Srpskohrvatski
Perspective

SEP pokreće svoju kampanju za socijalističku alternativu Bidenu i Trumpu 2024., korporativnim kandidatima rata i diktature!

David North, predsjednik Socialist Equality Party (SAD), objavio je danas odabir Josepha Kishorea i Jerryja Whitea kao kandidate SEP-a u kampanji za predsjedničke izbore 2024. godine. Web stranici kampanje može se pristupiti na socialism2024.org. Kao dio svog izvještavanja o izborima u SAD-u 2024., World Socialist Web Site objavljuje kao današnju Perspektivu tekst Northove objave.

Loading Tweet ...
Tweet not loading? See it directly on Twitter

U ime Stranke socijalističke jednakosti, čast mi je objaviti da će se SEP kandidirati na predsjedničkim izborima 2024.

Joe Kishore, nacionalni tajnik Stranke socijalističke jednakosti, biti će naš kandidat za predsjednika.

Jerry White, radnički urednik World Socialist Web Sitea, izabran je za potpredsjedničkog kandidata SEP-a.

I Joe Kishore i Jerry White imaju duge i istaknute dosijee kao borci za socijalizam i interese radničke klase.

Joe, koji ima 44 godine, već je četvrt stoljeća aktivan u socijalističkom pokretu. Nacionalni je tajnik Stranke socijalističke jednakosti od 2008. godine i odigrao je središnju ulogu u razvoju njezina političkog programa i izgradnji SEP-a. Predstavljao je Stranku socijalističke jednakosti kao njezin predsjednički kandidat 2020.

Jerry, koji ima 64 godine, pridružio se Radničkoj ligi – organizaciji koja je prethodila Socijalističkoj stranci jednakosti – prije 45 godina. Tijekom ovih mnogih godina, Jerry je – još od povijesnog štrajka PATCO-a 1981. – kao revolucionarni novinar pokrivao i intervenirao u nebrojenim borbama radničke klase. Također je predstavljao Stranku socijalističke jednakosti na ranijim nacionalnim izborima, posljednji put kao njezin predsjednički kandidat 2016.

Stranka socijalističke jednakosti intervenira na ovim izborima kako bi podigla političku svijest radničke klase, kako bi razvila njezino razumijevanje da se ne može pronaći rješenje za probleme s kojima se radnici suočavaju osim ukidanjem kapitalističkog sustava i njegovom zamjenom socijalizmom, te da se ovaj veliki povijesni zadatak može postići samo usvajanjem globalne strategije usmjerene na mobilizaciju moći američke i međunarodne radničke klase u jedinstvenoj borbi protiv svjetskog kapitalističkog sustava.

Program Socijalističke partije jednakosti nije utopijska shema. To je nužnost. Čovječanstvo se suočava s egzistencijalnom krizom. Kapitalistički sustav je povijesno zastario. Ne samo da nije u stanju poboljšati uvjete života za veliku većinu svjetskog stanovništva. To vodi čovječanstvo u katastrofu. Alternativa koja stoji pred čovječanstvom je socijalizam ili kapitalističko barbarstvo.

Kakva je stvarnost kapitalizma 2024.?

Prijetnja katastrofalnog Trećeg svjetskog rata nije bila tako značajna od kraja Drugog svjetskog rata 1945. Godine. Zapravo, sukobi koji su sada u tijeku u Evropi i na Bliskom istoku, te oni koji se šire područjem Sahela u Africi i Transkavkazom u srednjoj Aziji, uvodne su runde globalnog rata koji se brzo razvija.

Rat u Ukrajini, koji je Bidenova administracija prije dvije godine namjerno izazvala s ciljem slabljenja Rusije i daljnjeg učvršćivanja utjecaja američkog imperijalizma i njegovih NATO saveznika diljem Evroazije, pripremajući se za nadolazeći obračun s Kinom, prijeti eskalacijom u nuklearni sukob. Njemačka je ponovno na ratnom putu. Sile NATO-a opetovano su izjavile da ih prijetnja nuklearnom razmjenom neće spriječiti u nastavku rata. Namjerna uporaba taktičkog i strateškog nuklearnog oružja – koja je desetljećima odbacivana kao sinonim za ludilo – sada se „normalizira“ kao legitimna komponenta imperijalističke geopolitičke strategije.

Dok bjesni rat u Ukrajini, fašistički izraelski režim – uz punu podršku Bijele kuće i savezničkih vlada u Evropi – nastavlja svoju ubilačku kampanju protiv naroda Gaze. Broj mrtvih se približava 30,000. Bombe od 907.18 kila (2,000 pounds, op, prev.), koje je isporučila Bidenova administracija, neselektivno se bacaju na bespomoćno stanovništvo. Iako stotine žena i djece ubijaju svaki dan, Bidenova administracija odbija zahtijevati prekid vatre. Genocid se „normalizira“. 

