Srpskohrvatski
Perspective

Put naprijed nakon glasovanja o štrajku 48,000 kalifornijskih akademskih radnika protiv policijske represije

Glasovanje akademskih radnika da se odobri štrajk u sustavu 10 kampusa Sveučilišta u Kaliforniji veliki je korak naprijed u borbi protiv genocida u Gazi i slamanju antiratnih prosvjednika. Predstavlja ulazak radničke klase u borbu kao osnovnu političku snagu protiv rata.

Članovi fakulteta i osoblja UCLA marširaju školskim kampusom u Los Angelesu, četvrtak, 9. svibnja 2024. [AP Photo/Jae C. Hong]

Impuls ovog glasovanja o štrajku došao je od 48,000 rank-and-file članova United Auto Workers Local 4811, a ne UAW birokracije, koja je podržala „Genocidnog Joea“ Bidena i odgađala samo glasovanje koliko god je mogla. Glasovanje se dogodilo nakon što je više od 3000 studenata diljem zemlje uhićeno, a mnogo ih je pretučeno, dok ih mediji i politički establišment kleveću kao „antisemite“ i pozivaju na dovođenje Nacionalne garde.

Glasovanje je poziv na politički štrajk – to jest, na intervenciju radničke klase kako bi se zaustavila državna represija i genocid koji podupiru Sjedinjene Američke Države. Radnička klasa je uvučena u otvoreni politički sukob s Bidenovom administracijom i dvjema korporativnim strankama.

Napadi su samo rasli tijekom glasovanja. U utorak je policija napala kamp u UC Irvine. Na pokušaje protestnih studenata da pregovaraju administratori su odgovorili suspenzijom cijelog pregovaračkog tima.

U četvrtak su administratori poslali dopis svim članovima Local 4811 prijeteći „korektivnim mjerama“ u slučaju štrajka. To ne uključuje samo masovna otpuštanja, već i potencijalni pravni postupak zbog navodne zlouporabe javnih sredstava. „Netočno izvješćivanje o prestanku rada“, upozorava pismo, „je ozbiljan prekršaj.“

Ova eskalacija samo naglašava da se cijela radnička klasa mora mobilizirati za obranu studenata. Ne samo da mora svih 48,000 članova Local 4811 u kampusima UC-a započeti štrajk bez odgode, već cijelo članstvo UAW-a, uključujući 150,000 radnika u automobilskoj industriji, mora organizirati industrijsku akciju podrške.

Ovo bi također trebalo uključiti zdravstvene radnike, uključujući one koji rade u medicinskom sustavu UC-a, i druge ključne dijelove radničke klase, uključujući tvornice oružja gdje su mnogi također članovi UAW-a.

Uprava sveučilišta tvrdi da je štrajk nedopustiv zbog političkog karaktera te da navodno nije povezan s „nikakvim problemima zaposlenih“. Koji cinizam! Sveučilište je omogućilo i surađivalo u političkoj ofenzivi protiv studenata, vođenoj u ime vladajuće klase.

Iza sveučilišnih administratora stoje obje strane na najvišim razinama vlasti, uključujući Bidenovu Bijelu kuću. Demokrati su se udružili s republikancima, uključujući stvarne fašiste, kako bi organizirali policijske napade.

U četvrtak je čikaška policija napala i srušila kamp na Sveučilištu DePaul. Gradonačelnik Chicaga je Brandon Johnson, osoba koju podupiru Demokratski socijalisti Amerike koji su proizašli iz Sindikata učitelja Chicaga. Ovo pokazuje kako je pseudo-ljevica, koje također kontrolira UAW i mnoge druge sindikate, puni partner u gušenju prosvjeda..

Gradonačelnik Chicaga Brandon Johnson odaje počast policiji tijekom vikenda, svibanj 2024. [Photo: Brandon Johnson]

Genocid je sam po sebi samo jedna fronta u nadolazećem Trećem svjetskom ratu. Druga velika fronta je u Ukrajini, gdje su SAD u savezu s korumpiranom ukrajinskom vladom, prepunom neonacista, koja je suspendirala izbore i vlada izvanrednim stanjem.

Obrana prava studenata na prosvjed mora biti povezana sa zahtjevima za hitnim oslobađanjem Bogdana Syrotiuka, ukrajinskog trockista kojeg je uhitio ukrajinski proxy režim zbog njegovog principijelnog protivljenja i ukrajinskom i ruskom režimu na temelju socijalističkog internacionalizma.

Sami kampusi postali su potpuno integrirani s vojno-industrijskim kompleksom. Ranije ovog tjedna, UC je izvijestio da ima više od 32 milijarde dolara ulaganja u obrambene izvođače, izraelske tvrtke i druge koji su na meti prosvjednika zbog prodaje.

