Srpskohrvatski
Perspective

Večera dopisnika Bijele kuće slavi „slobodni tisak“ usred propagande koja podržava rat, genocid i represiju

Večera za dopisnike iz Bijele kuće (WHCA) u subotu navečer bila je odvratan prikaz podaništva korporativnih medija administraciji predsjednika Joea Bidena. Nastojala je prikriti krvavu ulogu ove vlade, koja je puni partner u genocidu u Gazi od strane Izraela i koja predvodi rat SAD-a i NATO-a protiv Rusije u Ukrajini, dovodeći svijet sve bliže nuklearnom Trećem svjetskom ratu.

Oko 2600 ljudi, uključujući novinare tiskanih i elektronskih medija, njihovi korporativni šefovi i njihovi pozvani gosti iz Washingtona i Hollywooda, sudjelovalo je u večeri, gdje su za glavnim stolom bili predsjednik Joe Biden, potpredsjednica Kamala Harris i njihovi supružnici. Događaj je bio središte višednevnih svečanosti, uključujući zabave i domjenke koje su organizirale korporativne trgovačke grupe i lobisti, veleposlanstva i drugi dobro potkovani sudionici u trgovini utjecajem u glavnom gradu SAD-a.

Predsjednik Joe Biden nazdravlja „slobodnom tisku“ na večeri Udruge dopisnika Bijele kuće, 27. travnja 2024. [AP Photo/Manuel Balce Ceneta]

Banket WHCA je godišnji događaj na kojem korporativni mediji sebi priređuju slavu u čast, slaveći svoje bliske veze s administracijom na vlasti i političkim establišmentom u cjelini, dok povremeno izgovaraju hosane slobodi tiska – iako uvijek u način koji je u skladu s vanjskom politikom SAD-a.

Stoga je izražena velika zabrinutost za reportera Wall Street Journala Evana Gershkovicha, koji je držan više od godinu dana u ruskom zatvoru, i za ratnog izvjestitelja Austina Ticea, zatočenog u Siriji prije više od 12 godina. Ali nitko nije spomenuo ime najslavnijeg novinara trenutno u zatvoru, Juliana Assangea, osnivača WikiLeaksa.

Ovo je tim značajnije jer je glavni slavljenik večere, predsjednik Biden, osobno odgovoran za Assangeovo zatvaranje. Assange je držan u britanskom zatvoru Belmarsh s maksimalnim osiguranjem više od četiri godine kao odgovor na zahtjev američke vlade da ga izruči radi suđenja u Sjedinjenim Američkim Državama zbog optužbi prema Zakonu o špijunaži, što bi moglo dovesti do 175 godina zatvora kazne.

Dok je voditeljica večere, predsjednica WHCA i dopisnica NBC-a Kelly O'Donnell, spomenula novinare ubijene u Gazi – navela je brojku od gotovo 100, iako je stvarna brojka najmanje 175 – nije imenovala odgovornu vladu i vojsku za te smrti, naime, Netanyahuov režim u Izraelu i Izraelske obrambene snage. Niti je ukazala na to da je čovjek koji je isporučio oružje korišteno za ubojstvo tih novinara sjedio samo nekoliko metara desno od nje na platformi.

Ovo nije bio nikakav propust. Genocid u Gazi, koji je odnio živote oko 40,000 Palestinaca, uključujući ciljana ubojstva liječnika, sveučilišnih profesora, učitelja, pjesnika, novinara i drugih koji igraju nezamjenjivu ulogu u modernoj kulturi, zasjenio je proces.

Dok su sudionici izlazili iz svojih limuzina i taksija i ulazili u Washington Hilton, morali su proći kroz stotine prosvjednika protiv genocida, koji su osuđivali američke medije zbog zataškavanja zločina Izraela i uzvikivali „Sram vas bilo!“ U jednom trenutku masa je skandirala: „Zapadni mediji, vidimo vas i sve strahote koje skrivate.“

Tijekom događaja nije bilo nikakve reference na prosvjednike koji su se nalazili vani ili na šire prosvjede u desecima američkih gradova i na desetinama sveučilišnih kampusa, gdje prosvjednici, uglavnom studenti i drugi mladi ljudi, prkose masovnim uhićenjima i protjerivanjima kako bi osudili genocid u Gazi i zahtijevali prestanak službene potpore fašističkom izraelskom režimu.

Nacionalni javni radio izvijestio je o pismu koje je poslalo „više novinara u Gazi“ pozivajući na bojkot WHCA večere. Pismo je glasilo:

Danak koji podnosimo jednostavno izvršavajući svoje novinarske dužnosti je nevjerojatan. Podvrgnuti smo pritvaranjima, ispitivanjima i mučenjima od strane izraelske vojske, a sve zbog „zločina“ novinarskog integriteta.

Pismo su ignorirali novinari koji su pohrlili u Washington Hilton.

Dok se Palestinci u Gazi, uključujući novinare, suočavaju s masovnom gladi, sudionici WHCA uživali su u predjelima kao što su „Jicama, Mango, Pepitas & Baby Oak Salata“, s „predstavljanjem kruha“ od četiri vrste peciva plus somuna.

