Srpskohrvatski

Mehring Yayıncılık izdaje tursko izdanje knjige Vadima Rogovina 1937: Staljinova godina terora

Mehring Yayıncılık sa zadovoljstvom najavljuje objavljivanje turskog izdanja knjige 1937: Staljinova godina terora ruskog marksističkog povjesničara i sociologa Vadima Zaharoviča Rogovina. Ovo je prvo djelo na turskom jeziku autora Rogovina, koji je preminuo 18. rujna 1998. Knjigu možete naručiti ovdje.

Naslovnica turskog izdanja 1937: Staljinova godina terora

Ovaj je svezak prva velika studija ruskog marksističkog povjesničara o najtragičnijoj i najsudbonosnijoj godini u povijesti Sovjetskog Saveza. Posjedujući enciklopedijsko poznavanje sovjetskog izvornog materijala, uključujući arhivske dokumente koji su tek nedavno objavljeni, profesor Rogovin predstavlja detaljnu i prodornu analizu uzroka, utjecaja i posljedica Staljinovih čistki.

Rogovin (1937.-1998.) pokazuje da je glavna funkcija i cilj terora bilo fizičko uništenje suštinske socijalističke opozicije Staljinovom birokratskom režimu. Štoviše, Rogovin u samo središte ove povijesne tragedije stavlja ključnu političku figuru koju je većina suvremenih povjesničara, iz raznih ideoloških razloga, sklona ignorirati: Lava Trockog. Rogovin inzistira na tome da je nemoguće razumjeti čistke odvojeno od Staljinove odlučnosti da iskorijeni sve tragove utjecaja Trockog koji je, unatoč godinama represije, ostao snažna struja sa značajnom podrškom i revolucionarnim potencijalom unutar USSR-a.

Rogovin je bio doktor filozofskih znanosti i vodeći istraživač na Institutu za sociologiju Ruske akademije znanosti u Moskvi. Autor je 250 znanstvenih radova, uključujući osam monografija o problemima socijalne politike, povijesti društvene misli i povijesti političkih kretanja u bivšem USSR-u.

Za razliku od gotovo svih svojih kolega iz akademske zajednice, Rogovin nije napustio svoje marksističke i socijalističke stavove tijekom godina perestrojke i nakon raspada USSR-a. Otvoreno je objavio svoju obranu trockizma i upustio se u intelektualni projekt koji će ga zaokupiti posljednje desetljeće njegova života: napisati povijest marksističke opozicije staljinizmu u Sovjetskom Savezu između 1923. i 1940..

Prije nego što je 1998. podlegao raku, Rogovin je dovršio šest od planiranih sedam svezaka u seriji „Je li postojala alternativa?“ Objavljeno 1996., 1937.: Staljinova godina terora četvrti je svezak ovog jedinstvenog djela.

Rogovinove aktivnosti nisu bile ograničene na istraživanje i pisanje. Godine 1993. stupio je u kontakt s Međunarodnim odborom Četvrte Internacionale (ICFI). Razvio je blizak politički i intelektualni odnos s ICFI-jem i javno se solidarizirao s njegovim programom. Od 1995. do 1998. držao je predavanja u organizaciji Međunarodnog odbora u SAD-u, Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Australiji.

Nakon Rogovinove prerane smrti, David North, predsjednik Međunarodnog uredničkog odbora World Socialist Web Sitea, predvidio je: „Vadimov će rad, desetljećima koja dolaze, dominirati povijesnom literaturom o temi staljinističkog terora.“ Ovo se predviđanje potvrdilo u proteklih dvadeset i pet godina, a Rogovin je priznat kao svjetski autoritet za staljinistički teror.

Objavljivanjem turskih izdanja preostalih svezaka Rogovinove serije, Mehring Yayıncılık želi osigurati da jedinstveno djelo ovog velikog marksističkog povjesničara da neophodan doprinos razvoju povijesne svijesti u izgradnji trockističkog pokreta, ICFI, među radnicima i omladini u Turskoj.

Loading