljana, uključujući četvero djece. Oslobodilačka vojska Balocha – koja je vodila desetljećima dugu prekograničnu pobunu u pakistanskom Balochistanu, najsiromašnijoj, rijetko naseljenoj najzapadnijoj pokrajini zemlje – potvrdila je da su se njezine snage našle na udaru.

Iako Pakistan to nije izričito rekao, udari u četvrtak bili su djelomično odmazda za napad koji je Iran izveo nekih 48 sati prije unutar Pakistana.

Prema Iranu, njegov Korpus čuvara islamske revolucije (IRGC) koristio je napade projektilima i bespilotnim letjelicama kako bi pogodio kampove Jaish al-Adl, naoružane Balochi secesionističke skupine koja je izvela napade na pretežno baločki jugoistok Irana. Nakon te akcije, Teheran je naglasio da ne želi poremetiti „bratske“ odnose s Pakistanom. Ali u poruci jasno namijenjenoj Washingtonu i Izraelu, Iran je rekao da zadržava pravo poduzeti sve potrebne mjere kako bi se obranio.

Vojni napadi između Irana i Pakistana pojačavaju previranja u regiji već zapaljenoj djelovanjem američkog imperijalizma i njegovih saveznika koji koriste izraelski genocidni rat protiv Palestinaca u Gazi kako bi pripremili i provocirali širi sukob s Iranom.

U srijedu i četvrtak navečer, SAD je izveo četvrti i peti val raketnih napada na Jemen u tjedan dana, pogodivši, kako tvrde, položaje Hutija koje podržava Iran u različitim područjima diljem zemlje. U razgovoru s novinarima ranije u četvrtak, američki predsjednik Joe Biden obećao je da će se američko-britanska kampanja zračnih napada protiv Hutija nastaviti.

Uz potporu širokih dijelova jemenskog naroda, Huti borci su prekinuli plovidbu Crvenim morem kako bi izvršili pritisak da se prekine izraelski napad na Gazu.

Također u srijedu, Bidenova administracija označila je Hute kao „posebno označenu globalnu terorističku skupinu“, otvarajući vrata nametanju sveobuhvatnih sankcija. Skupine za pomoć odmah su reagirale upozorenjima da imenovanje prijeti uvelike pojačati humanitarnu krizu u Jemenu. Kao rezultat gotovo desetljeća dugog rata koji je saudijski režim vodio protiv Jemena uz američko oružje i logističku potporu, više od polovice stanovništva zemlje – preko 18 milijuna ljudi – treba hranu i drugu pomoć.

Europska unija je, u međuvremenu, u naprednoj fazi planiranja vlastite pomorske operacije u Crvenom moru koja bi podržala američko/britanske napade na Jemen, dok bi potvrdila vlastitu ulogu regionalnog policajca. Njemačka vlada prednjači u pokretanju misije, koju će podržati slanjem fregate u regiju početkom veljače, navodi se u izvješću novina Welt am Sontag. Naglašavajući veliku vojnu ekspanziju njemačkog imperijalizma na Bliski istok, Berlin priprema isporuku od 10,000 topničkih granata kako bi podržao izraelski genocid u Gazi.

Ohrabren snažnom potporom koju Izrael dobiva od sjevernoameričkih i evropskih imperijalističkih sila, izraelski fašistički premijer Benjamin Netanyahu u četvrtak je drsko potvrdio svoj cilj Velikog Izraela, rekavši da njegova vlada nikada neće pristati na prepuštanje suvereniteta nad bilo kojim dijelom Zapadne obale.

Sa svoje strane, izraelski predsjednik Isaac Herzog rekao je na summitu svjetske korporativne i političke elite u Davosu da je potrebna „vrlo jaka koalicija“ da se suprotstavi „carstvu zla koje proizlazi iz Irana“ i njihovim „proksijima u cijeloj regiji“. U uvjetima u kojima je Izrael spreman pokrenuti sveobuhvatnu invaziju na Libanon, nakon što je organizirao ponovljene upade i raketne napade u posljednja tri mjeseca, Herzog se pobunio protiv „napada“ Hezbollaha, „do vrata naoružanog od Irana, financiranog od Irana.“

Izraelski vojnici pucaju na sjeveru Izraela, blizu granice s Libanonom, ponedjeljak, 15. siječnja 2024. [AP Photo/Ohad Zwigenberg]

Dan za danom, zapadni mediji izbacuju laži o Bidenu koji želi „obuzdati“ izraelski pokolj nad Palestincima, iako njegova administracija aktivno pruža značajnu vojnu potporu, opsežno naoružavajući Izrael, a prema njegovim direktivama, američka vojska izravno pomaže Izraelskim obrambenim snagama u identifikaciji ciljeva. Ništa manje lažne nisu ni njihove tvrdnje da Biden i njegov pristalica i consigliere, državni tajnik Antony Blinken, rade na sprječavanju šireg rata na Bliskom istoku.

Od samog početka rata u Gazi – kada je Washington poslao dvije skupine nosača zrakoplova, kojima će se uskoro pridružiti podmornice na nuklearni pogon i vjerojatno nuklearno naoružane – SAD je slijedio politiku eskalacije vojnog pritiska na Iran i njegove saveznike. U suradnji s Izraelom, nastojao je „degradirati“ vatrenu moć iranskih saveznika i IRGC-a u cijeloj regiji, uključujući opetovane udare u Iraku i Siriji, a sada i brzo šireći zračni rat protiv Jemena.

