Srpskohrvatski
Perspective

Tražimo oslobađanje Bogdana Syrotiuka socijalističkog protivnika NATO-ovog proxy rata iz ukrajinskog zatvora

U četvrtak, 25. travnja, Bogdana Syrotiuka – socijalističkog protivnika fašističkog režima Zelenskog i rata između Ukrajine i Rusije koji je potaknuo NATO – uhitila je Služba sigurnosti Ukrajine, SBU, u njegovom rodnom gradu Pervomaisku u južnoj Ukrajini.

Bogdan Syrotiuk

Bogdan, koji ima 25 godina i lošeg je zdravlja, drži se u zatvoru u Nikolajevu pod užasnim uvjetima pod lažnim optužbama za podrivanje teritorijalne cjelovitosti Ukrajine i služenja interesima Rusije. Proglasi li ga klokanski sud krivim za ove optužbe, Bogdanu prijeti kazna zatvora od 15 godina do doživotne, što je jednako smrtnoj kazni.

Loading Tweet ...
Tweet not loading? See it directly on Twitter

Uhićenje Bogdana posljednji je primjer brutalne represije režima Zelenskog nad ljevičarskim pokretima, čije protivljenje ratu nailazi na sve veći odgovor unutar ukrajinske radničke klase.

Agenti SBU-a pretresli su Bogdanov stan i ured koji je koristio za političke i obrazovne aktivnosti. World Socialist Web Site je obaviještena da SBU tvrdi da su pronašli ruski vojni kaput, ruksak sa slovom „Z“ – simbol koji se povezuje s ruskim vojnim šovinizmom – i gas masku u uredu. Samo će tupoumna fašistička policija očekivati od ljudi da vjeruju da će se takvi predmeti naći u uredu koji na istaknutom mjestu prikazuje fotografiju Lava Trockog i nudi širok izbor marksističko-trockističke literature.

Ako su takvi predmeti „pronađeni“ u Bogdanovom uredu, to je zato što ih je tamo podmetnuo SBU, čije su beskrupulozne i gestapovske metode općepoznate u Ukrajini.

Bogdan Syrotiuk na skupu 9. svibnja u čast sovjetske pobjede nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu.

Pokušaji da se Bogdan prikaže kao pristaša Putinovog režima i njegove invazije na Ukrajinu politički su besmisleni. Drug Syrotiuk je vodeći član Mlade garde boljševika-lenjinista (YGBL), trockističke omladinske organizacije aktivne u Ukrajini i diljem bivšeg Sovjetskog Saveza.

U političkoj solidarnosti s Međunarodnim odborom Četvrte Internacionale (ICFI), YGBL se suprotstavlja oligarhijskim kapitalističkim vladama u Ukrajini i Rusiji. U brojnim člancima objavljenim na World Socialist Web Site i u govorima održanim na događajima koje je sponzorirao ICFI, Bogdan je nedvosmisleno osudio rat i pozvao na jedinstvo ukrajinske i ruske radničke klase protiv reakcionarnih nacional-šovinističkih režima sa sjedištem u Kijevu i Moskvi. Njegovi drugovi u Rusiji nedvosmisleno se protive Putinovom kapitalističkom restauracijskom režimu i njegovom zabludjelom veličanju neocarističkog ruskog nacionalizma.

U govoru napisanom tri dana prije uhićenja, koji je planirao održati na predstojećoj proslavi Prvog svibnja Međunarodnog odbora, drug Bogdan kaže:

Na dan međunarodne solidarnosti radničke klase, mi, članovi ukrajinske sekcije Mlade garde boljševika-lenjinista i cijeli YGBL pozivamo na ujedinjenje ukrajinskog i ruskog proletarijata s proletarijatom imperijalističkih zemalja kako bi se zaustavio ovaj rat!

Uhićenje druga Bogdana Syrotiuka, dio obrasca brutalnih represivnih mjera režima Zelenskog protiv protivnika rata i cijele radničke klase, razotkriva lažljivu tvrdnju da se rat SAD-a i NATO-a protiv Rusije vodi u obranu demokracije. Ukrajina je policijska država. Njezino stanovništvo podvrgnuto je ratnom stanju. Izbori su otkazani i Zelensky vlada kao diktator, podložan samo diktatu svojih NATO sponzora, financijskim interesima oligarha milijardera i neonacističkih bandi na koje se oslanja kako bi zastrašio ukrajinski narod.

