Srpskohrvatski
Perspective

Pariški ratni samit priprema izravno raspoređivanje NATO snaga u Ukrajinu

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, sredina desno, drži govor u Elizejskoj palači u Parizu, ponedjeljak, 26. veljače 2024. [AP Photo/Gonzalo Fuentes/Pool via AP]

Čelnici država Europske unije (EU) okupili su se u ponedjeljak u Parizu na summitu o ratu NATO-a s Rusijom u Ukrajini. Suočeni s neizbježnim kolapsom NATO-ovih ukrajinskih proxy snaga usred golemih gubitaka, summit je sazvan kako bi se postavili temelji za uvođenje trupa iz zemalja članica NATO-a i EU-a za borbu protiv Rusije u Ukrajini.

Prije summita, slovački premijer Robert Fico upozorio je, „države članice NATO-a i EU razmatraju mogućnost slanja svojih trupa u Ukrajinu na bilateralnoj osnovi.“ Dodao je: „Ne mogu reći u koju svrhu.“

Ova upozorenja potvrdio je i francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je sinoć izjavio da je „sve moguće“ da se spriječi ruska pobjeda u Ukrajini, te da „nije isključeno“ da pojedine europske zemlje pošalju trupe u Ukrajinu.

Obećao je dati Ukrajini „projektile srednjeg i dugog dometa i bombe“ za upotrebu protiv Rusije. Macron, njemački kancelar Olaf Scholz i drugi najviši dužnosnici EU-a prihvatili su nacrt za rat EU-a i NATO-a u punom opsegu protiv Rusije.

Izjave ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, koji je govorio na konferenciji u Parizu putem video veze, utjelovljuju službeno laganje s ciljem zamagljivanja katastrofalnih implikacija ove eskalacije EU-a i NATO-a. „31,000 ukrajinskih vojnika umrlo je u ovom ratu“, ustvrdio je Zelenski. „Ne 300,000 ili 150,000, ili što god Putin i njegov lažljivi krug govore. Ali svaki od ovih gubitaka za nas je veliki gubitak.“

Izjava Zelenskog razotkriva njegov prezir prema ukrajinskom narodu koji zna da on laže. Ako NATO sile sada zagovaraju slanje vlastitih trupa na bojište, to je zato što je toliko ukrajinskih vojnika ubijeno da je ukrajinska vojska ostala bez ljudstva.

U studenom 2022., američki načelnik Združenog stožera general Mark Milley rekao je da je 100,000 ukrajinskih vojnika ubijeno ili ranjeno, iako je New York Times napisao da su „dužnosnici privatno rekli da su brojke bliže 120,000“. Prošlog kolovoza, Times je citirao američke dužnosnike koji tvrde da je Ukrajina izgubila 70,000 poginulih i 120,000 ranjenih.

Američki dužnosnici kritički raspoloženi prema ukrajinskom ratu i s pristupom povjerljivim obavještajnim izvješćima rekli su da su ove brojke iz kolovoza 2023. zapravo podcijenile ukrajinske gubitke, kako bi se ograničilo protivljenje ratu.

Američki pukovnik Douglas Macgregor rekao je: „Smatramo da su Ukrajinci izgubili 400,000 ljudi ubijenih u borbi. Prije nekoliko mjeseci govorili smo o 300,000-350,000. Unutar posljednjeg mjeseca te navodne protuofenzive koja je trebala počistiti bojno polje, izgubili su najmanje 40,000.“

Ukrajinski gubici danas su daleko veći nego što su bili prošlog kolovoza. Uistinu, ukrajinska neuspjela „protuofenziva“ – koja je uključivala bacanje trupa na dobro pripremljene ruske utvrde potpomognute minama, teškim topništvom i bespilotnim letjelicama – nije prekinuta do studenog. Ukrajinske snage su od tada pretrpjele katastrofalne poraze duž cijele crte bojišnice, a nedavno su napustile Avdeevku usred izvješća da su imale 1500 gubitaka dnevno.

Nedavno izvješće Washington Posta o ukrajinskoj bojišnici govori o nekoliko pješačkih bataljuna sa samo 40 od ​​200 preostalih ljudi. Jedan zapovjednik bataljuna upozorio je Post da će se „front negdje srušiti“.

