Srpskohrvatski
Perspective

NATO planira eskalaciju ukrajinskog rata protiv Rusije u sukob širokih razmjera koji zahvaća cijelu Evropu

Vojnici stražare npokraj ograde koja okružuje mjesto održavanja NATO summita u Vilniusu, Litva, nedjelja, 9. srpnja 2023. [AP Photo/Mindaugas Kulbis]

Dok NATO imperijalističke sile podržavaju genocid u Gazi koji provodi Izrael, potiču opasan lanac događaja koji bi mogao dovesti do široko rasprostranjenog sukoba koji bi progutao Evropu u plamenu svjetskog rata. Na sastanku čelnika NATO-ovih vojski u četvrtak u Bruxellesu, glavni zapovjednik NATO-a Christopher Cavoli najavio je vježbu Steadfast Defender koja će započeti sljedeći tjedan i trajati do svibnja. Ovaj manevar NATO-a, najveći od Hladnog rata, priprema je za totalnu ratnu mobilizaciju NATO-a protiv Rusije.

„Vježba Steadfast Defender 2024 biti će najveća NATO vježba u desetljećima, uz sudjelovanje približno 90,000 snaga od strane svih 31 saveznika i našeg dobrog partnera Švedske“, rekao je Cavoli. „Savez će pokazati svoju sposobnost jačanja evroatlantskog područja preko transatlantskog kretanja snaga iz Sjeverne Amerike. Ovo pojačanje dogodit će se tijekom simuliranog scenarija sukoba u nastajanju protiv gotovo jednakog protivnika.“

Sudjelovat će više od 50 ratnih brodova, uključujući nosače zrakoplova i razarače. Biti će tu i 80 lovaca, helikoptera i bespilotnih letjelica te više od 1000 oklopnih vozila, uključujući 133 tenka i 533 oklopna transportera. Geografski, vježba se proteže preko Skandinavije i baltičkih država do Poljske, Rumunjske i Njemačke. Osim SAD-a, pojedine evropske države također šalju preko 10,000 vojnika. Britanija će poslati 20,000, a Njemačka 12,500.

Ovo nije samo vježba, već priprema za eskalaciju NATO-ovog rata s Rusijom u Ukrajini u svjetski rat koji se vodi diljem Evrope. Najviši časnici NATO-a ne škrtare na riječima. U Bruxellesu je nizozemski admiral Rob Bauer, predsjednik vojnog odbora NATO-a, zatražio „ratnu transformaciju NATO-a“. 

„Ne možemo uzeti zdravo za gotovo da živimo u miru“, rekao je Bauer. U slučaju rata, dodao je, „cijelo društvo je to koje će se uključiti, sviđalo se to nama ili ne.“

Bauer je pohvalio nedavne izjave švedskog ministra civilne obrane Carl-Oskara Bohlina, koji je pozvao Šveđane da se pripreme za rat. „Moglo bi doći do rata u Švedskoj“, rekao je Bohlin. „Vi ste privatnik? Jeste li razmišljali o tome imate li vremena za učlanjenje u dobrovoljnu braniteljsku organizaciju? Ako ne, pokrenite se!“

Bauer je komentirao: „Činjenica da ljude [mogućnost rata] iznenađuje i kao rezultat toga kupuju radio i baterije, to je sjajno... Počinje [s] spoznajom da nije sve moguće planirati, da neće sve biti bajno i sjajno u sljedećih 20 godina.“

Suvremeni doktori Strangeloves planiraju totalni rat, megalomanski slijedeći samoubilačku misiju vojnog poraza Rusije, sile s nuklearnim oružjem, kao neposrednog cilja.

U „Memorandumu predsjedniku“ pod naslovom „Odvažni plan za Washingtonski summit“ koji je objavio utjecajni think tank Atlantic Council, zbirka vrhunskih umirovljenih američkih veleposlanika i vojnih zapovjednika poziva na kolosalnu eskalaciju NATO-a protiv Rusije. „Cilj bi trebao biti nedvosmislen: pobjeda Ukrajine“, pišu. Oni zagovaraju osvajanje Krima pod ruskom kontrolom i davanje Ukrajini članstva u NATO-u – upravo ono zbog čega je Kremlj krenuo u rat u Ukrajini kako bi to izbjegao.

Nakon neuspjeha ukrajinske „protuofenzive“ prošle godine, takva politika osvajanja zahtijevala bi golemu, otvorenu predanost NATO trupa protiv Rusije. Značajno je da memorandum inzistira na tome da se takva eskalacija treba nastaviti čak i ako izazove nuklearni rat:

Rusija bi mogla zaprijetiti eskalacijom rata kao odgovor na poziv NATO-a za početak pregovora o pristupanju, uključujući moguću upotrebu nuklearnog oružja… NATO se ne bi trebao samoodvraćati ruskom nuklearnom retorikom. NATO-ovo nuklearno odvraćanje ostaje snažno, a Ukrajina je izrazila spremnost da se bori protiv bilo kakve ruske eskalacije.