Ali čak i to blijedi u usporedbi s golemom financijskom i institucionalnom kontrolom korporativne oligarhije nad kampusima i društvom u cjelini. Članak Washington Posta u četvrtak izvijestio je da je policijski napad na Sveučilište Columbia predvodio privatni WhatsApp chat sastavljen od „skupine milijardera i poslovnih titana“.

U pitanju je sudbina cijele radničke klase. Radnici u svijetu su ti koji ginu u ratovima i koji su prisiljeni plaćati za ratove kroz golema smanjenja radnih mjesta, plaća i javnih usluga, kao što su obrazovanje i socijalno osiguranje.

Metode vladavine policijske države izgrađuju se protiv opozicije u radničkoj klasi, koja užasava vladajuću klasu. Iznad svega, oni su uplašeni da bi se golemi prigušeni bijes zbog nejednakosti i siromaštva mogao stopiti s raširenim protivljenjem ratu u politički pokret protiv kapitalizma. Dobro se sjećaju kako je protivljenje Prvom svjetskom ratu bilo glavni čimbenik u ruskoj revoluciji 1917.

To je ono što objašnjava histerični odgovor na mirne prosvjede u kampusima. Odgovor radničke klase mora biti iskorištavanje svoje ogromne društvene moći u samom političkom pokretu kojeg se vladajuća klasa toliko boji.

Ofenziva radničke klase potpuno je povezana s rank-and-file borbom protiv sabotaže sindikalne birokracije. Duboke veze birokracije s kapitalističkom državom i njezinom društvenom funkcijom industrijske policije znače da ima više zajedničkog s interventnim policajcima koji napadaju prosvjednike nego s radnicima koje tvrde da predstavljaju. Njihova je funkcija ometati, izolirati i spriječiti svaki oblik opozicije radničke klase koja je sposobna suprotstaviti se korporativnoj oligarhiji.

Odluka UAW-a, donesena bez ikakvog doprinosa od strane rank-and-file radnika, da prekine „ekonomski“ štrajk na Sveučilištu Washington nakon manje od jednog dana ozbiljno je upozorenje. To je učinjeno namjerno kako bi se izolirali studenti UC-a.

Također je vrlo značajno da administratori UC-a navode klauzulu o zabrani štrajka u ugovoru koji im daje ovlasti za odmazdu protiv štrajkača. Taj antiradnički jezik bio je dio dogovora koji je koristio UAW kako bi izdao štrajk diplomiranih studenata UC-a 2022., protiv široko rasprostranjenog protivljenja rank-and-file radnika.

UAW, nakon što je odgodio glasovanje o štrajku na dva ključna tjedna, sada čeka još dva dana prije nego što se lokalni izvršni odbor uopće sastane u petak kako bi raspravljao o štrajku, „ako to okolnosti opravdavaju“. Kao da „okolnosti“ tjednima nisu „opravdavale“ djelovanje!

Ako pozovu na štrajk, jasno će dati do znanja da će ga pokušati ograničiti na takozvani „standup štrajk“ koji uključuje samo dio članstva.

Ovaj model i prošlo jeseni štrajk u autoindustriji, od početka do kraja je kontrolirala Bijela kuća. Počelo je s pozivanjem samo malog dijela, a završilo skupom na kojem se Biden pojavio na pozornici uz predsjednika UAW-a Shawna Faina, nasuprot tisućama Gaza protuprosvjednika. Navodna „pobjeda“ ugovora sada se koristi za otpuštanje tisuća, dok Fain i birokracija UAW-a ulaze u još bliže savezništvo s Bijelom kućom.

Ali dok vladajuća klasa pokušava upotrijebiti birokraciju da zauzda radnike, objektivni rast klasne borbe potkopava njezinu sposobnost da igra tu ulogu. To, međutim, ovisi o stupnju samostalnog organiziranja, inicijative i, prije svega, političke svijesti u radničkoj klasi.

Akademski radnici sada moraju nametnuti svoju demokratsku volju kroz formiranje  rank-and-file štrajkaških odbora kako bi se mobilizirali za trenutačne obustave rada u cijelom sustavu. Protiv pokušaja birokracije da ograniči njihovu borbu, moraju se obratiti automobilskim radnicima i cijeloj radničkoj klasi za potporu, uspostavljajući linije komunikacije kako bi se pripremili za zajedničke akcije.

Radnička klasa kao cjelina mora stati u obranu studenata. Radnici moraju poduzeti akciju za obranu demokratskih prava i organizirati industrijske akcije kako bi zaustavili genocid i spiralu imperijalističkih ratova diljem svijeta čiji je uzrok propali kapitalistički sustav.

Loading