Srpskohrvatski

Židovski glumci, redatelji i drugi vode kampanju u obranu redatelja Jonathana Glazera i protiv genocida u Gazi koji provodi Izrael

Skupina od više od 150 židovskih glumaca, pisaca, redatelja i drugih umjetnika objavila je otvoreno pismo u obranu britanskog redatelja Jonathana Glazera. Pisac i redatelj postao je meta opake, McCarthyističke kampanje klevetanja zbog komentara koje je dao, dovodeći u pitanje službeni proizraelski narativ u Hollywoodu, na ceremoniji dodjele Oscara 10. ožujka.

Potpisnici otvorenog pisma su glumci Joaquin Phoenix, Debra Winger, Frances Fisher i Elliott Gould, redatelji Mike Leigh, Todd Haynes i Joel Coen, pisci Tom Stoppard i Wallace Shawn, glazbenik Boots Riley, filmski kritičar David Ehrlich i drugi. U pismu se tvrdi da napadi na Glazera „imaju ušutkavajući učinak na našu industriju, pridonoseći široj klimi suzbijanja slobode govora i neslaganja, upravo onih kvaliteta koje bi naše područje trebalo njegovati.“ Ističe se da su „umjetnici svih profila osudili ubijanje palestinskih civila. Svi bismo trebali biti u mogućnosti činiti isto, a da ne budemo pogrešno optuženi za raspirivanje antisemitizma.“

James Wilson, Leonard Blavatnik i Jonathan Glazer primaju nagradu za britanski film 'The Zone of Interest', za najbolji međunarodni igrani film na dodjeli Oscara u nedjelju, 10. ožujka 2024., u Dolby Theatreu u Los Angelesu. [AP Photo/Chris Pizzello]

Glazer je dobio nagradu za najbolji međunarodni igrani film za The Zone of Interest, koji obrađuje zapovjednika logora smrti Auschwitz i njegovu obitelj. Na pozornici na ceremoniji, pred međunarodnom publikom od desetak milijuna, Glazer je naglasio da filmska reprezentacija „dehumanizacije... u najgorem obliku“ nije samo usmjerena na prošlost, već i na sadašnjost.

Redatelj je objasnio da su on i njegovi kolege odbacili pokušaj da se njihovo židovstvo i sam holokaust „otmu okupacijom koja je dovela do sukoba tolikog broja nevinih ljudi. Bilo da se radi o žrtvama 7. listopada u Izraelu ili napadu na Gazu koji je u tijeku, svim žrtvama ove dehumanizacije. Kako se oduprijeti?“

To je bilo dovoljno da izazove histerični napad procionističkih snaga u SAD-u i drugdje, osjetljivih i uplašenih sve većim protivljenjem izraelskoj politici masovnog ubojstva u Gazi. Nekih 1000 holivudskih „nobodies“ potpisalo je jadno, nepošteno pismo u kojem osuđuje Glazera, tvrdeći između ostalog da „Izrael ne cilja na civile. Cilja na Hamas.“ Ovo je apsurdna, drska laž i to zna gotovo svaka misleća osoba na zemlji. Nedavno namjerno ubojstvo humanitarnih radnika Svjetske centralne kuhinje, koji su donosili hranu izgladnjelima, bio je samo posljednji napad u mjesecima gotovo nacističkog izraelskog bombardiranja rezidencija, bolnica, škola, knjižnica, džamija, sveučilišta, skloništa, konvoja pomoći i linija s hranom.

Kao što smo komentirali 19. ožujka, kao odgovor na reakcionarno, progenocidno pismo „holivudskih profesionalaca“:

[Izrael] je pokrenuo svjesnu, planiranu kampanju etničkog čišćenja i genocida, s ciljem uništenja ili protjerivanja palestinskog stanovništva Gaze. To priznaju humanitarne agencije, organizacije za ljudska prava, pa čak i mediji diljem svijeta. Gangster-fašisti u Netanyahuovom kabinetu jedva da su to tajili.

Pismo „profesionalaca“ vrijeđa Glazerovu upotrebu riječi „okupacija“ u vezi s izraelskim operacijama, što je, opet, činjenica gotovo univerzalno priznata od strane međunarodnog javnog mnijenja. Referenca na „autohtoni židovski narod“ zapravo je izmišljena i daje uvid u ultradesničarski karakter ovih ljudi.

