Srpskohrvatski
Perspective

Tužitelj Međunarodnog kaznenog suda optužuje Netanyahua za „ubojstvo“ i „istrebljenje“ civila

U ponedjeljak je glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda zatražio naloge za uhićenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i ministra obrane Yoava Gallanta.

Tužitelj ICC-a Karim Khan optužio je izraelske čelnike da upravljaju „ubojstvom“ i „istrebljenjem“ Palestinaca, kao dio „zajedničkog plana korištenja izgladnjivanja kao metode rata i drugih djela nasilja protiv civilnog stanovništva Gaze kao sredstva da… kolektivno kazni civilno stanovništvo Gaze.“

Ruševine u Gazi, prosinac 2023. [Photo by Tasnim News Agency / CC BY-SA 4.0]

Objavljujući optužbe, tužitelj je Netanyahua i Gallanta optužio za „sljedeće ratne zločine i zločine protiv čovječnosti“: „Izgladnjivanje civila kao metoda ratovanja, ratni zločin“; „Namjerno nanošenje velikih patnji ili teških ozljeda tijela ili zdravlja... ili okrutno postupanje kao ratni zločin“; „Namjerno ubijanje... ili ubojstvo kao ratni zločin“; „Istrebljenje i/ili ubojstvo..., uključujući u kontekstu smrti uzrokovane izgladnjivanjem.“

Tužitelj je izjavio: „Tvrdimo da su zločini protiv čovječnosti za koje se tereti počinjeni kao dio široko rasprostranjenog i sustavnog napada na palestinsko civilno stanovništvo u skladu s državnom politikom. Ovi zločini, po našoj procjeni, traju do danas.“

Osim Netanyahua i Gallanta, Khan je također zatražio naloge za uhićenje protiv čelnika Hamasa, što bez sumnje odražava pritisak kapitalističkih vlada i pristaša Izraela. Međutim, glavni politički značaj zahtjeva za izdavanjem naloga je jasan: država Izrael je kriminalni režim.

Optužbe u potpunosti opravdavaju globalne masovne prosvjede koji su izbili u proteklih sedam mjeseci, a koji su bili predmet žestokih kleveta vladajuće klase i medija. Prosvjednici su pretučeni, uhićeni i optuženi za „antisemitizam“ zbog osude i pokušaja zaustavljanja jednog od najvećih ratnih zločina modernog razdoblja.

Odgovarajući na optužbe, izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je: „S kakvom se drskošću usuđujete uspoređivati čudovišta Hamasa s vojnicima IDF-a, najmoralnije vojske na svijetu?“

Ova „najmoralnija vojska na svijetu“ uništila je većinu kuća, škola i bolnica u Gazi, kao i svako pojedino sveučilište. Njegovi čelnici nazivaju civilno stanovništvo Gaze „životinjama“, izjavljujući: „Neće biti struje, hrane, goriva“, tvrdeći da namjeravaju provesti kolektivno kažnjavanje „cijele nacije“.

Doista, to je „najmoralnija vojska“ od Hitlerova Wehrmachta.

Bidenova administracija odgovorila je vlastitom bijesnom osudom optužbi tužitelja ICC-a. U izjavi, Biden je izjavio:

Zahtjev tužitelja ICC-a za naloge za uhićenje protiv izraelskih čelnika je nečuven. I dopustite mi da budem jasan: što god ovaj tužitelj mogao implicirati, nema jednakosti – nikakve – između Izraela i Hamasa. Uvijek ćemo biti uz Izrael protiv prijetnji njegovoj sigurnosti.

Doista, ne postoji ekvivalencija. Palestinci žive u užasnim uvjetima ugnjetavanja i nezakonite okupacije od strane Izraela. Čak i kad bismo podvukli znak jednakosti između tlačitelja, Izraela, i potlačenih, Palestinaca, Izrael je ubio 40 stanovnika Gaze na svakog Izraelca ubijenog u napadima 7. listopada.

