Srpskohrvatski
Perspective

SAD i NATO riskiraju nuklearni rat sa ratnim planovima za napad na Rusiju

Suočene s pogoršanjem vojnog položaja Ukrajine i značajnim napredovanjem ruskih snaga, NATO javno prijeti masovnom eskalacijom rata koja uključuje izravno raspoređivanje borbenih snaga NATO-a na ukrajinskom teritoriju i napade na rusku infrastrukturu i gradove.

Na ovoj fotografiji koju je dostavilo Ministarstvo obrane Južne Koreje, projektil Taurus leti tijekom vježbe u blizini zapadne obale zemlje u Južnoj Koreji, srijeda, 13. rujna 2017. [AP Photo/South Korea Defense Ministry]

Nakon povlačenja iz Avdiivke, ukrajinske snage ponovno se povlače. Usred golemih žrtava, ukrajinska vojska ne može regrutirati zamjenu za front. „Zelenski u škripcu oko toga kako angažirati više trupa dok ruske snage napreduju“, glasio je naslov u New York Timesu u nedjelju.

Prošlog su tjedna članovi vlada četiri članice NATO-a – Francuske, Kanade, Nizozemske i Litve – izjavili da razmatraju slanje borbenih trupa u borbu protiv Rusije u Ukrajini. Zatim su u petak ruski mediji objavili procurjelu raspravu među njemačkim vojnim čelnicima u kojoj se raspravljalo o korištenju njemačkog dalekometnog oružja za napad na Krim. Usred ovih događaja, britanska vlada je priznala da je rasporedila „mali broj“ vojnika u Ukrajinu.

Bezobzirna eskalacija rata provodi se bez ikakvog javnog objašnjenja što NATO planira, a kamoli otvorenog priznavanja potencijalno katastrofalnih posljedica raspoređivanja snaga u Ukrajini i napada na Rusiju.

Odbacujući izričito upozorenje Putina prošlog tjedna da bi izravna intervencija NATO snaga u Ukrajini mogla dovesti do uporabe nuklearnog oružja, čelnici NATO-a i mediji ismijavaju opasnost tvrdnjama da ruski predsjednik samo blefira.

Nema opravdanja za takvo samozadovoljstvo. Bidenova administracija i njezini evropski saveznici uključeni su u zapanjujuće bezobzirnu igru nuklearnog ruskog ruleta.

Očigledno zaboravljajući svoje ranije izjave, dane na početku rata u veljači 2022., da bi izravna intervencija NATO-a značila Treći svjetski rat, imperijalistički čelnici sada tvrde da Rusija neće uzvratiti čak i ako njezin teritorij bude izravno napadnut. Štoviše, čak i ako postoji mogućnost masovnog protunapada, inzistiraju na tome da NATO ne smije biti obeshrabren tom opasnošću.

Argument koji se iznosi u medijima i think tankovima je da je bila pogreška što je NATO izrazio bilo kakvu zabrinutost zbog eskalacije ukrajinskog rata prema nuklearnoj razmjeni s Rusijom.

„Povinovanje Putinovoj nuklearnoj ucjeni učinit će nuklearni rat vjerojatnijim“, izjavio je Peter Dickinson iz Atlantic Councila, think tanka sa sjedištem u SAD-u. „Ukrajina je više puta prozvala Putina bleferom, razotkrivajući ispraznost nuklearnog bahaćenja ruskog diktatora.“ Zaključio je: „Dok se Ukrajina odbila zastrašiti Putinovom nuklearnom ucjenom, isto se ne može reći za Zapad... Zapadni strah od eskalacije najveća je pojedinačna prepreka.“

U Njemačkoj je Frankfurter Allgemeine Zeitung objavio da ruska prijetnja nuklearnim oružjem „neće biti ostvarena“. „Čak ni ako se, kao što se redovito događa, američke i britanske rakete i krstareće rakete koriste za napad na vojne ciljeve na ukrajinskim teritorijima koje je pripojila Rusija, uključujući Krim.“

Lowy Institute, pro-NATO think-tank u Australiji, objavio je, „ključno  pitanje leži u tome hoće li Zapad osporiti Putinov blef ili će pristati na njegovu nuklearnu pozu s visokim ulozima, što je odluka koja će oblikovati ishod sukoba.“

Javno tvrdeći da Putin samo blefira, NATO ga zapravo tjera na agresivniji odgovor, otkrivajući time vlastitu pogrešnu procjenu.