Pandemija COVID-19 sada je ušla u svoju petu godinu. Više od milijun Amerikanaca umrlo je nakon što su bili zaraženi. Na globalnoj razini, procjenjuje se da ukupan broj viška smrti uzrokovanih pandemijom sada premašuje 28 milijuna. Nebrojeni milijuni zaraženi su više puta i, čak i ako su pošteđeni smrtnog ishoda, podnose bijedu i iscrpljenost Dugog COVID-a. Svaka kapitalistička vlada ukinula je minimalne mjere za sprječavanje širenja bolesti.

Čak se i korištenju maski protivi, a u nekim slučajevima prijeti i kaznenim sankcijama. Slogan vladajućih elita, koji je inicijalno proglasio bivši britanski premijer Boris Johnson, glasi: „Neka se tijela gomilaju“. Protiveći se provedbi dobro poznatih i učinkovitih javnozdravstvenih mjera za zaustavljanje prijenosa virusa, on se nastavlja širiti i mutirati, zaražavajući milijune ljudi svaki dan. Masovna smrt i iscrpljenost se normaliziraju.

Zločinačka ravnodušnost kapitalističkih vlada prema životima svjetskog stanovništva duplicirana je u njihovom stavu prema opstanku planeta. Nikakva količina informacija koja potvrđuje katastrofalne posljedice globalnog zatopljenja neće natjerati vladajuću klasu da usvoji politiku za koju znanstvenici inzistiraju da je hitno potrebna kako bi se izbjeglo planetarno samoubojstvo.

David North

Reakcionarna društvena bit kapitalističkog sustava je apsolutna podređenost potreba ljudskog društva težnji za ogromnim profitom i koncentracija zapanjujućih razina bogatstva na bankovnim računima financijsko-korporacijskih oligarha koji vladaju društvom.

Francuski romanopisac Balzac, koji je kritički promatrao uspon kapitalističke klase početkom 19. stoljeća, primijetio je: „Iza svakog velikog bogatstva krije se veliki zločin.“ No, sjajni pisac teško da je mogao zamisliti u kojoj će mjeri njegov aforizam biti potvrđen astronomskim svotama koje kontroliraju današnji oligarsi. „Velika bogatstva“ o kojima je govorio Balzac iznosila su nekoliko milijuna. One modernih korporativno-financijskih oligarha mjere se desecima i stotinama milijardi.

Najosnovniji pokazatelj progresivnog ili reakcionarnog karaktera društva jest postaje li ono sve ravnopravnije ili nejednakije. Prema ovom standardu, reakcionarni karakter američkog i globalnog kapitalističkog društva je izvan rasprave. Društvena nejednakost dosegla je razine koje nadilaze sve što je postojalo barem jedno stoljeće.

Najbogatijih 1 posto svjetske populacije sada posjeduje gotovo polovicu svjetskog bogatstva, dok najsiromašnijih 50 posto posjeduje samo tri četvrtine od 1 posto. Osamdeset i jedan milijarder ima više bogatstva od polovice svjetske populacije. Najbogatijih 1 posto prikupio je 38 posto ukupnog dodatnog bogatstva akumuliranog od sredine 1990-ih, dok je najnižih 50 posto dobilo samo 2 posto.

Sjedinjene Američke Države imaju najveću koncentraciju milijardera na svijetu, čije je zajedničko bogatstvo naraslo na 5,2 trilijuna dolara u 2023. Ova golema koncentracija bogatstva i odgovarajući stupanj društvene nejednakosti potpuno je nespojiv s demokracijom.

U medijima se mnogo govori o prijetnji američkoj demokraciji. Predsjednik Biden sebe deklarira kao jedinu barijeru protiv diktature koju predvodi Trump. Ako je to doista tako, onda je demokracija sigurno osuđena na propast.

Ali borba protiv diktature i fašizma može uspjeti samo u mjeri u kojoj se razumiju njezini uzroci.

Trump – koji je izašao iz smrdljive kanalizacije industrije nekretnina i kockarnica New Yorka i New Jerseya – samo personificira kriminalitet američkog kapitalizma.

Demokracija ne može preživjeti pored ogromne društvene nejednakosti. Kapitalistički oligarsi danas se okreću autoritarizmu i fašizmu – kao što su učinili u Njemačkoj 1930-ih – kako bi obranili svoje bogatstvo od rastuće plime društvenog nezadovoljstva i klasne borbe. Ovo nije samo američki fenomen. Odvija se u cijelom svijetu. Val štrajka koji je zahvatio Sjedinjene Američke Države 2023. bio je dio međunarodnog pokreta.

Ovaj globalni porast će se nastaviti i ojačati tijekom 2024.