Doista, NATO također ubrzava vježbe obuke za vođenje nuklearnog rata. Prošlog listopada, 60 NATO-ovih zrakoplova u Italiji, Hrvatskoj i na Mediteranu pridružilo se vježbi pod nazivom „Steadfast Noon“, uvježbavajući bombardiranje kojim bi bacali nuklearno oružje na svoje ciljeve.

Kao i u dva svjetska rata u 20. stoljeću, imperijalističke vladajuće elite osjećaju da imaju malo vremena i da se samo brza eskalacija može suprotstaviti moćnim političkim silama – u vojnoj situaciji i međunarodnoj klasnoj borbi – koje rade protiv njih.

Evropski mediji koji podržavaju rat s Rusijom sada priznaju da se NATO suočava s katastrofom u Ukrajini. Čak i s oružjem NATO-a, Ukrajina se realno ne može nadati da će poraziti brojčano nadmoćnije ruske snage, već samo da će ih zadržati u teškom ratu iscrpljivanja koji bi Ukrajina, sa svojim daleko manjim stanovništvom, na kraju izgubila. Stotine tisuća Ukrajinaca je mrtvo i, dok Zelensky govori NATO-u da je njegova vlada voljna sudjelovati u nuklearnom ratu, on se boji unutarnje pobune. Londonski Financial Times priznaje:

Zapovjednici ukrajinske vojske zatražili su od Volodimira Zelenskog da mobilizira do 500,000 ljudi dok se zemlja priprema za dugotrajni rat iscrpljivanja protiv Rusije sljedeće godine… Međutim, do sada je Zelensky oklijevao primijeniti šire mjere vojnog roka, zabrinut da bi takav potez potencijalno mogao pogoršati društvene napetosti.

Predsjednički izbori u SAD-u u studenom ove godine, na kojima ankete pokazuju da Trump ili drugi republikanski kandidati vode pred demokratskim sadašnjim predsjednikom Joeom Bidenom, situaciju čine još eksplozivnijom. Određene frakcije unutar Republikanske stranke usprotivile su se dodjeli sredstava Ukrajini, smatrajući to odvraćanjem od fokusa Washingtona na jačanje vojnih sposobnosti protiv Kine. Frakcije vladajuće klase koje pozivaju na eskalaciju rata nastoje stvoriti činjenice na terenu kako se potencijalna nova Trumpova administracija ne bi mogla povući iz rata NATO-a i Rusije.

Iznad svega, NATO planeri su prestravljeni porastom klasne borbe. Prekid ruskog izvoza energije u Evropu doveo je do golemog skoka cijena energije, pri čemu su cijene samo u evrozoni porasle 18 posto od početka rata. Zajedno s rezovima socijalnih izdataka jer vlade zemalja članica NATO-a prebacuju stotine milijardi dolara ili eura na vojne izdatke, to je izazvalo međunarodnu erupciju štrajkova i prosvjeda.

2023. je doživio povijesne štrajkove i borbe – američkih automobilskih radnika, filmskih pisaca i željezničara; milijuni radnika u Njemačkoj, Britaniji i diljem Evrope, uključujući francuske radnike protiv rezanja mirovina; i globalni prosvjedi protiv genocida koji provodi Izrael u Gazi. U prvim tjednima 2024. nije došlo samo do eskalacije prosvjeda zbog Gaze, već i do štrajka strojovođa, prosvjeda poljoprivrednika i masovnih demonstracija protiv krajnje desnice u Njemačkoj.

Unatoč tome, još uvijek postoji znatan jaz između masovne svijesti i neposrednih opasnosti koje predstavlja nadolazeći Treći svjetski rat. Radnici ne mogu riješiti globalnu krizu unutar kapitalističkog sustava nacionalne države, pod kontrolom nacionalne sindikalne birokracije i pseudo-lijevih političkih stranaka koje pregovaraju s kapitalističkim vladama i podržavaju ratne napore.

Središnji zadatak je neovisna mobilizacija i ujedinjenje radničke klase u Ukrajini, Rusiji, Evropi, Americi i na međunarodnoj razini protiv imperijalističkog rata i rušenje „vlastitih“ kapitalističkih vlada.

Vođenje takve borbe zahtijeva izgradnju Međunarodnog odbora Četvrte Internacionale (ICFI), trockističkog pokreta, kao revolucionarnog vodstva radničke klase. NATO-ovo poticanje rata između dvije bivše sovjetske republike, Ukrajine i Rusije, i njegovi planovi za nuklearni rat razotkrivaju bankrot društvenog poretka koji je proizašao iz staljinističke obnove kapitalizma u Istočnoj Evropi i Sovjetskom Savezu. Postavlja nužnost obnove međunarodne borbe za radničku vlast i socijalizam, u tradiciji Oktobarske revolucije.

Usklađivanje povijesne svijesti i borbi radničke klase s perspektivom revolucionarnog, socijalističkog protivljenja Trećem svjetskom ratu zadatak je trockističke avangarde. ICFI će intervenirati na ovogodišnjim evropskim izborima, boreći se za izgradnju sekcija iCFI-ja diljem Evrope i međunarodno ujedinjenje radnika u borbi za svjetsku socijalističku revoluciju.

Loading