Bidenova osuda Međunarodnog kaznenog suda uslijedila je manje od 24 sata nakon što je govorio na koledžu Morehouse u Georgiji, gdje je izjavio: „Pozvao sam na... trenutni prekid vatre kako bi se zaustavile borbe.“ Ali Bidenov odgovor na tužiteljevu optužnicu jasno pokazuje da su njegove kritike Netanyahuove vlade cinične vježbe kontrole štete, s ciljem olakšavanja i omogućavanja genocida u Gazi.

Napori Bidenove administracije da pobije tužiteljevu optužnicu sastoje se od niza apsurda.

„Sjedinjene Američke Države jasno su dale do znanja puno prije sadašnjeg sukoba da ICC nema nadležnost nad ovim pitanjem“, izjavio je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller. Ovo nije istina. Godine 2021. Međunarodni kazneni sud presudio je da „Sud može izvršavati svoju kaznenu nadležnost u situaciji u državi Palestini“, uključujući i Gazu i Zapadnu obalu, nakon usvajanja Rimskog statuta od strane Palestine 2015. godine.

Naime, Bijela kuća podržala je postupak ICC-a protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog rata u Ukrajini, unatoč činjenici da ni Ukrajina ni Rusija nisu bile potpisnice Rimskog statuta.

Kad su ga pritisnuli da odgovori tko ima nadležnost reći je li Izrael počinio ratne zločine, Miller je apsurdno odgovorio: „Izrael“. Odnosno, zločinci trebaju prosuditi jesu li ili nisu krivi za zločin.

Miller je izjavio da bi optužnica „mogla ugroziti tekuće napore da se postigne sporazum o prekidu vatre koji bi izvukao taoce iz Gaze i povećao humanitarnu pomoć“. Ali Hamas je već prihvatio uvjete koje su predložile Sjedinjene Američke Države za oslobađanje talaca u zamjenu za prekid vatre, uvjete koje je Izrael odbio.

Bidenu su se pridružili vodeći dužnosnici i Demokratske i Republikanske stranke u osudi postupaka tužitelja. Predsjednik Zastupničkog doma Republikanske stranke Mike Johnson zaprijetio je sankcioniranjem Međunarodnog kaznenog suda, što bi samo po sebi predstavljalo kršenje međunarodnog prava.

Osim obrane Izraela, odgovor američkih dužnosnika izražava i priznanje da su krivi za pomaganje i podržavanje svih zločina koje je tužitelj naveo. Johnson je izričito izrazio ovu zabrinutost, upozoravajući: „Ako se ICC-u dopusti da prijeti izraelskim čelnicima, naši bi mogli biti sljedeći.“

Doista. Cijeli politički establišment u Sjedinjenim Američkim Državama, među njima i Johnson i Biden, krivi su za financiranje, naoružavanje i političko opravdanje genocida.

Zaključujući optužnicu, tužitelj je izjavio:

Ako ne pokažemo spremnost na jednaku primjenu zakona, ako se bude smatralo da se primjenjuje selektivno, stvorit ćemo uvjete za njegovo urušavanje...

Ovo stanje stvari nije daleka pretpostavka, već stvarna činjenica. Imperijalističke sile nekažnjeno ubijaju i muče diljem svijeta. Ponašaju se kao zakon za sebe, prkoseći međunarodnom pravu na svakom koraku.

Iako ICC svakako ima moralnu težinu, neće imati utjecaja na politiku imperijalističkih vlada. Prošlo je gotovo pet mjeseci otkako je Međunarodni sud pravde naredio Izraelu da prestane ubijati i izgladnjivati palestinske civile. Od tog vremena deseci tisuća Palestinaca su ubijeni, a cjelokupnom stanovništvu uskraćena je hrana, voda i medicinska njega.

Radnici i mladi ljudi ne bi trebali imati iluzija da će Ujedinjeni narodi ili bilo koje druge buržoaske institucije međunarodnog prava zaustaviti genocid u Gazi.

To se može dogoditi samo putem masovne mobilizacije radničke klase, zajedno s mladima diljem svijeta, u preuzimanju vodstva u borbi protiv cionizma, imperijalizma i kapitalističkog sustava.

Loading