Nakon toga su uslijedila predjela: „Ribani filet od dimljene paprike, ragu od divljih gljiva, Pancetta & Gala Apple Demi, zapečeni aljaški iverak, mascarpone griz od sira, jumbo oguljene šparoge i pečena mlada paprika“, prema jednom izvještaju. To i „probrani deserti“ bili su posluženi uz vina Chardonnay i Cabernet Sauvignon iz vinograda Zapadne obale.

Večera je ustupila mjesto dodjeli niza nagrada. Počasti za izvještavanje pod pritiskom rokova, kako za tiskane tako i za elektronske medije, pripale su novinarima koji su pratili Bidenov put u Izrael nakon napada Hamasa 7. listopada. Nije bilo riječi o stvarnim okolnostima tog posjeta. Biden je požurio u Jeruzalem kako bi vladi premijera Benjamina Netanyahua i njegovih kolega fašista dao bjanko ček za rat koji su pokrenuli protiv stanovništva Gaze, a koji je već ubio tisuće.

Kad je Biden konačno stao za govornicu, njegove su primjedbe bile predvidljive. Posvetio je nekoliko minuta scenarističkim šalama o svojim godinama i Trumpovim pravnim problemima, nakon čega je uslijedilo desetominutno pričanje o „slobodi tiska“ kao njegovog saveznika u obrani demokracije protiv opasnosti Donalda Trumpa.

Odao je priznanje „domoljublju i herojstvu“ medija, „kada se prenosi istina umjesto laži. Zato želim završiti noć svojom iskrenom zahvalnošću za slobodan tisak.“

Ovo je rečeno publici koja je promijenila svoj narativ o demonstracijama u sveučilišnim kampusima protiv genocida u Gazi, sada ih opisujući kao „antisemitske“, klevetu koju promiču Bidenova administracija i kongresni reakcionari iz obje stranke.

„Doslovno riskirate svoje živote radeći svoj posao“, nastavio je. „Neki od vaših kolega dali su svoje živote. Mnogi su zadobili teške ozljede. Drugi novinari su izgubili slobodu. Novinarstvo nije zločin, ni ovdje, ni tamo, ni bilo gdje u svijetu.“

Ali za Juliana Assangea i druge zviždače protiv zločina CIA-e i američkog imperijalizma, te za hrabre novinare koji dokumentiraju zločine države Izrael u Gazi i na Zapadnoj obali, ovo jamstvo ne vrijedi. Ono što su oni učinili i čine je zločin, prema imperijalističkim ratnim huškačima poput Bidena i Netanyahua. Štoviše, to je kažnjivo smrću.

Nakon Bidena uslijedila je beskrajna serija glupih šala i mlitavih uvreda Colina Josta iz Saturday Night Livea, označenog kao „zabava“ za događaj. Jost je marljivo izbjegavao američko/izraelsko masovno ubojstvo u Gazi, vladino/medijsko klevetanje prosvjednika protiv genocida kao „antisemita“ i policijsku akciju protiv sveučilišnih kampusa kršenjem slobode govora i političkog izražavanja.

Završio je žarkim odavanjem počasti Bidenu, izjavivši da je njegov djed, dugogodišnji vatrogasac koji je nedavno umro, glasao za Bidena 2020. „jer si pristojan čovjek“. Jost je nastavio:

Glasao je za pristojnost. A pristojnost je razlog zašto smo svi ovdje večeras. Pristojnost je način na koji svi možemo biti ovdje večeras. Pristojnost je kako se možemo šaliti jedni sa drugima, a da nitko od nas ne ide u zatvor nakon toga.

Teško je odrediti točnu kombinaciju namjernog neznanja i beznačajne prostracije pred kapitalističkom državom koja proizvodi takve izjave. Svi sudionici ove degradirajuće afere zauvijek su time okaljani. Suočeni sa svjetskim povijesnim zločinom, oni hvale i umiljavaju se njegovom pokretaču i suučesniku.

U zataškavanju genocida u Gazi i uloge SAD-a u njemu, korporativni mediji djeluju kao suučesnici. Ne igraju ulogu neovisne „četvrte vlasti“, koja govori „istinu vlasti“, kako to vole tvrditi samozadovoljni stručnjaci. Umjesto toga, ponašaju se kao dvorjani, laskajući kriminalcima iz Bijele kuće dok pripremaju još krvavije zločine, uključujući konačni napad na Rafah i uvođenje američkih i NATO-ovih borbenih trupa u borbu protiv Rusije u Ukrajini.

Ova stvarnost naglašava nužnost razvijanja i podržavanja socijalističke alternative korporativnim medijima, World Socialist Web Site.

WSWS govori istinu radničkoj klasi i svjetskoj populaciji u cjelini: da je jedini progresivni put naprijed onaj revolucionarni. Radnička klasa mora preuzeti vlast, stati na kraj kapitalističkom barbarizmu i ratu i uspostaviti socijalističko društvo na svjetskoj razini, utemeljeno na miru, demokraciji i socijalnoj jednakosti.

Loading