Niti jedna od dvije glavne kapitalističke stranke – demokrati i republikanci – nemaju što ponuditi radničkoj klasi osim osiromašenja, političke represije i rata. Pokušaj državnog udara 6. siječnja 2021. nije bila izolirana epizoda. Dapače, više je imao karakter generalne probe. Američka demokracija je na izmaku. Ne može opstati na temeljima kapitalizma.

Stoga će Stranka socijalističke jednakosti unaprijediti program koji poziva na kraj korporativno-financijske diktature, uspostavu demokratski kontroliranog javnog vlasništva nad financijsko-korporacijskim konglomeratima i raspuštanje golemog vojno-industrijskog kompleksa.

SEP će zagovarati sveobuhvatnu i dalekosežnu preraspodjelu bogatstva superbogatih prema širokim slojevima stanovništva.

SEP će se boriti i protiv opakog šovinizma kapitalističkih stranaka. Osudit ćemo i razotkriti brutalno postupanje prema imigrantima iz Latinske Amerike i podržati temeljno demokratsko pravo svih radnika da žive dostojanstveno gdje god žele.

Stranka socijalističke jednakosti objasnit će da će provedba ovog programa zahtijevati prijenos političke moći na radničku klasu.

Izbori u Sjedinjenim Američkim Državama svjetski su događaj. Ono što se događa u SAD-u utječe na sve zemlje svijeta. S obzirom na globalni utjecaj izbora u SAD-u, svaka bi osoba na svijetu trebala imati pravo glasati u studenom.

Stranka socijalističke jednakosti intervenira u predsjedničkim izborima 2024. jer kritični karakter sadašnje krize zahtijeva razvoj klasno svjesnog, socijalističkog pokreta radničke klase.

Ekonomska, politička i društvena kriza kapitalističkog sustava pojačat će se tijekom 2024. Zauzvrat, globalni otpor radničke klase postat će odlučniji i politički svjesniji. U tom će procesu SEP i njegovi sumišljenici u strankama povezanima s Međunarodnim odborom Četvrte Internacionale igrati sve odlučujuću ulogu.

Stranka socijalističke jednakosti nije puka organizacija za hvatanje glasova, izvikivanje demagoških parola, floskula i prilagođavanje programa najosnovnijoj razini razumijevanja. To prepuštamo političkim šarlatanima pseudo-lijevih organizacija koje se nadaju postići male i beznačajne reforme uz dopuštenje i kroz savez s Demokratskom strankom. Štoviše, Partija socijalističke jednakosti ne dijeli stanovništvo na različite sukobljene osobne identitete – kao što su etnička pripadnost, rasa, spol i spolne sklonosti – od kojih se svaki bori za osobno povoljniju preraspodjelu bogatstva unutar okvira kapitalizma.

Program Stranke socijalističke jednakosti temelji se na spoznaji da je temeljni sukob u društvu između klasa.

SEP je stranka povijesti. Njegov teorijski, politički i praktični rad temelji se na golemom iskustvu revolucionarne borbe, koja traje više od jednog stoljeća. Naše su tradicije ukorijenjene u međunarodnim načelima i programu marksističkog socijalizma, onako kako ga je branio i razvijao trockistički pokret koji je osnovan 1923. kao opozicija staljinizmu, socijaldemokraciji, reakcionarnom nacionalizmu i bezbrojnim varijantama politike srednje klase.

Stranka socijalističke jednakosti prepoznaje globalne razmjere kapitalističke krize i goleme zadatke s kojima se suočava pokret koji želi promijeniti svijet. Ali mi crpimo povjerenje i optimizam ne samo iz činjenice da izniman napredak u znanosti i tehnologiji u potpunosti omogućuje racionalnu i progresivnu reorganizaciju svjetskog gospodarstva u interesu čovječanstva, već i iz činjenice da postoji društvena sila koja je dovoljno moćna da provede revolucionarnu preobrazbu svijeta – američka i međunarodna radnička klasa.

SEP će voditi svoju kampanju na međunarodnoj razini, kako bi objasnio radnicima potrebu za jedinstvenom svjetskom borbom protiv poniranja kapitalizma u barbarstvo.

Ali njezin uspjeh, uspjeh naše kampanje ovisi o vašoj podršci i sudjelovanju u izbornoj kampanji Socijalističke stranke jednakosti. Pomozite nam da Josepha Kishorea i Jerryja Whitea stavimo na glasački listić u što je moguće više država. Pozivamo radnike i mlade – zapravo, sve one koji prepoznaju da je kapitalizam došao u slijepu ulicu – da se pridruže ovoj borbi. Korak naprijed za radničku klasu. Doprinesite financijski i aktivno sudjelujte u našoj kampanji. Izgradite odbore za SEP kampanju u svojim tvornicama, radnim mjestima, školama i četvrtima.

Borba protiv siromaštva, represije i Trećeg svjetskog rata je borba za svjetski socijalizam!

Loading