Srpskohrvatski
Perspective

Američki prijedlog zakona protiv TikToka: Eskalacija online cenzure i priprema za rat s Kinom

Logo TikTok Inc. vidi se na njihovoj zgradi u Culver Cityju, Kalifornija, ponedjeljak, 11. ožujka 2024. [AP Photo/Damian Dovarganes]

Ovotjedno glasovanje Zastupničkog doma SAD-a s 352 prema 65 glasova za zabranu ili prisilnu prodaju popularne aplikacije za društvene mreže TikTok vlasnika ByteDancea sa sjedištem u Pekingu napad je na demokratska prava američkog naroda, posebice više od 170 milijuna ljudi, uglavnom mladih, koji redovito koriste ovu aplikaciju.

To je eskalacija dugotrajne kampanje cenzuriranja ljevičarskih i opozicijskih stajališta na internetu uz istovremeno raspirivanje anti-kineskog raspoloženja kako bi se eskalirale mjere trgovinskog rata protiv Pekinga i pripremilo stanovništvo za otvoreni rat s drugom po veličini svjetskom ekonomijom.

Predsjednik Joe Biden dao je zeleno svjetlo za nadmoćno dvostranačko usvajanje desničarskog, autoritarnog zakona u gotovo ravnomjerno podijeljenom Zastupničkom domu koji kontroliraju republikanci kada je prošlog tjedna izjavio da će potpisati zabranu ako je odobri Kongres. Sada ga mora odobriti Senatu koji kontroliraju demokrati – što je izgled koji ostaje neizvjestan s trenutnim jezikom zakona – prije nego što se uputi predsjedničkom stolu.

Američki političari rutinski proglašavaju TikTok prijetnjom „nacionalnoj sigurnosti“, tvrdeći da se algoritam aplikacije i upotreba umjetne inteligencije koriste za prikupljanje informacija i manipuliranje američkim građanima u korist Pekinga. Ove optužbe nisu ništa više od priznanja, jer upravo to već rade velike američke korporacije, skupljajući i prodajući podatke korisnika interneta. I odavno je utvrđeno da američka vlada ilegalno špijunira cijelo svjetsko stanovništvo.

Obnovljeni napor da se aplikacija učinkovito ukine, bilo kupnjom od strane tvrtke sa sjedištem u SAD-u ili de facto zabranom kroz masovne kazne, razvio se usred rasta aplikacije kao najpopularnije platforme među mladim Amerikancima za dobivanje vijesti i djeljenje stavova. Aplikacija ima 170 milijuna aktivnih mjesečnih korisnika u SAD-u, pri čemu je gotovo polovica korisnika u dobi od 18 do 34 godine. Dok korisnici objavljuju i gledaju sadržaje o velikom broju tema, videozapisi koji kritiziraju vanjsku politiku SAD-a rutinski postaju viralni.

Otkako je Izrael pokrenuo svoju genocidnu kampanju protiv Gaze uz punu potporu SAD-a u listopadu prošle godine, stotine milijuna u SAD-u i diljem svijeta gledalo je videozapise na aplikaciji koji razotkrivaju užasnu stvarnost Palestinaca na terenu, probijajući se kroz cionističku propagandu.

Čelnik cionističke Anti-Defamation League, Jonathan Greenblatt, koji je uhvaćen na audio zapisu koji je procurio nazivajući ovo „problemom TikToka“, podržao je zabranu aplikacije na temelju toga što olakšava širenje „antisemitizma“ – klevete koju je upotrijebio protiv svih onih koji se protive genocidu u Gazi.

Zabrana TikToka prvi put je pokušana za vrijeme predsjednika Donalda Trumpa 2020. godine kao dio njegovih mjera trgovinskog rata protiv Kine. Izvršnu naredbu koju je potpisao kojom se zabranjuje preuzimanje aplikacije na Apple i Android uređaje naposljetku je blokirao savezni sudac zbog kršenja prava na slobodu govora i pravilan postupak iz Prvog i Petog amandmana Ustava. Trenutni prijedlog zakona koji podržava Biden jednako je dalekosežan kao i Trumpov napad.

