Srpskohrvatski

Mučenici Haymarketa i porijeklo Prvog svibnja

Sljedeći govor održao je Joseph Kishore, nacionalni tajnik Stranke socijalističke jednakosti (SAD), na internetskom okupljanju za Međunarodni dan svibnja 2024. održanom u subotu, 4. Svibnja.

Internetski skup za Međunarodni dan Prvog svibnja 2024

Stojim blizu povijesnog spomenika mučenicima Haymarketa, vođama radničke klase u Chicagu, kojima je 1880-ih namješteno i koji su pogubljeni za zločin koji nisu počinili.

Međunarodni odbor Četvrte Internacionale obilježava Prvi svibanj, međunarodni dan solidarnosti radničke klase. Ali ono što mnogi radnici možda ne znaju jest da je Prvi maj nastao ovdje u Haymarketu, te u pokretu osmosatnog radnog dana koji se pojavio nakon građanskog rata.

Tijekom građanskog rata, Karl Marx je predvidio pojavu američke radničke klase. Godine 1864., u ime Prve radničke internacionale, pisao je da čestita Abrahamu Lincolnu na njegovom ponovnom izboru, usred građanskog rata.

„Radnici Evrope uvjereni su da će, kao što je američki rat za neovisnost započeo novu eru uspona za srednju klasu“, napisao je Marx, „tako američki rat protiv ropstva biti od koristi radničkoj klasi.“

Karl Marx and Abraham Lincoln

Marxova prognoza se brzo potvrdila. Do 1867. uspio je napisati u Kapitalu da je „iz smrti ropstva [odmah] nastao novi život. Prvi plod građanskog rata bila je osmosatna agitacija…“

Tih je godina Chicago simbolizirao kolosalan rast američkog kapitalizma i američke radničke klase. Narastao je s oko 100,000 1860. kada je Lincoln prvi put prihvatio nominaciju za predsjednika, na 500,000 1880. I bila je to međunarodna radna snaga. U 1880-ima, gradsko stanovništvo bilo je 80 posto rođeno u inozemstvu ili djeca rođena u inozemstvu.

Godine 1886. među tim se radnicima ponovno čuo poziv na osmosatni radni dan: „Osam sati za rad, osam sati za spavanje, osam sati za što hoćemo!“ bio je njihov slogan.

Štrajkovi i prosvjedi održani su 1. svibnja diljem zemlje. U Chicagu je marš okupio 80,000 ljudi. Policija je 4. svibnja nasilno napala skup na trgu Haymarket. Eksplodirala je bomba. U eksploziji i policijskom metežu poginulo je sedam policajaca i četiri civila.

Vlasti su natjerale vođe čikaške radničke klase kroz lažno suđenje. Četvorica lažno optuženih pogubljena su 11. studenog 1887.: George Engel, Adolph Fischer, Albert Parsons i August Spies.

Osuđenici su pjevali Marseljezu dok su ih vodili na vješanje. Spiesove posljednje riječi bile su: „Doći će vrijeme kada će naša šutnja biti moćnija od glasova koje danas gušite.“

Peti mučenik, Louis Lingg, dan ranije je ubijen ili počinio samoubojstvo u zatvoru.

„Crni petak“, vješanje mučenika s Haymarketa. 11. studenoga 1886. Godine

Dvije godine kasnije, 1889., u Parizu je osnovana Druga Internacionala, na stotu obljetnicu Francuske revolucije.

Francuski izaslanik motivirao je rezoluciju za „velike međunarodne demonstracije“ povodom Prvog svibnja kako bi se obilježili nedavni američki događaji. Demonstracije su 1890. godine održane diljem Evrope i Sjeverne Amerike. Godišnjica se obilježavala svake godine nakon toga. Ruski su ga radnici prvi put obilježili 1891., a kineski 1927.

Krajnje je vrijeme da oživimo socijalističke i internacionalističke tradicije Prvog svibnja!

Loading