Katastrofalne žrtve Ukrajine su upozorenje: druge evropske zemlje također će pretrpjeti užasne gubitke ako budu ratovale protiv Rusije. Vrijedno je podsjetiti na studiju iz rujna 2023. u US Army War College Quarterly, koja je pozvala Sjedinjene Američke Države da ponovno uvedu vojni rok kako bi mogle apsorbirati gubitke koje će pretrpjeti u nadolazećem ratu s Rusijom. Predviđalo se da će američka vojska imati 3600 žrtava dnevno, ili 1,3 milijuna godišnje, u ratu s Rusijom.

Štoviše, smrt i gubici neće biti ograničeni na bojno polje. Izravno uvođenje snaga NATO-a u rat protiv Rusije gotovo bi sigurno eskaliralo u nuklearni sukob, s poginulima i žrtvama koje se broje u desecima i stotinama milijuna.

Ako Zelensky tako drsko laže o broju poginulih u ratu, o čemu još lažu on i njegovi NATO saveznici? Odgovor je: sve.

Cjelokupni narativ koji su NATO sile smislile oko ukrajinskog rata, kako bi opravdali planove za vojnu eskalaciju razrađene iza leđa stanovništva, je tkivo laži koje se moraju odbaciti. Umjesto toga radnici i omladina moraju biti politički mobilizirani da zaustave rat.

Američki i evropski vladajući krugovi nemilosrdno lažu o porijeklu ukrajinskog rata, tvrdeći da je riječ o ničim izazvanoj ruskoj agresiji. Ali ovog vikenda, New York Times, kako bi opravdao svoj poziv da glasa za 60 milijardi dolara vrijedan paket vojne pomoći Ukrajini u Kongresu SAD-a, objavio je članak u kojem je detaljno opisao kako je Ukrajina vrijedno sredstvo za CIA-ine programe špijuniranja i ubojstava protiv Rusije. „Detalji ovog obavještajnog partnerstva, od kojih je mnoge po prvi put otkrio New York Times, bili su pomno čuvana tajna desetljeće“, piše.

Odnosno, „strogo čuvana tajna“ suučesničkih američkih i evropskih medija jest da je NATO izazvao rusku invaziju 2022. Od državnog udara u Kijevu koji je 2014. godine podupirao SAD, a kojim je uspostavljen trenutni režim u Ukrajini, sile NATO-a potrošile su desetke i stotine milijardi dolara na izgradnju Ukrajine kao vojne baze. Bankrotirani postsovjetski kapitalistički režim u Rusiji napao je Ukrajinu kao u suštini obrambeni manevar, pokušavajući izvršiti pritisak na ono što naziva „zapadnim partnerima“, to jest imperijalističkim silama NATO-a, da odustanu od svoje najagresivnije politike protiv Rusije.

Otkako je staljinistička birokracija raspustila Sovjetski Savez 1991., sile NATO-a vodile su ratove diljem Bliskog istoka, istočne Evrope i Afrike, ubijajući milijune. Ovo krvavo divljanje dopustilo je silama NATO-a da pljačkaju svijet, istovremeno namećući socijalnu štednju i jačajući vojno-policijsku državu protiv radnika kod kuće.

Raspad ukrajinske fronte dolazi u trenutku kada su laži korištene za opravdavanje ovih ratova sada duboko diskreditirane. Iračko „oružje za masovno uništenje“ na koje se Washington pozvao kao izgovor za invaziju naftom bogatog Iraka 2003. nije postojalo. Ratovi NATO-a pokrenuti u Libiji i Siriji 2011., navodno za obranu demokracije od autoritarnih režima povezanih s Rusijom, završili su tako što su sile NATO-a poduprle izraelski genocid nad Gazom. Usred rastućeg društvenog bijesa i štrajkova protiv inflacije i mjera štednje, masovni prosvjedi protiv genocida u Gazi odvijaju se u Americi, Evropi i širom svijeta.

Evropska vladajuća klasa reagira na ovu krizu skrećući daleko u desno. Strah da bi ukrajinski poraz raznio cijelu građevinu laži kojom su opravdavali svoje imperijalističke ratove u inozemstvu i klasni rat kod kuće, otvorio je put da Treći svjetski rat zahuvati Evropu i svijet.

Put naprijed za radničku klasu, dok se vladajuća klasa okreće globalnom ratu, jest okretanje međunarodnoj, revolucionarnoj perspektivi. Hitan zadatak, usred rastućih štrajkova protiv inflacije i mjera štednje i masovnog međunarodnog protivljenja genocidu u Gazi, je izgradnja međunarodnog, antiratnog pokreta koji se temelji na radničkoj klasi i bori se za socijalizam.

Loading