Nosač zrakoplova USS Dwight D. Eisenhower i brzi brod za borbenu potporu USNS Supply prolaze kroz Hormuški tjesnac, 14. prosinca 2023. [Photo: Navy Petty Officer 2nd Class Keith Nowak]

Ove akcije su priprema za izravni sukob s Iranom koji bi mogao doći bilo kada. Ne samo da je Pentagon desetljećima planirao takav rat, nego, sa stajališta američkog imperijalizma, njegovi strateški ciljevi – uspostava kontrole nad najvećom svjetskom regijom izvoznicom nafte s obzirom na njen poseban geografski položaj koji olakšava projekciju geopolitičkog utjecaja na Evroaziju, Afriku i cijelu regiju Indijskog oceana – nikad nisu bili vitalniji nego danas, kada je SAD u de facto ratu s Rusijom i planira rat s Kinom.

To što su Moskva i Peking uspostavili bliže veze s Iranom, kao odgovor na američke strateške ofenzive koje ciljaju sve njih, samo je povećalo odlučnost Washingtona da se suprotstavi Iranu.

Biden i Blinken sami su povukli vezu između rata u Gazi, rata u Ukrajini i sukoba između SAD-a i Kine koji je u razvoju. Stvarnost je da su to različite arene u brzom razvoju globalnog sukoba, dok američki imperijalizam očajnički nastoji nadoknaditi pad svoje relativne ekonomske moći i uspostaviti globalnu hegemoniju kroz rat, pljačku i obnovu kolonijalnog podjarmljivanja. Iz istih bitnih razloga, britanske i evropske sile slijede Washington dok pokušavaju uspostaviti osnovu, uključujući i vojne snage, za agresivno potvrđivanje vlastitih interesa.

Raketni napadi između Irana i Pakistana, kao i udari koje je Turska izvela ranije ovog tjedna protiv kurdskih boraca u sjevernom Iraku i Siriji, naglašavaju da se eskalirajući imperijalistički rat na Bliskom istoku presijeca s raznim regionalnim sukobima, dodajući svima njima daljnju eksplozivnu dinamiku. Sami ovi sukobi povijesno su ukorijenjeni u imperijalističkom ugnjetavanju, uključujući proizvoljne granice nametnute ljudima Bliskog istoka nakon završetka Prvog i Drugog svjetskog rata.

I Pakistan i Iran nastojali su svoje napade prikazati kao potpuno usmjerene protiv pobunjenika sa sjedištem u inozemstvu. Ali takva objašnjenja ograničena su svojim opsegom.

Pakistanska vojska, najvažniji igrač u njezinom političkom establišmentu, bez sumnje bi bila zabrinuta zbog utjecaja koji bi neuspjeh da odgovori na iransko kršenje njegovih granica imao na njegovo strateško suparništvo s Indijom i na njezin domaći položaj. Godine 2019. Indija i Pakistan su se opasno približili ratu kada je Pakistan na indijski prekogranični napad odgovorio jednim svojim vlastitim napadom.

Prema tiskovnim izvješćima, Iran je bio iznenađen što je Pakistan uzvratio. Postoje svi razlozi vjerovati da bi Washington, čiji su odnosi s Pakistanom uglavnom posredovani preko njegove vojske, dao ohrabrenje i unaprijed odobri napad.

U svojim posljednjim izjavama i Teheran i Islamabad signalizirali su da žele popraviti odnose, dok je Kina ponudila posredovanje.

Dinamika diljem Bliskog istoka je brza eskalacija prema regionalnom požaru koji predvode Washington, njegovi imperijalistički saveznici i njihov glavni regionalni klijent, Izrael.

Radnici u Sjedinjenim Američkim Državama, Evropi i diljem svijeta moraju se nedvosmisleno suprotstaviti i mobilizirati protiv napada na Jemen i eskalirajuće kampanje imperijalističke agresije protiv Irana, obje povijesno potlačene zemlje.

Iranski buržoaski nacionalistički režim, poput kapitalističkih restauracijskih režima u Rusiji i Kini, predvođenih Putinom i Xijem, organski je nesposoban ponuditi bilo kakav progresivan odgovor na težnju imperijalističkih sila da ponovno uspostave svoju hegemoniju kroz krvavu podjelu svijeta.

Ova ofenziva - čija je domaća komponenta nagon za dramatičnim intenziviranjem izrabljivanja radničke klase za financiranje imperijalističkog rata i sveobuhvatnih napada na demokratska prava – poprima oblik rata protiv radnika svijeta.

Kao što je World Socialist Web Site objasnio u svojoj izjavi početkom godine, odgovor na kapitalističko barbarstvo – na „normalizaciju“ genocida, nuklearnog rata, fašističke reakcije i neusporedivih razina društvene nejednakosti – mora biti „normalizacija socijalizma u političkim pogledima radničke klase.“ Postoji masovno protivljenje genocidu u Gazi uz globalni uspon radničke klase protiv neumoljivog napada na njezin životni standard te socijalna i demokratska prava. To mora biti prožeto revolucionarnom socijalističkom perspektivom usmjerenom na razvoj jedinstvene borbe za okončanje kapitalizma i uspostavljanje radničke moći.

Loading