Od tog pisma digli su se razni glasovi u obranu Glazera. Dramaturg i scenarist Tony Kushner, kada je 20. ožujka upitan o govoru na dodjeli nagrada, odgovorio je da su Glazerove riječi „neosporiva, nepobitna izjava“. Prema Varietyju, „Upitan poistovjećuje li se s govorom, Kushner je odgovorio: 'Naravno. Mislim, tko ne? Ono što on govori je tako jednostavno. On kaže: židovstvo, židovski identitet, židovska povijest, povijest holokausta, povijest židovske patnje ne smiju se koristiti u kampanji – kao izgovor za projekt dehumanizacije ili klanja drugih ljudi.'“

„Ovo je zlouporaba“, nastavio je Kushner, „onoga što znači biti Židov, što je holokaust značio, a [Glazer] to odbacuje. Tko se ne slaže s tim? Kakva je to osoba koja misli da je prihvatljivo ono što se sada događa u Gazi?“

Britanski redatelj veteran Ken Loach, dugogodišnji zagovornik Palestinaca, nedavno je za Variety rekao da ima „veliko poštovanje“ prema Glazeru, inzistirajući na tome da je redatelj bio „vrlo hrabar“ što je komentirao na ceremoniji dodjele nagrada. „I siguran sam da je razumio moguće posljedice, što ga čini još hrabrijim, tako da gajim veliko poštovanje prema njemu i njegovom radu“, objasnio je.

Loach je priznao da je Glazer bio napadnut zbog svojih primjedbi, ali je primijetio da je mlađi britanski redatelj također dobio „punu potporu od mnogih Židova koji su rekli da to razbija stereotip da svi Židovi podržavaju ono što Izrael radi, jer jasno je to nije slučaj.“

U još jednoj naznaci širokog protivljenja genocidu u Gazi među glumcima i redateljima, virtualna aukcija kampanje Cinema for Palestine, organizirana kao potpora Medicinskoj pomoći za Palestince (MAP), do sada je prikupila oko 117,000 funti (150,000 američkih dolara). Internetska aukcija, koja bi trebala trajati od 2. do 12. travnja, dobila je darove ili donacije od brojnih glumaca i redatelja, koji su ponuđeni na prodaju javnosti kako bi se prikupila sredstva.

Mike Leigh 2018

Popis donatora uključuje Leigh, Loach, Tilda Swinton, Brian Cox, Ramy Youssef, Peter Capaldi, Maxine Peake, Imelda Staunton, Joseph Quinn, Joanna Hogg, Aimee Lou Wood, Stellan Skarsgård, Andrea Riseborough, Annemarie Jacir, Emma Seligman, Juliet Stevenson, Tessa Thompson i Shane Meadows.

Glazer je sam obećao dva potpisana filmska plakata za oba njegova filma The Zone Of Interest i Under The Skin. Spike Lee donirao je uokviren i potpisan poster za svoj film Malcolm X, dok je, prema Deadlineu, „Olivia Colman obećala personaliziranu video poruku“, „Susan Sarandon nudi priliku da s njom razgovarate o svom omiljenom filmu Susan Sarandon na Zoomu zajedno sa majicom s potpisom Rocky Horror Picture Showa“ i „[redatelj] Paul Mescal obećao je potpisan poster Aftersun.“

Cox je donirao sjedala u kući za produkciju filma Long Day's Journey into Night Eugenea O'Neilla i „sastanak i pozdrav“ sa samim glumcem. Time je prikupljeno 1000 funti. Rukom pisani tekst pjesme „Sweet Dreams“ pjevačice Annie Lennox donio je 7700 funti. Glumica „Rebecca Hall pročitat će vama (ili vašoj djeci) priču za laku noć“ – cijena £425. Plakat za film Supernova iz 2020. godine, koji potpisuju Colin Firth, Stanley Tucci i redatelj Harry McQueen, išao je za 350 funti. „Razgovor s [glumicom s crne liste] Melissa Barrera, najhrabrija žena u Hollywoodu,“ kupljen je za 2194 funte.

Jedna od glavnih razlika između nedavnog otvorenog pisma židovskih redatelja i glumaca i prošlomjesečne izjave „holivudskih profesionalaca“ kojom se osuđuje Glazer je to što prvi za razliku od potonjih uključuju pojedince sa stvarnim umjetničkim talentom i sposobnošću. Leigh, Stoppard, Coen, Gould, Haynes, Shawn, uz dokumentaristicu Amy Berg, glumca-komičara Davida Crossa, redatelje Nicole Holofcener i Seligman, predstavljaju nešto značajno.

Sve veća izolacija proizraelske publike, čak i među židovskim umjetnicima, rječit je pokazatelj općih političkih i kulturnih promjena koje se događaju u SAD-u.

Očito, umjetnici uglavnom još uvijek ne uspijevaju proraditi logiku vlastite kritike i izvući oštre, dalekosežne zaključke o cionizmu i Izraelu kao nelegitimnoj državi, ali usprkos tome događa se nepogrešiva radikalizacija.

Loading