Srpskohrvatski

Stranka socijalističke jednakosti Njemačke dobila je ovlaštenje za sudjelovanje na nadolazećim evropskim izborima.

Njemački savezni izborni odbor u petak je ovlastio Sozialistische Gleichheitspartei (Stranku socijalističke jednakosti, SGP) da se kandidira na evropskim izborima. Povjerenstvo je potvrdilo da je SGP dostavio sve potrebne dokumente i više od 4000 potvrđenih potpisa registriranih birača, čime je osigurano sudjelovanje na izborima. Osim SGP-a, na glasačkom listiću su još 34 stranke. Deset stranaka koje su podnijele izborni prijedlog nije bilo ovlašteno.

Predsjednik SGP-a Christoph Vandreier na sastanku Saveznog izbornog odbora 29. ožujka 2024. [Photo: Phoenix Livestream]

„Naše ovlaštenje da se kandidiramo na izborima od velike je važnosti,“ rekao je predsjednik SGP-a i glavni kandidat Christoph Vandreier nakon sastanka. „SGP je jedina stranka koja se protivi genocidu u Gazi, suludoj politici rata i sve većem društvenom razaranju, te se bori za socijalističku perspektivu. Iskoristiti ćemo izbornu kampanju za izgradnju snažnog pokreta protiv rata i kapitalizma.“

Procedura odobravanja izbora duboko je nedemokratska. Većina članova Saveznog izbornog povjerenstva su predstavnici vladajućih stranaka (uključujući krajnje desnu Alternativu za Njemačku, AfD). Oni odlučuju mogu li se njihovi politički protivnici i suparnici kandidirati na izborima na kojima i sami sudjeluju.

Pravno, samo formalni zahtjevi bi trebali biti ispitani. Birokratske prepreke su velike, a provjere su „rigorozne“, kako je rekao federalni povjerenik za izbore. Sve stranke dužne su dostaviti točne podatke o skupštini na kojoj su izabrani njihovi kandidati, dostaviti statut, program, izjavu o suglasnosti i potvrdu o kvalifikaciji za svakog pojedinog kandidata, te dokaze o demokratskom izboru Izvršnog odbora stranke čiji članovi moraju potpisati izborni prijedlog i dostaviti ga na vrijeme.Brojne stranke, uključujući i one etablirane, doživjele su slučajeve da njihovi kandidati nisu dobili ovlaštenje.

Osobito su velike prepreke za neafirmirane stranke. Za ove izbore morali su predati do 2000 potpisa po saveznoj državi ili 4000 za zajedničku listu za sve savezne države.

Svaki potpisnik je morao navesti svoje puno ime, adresu i datum rođenja, a svaki potpis je zatim pojedinačno provjeravao lokalni izborni ured. Izborni službenici također provjeravaju je li potpisnik stvarno ovlašten za glasovanje i nije li već potpisao za drugu stranku. Svi potpisi, zajedno s originalnim potvrdama, moraju se potom predati federalnom službeniku za vraćanje na daljnju provjeru.

Vandreier je oštro istupio protiv ove nedemokratske prakse na sastanku Saveznog izbornog povjerenstva. On je rekao:

S obzirom na golemo protivljenje genocidu u Gazi, ratnoj politici protiv Rusije i društvenoj devastaciji, koje podržavaju sve stranke u Bundestagu [parlamentu], postoji predrasuda da se svi koji se tome protive izbace s glasačkog listića . Dakle, tim je važnije da ispunimo sve uvjete i izađemo na europske izbore.

Dok je Vandreier to govorio, mikrofon mu je bio isključen kako se ne bi čulo tijekom prijenosa uživo. „Ne mislim da ovdje vodimo predizbornu kampanju“, rekla je savezna izborna povjerenica dr. Ruth Brand, u pokušaju da opravda zataškavanje Vandreierove kritike nedemokratskog postupka. Službeni predstavnici ostalih lijevih stranaka također su bili spriječeni komentirati postupak.

Ovakav nedemokratski postupak naglašava važnost izlaska SGP-a na izbore na kojima se odlučno suprotstavlja napadima na temeljna demokratska prava i opasnosti od fašizma. U svom izbornom priopćenju stranka upozorava da vladajuća klasa nastavlja svoju fašističku tradiciju slanjem njemačkih tenkova na Rusiju, normalizacijom genocida kao državne politike i naoružavanjem Bundeswehra (oružanih snaga) do stupnja kakav nije viđen od Hitlera. Izborna izjava izjavljuje:

Kako bi ugušila rastuće neslaganje protiv ove nadaleko nepopularne politike, koalicijska vlada prihvaća otrcani plašt fašističkih ideologija. Potiče mržnju prema izbjeglicama i imigrantima i ukida osnovna demokratska prava. Krajnje desna Alternativa za Njemačku (AfD) je prihvaćena, dok su desničarske ekstremističke terorističke mreže unutar policije, tajnih službi i vojske zaštićene od strane najviših ešalona vlasti.

Ali toksičnom nacionalizmu onih na vlasti suprotstavio se snažan međunarodni pokret. Milijuni ljudi diljem svijeta proteklih su tjedana, unatoč propagandi političara i medija, demonstrirali protiv genocida u Gazi i pokazali koliko je radnička klasa danas snažna i globalno umrežena. Ovaj pokret mora biti proširen i oboružan socijalističkom perspektivom.

Loading