Točnije rečeno, Ured za demokraciju, ljudska prava i rad američkog State Departmenta priznaje u svom najnovijem izvješću, objavljenom ranije ovog mjeseca, brutalno represivni karakter ukrajinskog režima. Među ozbiljnim „problemima ljudskih prava“ koji se navode u izvješću su:

prisilni nestanak; mučenje i okrutno, nečovječno ili ponižavajuće postupanje ili kažnjavanje; teški i po život opasni zatvorski uvjeti; proizvoljno uhićenje ili pritvaranje; ozbiljni problemi s neovisnošću pravosuđa; ograničenja slobode izražavanja, uključujući za pripadnike medija, nasilje ili prijetnje nasiljem protiv novinara, neopravdana uhićenja ili kazneni progon novinara i cenzura; ozbiljna ograničenja internetske slobode; bitno miješanje u slobodu mirnog okupljanja i udruživanja; ograničenja slobode kretanja; ozbiljna korupcija u vladi; rašireno rodno uvjetovano nasilje; sustavna ograničenja slobode udruživanja radnika i postojanje najgorih oblika dječjeg rada. Neka od tih pitanja ljudskih prava proizašla su iz izvanrednog stanja koje je nastavilo ograničavati demokratske slobode, uključujući slobodu kretanja, slobodu tiska, slobodu mirnog okupljanja i pravnu zaštitu.

U ovim uvjetima okrutne represije, život Bogdana Syrotiuka je u neposrednoj opasnosti. Unutar zatvora, zatvorenici su podvrgnuti nasilnom režimu koji je uspostavila administracija prepuna ukrajinskih fašista. Izvješće State Departmenta dalje navodi:

Iako su ustav i zakon zabranjivali mučenje i druge okrutne i neuobičajene kazne, bilo je izvješća da su tijela za provođenje zakona sudjelovala u takvom zlostavljanju. U normalnim okolnostima, sudovi nisu mogli legalno koristiti priznanja i izjave koje su pod prisilom dale policiji osobe u pritvoru kao dokaze u sudskim postupcima, ali je to dopuštala institucija ratnog stanja od početka ruske invazije punog opsega.

Posebno je zlokoban, s obzirom na pokušaj SBU-a da smjesti Bogdanu da je agent ruske vojske, zaključak State Departmenta koiji kaže da je:

Bilo izvješća da su službenici za provođenje zakona i vojni dužnosnici zlostavljali i, povremeno, mučili osobe u pritvoru kako bi dobili priznanja, obično povezana s navodnom suradnjom s Rusijom.

Režim u Kijevu, koji je odgovoran za ove zločine, SAD i njegovi NATO saveznici obasipaju milijardama dolara i naoružavaju ga najnaprednijim oružjem. Uhićenje Bogdana dogodilo se upravo u trenutku kada je američki Kongres izglasao izdvajanje dodatnih 60 milijardi dolara za rat koji je već koštao života približno 500,000 ukrajinskih vojnika. Bidenova administracija i njezine kolege u Londonu, Parizu, Berlinu, Rimu i drugim prijestolnicama uključenim u usmjeravanje proxy rata nisu ništa manje odgovorni za sudbinu Bogdana Syrotiuka koliko i njihovi agenti u Kijevu.

Radnička klasa i mladi diljem svijeta s pravom su ogorčeni zločinačkim ratom koji vodi Izrael, uz potporu Bidenove administracije i NATO-a, protiv naroda Gaze. Ali mora se shvatiti da iste vlade koje surađuju u genocidu u Gazi sponzoriraju proxy rat u Ukrajini. Nasilje u Gazi i Ukrajini međusobno su povezane fronte u globalnoj eskalaciji vojnih sukoba koji čovječanstvu prijete nuklearnom katastrofom.

Borba za Bogdanovu slobodu i za prekid proxy rata mora se promatrati kao bitna komponenta borbe protiv imperijalizma, genocida i fašizma.

Međunarodni odbor Četvrte Internacionale i World Socialist Web Site pozivaju na globalnu kampanju kojom se zahtijeva trenutačno oslobađanje Bogdana Syrotiuka.

Međunarodna radnička klasa i studentska omladina diljem svijeta moraju biti obaviješteni o hapšenju Bogdana i mobilizirani u njegovu obranu.

Pozivamo na što širu cirkulaciju ove izjave na svim dostupnim društvenim mrežama. Internetska peticija koja poziva na slobodu Bogdana pokrenuta je na Change.org. Pozivamo vas da potpišete peticiju i objavite komentar na stranici kojim iskazujete svoj poziv za njegovu slobodu. Skrenite pažnju svojim suradnicima i kolegama studentima na ovu kampanju. Za više informacija o tome kako se možete uključiti u borbu za Bogdanovo oslobađanje iz zatvora, kontaktirajte World Socialist Web Site.

Bogdan Syrotiuk mora biti oslobođen!

Loading