Dok glasno tvrde da Rusija neće odgovoriti, američki i evropski stratezi planirali su mogućnost eskalacije do nuklearnog rata. New York Times je u nedjelju počeo objavljivati seriju izvanrednih mišljenja pod općim naslovom, „Na rubu“, usredotočenih na „prijetnju nuklearnog oružja u nestabilnom svijetu“.

Glavni pisac projekta, W.J. Hennigan, započeo je seriju kolumnom „The Brink“, koja počinje izjavom:

Ako se čini alarmantnim predviđati užasne posljedice nuklearnog napada, razmislite o ovome: vlade Sjedinjenih Američkih Država i Ukrajine su planirale ovaj scenarij najmanje dvije godine.

U jesen 2022., piše Hennigan, „procjena američkih obavještajnih službi daje izglede 50-50 da će Rusija izvesti nuklearni udar kako bi zaustavila ukrajinske snage da probiju njezinu obranu Krima.“ Hennigan dodaje da je ranije „Bidenova administracija uputila malu skupinu stručnjaka i stratega, 'Tiger tim', da osmisle novi nuklearni 'priručnik' planova i odgovora na nepredviđene situacije.“

Najavljujući kampanju za predsjedničke izbore Stranke socijalističke jednakosti, nacionalni predsjednik SEP-a (SAD) David North izjavio je:

Sile NATO-a opetovano su izjavile da ih prijetnja nuklearnom razmjenom neće spriječiti u nastavku rata. Namjerna uporaba taktičkog i strateškog nuklearnog oružja – koje je desetljećima odbacivano kao sinonim za ludilo – sada se „normalizira“ kao legitimna komponenta imperijalističke geopolitičke strategije.

Rat se vodi do mnogo većih i krvavijih razmjera. Sve se to radi iza leđa stanovništva, oslanjajući se na neinformiranost i dezinformacije. U ponedjeljak je njemačka država otvoreno lagala, navodeći da hitni poziv njemačkog veleposlanika u rusko ministarstvo vanjskih poslova nema nikakve veze s procurjelim raspravama o njemačkim projektilima koji ciljaju Krim.

Vladajuća klasa laže javnosti jer želi biti slobodna u nesmetanom provođenju svoje vojne zavjere. Među radnicima i omladinom već postoji široko protivljenje eskalaciji rata. Nakon što je Macron iznio mogućnost slanja evropskih trupa u borbu protiv Rusije u Ukrajini, ankete su pokazale da se tome protivi 68 posto Francuza i 80 posto Nijemaca. U onoj mjeri u kojoj mase ljudi budu svjesne onoga što se događa u SAD-u i svim zemljama NATO-a, to protivljenje će rasti.

World Socialist Web Site osuđuje zavjeru američkog-NATO imperijalizma da uvuče čovječanstvo u nuklearnu katastrofu. Vlast se mora uzeti iz ruku ovih ratnih huškača. Njihovi postupci prijete ljudskoj civilizaciji uništenjem. Masovni prosvjedi moraju se organizirati u svakoj zemlji kako bi se zahtijevalo potpuno povlačenje svih snaga NATO-a iz Ukrajine i trenutni prekid sukoba. To mora biti povezano s razvojem antiimperijalističkog pokreta u međunarodnoj radničkoj klasi, kako bi se kapitalističkom barbarizmu suprotstavilo programom svjetske socijalističke revolucije.

Loading