Tijekom proteklih godina došlo je do institucionalizacije cenzure na društvenim medijima i nastojanja da se zarobe i ubiju platforme koje su nekoć bile otvorene za slobodni politički diskurs i korištene za organiziranje opozicijskih pokreta. Korisnici platformi društvenih medija otkrili su da će određene riječi ili fraze, poput „Gaza“ ili „genocid“, biti označene i potisnute u njihovim objavama.

Metine platforme Facebook i Instagram pretvorene su u pustoš pod pritiskom Kongresa zbog navodne zabrinutosti za sigurnost djece i tinejdžera. Fašistički milijarder Elon Musk kupio je Twitter 2022. Aplikacija, koja je bila ključna za one koji su organizirali egipatsku i tunisku revoluciju 2011. te za one koji su pratili te događaje, pretvorena je u X, platformu na kojoj najgori antisemitizam, antimigrantsku ksenofobiju i anti-LGBTQ sadržaj redovito pojačava njihov vlasnik.

Od 2020., World Socialist Web Site zabranjena je na najvećim bordovima za raspravu na Redditu, koja se sve više sanira i komercijalizira dok se kreće prema tome da postane javna korporacija. U međuvremenu, Google nastavlja manipulirati svojim algoritmom pretraživanja kako bi potisnuo rezultate za WSWS i druge ljevičarske stranice.

YouTube je u četvrtak politički cenzurirao World Socialist Web Site označivši kao „dobno ograničen“ video predavanja predsjednika Međunarodnog uredničkog odbora WSWS-a Davida Northa na Sveučilištu Michigan 12. ožujka, pod naslovom „Genocid u Gazi i smrt Aarona Bushnella: Koje su političke lekcije?“

Među onima koji sline na mogućnost da preotmu TikTok je Trumpov bivši ministar financija Steve Mnuchin – pokretač kampanje protiv te tvrtke – koji je u četvrtak na CNBC-u objavio da je okupio grupu za kupnju operacije vrijedne milijardu dolara. Slično tome, desničarski video hosting servis Rumble, koji ugošćuje Trumpov Truth Social, najavio je interes za kupnju TikToka. Jasna je antidemokratska putanja aplikacije pod takvim vlasništvom.

Cenzura interneta smatra se ključnim dijelom priprema američke vladajuće klase za sukob velikih sila, najotvorenije protiv Kine i Rusije, odnosno priprema za Treći svjetski rat. Bidenova administracija temeljila se na strategiji nacionalne sigurnosti koju je zacrtao Pentagon pod Trumpom 2018., a koja je izjavila da „dugoročno strateško natjecanje zahtijeva besprijekornu integraciju višestrukih elemenata nacionalne moći – diplomacije, informacija, ekonomije, financija, obavještajnih podataka, provedbe zakona i vojske.“

To je značilo još agresivnije mjere trgovinskog rata na navodnim razlozima nacionalne sigurnosti, od trenutnih nastojanja protiv TikToka do zabrane upotrebe kineske Huawei opreme u 5G mrežama. Ovo se proširuje kako bi se zahtijevala zabrana uvoza električnih vozila i baterija iz Kine i paranoična histerija da kineske brodske dizalice špijuniraju Amerikance.

Platforme društvenih medija koje su razvijene u posljednja dva desetljeća pokazale su se kao ključni instrumenti u rukama radničke klase, što je ono što izaziva strah kod vladajuće klase i motivira rastući režim cenzure. Radnici i omladina moraju se suprotstaviti rastućoj kampanji cenzure na internetu, čiji je cilj prije svega zatvaranje dostupnih puteva za pronalaženje opozicijskih sadržaja i mobilizacije protiv kapitalističke eksploatacije i rata. Moraju se mobilizirati kako bi se suprotstavili kampanji koja raspiruje antikinesku histeriju, a koja ima za cilj utrti put potencijalnom otvorenom ratovanju između nuklearno naoružanih nacija. Takav bi sukob imao razorne posljedice za milijarde ljudi diljem svijeta.

Loading